Home » Artikelen » Bekkenklachten » Mannen en Bekkenklachten » Heb je prostaatpijn of is het misschien wel bekkenpijn. Lees hier alles om daar achter te komen!

Heb je prostaatpijn of is het misschien wel bekkenpijn. Lees hier alles om daar achter te komen!

Prostaatpijn prostaat mannen bekkenklachten en bekkenproblemen

Mocht je nou pijn hebben in het gebied van de anus, penis, plasbuis, balzak of de prostaat maar de arts kan niks afwijkends vinden, wat moet je dan? Het kan dan heel goed zijn dat je geen last van de prostaat hebt maar dat jou bekkenbodem spieren de klachten veroorzaken. Het is dan goed om te weten wat bekkenklachten precies zijn en wat jij er mee kan. In dit artikel probeer ik je op weg te helpen als je geen prostaatpijn hebt maar bekkenpijn.

 

Het kan natuurlijk zijn dat je prostaatpijn ervaart. Ik heb een artikel gewijd aan prostaatpijn. Lees deze even door om een indruk te krijgen wat prostaatpijn precies is.

 

Geen prostaat pijn maar bekkenpijn.

 

Bij pijn in en rondom je prostaat hoeft niet je prostaat te zijn die pijn klachten af geeft. Mocht je wel pijn hebben in het gebied van de prostaat, hoeft het dus niet altijd van je prostaat af te komen. Je kan ook problemen met jou bekken of bekkenspieren hebben.

Want ja ook mannen kunnen bekkenklachten, bekken problemen en bekkenpijn hebben. Je hoeft geen zwangerschap achter de rug te hebben om bekkenklachten te krijgen. Bij mannen kunnen bekkenklachten zich ontwikkelen door deze 7 oorzaken:

 

 1. Te soepele gewrichten. Hierdoor ben je te bewegelijk en raken de banden en pezen geïrriteerd. Denk aan hypermobiliteit bijvoorbeeld.
 2. Verkeerd gebruik van je spieren. Hoe zit jij? Leun je op 1 kant of loop je misschien wel heel afwijkend? Hoe gebruik je jouw bekken? Allemaal goede vragen om eens bij stil te staan.
 3. Zit er een zenuw bekneld? Is er een zenuw geïrriteerd? Vaak na een val of ongeluk is dit een goede kans deze zenuw pijn te ontwikkelen.
 4. Na een trauma, zeg een val bijvoorbeeld. Heb je een ongeluk gehad en daarmee spieren of botten beschadigd? Dan is het goed mogelijk dat dit jou pijn veroorzaakt.
 5. Na een operatie. Pijn na een operatie wil je natuurlijk niet graag maar is goed mogelijk. Denk aan de zwellingen van een net geopereerd gebied. Soms komen er dan spieren of zenuwen bekneld die pijn afgeven.
 6. Aandoening van de blaas. Hierdoor kan het zijn dat de spieren om de blaas niet goed functioneren. Urine incontinentie of juist het moeilijk kunnen plassen zijn dan vaak de symptomen.
 7. Verkeerd WC gedrag. Pers je altijd hard. En heb je een verkeerde houding op de WC. Dan kan je een overbelast bekken gebied hebben. Of juist een verslapt bekkenbodem gebied. Lees alles hier over jouw toiletgedrag en hou je dat moet aanpassen.


Het kan duiden op een erg gespannen bekkenbodem gebied. Een over actief bekkenbodem gebied. Je moet dit gaan leren ontspannen. Want even ontspannen of in bad gaan zitten is makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Wat is het bekken? Alles wat jij moet weten over jouw bekken.

 

Een raar en toch ook niet zo een bekend woord. Maar het bekken is een enorm belangrijk onderdeel in het lichaam. Zie het bekken maar als een brug tussen jou boven en onderlichaam. Een belangrijk onderdeel ook als je het hebt over bijvoorbeeld je houding. Verder is het bekken door de heupen een onderdeel waar ook veel beweging uit voort komt. Maar het bekken is ook een beschermer van vitale organen. Denk aan de darmen, baarmoeder, prostaat en de blaas bijvoorbeeld. Verder is er op het gebied van genot ook een belangrijke functie voor het bekken. Ook wel het huis van de penis en bij vrouwen van de vagina genoemd. Een hoop interessants dus.

 

Het bekken is grotendeels een verzameling van meerdere botten en is opgebouwd uit drie delen. Linker deel, rechter deel en de achterkant ook wel bekend als het heiligbeen. Deze zitten aan elkaar vast doormiddel van gewrichten en banden. Denk bijvoorbeeld aan het wat bekendere SI-gewricht. Dit zijn 2 gewrichten links en rechts aan de achterkant. Deze kan je herkennen en zien aan de kuiltjes op de onderrug.

