7 oorzaken en 8 tips bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap.
7 oorzaken van jou slaapprobleem tijdens de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap komt er een hele hoop op je af. Ook veranderd je lichaam behoorlijk. Vanaf dag 1 is jou lichaam zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Jouw hormonen gaan ruimte maken om jou baby straks een veilige ruime doorgang te bieden. Dit gebeurd door de weker wordende bekken banden. Jouw bekken zal dus ruimer en instabieler worden. Top voor jou baby, iets minder voor jou. Nu is de kans namelijk aanwezig dat jij bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn gaat ontwikkelen. En door deze klachten kan je weer last krijgen van je rug, incontinentie klachten of een continue zeurderig gevoel. Het is goed om eens naar mijn onderstaande artikelen te kijken zo kan jij je goed voorbereiden voor als je eventueel klachten krijgt of je hebt al klachten en dan kunnen de artikelen je helpen met jouw herstel. Mocht je de klachten echt goed willen aanpakken, adviseer ik je om eens te kijken naar mijn praat staande oefeningen op de Oefeningen pagina. Met deze oefeningen kan je direct aan de slag om jou klachten te doen verminderen!
7 oorzaken van jou slaapprobleem tijdens de zwangerschap:
Bekken klachten kunnen jou roze zwangerschapswolk behoorlijk doen verkleuren. Ik ga je dan ook een aantal tips geven om goed je zwangerschap in te gaan en waarschijnlijk ook door te komen. Elk lichaam is wel anders en ondanks deze tips kan je best nog klachten ervaren. Maar waarschijnlijk waren de klachten erger zonder tips dan met. Dus een soort win, win is het wel!
Bevallen met bekkenklachten is geen probleem. Iemand met bekkenpijn of bekkenklachten heeft in principe geen andere bevalling als iemand zonder bekkenpijn of bekkenklachten. Je hoeft je dus niet extra druk te maken als jouw bevalling er aan zit te komen. Mocht je bekkenklachten of bekkenpijn hebben kan je wel op het een en ander letten. Ik heb wat informatie en tips voor je verzameld om je enig sinds wat gerust te stellen. Ga zelfverzekerd jou bevalling in!
Een bevalling neemt veel risico met zich mee. En ook het risico op bekkenklachten na de bevalling neemt sterkt toe na een vaginale bevalling. Een zwangerschap is natuurlijk fantastisch. Toch is het idee van een bevalling die er aan zit te komen misschien niet de meest fijne gedachten. En je hoort misschien ook allemaal wel wat er of mis kan gaan of dat je er veel klachten aan over kan houden. Tuurlijk kan er wel wat mis gaan. Of in ieder geval niet helemaal zoals je had gehoopt. Maar wees gerust het gaat of komt vaak gewoon goed. Een vaginale bevalling neemt nog wat andere risico’s met zich mee ten opzichte van een eventuele keizersnede. Als de baby voorbij jou bekken gaat kan je wel verwachten dat jou bekken een grotere kans heeft op allerlei klachten. Ik heb een aantal feiten voor je verzameld samen met wat adviezen. Lees gerust even verder.
Een bevalling. Misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Van je rug tot je buik en weer naar je bekken. Alles krijgt het zwaar te verduren. Ook na jouw bevalling zal je lichaam nog even moeten bijkomen. Je bekken en de bekkenbodemspieren zullen bijvoorbeeld heel anders aanvoelen na je bevalling. Je hele zwangerschap is je lichaam al bezig met het voorbereiden op de bevalling. Je bekken zijn eigenlijk al helemaal warm gelopen om de laatste eindsprint in te zetten. Alle banden worden losser en alle functies die zich in het bekkengebied plaats vinden kunnen verstoort raken. Je zal ervaren dat plassen, poepen en bijvoorbeeld seks anders zal aanvoelen. Je moet het een beetje zien als een verstuikte enkel. Dan zijn de banden ook opgerekt en moet het zeker een paar weken herstellen voordat hij weer normaal en lekker aan voelt. Dat is met je bekken banden niet anders.
Jouw bekken zullen tijdens de zwangerschap onderdruk staan. De buik groeit, de hormonen nemen toe en de baby gaat steeds meer in de weg zitten. Je lichaam gaat behoorlijk veranderen. Je gewicht neemt toe en van een fitte klachten vrije vrouw zal steeds iets minder overblijven. Het lichaam past zich op een wonderlijke manier aan en bereid zich al snel voor op de aankomende bevalling. Maar wat veranderd er bijvoorbeeld in en rondom je bekken? Hoe gedragen de organen zich in je buik? Ik heb aardig wat informatie voor je verzameld om je een beetje op weg te helpen. En klik gerust eens op de blauwe woorden voor wat extra informatie. Veel lees plezier.
