Verzakking

Het bekken is een veilige haven voor veel van jouw organen. Deze organen worden allemaal netjes op hun plek gehouden door de bekkenbodemspieren. Toch kan het voorkomen dat de spieren hun werk niet goed meer kunnen uitvoeren. Dit kan komen door ouderdom, een operatie maar ook door opgelopen letsel. Ook zal je met een hoop vragen zitten als je denkt last te hebben van een orgaan verzakking in het bekken. Ik heb daarom een aantal artikelen voor je samengesteld waarin ik hopelijk antwoord kan geven op al jouw vragen. Kijk gerust eens rond. Ook heb ik oefeningen paraat staan op de Oefeningen pagina. Deze bekkenbodemoefeningen kan jij direct toepassen om jouw verzakkingsklachten te lijf te gaan. Want een verzakking is te verhelpen. Kijk snel hoe!

Een verzakking. Alle verschillende soorten en oplossingen op een rij

Met een verzakking wordt vaak het uitzakken van organen in het bekken gebied bedoeld. Een verzakking kan voorkomen bij organen als de blaas, blaashals, baarmoeder, endeldarm of de top van de binnenkant van de vagina. Een verzakking kan ontstaan door een verzwakking van de bekkenbodemspieren en bekkenbanden. Deze bekkenbodemspieren kunnen de organen niet meer stevig en goed op hun eigen plek houden. De aangedane organen zakken dan naar beneden. De kans op een verzakking neemt toe na mate jij misschien in het verleden vaginaal bent bevallen van een of meerdere kinderen. Over het algemeen zijn het de wat oudere vrouwen die last kunnen hebben van een verzakking. Deze verzakking wordt niet altijd opgemerkt maar het kan zijn dat jij in de vagina een obstakel voelt. In een verder stadium is het zelfs mogelijk dat een verzakking zelfs naar buiten komt via de anus of vagina. In principe is een verzakking niet gevaarlijk. Maar ervaar je klachten ga dan wel naar een specialist toe. Er is een goede behandeling mogelijk een jouw kans op volledig herstel is groot.

Lees meer »

4 verschillende verzakkingen

Er zijn 4 verschillende orgaan verzakkingen. Zo kan de dunnen darm, de endeldarm, de blaas of blaashals en de baarmoeder verzakken. Al deze verschillende verzakkingen hebben verschillende oorzaken en symptomen. Een veel voorkomende oorzaak van een verzakking is het slapper worden van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren zijn verzwakt en kunnen de organen niet meer goed op hun plek houden. Veel voorkomende symptomen van een orgaan verzakking zijn pijn in de onderrug, pijn in de buik, pijn bij inspanning of aan het einde van de dag en een bal vormig gevoel in de vagina. In dit artikel zal ik de verschillende verzakkingen met jouw doornemen. De meest voorkomende verzakkingen zijn:

Lees meer »

Dit kan jij zelf doen tegen een verzakking. 6 doe-het-zelf tips!

Een oorzaak van een verzakking is de buikdruk. Bij een continue verhoogde buikdruk raken de bekkenbodemspieren snel overbelast. De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen niet meer optimaal en een verzakking kan ontstaan. Probeer de buikdruk laag te houden om een verzakking te voorkomen of om de verzakking niet te verergeren. Bij een verzakking door bijvoorbeeld een verhoogde buikdruk zijn er een aantal belangrijke punten die jij kan toepassen om een verzakking niet te verergeren. 6 tips omtrent het voorkomen en verergeren van een verzakking:

Lees meer »

De symptomen, oorzaak en oplossing van een verzakking

De meest voorkomende symptomen bij een verzakking zijn een zwaar gevoel in de onderrug of onderbuik, een bal vormig object in de vagina, slecht kunnen leegplassen of een terugkerende blaasontsteking, pijn tijdens de seks, obstipatie en een harde stoelgang. Ook kan het zijn dat een orgaan naar buiten komt en bij de vagina mond te voelen en zelfs te zien is. De meest voorkomende oorzaken van een verzakking zijn de oplopende leeftijd, bekkenbodemspier verzwakkingen, de overgang, erfelijke aanleg en een eventuele vaginale bevalling in het verleden. 25% van de vrouwen in de overgang ontwikkeld een verzakking. Het ontwikkelen van een verzakking gaat gelijk matig. Veel vrouwen hebben niet door dat ze een verzakking hebben. Vaak begint een verzakking met 1 orgaan maar het kan zich zeker uitbreiden naar meerdere. Dit komt omdat het hele gebied in het bekken vaak is verzwakt of aangedaan. Maar bij het waarnemen van klachten van een verzakking is het aan te raden om meteen naar een specialist te gaan. De huisarts kan jouw goed helpen bij een verzakking.

Lees meer »

Hulp van specialisten bij een verzakking

Bij een verzakking of een verdenking op een verzakking is het belangrijk dat een specialist de klachten bekijkt. Geschikte specialisten bij een verzakking zijn de huisarts, gynaecoloog, urogynaecoloog of in een later stadium de bekkenfysiotherapeut. Belangrijk is dat bij een verdenking op een verzakking er meteen actie wordt ondernomen. Een verzakking kan namelijk in de loop van de tijd steeds meer problemen veroorzaken en ook verschillende organen kunnen nadelige gevolgen ondervinden van een verzakking. Er is veel te doen tegen een verzakking. Denk aan het versterken van de bekkenbodemspieren, een operatie of een ring plaatsing. Dit zijn allemaal geschikte opties om de verzakking tegen te gaan of zelfs te verhelpen. Neem contact op met een van de onderstaande specialisten om een verzakking snel te verhelpen.

Lees meer »

Alles over de oorzaak, symptomen en oplossingen van een verzakking

Een verzakking is het letterlijk in dalen van organen. Ook wel een prolaps genoemd. Een verzakking komt vaak door veroudering, verzwakte bekkenbodemspieren of overbelaste bekkenbodemspieren. Een verhoogde buikdruk en een verstoorde bekkenbodem kan ook een oorzaak zijn.  De meest voorkomende klachten en symptomen bij een verzakking zijn urine incontinentie, obstipatie, problemen met plassen, pijn tijdens de seks of vaginale geluiden. Gelukkig zijn er goede behandelingen tegen een verzakking. Denk bijvoorbeeld aan een operatie, bekkenbodem oefeningen of het plaatsen van een ring bij het verzakte orgaan. Bekkende vormen van verzakkingen zijn een verzakking van het rectum, de baarmoeder en van de blaas.

Lees meer »