Toiletgedrag

Vaak denk je pas aan jouw toiletgedrag als je al bekkenklachten hebt. Toch kan ik je ook zeker aanraden om ook preventief eens naar mijn tips en adviezen te kijken. Deze tips en adviezen over jouw toiletgedrag kunnen er namelijk voor zorgen dat jij in de toekomst geen of minder bekkenpijn of bekkenklachten ervaart. Denk maar eens aan incontinentie of en verslapte bekkenbodem. Kijk dus gerust eens rond. En mocht je al klachten ervaren, kan je eens een kijkje nemen bij mijn bekkenbodemoefeningen op de Oefeningen pagina. 

18 tips en 3 oefeningen voor het goed kunnen plassen en poepen

Bij klachten als moeilijk kunnen plassen, poepen of obstipatie kunnen tips en adviezen omtrent het toiletgedrag direct helpen bij jouw herstel. De houding op de wc is hierin leidend maar denk ook aan de ontspanning op de wc. Goed kunnen plassen of poepen heeft te maken met het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren. Bij een goede ontspanning van de bekkenbodemspieren is de kans op het goed kunnen plassen en he goed kunnen leeg poepen het hoogst. Een juiste buikademhaling kan helpen bij het ontspannen van de bekkenbodemspieren en ook de stand van het bekken kan invloed hebben op het goed naar de wc kunnen gaan. In dit artikel vindt je verschillende tips en adviezen om klachten als obstipatie, moeilijk kunnen plassen of het moeilijk kunnen poepen te doen verminderen.

Lees meer »

4 Oorzaken en 4 oplossingen over goed leeg plassen

Om goed te kunnen plassen is het belangrijk dat er sprake is van een goede toilethouding, het juiste toiletgedrag en het paraat hebben van de juiste informatie omtrent het goed leeg plassen. Om goed te kunnen leeg plassen zullen de bekkenbodemspieren moeten ontspannen. Door deze ontspanning wordt de urine buis niet meer dichtgedrukt en kan er urine controleert naar buiten komen. Toch kan het goed leeg plassen verstoord raken. Denk bijvoorbeeld aan een operatie in of rondom het bekken, overactieve en te gespannen bekkenbodemspieren, een verzakking van een orgaan in het bekken en eventueel door verkeerd aangeleerd toiletgedrag. In dit artikel zullen we de oorzaken van het niet goed te kunnen plassen maar ook de oplossing om goed te kunnen leeg plassen bespreken.

Lees meer »

16 tips en adviezen voor een goed Toiletgedrag. Plas en poep zoals het hoort!

De manier waarop we naar de toilet gaan noemen we toiletgedrag. Het is belangrijk dat er wordt ontspannen op de toilet en niet wordt geperst. Persen spant de bekkenbodemspieren aan en zal ervoor zorgen dat er minder ontlasting of urine naar buiten kan komen door de anus of de urinebuis. Ontspannen is een dus goed toiletgedrag. Toch wordt er grootschalig gedacht dat persen op de wc helpt bij het poepen of plassen maar dat is niet het geval. We gaan dagelijks zo’n 7 keer per dag naar de wc. Het is belangrijk dat jij wet hoe je het best kan poepen of plassen zonder dat jij klachten gaat ontwikkelen of gaat verergeren. Wat doe jij op de wc en wat kan je in sommige situaties misschien beter doen? Omdat we al jaren ongeveer allemaal ons eigen toiletgedrag ontwikkelen gaan we er pas echt over na denken als er lichamelijke klachten ontstaan. Ik heb voor jou uitgezocht wat de ideale plas en poep manieren zijn.

Lees meer »

10 snelle tips voor bij het plassen en poepen tijdens jouw zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd het toiletgedrag. Plassen en ook poepen kunnen anders verlopen door de groeiende baby. De baby kan bepaalde organen gaan verdrukken en zo kunnen klachten als incontinentie maar ook obstipatie voorkomen. Het is belangrijk dat jij beschikt over een aantal goede tips voor op de wc tijdens de zwangerschap. Neem bijvoorbeeld de tijd en ontspan op de wc tijdens de zwangerschap, ga op tijd naar de wc en stel het naar de wc gaan niet uit bij aandrang, denk om de lichaamshouding als je zit op de wc, ontspan goed op de wc tijdens de zwangerschap en plas en poep goed leeg, pers niet op de wc en onderbreek de plas niet. Dit zijn zomaar een paar nuttige tips over het naar de wc gaan tijdens de zwangerschap. Lees snel verder om de andere tips ook te ontdekken.

