Home » Artikelen » Bekkenklachten » Bekkenklachten » Alle symptomen en informatie van Chronische Bekkeninstabiliteit

Alle symptomen en informatie van Chronische Bekkeninstabiliteit

Chronische bekkenpijn bekkeninstabiliteit

Veel voorkomende symptomen van Chronische Bekkeninstabiliteit zijn:

 1. Aanhoudende pijn in en rondom het bekken bij bewegen.
 2. Terugkomende pijn bij het plassen of ontlasten. Of het niet goed kunnen plassen of ontlasten.
 3. Terugkerende pijn in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotumpijn). Denk aan pijn bij het vrijen. Of inbrengen van een tampon.
 4. Incontinentie klachten van urine of ontlasting.
 5. Vele pijn of zeurende klachten in bil, lies, onderbuik, onderrug, stuit of staartbeen, schaambeen, heup of SI-gewrichten. Of een combinatie van al dit.

Het Chronisch bekkenpijn syndroom. De afkorting is CPPS. Dit is afgekort van het Engelse Chronic Pelvic Pain Syndrome. Dit is jammer genoeg een groot en veel voorkomend probleem. Het is een lichamelijke klacht met een enorm aantal ingewikkelde punten. Het is bijvoorbeeld moeilijk vast te stellen en daarom vaak ook over het hoofd gezien door behandelaars. En hoewel er grotendeels vrouwen zijn met chronisch bekkenpijn, kunnen er ook zeker mannen zijn met Chronisch bekkenklachten.

 

Ik heb in dit artikel zo veel als mogelijk informatie verzameld over Chronische bekkenklachten. Dit om jou zoektocht naar antwoorden zo makkelijk mogelijk te maken. Inmiddels heb ik zelfs een website kunnen maken met alle gevonden informatie. Kijk gerust eens rond er zijn vast antwoorden op jou vragen aanwezig!

Eerst even wat extra informatie want er zijn veel begrippen maar wat betekenen deze nu allemaal echt.

 

Wat betekend nu precies het woord chronisch en wat betekend het als het gaat over chronische bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

 

Als we praten over een chronische ziekte of aandoening dan hebben we het over een langere periode. Officieel spreken we van een chronische ziekte of aandoening als deze situatie zich al langer dan 6 maanden voordoet. In het algemeen wordt zelfs het na 3 maanden ondervinden van dezelfde klacht gesproken over een chronische aandoening of ziekte.

 

Deze chronische ziektes of aandoeningen gaan niet van zelf over en kunnen niet worden opgelost door een medicijn.

Als het gaat over vrouwen met bekkenklachten zijn meestal de klacht na 3 maanden of gemiddeld na 4,5 maand verdwenen. Bij 37% van de vrouwen met bekkenklachten kan het ook daadwerkelijk chronisch worden.  Een behoorlijk aantal dus. Het is daarom goed om snel professionele hulp te zoeken mocht je enig sinds het idee hebben bekkenproblemen te hebben. Ik zal je wat meer vertellen over de klachten. Ook vind je op de site nog het een en ander, denk aan tips en oefeningen. Zeker een kijkje waard!

 

Wanneer heb je gewoon bekkenpijn of chronische bekkenpijn?

 

Er is een verschil tussen “gewone” zeg maar acute bekkenklachten en chronische bekkenklachten. Wanneer je merkt bekkenpijn, bekkenklachten of bekkenproblemen te hebben door bijvoorbeeld een val, trauma, operatie, verslapping of overbelasting is het in het begin onder een acute of “gewone” bekkenklachten te schalen. Maar als dit langdurig aan houd en er na 3 a 6 maanden nog steeds klachten zijn val je onder de chronische variant. Dan spreken we over chronische bekkenklachten of bekkenpijn maar ook over een eventueel chronische bekkenpijnsyndroom.

Wat zijn bekkenpijn, bekkenklachten en bekkeninstabiliteit en wat is het verschil?

