Specialisten bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Hier vindt je hulp!

Hulp bij bekkenklachten bekken pijn en bekken instabiliteit

Er zijn verschillende specialisten waar jij terecht kan met bekkeninstabiliteit. Denk hierbij aan een bekkenbodem trainer, bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, seksuoloog, psychiater, gynaecoloog, colorectaal chirurg of maag lever en darm arts. Deze specialisten kunnen jou gericht helpen en staan voor je klaar. Ook kan je zelf al een hoop doen. Denk maar eens aan verschillende bekkenbodemoefeningen. Deze bekkenbodemoefeningen kunnen jouw bekkenbodem versterken of juist ontspannen. Dit hangt af van wat jij nodig hebt. Vaak is een combinatie van de 2 het meest effectief bij bekkeninstabiliteit. Zo wordt jij bewuster van jouw bekkenbodemspieren en versterk je de bekkenbodem tegelijk.


Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn bekkenbodemoefeningen pagina. En ga voor jouw herstel. Deze bekkenbodemoefeningen zijn professioneel en staan speciaal voor jou paraat.

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Als je problemen hebt in het gebied van je bekken kun je een aantal dingen doen. Je kan zelf op onderzoek uit gaan. Mijn samengestelde tips en oefeningen zijn nu een prima eerste stap. Maar mocht jouw pijn in de bekken aan houden dan is een goede vervolg stap om opzoek te gaan naar een specialist. Jouw speurtocht begint vaak bij de huisarts. Deze kan jou door verwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut, bekkenbodem trainer, bekkenoefentherapeut, seksuoloog, psychiater, gynaecoloog, colorectaal chirurg of maag lever en darm arts. In dit artikel behandel ik de huisarts, bekkenfysiotherapeut, de bekkenbodem trainer, bekkenoefentherapeut, de maag lever en darm arts en de colorectraal chirurg met je. Lees voor meer informatie over een seksuoloog, psychiater of gynaecoloog mijn artikel over deze specialisten,

 

De huisarts en bekkeninstabiliteit

In eerste instantie kan je terecht komen bij de huisarts. Maar onthoud er is geen verwijzing nodig voor een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut. Toch is het soms verstandig om eerst even naar een huisarts te gaan als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Het is helemaal aan te raden om naar de huisarts te gaan als jij bij jouw bekkeninstabiliteit ook bijvoorbeeld bekkenpijn ervaart of last hebt van urine verlies of ontlasting verlies. Bij meerdere klachten dan alleen een zeurderig of pijnlijk gevoel in de bekken is het altijd goed om even met de huisarts te overleggen.

 

Welke vragen stelt de huisarts bij bekkeninstabiliteit?


De huisarts zal in eerste instantie veel uitvragen over jouw bekkeninstabiliteit. Je kan de volgende vragen verwachten bij de huisarts als jij langsgaat met jouw bekkeninstabiliteit:

  • Waarom denk jij last te hebben van bekkeninstabiliteit?
  • Waar komen de klachten als bekkenpijn vandaan?
  • Zijn de pijn klachten in het bekken ontstaan door de bekkeninstabiliteit?
  • Waarom heb jij last van bekkeninstabiliteit?
  • Sinds wanneer denk jij bekkeninstabiliteit te hebben?
  • Op welk moment ervaar jij klachten van jouw bekkeninstabiliteit?
  • Wordt jij in jouw dagelijks leven beperkt door de bekkeninstabiliteit?
  • Ben je wellicht in verwachting? Een zwangerschap doet bekkeninstabiliteit namelijk ontstaan.
  • Hoe voelt het bekken bij een menstruatie? Of ben je in de overgang?
  • Werk je? En hoe ervaar je werk met jouw bekkeninstabiliteit?
  • Op welk moment van de dag zijn de klachten het ergst?
  • Heb je meer of minder last van bekkenpijn na inspanning?
  • Sport je nog wel?
  • Ga je makkelijk naar de wc? Hoe gaat plassen en hoe gaat het poepen?

