Bekkenoefentherapeut, bekkenfysiotherapeut bekkentherapeut

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een specialisatie heeft verkregen op het gebied van het bekken. De specialisatie omtrent het bekken is een extra studie van 3 jaar nadat de fysiotherapeut een 4 jarige studie fysiotherapie heeft afgerond. De bekkenfysiotherapeut is dus een echte specialist als het gaat over bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en andere bekkenklachten als urine incontinentie, ontlasting incontinentie, een verzwakte bekkenbodem, een overactieve bekkenbodem en een orgaan verzakking. Ook alle spieren rondom het bekken is voor een bekkenfysiotherapeut geen onbekend terrein. Bekkenpijn die zich bevindt in de liezen, lage rug, buik of geslachtsorgaan kan daarom ook goed worden behandeld door een bekkenfysiotherapeut. Niet alleen vrouwen hebben last van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Ook mannen en kinderen kunnen daarom terecht bij een bekkenfysiotherapeut.

 

Ik bespreek in dit artikel vooral de bekkenfysiotherapeut. Dit is in de volksmond de bekendste naam als het gaat over bekkentherapeuten. Maar je kan ook prima naar een bekkenoefentherapeut gaan bijvoorbeeld. Ook zijn er bekkenbodem trainers te vinden. Allemaal specialisten als het gaat over het bekken. Kijk bij wie jij het prettigst herstellen vindt. Lees anders ook eens mijn artikel over de verschillende specialisten.

Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Laten we eerst even wat verschillende bekkentherapeuten uit elkaar halen.

 

Wat is het verschil tussen een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut?

Het grootste verschil tussen en bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut zit hem in een aantal accenten. Een bekkenfysiotherapeut zal meer accenten leggen op het trainen van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeuten zijn sterk in het versterken en trainen van spieren dus ook van de bekkenbodem. Een bekkenoefentherapeut zal meer accenten leggen op het dagelijks leven en hoe jij om kan gaan met bepaalde handelingen om zo min mogelijk bekkenpijn te ervaren. Beide kunnen ze dus van waarde zijn. Maar het belangrijkste is dat jij een goed gevoel hebt bij de bepaalde wijze van behandelen. Doe bijvoorbeeld 2 sessies bij een bekkenoefentherapeut en een bekkenfysiotherapeut. Zo kom je snel achter de beste keuze voor jou. Bij beide bekken specialisten zit dus wel goed.

 

Bij alle bekkentherapeuten kan je eigenlijk een beetje het zelfde verwachten. Ze zullen dit zelf niet zo fijn vinden om te horen, maar toch is het zo. Of het nu gaat over een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut, met bekkenpijn, bekkenklachten of bekkeninstabiliteit zit je bij beide erg goed. Alle bekkentherapeuten richten zich op het behandelen van jouw pijn in of rondom jouw bekken. Ook kan een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut preventief advies zijn. Je kan bijvoorbeeld ook voordat je bekkeninstabiliteit of bekkenpijn hebt op bezoek gaan bij een bekkenfysio. Win informatie in en probeer erge bekkenpijn te voorkomen. Je kan ook al aan de slag gaan met bekkenbodem oefeningen. Kijk maar eens op mijn bekkenbodem oefeningen pagina. Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel. Zo voorkom jij dat jouw bekkenklachten erger worden.


Het verschil tussen een gewone fysiotherapeut en een bekkenfysiotherapeut

Een bekkentherapeut als een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut is een volledig erkende specialisatie. Deze therapeuten zijn dan ook echte specialisten. Om deze titel te krijgen moeten de therapeuten zich 3 jaar lang wederom op de studieboeken storten. Dus dit zijn de ideale hulpverleners als jij bekken klachten hebt. Na het behalen van deze titel mag de bekkentherapeut bijvoorbeeld inwendig onderzoek doen. Ook hebben ze allerlei apparatuur om jou bekkenbodem kracht te trainen of te meten. En deze bekken therapie wordt ook vergoed door jou zorgverzekeraar. De aantal behandelingen hangt wel af van jou aanvullende verzekering.