 

Bekken klachten, bekken pijn en bekken instabiliteit. Het klinkt allemaal als de zelfde klacht maar dat is zeker niet zo. Bekkenklachten kunnen alle voorkomende klachten in het bekken gebied zijn. Bekkenpijn is als je inderdaad pijn ervaart en bekkeninstabiliteit komt alleen voor bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit is veel voorkomend en ook eigenlijk niet echt te voorkomen. Iedere zwangere vrouw heeft in principe bekken instabiliteit maar misschien wel niet de bijkomende klachten of pijn. Bekkeninstabiliteit komt door de weker wordende banden in het bekken. De ene krijgt dus klachten en voor de ander is het prima vol te houden. Hoe verder je in de zwangerschap komt des te meer je last kan krijgen van de oprekkende banden. En voornamelijk de periode rond de 18e week zal je ook veel veranderingen zien en voelen. Je buik zet namelijk mooi uit rond deze periode en de bekken zijn zich echt aan het voorbereiden op de bevalling.

 

Er komt door de groter en zwaarder wordende buik veel druk op het bekken en de bekken banden te staan. Ook de banden rondom je baarmoeder krijgen nu een hoop te verduren. Je baarmoeder groeit en groeit. De banden die normaal gesproken de baarmoeder op haar plek houden zullen nu tot het uiterste op gerekt worden. Dit kan echt banden en bekken pijn opleveren. Dit kan je herkennen aan een scherpen, stekende pijn in de buik. Een buikpijn die lang pijn doet. Het is vaak niet zo snel afgelopen.

 

Je bekken is een gecompliceerde brug tussen het boven en onder lichaam.

 

Het bekken is een enorm lastig en ingewikkeld gebied. En omdat het bekken zo lastig is met alle spieren, organen, gewrichten, botten en banden is er ook nog niet alles bekend over dit chronisch bekkenpijn syndroom. Het is simpel gezegd een te ingewikkeld gebied. Toch is er steeds meer aandacht voor en worden de oorzaken, gevolgen en ook behandelwijze flink wetenschappelijk onderzocht.

Zoals gezegd is het bekken een enorm ingewikkeld gebied. Zo zijn er spieren, organen, gewrichten, botten en banden. Deze hebben allemaal effect op elkaar. Spieren kunnen effect hebben op de werking van organen en organen effect hebben op de manier van bewegen. Zo kan je van een kwaal in de onderrug zomaar problemen krijgen met je blaas. Alles staat als een soort web met elkaar in verbinding.

 

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken zijn het bekken een soort brug tussen je boven lichaam en onder lichaam. Door deze brug lopen vele zenuwen van je hersenen naar bijvoorbeeld je tenen. Een gebied waar dus een hoop aan de hand is. Je kan dus ook wel begrijpen dat als er 1 klacht is er snel meerdere klachten kunnen ontstaan. Sterker nog, je kan in een soort ketting reactie van klachten, pijn en problemen terecht komen. Zo kunnen gespannen spieren overbelast raken en bijvoorbeeld strak en gespannen staan. Deze spieren hebben door deze gespannen toestand moeite met ontspannen. En ontspanning is nou juist wat bijvoorbeeld je blaas spier of anus nodig heeft om goed te kunnen ontlasten. Deze overmatige spierspanning kan dus negatief effect hebben op jou toilet gang.  

 

Ik hoor veel over een bekkenbodem maar wat is een bekkenbodem?

 

Een bekkenbodem duid (heel verrassend) op de bodem in jouw bekken. Maar dan voor gaat het over de spieren in het onderste gedeelte van het bekken. Je kan denken aan een soort hangmat. Deze hangmat van spieren ligt in de onderkant van het bekken. En deze bekkenbodem zorgt ervoor dat jou organen op de juiste plek blijven liggen. Ze liggen stabiel en stevig in deze hangmat. De hangmat moet wel stevig zijn. Maar niet te stevig. Een beetje verend. Als je een te slappen bekkenbodem heb je een grotere kans op verzakkingen of incontinentie klachten. Als ze te strak staan heb je moeite met plassen, ontlasten en misschien wel vaginisme of erectiestoornissen.