 

Naast het Si-gewricht is er ook het schaambeen aanwezig. Ook dit is een gewricht in het bekken.
Nu is het een ander soort gewricht als de bewegelijkheid van bijvoorbeeld je knie. Ze liggen grotendeels vast in elkaar door de banden. En er is een lichte beweging mogelijk. Maar dit is echt minimaal. En als er te veel beweging komt doen de banden en spieren er alles aan om zo hard als mogelijk de bekken strak bij elkaar te houden. Hierdoor kan je veel spanningen ervaren in jouw bekken.

 

Het bekken bestaat dus uit verschillende botten en gewrichten. Het heiligbeen, staartbeen, darmbeenderen, SI gewrichten en het schaambeen. Enorm veel dus. Alle botten liggen een soort van los van elkaar. Maar vast aan elkaar door verschillende banden. Deze banden zitten strak om de bekken heen alsof je een doek strak trekt om jouw heupen. Deze banden en spieren houden de hele boel bij elkaar. Mocht er een disbalans of beschadiging komen aan de banden kan er te veel speling komen in het bekken. Dit noem je ook wel bekkeninstabiliteit. Vaak gebruiken we dit woord bij vrouwen in of na de zwangerschap. Hun banden worden door de hormonen ruimer. Maar bij mannen kan er ook instabiliteit op spelen als jou banden niet meer zo strak staan.

Wil je meer informatie over het bekken en de werking van het bekken klik dan hier.


Welke klachten kan je verwachten als jij bekkenklachten ervaart?

 

Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn gaan gepaard met lage rug klachten, klachten en pijn in de liezen, pijn in en rondom je stuitje, buik klachten en zelfs uitstralingen naar de benen. Je zal merken dat de klachten ontstaan met moeizaam kunnen bewegen. Mocht je bijvoorbeeld zwaarder werk doen zal je ook meer klachten hebben. Denk aan lang staan, lang zitten en bijvoorbeeld zwaar tillen.

 

Er zijn verschillende klachten bekend als het gaat over bekken klachten:

 • Plas en dus urine klachten. Incontinentie of niet goed kunnen uitplassen.
 • Ontlastingslachten. Incontinentie en obstipatie.
 • Verzakkingsklachten.
 • Chronische bekkenpijn syndroom.
 • Bekken instabiliteit.
 • Seks klachten bij mannen. Erectieproblemen bijvoorbeeld.
 • Klachten en pijn aan het stuitje.
 • Vooraf of na een operatie. Denk aan een verzakking, sterilisatie, maar ook na een prostaat operatie.
 • Terug komende blaas klachten. Denk aan ontstekingen.

 

In mijn speciaal geschreven mannen met bekkenklachten artikel ga ik heel specifiek in op deze klachten en wat jij kan doen. Klik hier om daar naar toe te gaan.

 

Wat is de oplossing voor jouw bekkenklachten en bekkenpijn?

 

Veelal lopen mannen tegen een overbelast bekken aan. Het gebied is overbelast en overactief. Dit houdt in dat de spieren te strak staan en je niet goed kan ontspannen. Vaak gaat dit gepaard met klachten als obstipatie, erectie problemen of overloop incontinentie (urge-incontinentie).

Urge-incontinentie is een vorm van urine incontinentie waarbij je moeilijk of niet goed kan plassen terwijl je wel aandrang voelt. Hierdoor plast de blaas niet goed leeg. Je blaas loopt dan over van urine. En de urine komt dan zonder dat jij dat wilt uit de blaas lopen. Een beetje het zelfde idee dat als je een emmer tot de rand toe vult en er dan mee gaat lopen. Er zal zeker water over de rand heen lopen.

 

Het is soms al heel lastig om je bekkenbodem te vinden laat staan ontspannen. Weet je überhaupt wel dat je een bekkenbodem hebt? Ik heb op deze site aardig wat artikelen staan die jou kunnen helpen en hopelijk wat meer inzicht kunnen geven ook kan je oefeningen vinden om jou te helpen bij jou specifieke klacht. Ontspanningsoefeningen zijn dat voor jou het aller belangrijkst. Ook is het goed om te weten of jij wel op de meest efficiënte manier naar de WC gaat. Ik heb daaro ook tips over het ideale toiletbezoek verzameld. Lees alles gerust eens door.

 

Bekkenproblemen. Hier kan je het beste naar toe gaan voor de oplossing.

 

Tuurlijk heb ik enorm veel informatie voor je verzameld. Toch zou het nog steeds kunnen dat je hier niet genoeg aan hebt. Of wil je liever een op een met iemand aan de slag. Zoek dan de juiste specialist bij jou probleem. Ik heb ze in mijn speciaal geschreven mannen met bekkenklachten artikel voor je opgesomd. Zo kun je makkelijk zien bij welke klachten je welke specialist nodig hebt. Maar mocht dit nog steeds lastig zijn denk dan eens in eerste instantie aan een huisarts. Maar ook een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Dit zijn alle specialisten die jou graag willen helpen en jou van veel antwoorden en informatie kunnen voorzien.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Mocht je dus geïnteresseerd zijn in de oefeningen en tips die ik voor je heb samengesteld klik dan eens hier. Succes in ieder geval!

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.