 

Het klinkt misschien niet zo fantastisch maar soms is inwendig onderzoek noodzakelijk om jou problemen vast te stellen. Je mag natuurlijk altijd weigeren. Met een inwendig onderzoek kan bijvoorbeeld de spierkracht worden gemeten van de bekkenspieren. Verder zijn er mogelijkheden om apparatuur te gebruiken. Denk hierbij aan een ballontraining, myofeedback en elektrosimulatie.

 

Je kan altijd zelf binnen stappen bij een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Ook kan je eerst even naar de huisarts gaan om jouw klachten te bespreken. Vanuit de huisarts is misschien eerst een verwijzing naar een uroloog, gynaecoloog of seksuoloog op zijn plaats. Vanuit een gespecialiseerd arts kan je altijd naar een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut worden door verwezen.

 

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut gaat samen met jouw opzoek naar de oorzaak en oplossing van jouw bekkenpijn. Deze behandeling zal beginnen met een uitgebreid eerste gesprek. Een anamnese noemen we dat. Tijdens dit gesprek krijg je een hoop vragen op je af. De bekkenfysiotherapeut wilt een goed beeld krijgen van jouw bekkenpijn en zal ook wat rode vlaggen afvinken. Dit om te kijken of jij op de goede plek bent bij de bekkenfysiotherapeut. De eerste sessie zal dan ook volledig in het teken staan van een gesprek en misschien wat lichamelijk onderzoek.

 

De tweede sessie bij de bekkenfysiotherapeut zal bestaan uit een lichamelijk onderzoek. Dit betekend niet dat de bekkenfysiotherapeut de hele tijd aan je gaat zitten hoor. De bekkenfysiotherapeut zal veel kijken en observeren als jij een aantal handelingen uitvoert. Ook zal de bekkenfysiotherapeut toch hier en daar wat druk even om te kijken wanneer en waar het precies pijn doet in het bekken. Soms is er ook een inwendig onderzoek. Dit kan vaginaal als de bekkenpijn vaginale klachten veroorzaakt maar dit kan ook anaal als de bekkenklachten anale klachten veroorzaakt. Je kan natuurlijk zelf aangeven of je dit wel of niet prettig vindt. Maar wees gerust de bekkenfysiotherapeut is wel echt een specialist.

 

Na de eerste twee sessie zal de bekkenfysiotherapeut een idee hebben van jouw bekkenpijn of bekkenklachten en zal er een behandelplan worden gemaakt. Hierin legt de bekkenfysiotherapeut vast wat er gaat gebeuren en hoelang de behandeling ongeveer zal zijn. Zo krijg jij al een beetje een beeld en kan je instemmen met het plan of opzoek gaan naar een voor jou geschiktere optie. De ene bekkenfysiotherapeut is de andere niet. Dus je kan soms een beter plan of een betere klik hebben met een andere bekkenfysiotherapeut. Het is jouw herstel dus denk daar goed over na.

 

 

De bekkenbodem trainen bij een bekkenfysiotherapeut

Als jij door gaat met het behandelplan kan het oefenen gaan beginnen. Als jouw bekkenbodem verzwakt is zal de bekken behandeling vooral bestaan uit een bekkenbodem training. De spieren moeten worden versterkt en dan zit je bij een bekkenfysiotherapeut goed.

 

De bekkenbodem ontspannen bij een bekkenfysiotherapeut

Als jouw bekkenbodem overactief is en te gespannen zal het behandelplan vooral gericht zijn op ontspannen. Het ontspannen van de bekkenbodem staat nu centraal. Leren ontspannen en controle krijgen over jouw bekkenbodem. Ook nu ben je bij de bekkenfysiotherapeut op de goede plek.

 

Verder kan jij last hebben van een verzakking of verschillende vormen van incontinentie. Afhankelijk van de juiste aanpak zal je de bekkenbodem gaan trainen of leren ontspannen.


Wat kost een bekken behandeling bij een bekkenfysiotherapeut? 