 

In de bekkenbodemspieren (de hangmat) zitten wel een aantal openingen. De anus, vagina en de plasbuis. Deze worden dicht gehouden en geopend door de bekkenbodemspieren. Als hier een disbalans is zal je best snel klachten aan de anus, vagina en plasbuis ontwikkelen.

 

Wat is nou handig om te doen als je denkt bekkenklachten te hebben?

 

Het is vaak lastig vast te stellen waar de klacht precies is ontstaan als je er al even mee rond loopt. Het is dus belangrijk om meteen aan de bel te trekken als je klachten in of rondom het bekken ervaart. Soms zijn de bekkenklachten zo complex dat er ook meerdere specialisten naar moeten kijken. Veel kan een bekkentherapeut als een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut al oplossen maar het is altijd goed om ook andere specialisten te benaderen in ieder geval een huisarts .
Ben je benieuwd wat voor onderzoeken je kan verwachten neem dan eens hier een kijkje.

Hier kan je naar toe als je denkt bekkenklachten te hebben.

 

Het bekkengebied is dus erg complex. Het is vooral belangrijk dat je hulp zoekt. Soms heb je klachten waar je je misschien wel voor schaamt. Maar laat dat je niet beperken in het hulp zoeken. Want zo maak je deze acute klachten misschien wel chronisch.

Denk aan een huisarts, bekkenfysiotherapeut, gynaecoloog, uroloog, psycholoog of een seksuoloog. Een heel leger dus.

Het is in ieder geval goed dat je hulp zoekt en onderzoek laat doen. Een geschikte bekkentherapeut kan al snel op onderzoek gaan. Er zal hierbij een gesprek plaats vinden. Ook een lichamelijk onderzoek zal nu uitgevoerd worden. Geef zelf aan wat je prettig vind en wat niet.

 

Als de therapeut merkt dat er een klacht is die de therapeut niet alleen kan verhelpen, zal er worden doorverwezen. Na een doorverwijzing en eventuele onderzoeken zal er een behandelplan worden opgesteld.

 

Bij onderstaande klachten kan een bekken therapeut (oefen- of fysiotherapeut) een behandeling uitvoeren. Bespreek dit met je eigen behandelaar.

 • Chronische buikpijn waar er geen afwijking word gevonden rondom of in de organen.
 • Lage rugklachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben.
 • Scrotale pijn of klachten.
 • Prostaatpijn waarbij geen andere oorzaak word gevonden.
 • Pijn bij seks.
 • Pijnlijke verkramping van de bekkenbodemspieren bij bijvoorbeeld plassen.
 • Pijn of bekken spieren verkramping bij poepen
 • Pijn of bekken spieren verkramping tijdens de seks.
 • Bekkenpijn.

 

Veelvoorkomende klachten die jij kan verwachten als je last hebt van chronische bekkeninstabilitiet, bekkenpijn of bekkenklachten:

 • Aanhoudende pijn in en rondom het bekken bij bewegen.
 • Terugkomende pijn bij het plassen of ontlasten. Of het niet goed kunnen plassen of ontlasten.
 • Terugkerende pijn in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotumpijn). Denk aan pijn bij het vrijen. Of inbrengen van een tampon.
 • Incontinentie klachten van urine of ontlasting.
 • Vele pijn of zeurende klachten in bil, lies, onderbuik, onderrug, stuit of staartbeen, schaambeen, heup of SI-gewrichten. Of een combinatie van al dit.

 

Maar hoe ontstaat bekkenpijn? Hoe krijg je last van je bekken?

 

Laten we eerst nog even een goed beeld krijgen van het bekken.