 

Dit zijn waarschijnlijk de meest voorkomende vragen die je van de huisarts kan verwachten. Probeer ze van te voren al te beantwoorden. Nu ga jij zelf goed voorbereid naar de huisarts maar ook de huisarts heeft dan een heel duidelijk beeld van jouw bekkenklachten.

 

De huisarts wilt bijvoorbeeld ook weten wat de gevolgen van jou klachten zijn. Hoe is de continentie? Ook kan je ontlasting bekeken worden en verder ook je bloed en urine. En is dit allen wellicht afwijkend van een gezond persoon? Heb jij bijvoorbeeld nu dunne of dikke ontlasting en komt dit wel door de bekkenklachten of door jouw voedingspatroon. Na de conclusies te trekken kan de huisarts verschillende vervolg stappen ondernemen. Denk aan een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut, maag-lever-darm arts, colorectaal chirurg of misschien naar een speciaal bekkenbodemcentrum. Waar je vaak alle disciplines onder een dak hebt. Verder kan jij na een juiste conclusie van de huisarts ook al zelf verder. Ga opzoek naar de juiste bekkenbodemoefeningen of bekkenbodem tips en ga aan de slag!

Wat is een bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een specialisatie heeft verkregen op het gebied van pijn klachten in en rondom het bekken. Dit is een studie na dat een fysiotherapeut is afgestudeerd. Ze hebben dus extra kennis paraat. De bekkenfysiotherapeut is er voor iedereen. Iedereen heeft namelijk een bekken. Dus vrouwen, mannen en kinderen kunnen hier terecht. Dus als jij last hebt van je liezen, lage rug, buik, geslachtsorganen, continentie of andere bekken gebied klachten dan zit je hier goed.

 

Welke bekkenklachten heb je als je naar een bekkenfysiotherapeut gaat?

Jij kan terecht bij een bekkenfysiotherapeut als jij pijn of andere klachten ervaart in of rondom het bekken. Denk aan bekkenpijn of bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit. Ook kan je door de problemen in jouw bekken last krijgen van urine/ontlasting incontinentie, orgaan verzakkingen of seksuele klachten. Met al deze klachten kan jij terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Verder kan een bekkenfysiotherapeut jouw helpen als je last hebt van een verzwakt ober overactieve bekkenbodemspier. Deze bekkenbodem is best ingewikkeld. Laat ik je even kort iets over het bekken vertellen.

 

Informatie over het bekken en de bekkenbodem

Het bekken zelf zijn verschillende botten. Botten die vast zitten aan elkaar en aan gewrichtjes door middel van vele banden en spieren. Het bekken beschermd een aantal cruciale organen. Denk aan je blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ook de geslachtsorganen als de penis en de vagina horen onder het kopje bekken gebied. In het bekken ligt weer een grote spiergroep die al deze organen ondersteunt en op zijn plek houd. Dit zijn de bekkenbodemspieren.

De bekkenbodemspiergroep heeft een aantal openingen. Denk aan de anus, vagina en de plasbuis. Deze worden tegelijkertijd dicht gehouden door de bekkenbodemspieren. Maar bij ontspanning van het bekkenbodem gebied laat je juist de ontlasting en urine los.

 

Een erg veelzijdig gebied dus. Omdat er zoveel taken zijn weg gelegd voor de bekkenbodemspieren en het bekkengebied kan er ook wel eens wat mis gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bekkenbodemspieren overactief zijn en dus veel te gespannen zijn. Maar ook juist te slap is een mogelijkheid. Zo kan het moeilijk zijn om ontlasting en urine los te laten, pijn bij het vrijen of iets in te brengen bij de vagina. Maar ook om ontlasting en urine juist tegen te houden. Ook zijn pijn in de onderrug, pijn in of rondom het stuitje, pijn bij of rondom het schaambeen en pijn van de bekkenbodemspieren zelf een veel voorkomend probleem.

 

Met al deze bekkenbodem problemen kan jij terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Maar het is altijd goed om eerst even naar de huisarts te gaan en er zeker van te zijn dat jij bekkeninstabiliteit of andere bekkenklachten hebt.