De kosten van een bekkenbehandeling bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bedragen ongeveer tussen de 30-45 euro per half uur. Dit kan verschillen per therapeut en dit hangt veelal af van de ervaring van bekkenfysiotherapeut. Na mate de cursussen en jaren verstrijken mag een therapeut namelijk meer geld vragen per uur. Maar ervaring zegt natuurlijk niet alles. Een minder ervaren bekkenfysiotherapeut heeft wel minder lang geleden de laatste ontwikkelingen op het gebied van de bekken tot zich genomen. Het gaat vooral om de klik tussen jou en de bekkenfysiotherapeut.

 

Wordt een bekken behandeling bij een bekkenfysiotherapeut vergoed?

Een behandeling van het bekken bij een bekkenfysiotherapeut wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Gemiddeld worden de eerste 9 behandelingen door elke zorgverzekeraar vergoed. Na mate de zwaarte van jouw zorgverzekering worden er meer behandelingen vergoed. Kijk hiervoor even goed in jouw polis. Hier staat precies in hoeveel fysiotherapie behandelingen jij vergoed krijgt per jaar. Een bekkenfysiotherapeut valt trouwens onder een gewone fysiotherapeut in jouw polis.

 

Hoeveel behandelingen heb jij nodig bij bekkenpijn?

Dit hangt een beetje af van de ernst van jouw bekkenpijn of bekkenklachten. Gemiddeld gezien kan je uitgaan van een aantal behandelingen tussen de 9-15. De eerste 2 behandelingen gaan al verloren aan een anamnese en onderzoek dus 7 is echt een minimum. Maar geef aan bij de bekkenfysiotherapeut hoeveel behandelingen jij hebt. De bekkenfysiotherapeut zal hier rekening mee houden en je ook misschien wat meer opdrachten voor thuis mee geven.

 

Hoeveel behandelingen heb jij nodig bij bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit duurt gemiddeld 2-4 maanden voordat jij hier van hersteld bent. Toch gaat het er vooral om dat jij bij een bekken behandeling van een bekkenfysiotherapeut handvatten krijgt om deze periode goed door te komen. Ook zal je een stuk bewuster worden tijdens deze bekkenbodem trainingen. Je kan rekeningen houden met een aantal behandelingen tussen de 9-20. Dit hangt erg van jouw behoefte af. En van jouw zorgverzekering natuurlijk. Geef ook hier het maximaal aantal te vergoeden behandelingen door aan jouw bekkenfysiotherapeut. Deze zal rekening houden met jouw situatie en de behandelingen daarop aanpassen. Ga veel thuis aan de slag en lees je zelf al goed in van te voren. Lees bijvoorbeeld de veel gestelde vragen eens door en beantwoord deze alvast voordat je naar de bekkenfysiotherapeut gaat.

 

Welke vragen stelt een bekkenfysiotherapeut?

Als je bij een bekkentherapeut komt zal er een waslijst aan vragen op je af komen. Dit zijn de meest voorkomende vragen van een bekkenfysiotherapeut bij de eerste ontmoeting:

  • Sinds wanneer heb je de bekkenklachten?
  • Hoe zijn ze ontstaan?
  • Op welk moment heb je de klachten?
  • Ben je verwezen met bekkeninstabiliteit of denk je zelf dat je bekkeninstabiliteit hebt?
  • Ervaar je pijn in het bekken bij bewegen?
  • Ervaar je bekkenpijn bij rust? En juist als je ligt of juist zit?
  • Hoeveel last heb je ban jouw bekkeninstabiliteit?
  • Als je de bekken pijn zal moeten aangeven met 0 is geen pijn en 10 ondragelijk hoeveel scoort jouw bekkenpijn dan?
  • Sinds wanneer heb bekkeninstabiliteit?
  • Wanneer ervaar jij bekkenklachten van jouw bekkeninstabiliteit?
  • Wat voor effect hebben de bekkenpijn of bekkenklachten op jouw dagelijks leven?
  • Ben je wellicht zwanger? Of ben je in de overgang?
  • Hoe verlopen jouw menstruaties?
  • Ben je nog aan het werk? En hoe ervaar je werk met jouw bekkeninstabiliteit?
  • Is de bekkenpijn s ’ochtends of s ’avonds het ergst?
  • Heb je meer of minder last van bekkenpijn na inspanning?
  • Sport je?
  • Hoe gaat plassen en hoe gaat het poepen?