 

In en rondom het bekken loopt van alles. Je kan dus ook vanuit een hele hopen verschillende hoeken jouw klachten krijgen. Zo kan je last hebben van je spieren, banden, zenuwen of gewrichten. Het bekken is zelf een groot botstuk maar dit stuk bot bestaat niet uit 1 gedeelte. Eigenlijk bestaat het uit twee delen. Het ene gedeelte is het grootste stuk bot en omvat bijna heel het bekken deze word ook wel het iliae genoemd. Het tweede gedeelte kan je ook voelen. Dit is het sacrum en zit in je onderrug. Kijk maar eens naar die twee kuiltje op je onderrug. Maak nu een driehoek met de punt naar beneden en stop net boven de bilspleet. Dit is het sacrum. Een bod stuk waar bijvoorbeeld ook je stuitje zich bevindt. Om deze twee stukken aan elkaar te houden zijn er een hoop bekken en spieren nodig die over een weer lopen. Ook zit er een soort gewricht tussen deze twee delen om wat beweging mogelijk te maken.

Door de bekkenbanden wordt het hele zooitje goed bij elkaar gehouden. Verder helpen je bil, buik, onderrug, lies en andere bekkenbodemspieren om extra steun en stevigheid te geven.

 

Nu we iets meer weten over het bekken, snap je ook dat er heel veel factoren zijn die jou pijn kunnen veroorzaken. Laten we even wat oorzaken op een rijtje zetten en kort beschrijven.

Alleen voor vrouwen: oorzaken voor het ontstaan van bekkenklachten.

 

Hormonen zijn vaak de boos doeners. Deze zorgen veelal voor het versoepelen van jou bekkenbanden. En als deze wat slapper worden zal er meer beweging mogelijk zijn in jou bekken. Dit doet erg zeer en voelt alsof er enorm veel spanning op jouw bekken staat. Jou hormonen veranderen geregeld.

 

Zo kan jij dus klachten en problemen met het bekken krijgen rond:

 • De menstruatie.
 • De zwangerschap.
 • De overgang.
 • Ziektes of aandoeningen die jou hormonen beïnvloeden.
 • Een hormoon behandeling.

 

Voor zowel vrouwen als mannen: oorzaken voor het ontstaan van bekkenklachten.

 

Nu we weten dat ook mannen bekkenproblemen kunnen ondervinden zal ik een aantal oorzaken van bekkenpijn, bekkenklachten en ook chronische bekken problemen opsommen. Verder op ligt ik ze ook kort even toe.

 

Zowel vrouwen als mannen kunnen tegen de volgende oorzaken aanlopen voor het ontwikkelen van bekkenklachten;

 • Te soepele gewrichten.
 • Verkeerd gebruik van je spieren.
 • Zenuwpijn.
 • Na een trauma, zeg een val bijvoorbeeld.
 • Na een operatie.
 • Aandoening van de blaas.


Te soepele gewrichten en bekkenklachten.

 

Dit klinkt natuurlijk heerlijk. Lekker soepele heupjes en op de dans pronken met jou salsa moves. Nou dat is niet echt hoe het is. Als jij te soepele gewrichtsbanden hebt bijvoorbeeld omdat jij hypermobiel bent dan zorgt dat voor onstabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan een hypermobiliteitssyndroom ook wel HMS genaamd. Door de  instabiliteit kan er beweging komen in jou bekken. Je spieren zullen dan extra hun best gaan doen om alles bij elkaar te houden. Dit kan weer voor overbelaste en te strakke spieren zorgen. Ook kunnen er door een te bewegelijk bekken zenuwen bekneld raken.

 

Verkeerd spiergebruik en bekkenklachten.

 

Nu we weten dat er veel spieren in en rondom het bekken zitten. Kan je je misschien wel voorstellen dat ook daar wat mis kan gaan. Je rugspieren, buikspieren, bilspieren en ook je beenspieren hebben een aanhechtingspunt in of rondom het bekken. Veel spier klachten hebben te maken met een overbelasting of verslapping. Dit komt vaak door pijn of een verkeerd gebruik. Als je pijn ervaart ga je vaak anders bewegen. Dit om zo min mogelijk pijn te hebben. Logisch. Maar hierdoor ga je ook je spieren heel anders gebruiken. Zo raakt de ene kant misschien wel verslapt en de andere kant overbelast. Daarom is het belangrijk de pijn oorzaak te achterhalen en niet je gebruik te veranderen.