 

Wat doet een bekkenfysiotherapeut met jouw bekkeninstabiliteit?

Bij een bekkenfysiotherapeut draait het vooral om het opsporen van de oorzaak van de bekkenklacht. Als de oorzaak bekend is kan het zijn dat jij juist moet gaan leren ontspannen of juist moet gaan versterken van de spieren rondom jouw bekken. Tijdens het onderzoek word er vaak gebruik gemaakt van verschillende apparatuur. Dit kan de kracht en activiteit van jou bekkenbodemspieren meten. Verder zal je tal van adviezen krijgen. Denk aan jouw eet patroon, houding, beweging, dagelijkse belasting, toiletgedrag en wellicht worden jou hulpmiddelen aangeboden als een bekkenband of andere ondersteuningen. Bij een bekkenfysiotherapeut kan je dus een hoop van jouw bekkenklachten tackelen. Ook seksuele klachten kan je hier laten behandelen maar misschien is het dan eerst handig om met een seksuoloog te praten. Alle gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten zijn bevoegd voor inwendig onderzoek. Klik op de link voor meer informatie over een inwendig onderzoek. Maar onthoud als jij dit niet wilt gebeurt het niet.

 

Wat is een bekkenoefentherapeut?

Ook de bekkenoefentherapeuten zijn bevoegd en speciaal geschoold op het gebied van het behandelen van patiënten met bekkenpijn, bekkenklachten en bekken instabiliteit. In principe is het ongeveer de zelfde studie als de bekkenfysio lichting. Na een grondig onderzoek en een lang maar fijn vragen gesprek zal ook de bekkenoefentherapeut een conclusie trekken. De behandeling word gemaakt en jou doelen worden duidelijk.

 

Het verschil tussen de bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut

In principe verschilt een bekkenfysiotherapeut en een bekkenoefentherapeut niet zo veel van elkaar. Ook al zullen ze het daar zelf niet mee eens zijn. Een bekkenfysiotherapeut is in tegenstelling tot een bekkenoefentherapeut iets meer bezig met spierversterkend en het gebruik van sport of fitness apparaten. Een bekkenoefentherapeut is weer meer bezig met jouw houding en beweging. Het is denk ik vooral een persoonlijk gevoel wat meer bij jou past. Bekkenfysio’s zijn meer bekkenbodem trainers en oefentherapeuten meer begeleiders en wat gemoedelijke persoonlijkheden. Dit is puur mijn eigen ervaring hoor dus jij kan zelf misschien wel iets heel anders ervaren. Verder doet een bekkenfysiotherapeut vaak meer inwendig onderzoek dan een bekkenoefentherapeut. Overweeg beiden en desnoods doe je bij allebei een begin sessie om dan zelf een knoop door te hakken. Maar bij beide zit je in principe goed. Ga wel alleen naar een fysiotherapeut of oefentherapeut die gespecialiseerd is als bekkentherapeut. Dit kan je vaak op hun site terug lezen of bel ze anders even.


Wat doet een bekkenoefentherapeut bij bekkeninstabiliteit?

De behandelingen van jouw bekkeninstabiliteit zullen gericht zijn op het versterken of ontspannen van jouw bekkenbodemspieren, maar ook adviezen op het gebied van houding, beweging, toiletgedrag en jouw belasting en belastbaarheid van het bekken. De stand van jou heupen, bekken en onderrug zal de bekkenoefentherapeut belangrijk vinden in dit proces. Houding is een belangrijk woord voor een bekkenoefentherapeut. Het dagelijks leven en na bootsen van dagelijkse handelingen zullen ook voorbij komen. Dit allemaal om jou zo praktisch mogelijke tips mee te geven die jij thuis kan toepassen. Omgaan met jouw bekkeninstabiliteit en ondertussen de bekkeninstabiliteit aanpakken zullen de doelen zijn bij een behandeling van een bekkenoefentherapeut.