 

Ook komen er vragen over verschillende organen voorbij. Dit omdat er in en rondom het bekken enorm veel organen zitten. Denk aan je blaas, darmen, prostaat en baarmoeder. Ook onderwerpen als je menstruatie, seksualiteittoiletgang, bevalling, plas gedrag en bijvoorbeeld de menopauze. Verder zal het gebruikelijk zijn om een plasdagboek bij te houden. Dit kan je ook al zelf doen van te voren. Hier zie je als bekkentherapeut snel een bepaald patroon in en dan desnoods ook behandeldoelen.

 

De behandeling van een bekkenfysiotherapeut bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit:


Onderzoeken die je bij een bekkenfysiotherapeut kan verwachten

Mocht je zijn doorverwezen zal je al aardig wat onderzoeken hebben ondergaan. Ook de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal je onderzoeken. Geef vooral zelf aan wat je wel of niet prettig vind. Dit is wel echt nodig omdat een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut vaak zelf ook over een behoorlijke deskundigheid beschikt. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan dus tot nieuwe ontdekkingen komen. Maar je zal niet meteen bij het eerste contact onderzocht worden. Tijdens de eerste afspraak zal het vooral bestaan uit een kennismaking gesprek. Niet zomaar een gesprek. Hier zal je veel vragen moeten beantwoorden om voor de bekkenfysiotherapeut een goed beeld te schetsen. Veel vragen zullen gaan over jouw klachten. Denk aan incontinentie klachten bijvoorbeeld. Het bijhouden van een plas dagboek zal dan ook aangeraden worden. Ik kan je dan ook aanraden om een plas dagboek al eerder bij te houden. Desnoods een week voordat je naar de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut gaat. Ik zeg een plasdagboek maar het kan natuurlijk ook een ontlasting dagboek zijn.

Bij de tweede afspraak zal de bekkenfysiotherapeut een goed beeld hebben van jouw bekkenklachten. Toch zal er nu verder lichamelijk onderzoek plaats vinden. Je zal verschillende handelingen moeten verrichten. Ook kan er inwendig onderzoek worden gedaan als je dit zelf geen probleem vind. Dit zal de bekkenfysiotherapeut ween nog beter beeld krijgen van jouw bekkenklachten. De bekkenfysiotherapeut zal een behandelplan opstellen. Hierin zal duidelijk vermeld staan wat er voor jouw herstel nodig zal zijn.

 

Wat is een inwendig onderzoek bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit?

Dit is afhankelijk van jouw specifieke klachten. Een inwendig onderzoek kan zowel anaal als vaginaal worden uitgevoerd. Anaal gebeurt vooral bij klachten als ontlastingsverlies of het lastig vast houden van scheten en windjes. Anaal is bij mannen vaak de enige opening die kan worden onderzocht. Vast een hele schok. Bij de vrouwen is dit dus ook vaginaal mogelijk. Dit word wel eens gedaan als er urine incontinentie klachten zijn, seksuele klachten of eventuele verzakkingsklachten aanwezig zijn. Een inwendig onderzoek kan gepaard gaan met een myofeedback onderzoek.

 

Een inwendig vaginaal of anaal onderzoek wordt uitgevoerd om de bekkenbodemspieren te testen in de bekken. Dit om vast te stellen of jou bekkenbodemspieren te strak en dus te sterk of overactief zijn. Of dat jou bekkenbodemspieren juist te slap zijn en dus te passief.


Wat kan je verwachten bij een Vaginaal inwendig onderzoek?

Een vaginaal inwendig onderzoek zal bij een liggende of half zittende houding worden uitgevoerd. De bekkenfysiotherapeut zal in eerste instantie bij het inwendige onderzoek vragen om de vaginale spieren aan te spannen en ook weer te ontspannen. Verder zal er gevraagd worden om wat onverwachte bewegingen toe te passen denk aan lachen, hoesten en kuchen. Ook zal er geperst moeten worden. Zo kan de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut goed voelen wat de reacties van de bekkenbodemspieren zijn. Dit zijn tevens bewegingen of handelingen die de buikdruk verhogen. De buikdruk moet goed worden opgevangen door de bekkenbodem. Als dit niet zo is heb je kans dat een verhoogde buikdruk extra druk geeft op bijvoorbeeld de blaas. En als de bekkenbodemspieren deze extra druk niet kan opvangen, kan je dus urine incontinentie ervaren.