Lees meer »

22 tips om goed te kunnen plassen en goed te kunnen poepen

Het goed legen van de blaas of darmen is in principe een dagelijkse bezigheid. En ook denkt iedereen vaak dat ze op een goede manier naar de wc gaan. Maar hoe ga je goed naar de wc? Het goed lege van de blaas en de darm doe je door goed te zitten op de wc waarbij het lichaam zich goed kan ontspannen. Dit bereik je door een rustige ademhaling naar de buik en door goed de tijd te nemen voor jouw toiletbezoek. Plas of poep in een keer leeg en onderbreek jouw boodschap niet, zo voorkom je achter blijvende ontlasting of plas in de darm of blaas. Verder is persen de vijand van een goede ontlasting. Persen spant de bekkenbodemspieren aan. En gespannen bekkenbodemspieren vernauwen de anus of urinebuis. Mocht je dus al klachten ervaren op de wc of uit interesse/preventie dit artikel lezen, dan zit jij goed! Ik neem je mee in verschillende tips en adviezen op gebied van jou toiletgedrag.

Lees meer »

Hoe kan je het beste plassen en poepen? 15 tips en adviezen voor jouw plas en poep

Goed plassen en goed kunnen poepen is niet zo van zelf sprekend. Zo is er voldoende vocht nodig om goed te kunnen plassen maar ook om goed te kunnen poepen. Verder is het voedingspatroon cruciaal. Eet voldoende vezelrijke producten. Denk aan groene groenten, kikkererwten, bonen, volkoren producten maar ook fruit zit vol vezels. En vezels zijn een feest voor jouw darmgezondheid. Ook heb jij zelf enorm veel invloed op het goed kunnen plassen of het goed kunnen poepen. Dit noemen we jouw toiletgedrag. Wat jij doet op de toilet is cruciaal om goed te kunnen plassen of poepen. Denk bijvoorbeeld eens aan de juiste zithouding op de wc, geef jij veel druk mee of ontspan je juist en neem je de tijd of laat jij je wel eens op haasten. Al deze factoren zijn cruciaal om goed te kunnen leeg plassen of goed te kunnen poepen.  Je denkt er misschien niet zo snel over na maar het is enorm belangrijk dat je goed na denkt over hoe je naar de wc gaat. Ik neem mee in het zo genaamde ideale toiletgedrag. In dit artikel laat ik je zien met welke tips en adviezen jij aan de slag kan gaan om op een goede manier naar de wc te gaan.

Lees meer »

Mannen en goed plassen. 10 tips om het beste te plassen

Goed kunnen plassen als man kan belemmerd worden. Zo kunnen de bekkenbodemspier bij mannen te overactief en daardoor te gespannen zijn. Hierdoor kan urine niet goed door de plasbuis naar buiten komen. Verder is de prostaat van invloed op het goed kunnen plassen van de man. Een prostaat kan bij mannen op een wat hogere leeftijd vergroot zijn. En omdat de urinebuis door de prostaat heen loopt wordt de urinebuis door de vergrote prostaat dichtgedrukt. Urine loopt nu minder goed naar buiten. Toch zijn er heel veel tips en adviezen die jou als man helpen om goed te kunnen plassen. Denk vooral aan ontspanning en regelmaat. Ontspanning helpt de bekkenbodemspieren ontspannen en maakt de weg vrij voor de urine om door de plasbuis naar buiten te komen. Haast een plas niet en zet geen extra druk bij het plassen dit vernauwd de plasbuis alleen maar. Het is wel aan te raden om bij plasklachten naar de huisarts te gaan. Verder zal ik je nu meenemen in de tips en adviezen omtrent het goed kunnen plassen.

Lees meer »