 

 

Welke vragen stelt een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut bij bekkeninstabiliteit?

Als je bij een bekkentherapeut komt zal er een waslijst aan vragen op je af komen. Dit zijn de meest voorkomende vragen van een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut bij de eerste ontmoeting:

  • Sinds wanneer heb je de bekkenklachten?
  • Hoe zijn ze ontstaan?
  • Op welk moment heb je de klachten?
  • Ben je verwezen met bekkeninstabiliteit of denk je zelf dat je bekkeninstabiliteit hebt?
  • Ervaar je pijn in het bekken bij bewegen?
  • Ervaar je bekkenpijn bij rust? En juist als je ligt of juist zit?
  • Hoeveel last heb je van jouw bekkeninstabiliteit?
  • Als je de bekken pijn zal moeten aangeven met 0 is geen pijn en 10 ondragelijk hoeveel scoort jouw bekkenpijn dan?
  • Sinds wanneer heb bekkeninstabiliteit?
  • Wanneer ervaar jij bekkenklachten van jouw bekkeninstabiliteit?
  • Wat voor effect hebben de bekkenpijn of bekkenklachten op jouw dagelijks leven?
  • Ben je wellicht zwanger? Of ben je in de overgang?
  • Hoe verlopen jouw menstruaties?
  • Ben je nog aan het werk? En hoe ervaar je werk met jouw bekkeninstabiliteit?
  • Is de bekkenpijn s ’ochtends of s ’avonds het ergst?
  • Heb je meer of minder last van bekkenpijn na inspanning?
  • Sport je?
  • Hoe gaat plassen en hoe gaat het poepen?

 

Ook komen er vragen over verschillende organen voorbij. Dit omdat er in en rondom het bekken enorm veel organen zitten. Denk aan je blaas, darmen, prostaat en baarmoeder. Ook onderwerpen als je menstruatie, seksualiteit, toiletgang, bevalling, plas gedrag en bijvoorbeeld de menopauze. Verder zal het gebruikelijk zijn om een plasdagboek bij te houden. Dit kan je ook al zelf doen van te voren. Hier zie je als bekkentherapeut snel een bepaald patroon in en dan desnoods ook behandeldoelen.

 

De lichamelijke onderzoeken bij bekkenklachten van een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut

Na een hele vragenlijst tijdens de eerste sessie (anamnese) en kennismaking komen de handjes uit de mouwen. Nu word er naar jouw gekeken. Vaak pas tijdens de tweede sessie. Je bekken, onderrug, heupen, ademhaling, knieën en zelfs is een inwendig bekken onderzoek mogelijk. Dit wel altijd in overleg. Je hebt zelf alles in handen. Geef goed aan wat jou grenzen zijn. Wanneer doet het precies zeer. Dit zal een goed beeld geven bij de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Beide bekkentherapeuten kunnen ook onderzoeken of er sprake is van een verzakking. Want bij een verzakking is het erg cruciaal om te weten welk orgaan het is.

 

De lichamelijke onderzoeken van ontlasting incontinentie bij een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut

Bij het verliezen van ontlasting kan er ook een onderzoek plaats vinden rondom de anus. De kracht van de sluitspier is daarin het belangrijkst. Hiervoor kan een kleine sonde, ten grote van een tampon gebruikt worden, worden gebruikt om de spanning te meten in de bekkenbodem. Is er juist te veel spanning of te weinig? Dit is een cruciaal element om te weten voor een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. Verder zijn er ook andere mogelijkheden om het functioneren van de anus of endeldarm te testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ballonnetje die wordt opgeblazen in de endeldarm om zo het gevoel van ontlasten op te wekken. De bekken therapeut kan zo goed zien of alles wel werkt zoals het zou moeten.

Tip: Vraag veel uitleg, want het is me nog al wat allemaal. De bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut zal je dan ook veel kunnen vertellen over het bekken. Je speelt zelf ook een belangrijke rol in de verdere stappen dus overleg veel met elkaar.