Ook zal de bekkenfysiotherapeut de schaamlippen inspecteren en voelen over er wat littekenvorming aanwezig is. De vagina opening word verder onderzocht en de spieren dus getest. Verder is het belangrijk om te voelen of de vagina gespannen is of juist ontspannen. Voel goed mee of er ook geen pijn ervaring is. Geef ook goed aan of het pijnlijk is.


Wat kan je verwachten bij een inwendig Anaal onderzoek?

Dit is een onderzoek waarbij je ontspannen op je zij kan gaan liggen. Ruglig kan ook maar op je zij is toch wat lekkerder. De billen moeten wel iets gespreid worden. Dit kan de bekkenfysiotherapeut zelf doen maar je kan ook gevraagd worden om de bekkenfysiotherapeut een letterlijk handje te helpen. Ook hier zal de bekkenfysiotherapeut eerst observeren en jou vooral vragen de anus te ontspannen en juist weer aan te spannen. Daarna zal het voelen beginnen. Eerst word de anus en de kringspier bekeken en daarna aangeraakt. Een inwendige onderzoek volgt. De anus, kringspieren en diepere lagen in de anus en bekkenbodem zullen onderzocht worden. Terwijl de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut de anus onderzoekt zal gevraagd worden om je anus aan te spannen en weer te ontspannen. Geef het aan als het pijn doet. Dan zal de bekkenfysiotherapeut ook stoppen.

 

Tijdens het voelen zal de bekkenfysiotherapeut een goede indruk krijgen van de kracht van de sluitspieren. Je zal ook meerdere malen gevraagd worden om op verschillende manieren de anus aan te spannen. Hierdoor word het vrij snel duidelijk wat de problematiek exact is.

In principe zijn de anale en vagina onderzoeken pijn vrij. Maar geef het meteen aan als het toch wel pijnlijk is. De bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal je door het gehele onderzoek begeleiden. En een inwendig onderzoek met de hand is niet het enige middel. Ook een ballon onderzoek of Myofeedback onderzoek. Dus het kan een eerste stap in de onderzoeksfase zijn.

 

 

Wat kan je verwachten bij een behandeling door een bekkenfysiotherapeut?

Als uiteindelijk alle onderzoeken achter de rug zijn zal er een behandelplan worden opgesteld. Dit plan word helemaal afgesteld op jouw klachten. En vooral op wat je weer zou willen kunnen. Er kan nu eindelijk worden gestart met de behandeling.

Een gedeelte van een behandeling zal altijd uit uitleg bestaan. Dit kan gaan over verdere informatie over jou klacht, het functioneren en betekenis van het bekken, jouw toiletgedrag, hygiëne, voeding, drink patronen, de algehele belasting en de belastbaarheid. Die belasting en belastbaarheid heeft voornamelijk te maken met het inplannen van rust en het nemen van rust na een inspanning.

 

Bij een bekken behandeling staan de volgende punten centraal:

  • Aan en ontspannen van de bekkenbodemspieren en ook andere spieren in en rondom het bekken.
  • Het trainen en leren beheersen van de spieren in en rondom het bekken, bekkenbodem, rug en buik.
  • Stabiliseren en leren bewegen met de geleerde informatie over het bekken.
  • Geleerde oefeningen en adviezen toepassen in dagelijks leven. Hierin zullen dagelijkse bewegingen worden na gebootst om te kijken hoe jij omgaat met de adviezen tijdens handelingen die vaak terug komen. Denk aan bukken, tillen, opstaan en gaan zitten. Dit zijn namelijk bewegingen die belastend zijn voor jou bekken.

 

Het belangrijkste is, is dat jij je op je gemak voelt bij jouw bekkenfysiotherapeut. Zoek dus iemand bij wie jij je fijn voelt. Het zijn toch intieme kwesties.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.