 

Overbelaste spieren kunnen druk geven op omliggende zenuwen. Dit geeft zenuwpijn. Ook kan het zo zijn dat je problemen krijgt met het naar de wc gaan of zelfs problemen tijdens de seks. Dit zijn namelijk activiteiten waarbij ontspanning cruciaal is.

Te slappe spieren kunnen weer zorgen voor incontinentie problemen. En overbelasting van andere spiergroepen. Zorg dus goed voor jou spier balans.

 

Zenuwpijn in het bekken en bekkenklachten.

 

Naast de vele spieren en banden stikt het ook van de zenuwen in het bekken. Het is zowaar een hele snelweg aan zenuwen die van de hersen naar je tenen (en alles daar tussen in) proberen te komen. Je merkt zenuw pijn vaak bij een bepaalde handeling. Een zenuw word namelijk geïrriteerd waardoor hij klachten geeft. En een zenuw word veelal geïrriteerd als ie bekneld raakt.

Zenuw pijn is een van de meest pijnlijke pijnen die je kan ondergaan. Een beknelde zenuw in jou bekken kan dan ook behoorlijk veel pijn geven. Maar ook bepaalde functies van organen beïnvloeden. Zoek daarom hulp als je pijn voelt bij bepaalde bewegingen als zitten, bukken, hurken etc. Dit voel je dan in de liezen, billen, buik rug of benen.

 

Bekkenklachten na een operatie.

 

Na een operatie is het lichaam even ontregeld. Spieren zullen verzwakt zijn. Hierdoor is het snel mogelijk een andere spiergroep te overbelasten. Mannen kunnen snel bekkenklachten als incontinentie problemen of erectieproblemen ontwikkelen na een operatie. Dit heeft of te maken met de zenuwen of te maken met de spieren. Spieren zijn nu eenmaal snel van de rel en daardoor ook snel verzwakt. Ik heb veel oefeningen verzameld als dit voor jou het geval is. Kijk even bij mijn tips en oefeningen voor meer informatie.

 

Bekkenklachten en problemen na een trauma als bijvoorbeeld een val.

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap, fiets of over een stoepje is dan ook zo gemaakt. En als je op je bekken valt kan dat aardig wat schade en problemen veroorzaken. Denk maar eens aan een lekker stukje schaatsen. Als je dan op je stuitje valt kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Je banden zijn misschien wel verrekt, je hebt een breukje opgelopen of een spier gekneusd/gescheurd. Je hoeft er ook niet direct klachten aan te ondervinden. Deze kunnen in de loop van de tijd altijd nog tot uiting komen. Denk maar aan een klein breukje die bijvoorbeeld niet goed hersteld. Of een zenuw komt bekneld te zitten. Allemaal manieren voor het ondervinden van pijn na een val of ander trauma.

 

Bekkenklachten en een blaasaandoening.

 

Heb jij het idee een soort chronische blaasontsteking te hebben? Misschien is dit geen blaasontsteking maar een interstitiële cystitis (IC). Dit IC is ook wel bekend als een blaaspijn syndroom (BPS). Bij een gewone blaasontsteking heb je last van bacteriën en bij een blaas pijnsyndroom niet. Waaraan herken je een BPS:

 • Pijn in of rondom het schaambeen.
 • Vaak moeten plassen.
 • Geïrriteerde blaas. Als de blaas zich vult krijg je een ongemakkelijk gevoel.
 • Pijn in en rondom het bekken.

Als je hier lang mee doorloopt kan je blijvende bekkenpijn ontwikkelen. Zoek dus altijd even een professional op. Denk ook eens aan een uroloog. Deze kan jou vast snel helpen!

 

Tot slot.

Al met al komt er een hele hoop op je af. Het is altijd verstandig om eens met een specialist te gaan praten. Ik heb naast verdere

informatie ook oefeningen en tips verzameld om jou op weg te helpen. Lees gerust alles even op je gemakkie door. Dit kan je ook helpen voordat je naar een specialist toe gaat of tijdens een eventuele behandeling door een bekken specialist. Het is altijd goed om er alles aan te doen om jou klachten te laten af nemen. Klik daarom eens op de blauwe woorden voor meer informatie.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.