Vaak gaan er meerdere bekkenklachten hand in hand die jouw bekkenpijn of andere bekkenklachten veroorzaken. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan hierin veel voor jou betekenen.

De onderzoeken zijn niet pijnlijk maar geef het aan als dit voor jou wel het geval is.

 

De maag lever en darm arts bij bekkenklachten

Dit is een in het ziekenhuis gevestigde arts. Deze arts is inderdaad zoals de naam al zegt gespecialiseerd op het gebied van de maag lever en darm. Ideaal als jij bijvoorbeeld ontlasting klachten of problemen ervaart.

Onderzoek van de maag lever en darm arts bij bekkenklachten

De maag-lever-darm arts kijkt vooral naar de totale werking van je spijsvertering. Dus zoals al benoemd in hun naam: de maag en je darmen bijvoorbeeld. Maar omdat het over bekkenklachten gaat zal ook de sluitspier meegepakt worden. Er komen in ieder geval weer een aantal onderzoeken aan. Denk aan een Manometrie (drukmeter) en een endo anale echografie (een echo van de sluitspieren/kringspieren)

 

Manometrie: een onderzoek van de maag lever en darm arts

Deze wordt uitgevoerd om te kijken of je endeldarm en kringspieren wel goed werken. Het is een lang onderzoek van zo’n 30 minuten en bestaat uit 2 delen.

 

Onderzoek 1: De kringspieren.

Je mag voor dit onderzoek op je zij gaan liggen. Er word nu via de anus een klein ballonnetje in de endeldarm geplaatst. Vervolgens komt daar en slangetje naast. Je word dan gevraagd om de anus aan te spannen. Nu wordt de kracht van de kringspier op gemeten. Dit is een makkelijk en pijn vrij onderzoek. Maar geef het aan mocht het wel degelijk pijn opleveren.

 

Onderzoek 2: De endeldarm.

Bij dit onderzoek gaat het om de gevoeligheid en de spanning van de wand in de endeldarm. Deze word netjes opgemeten. Ook hier word gebruik gemaakt van de zelfde stappen als hierboven. Er word nu zachtjes lucht in en uit het ballonnetje gelaten. De computer leest dan de resultaten uit. Dit is wederom geen irriterend of pijnlijk onderzoek.

 

Endo-anale echografie: nog een onderzoek door de maag lever en darm arts

Dit is een cruciaal onderzoek als jij af en toe ontlasting verliest. Dit onderzoek is gericht op de sluitspieren. Wellicht wel een vervelend onderzoek maar de kringspieren en sluitspieren moeten nu eenmaal onderzocht worden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat een sluitspier schade heeft opgelopen. Denk aan een bevalling. Ook al ben je al op leeftijd en zijn je kinderen al groot, een bevalling kan lang effect hebben. Een scheurtje oplopen tijdens de bevalling kan zelfs nog op latere leeftijd effect hebben. En mocht je wat stijgen in leeftijd, worden de hormonen ook minder. Hierdoor gaat het bekken gebied ook minder functioneren. Zo komen bekken klachten weer sneller tot uiting. Met deze geluidsgolven komen de kringspieren goed in beeld en wordt duidelijk of ze beschadigd zijn of niet.

 

Een bezoek aan de Colorectaal Chirurg

De huisarts zal verschillende oplossingen voor jou na lopen. En misschien is een oplossing voor jou wel een bezoek aan de colorectaal chirurg. Deze specialist heeft 1 specialisatie. Het herstellen van de anus. Een gewone maag-lever-darm arts opereert namelijk niet. Het houd voor deze arts op bij het vaststellen maar een colorectaal chirurg kan je wel weer verder helpen. Zijn werk begint pas na het vaststellen van jou anus probleem. Deze arts maakt ook gebruik van de gegevens van bovenstaande onderzoeken. Of doet ze misschien zelf wel als de gegevens niet aanwezig zijn. Een MRI scan is ook geen uitgesloten optie om een goed beeld van jou klachten te krijgen.

 

Al met al een behoorlijk maar noodzakelijk pad op weg naar jou herstel.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.