Zwemmen werkt ontspannend bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Tijdens het zwemmen bevindt jouw lichaam zich in een gewichtloze omgeving. De druk op het bekken wordt verhoogd door de zwaartekracht. De baby groeit en de buik wordt zwaarder. Deze zware buik zweeft tijdens het zwemmen in het water en je voelt even minder druk op jouw bekken. Bewegen gaat tijdens het zwemmen een stuk makkelijker. Een zwembad moet wel lekker warm zijn. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld in het recreatie gedeelte te gaan zwemmen in plaats van in een wedstrijd bad. Verder kan je in het recreatie gedeelte vaak ook beter bij de grond. Altijd handig als je even wilt rusten. Zwemmen kan dus maar het is wel belangrijk dat je let op een aantal punten.
Kunnen werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is afhankelijk van de werksituatie. De werkplek en werkomgeving hebben een grote invloed op jouw bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Het is goed om na te gaan wanneer jij pijn ervaart. Is er ruimte om een extra pauze te nemen, zijn de werkzaamheden fysiek zwaar en kan jij van houding wisselen tijdens het werk? Een combinatie van factoren zal er voor kunnen zorgen dat jij zo lang als mogelijk jouw werk kan uitvoeren.Werken met bekkeninstabiliteit is theoretisch gezien mogelijk. Toch kunnen er door bekkeninstabiliteit een hoop problemen ontstaan in de praktijk. Maar bekkeninstabiliteit is niet de reden waarom jij niet zal kunnen werken. Iedere zwangerevrouw krijgt namelijk bekkeninstabiliteit. Of je ook bekkenpijn gaat ervaren is alleen de vraag. Werken met bekkenpijn is in de praktijk een stuk lastiger. Toch is werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn mogelijk.
Bij zitten met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat de zithouding goed is, er wordt gezeten op een goede stoel en er voldoende afwisseling is tussen een zittende houding en beweging. De zithouding is belangrijk om bekkenpijn te voorkomen. Zit goed rechtop op de zitknobbels, gebruik de rugleuning, zit met de knieën in 90 graden door de stoel op de juiste hoogte te zetten en gebruik bijvoorbeeld de armleuningen. Verder is de stoel belangrijk bij bekkeninstabiliteit. Zorg voor een goede ergonomische stoel waarbij de zitting zacht maar stevig is, de rug leuning goed ondersteund en een stoel waarbij jij de hoogte zelf kan instellen. Naast een goede zit bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat jij goed van houding en beweging wisselt. Na 30 minuten zitten is het belangrijk om even te staan en een kort rondje te lopen. De bekkenbodem en bekkenbanden staan zittend erg onder druk. Door te lopen en even van houding te veranderen ontspannen de bekkenbodem en de bekkenbanden. Let op deze punten als je met zo min mogelijk bekkenpijn wilt kunnen zitten als jij last hebt van bekkeninstabiliteit:
Fietsen doet bij 63% van de vrouwen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te veel pijn. Dit komt door de schokkerige beweging door de oneffen ondergrond. Bij fietsen met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat jij van te voren rekening houdt met de duur van de fietstocht, het zadel, de pauzes en wat je wilt gaan doen. Fietsen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn is anders dan normaal even een stukje gaan fietsen of de kinderen van school halen. Jouw bekken en de bekkenbodem zijn onstabiel of jij ervaart bekkenpijn bij bepaalde handelingen of bewegingen. Bekkeninstabiliteit vindt vaak plaats tijdens of kort na de zwangerschap. Maar jij kan ook last hebben van een hoop andere bekkenklachten buiten de zwangerschap o. Denk maar eens aan prostaatpijn, verzakkingen of bijvoorbeeld ook incontinentie. Fietsen met bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of bekkenklachten kan zeker alleen wel als je ook daadwerkelijk rekening houdt met jouw klachten. Fietsen doet bij 63% van de mensen met bekkenpijn te veel pijn. Dus het is zeker niet raar als het voor jouw door bekkenpijn niet haalbaar is.
Houding en afwisseling van beweging zijn de belangrijkste punten als het gaat over staan met bekkeninstabiliteit. Staan kost veel energie en heeft een grote belasting op het lichaam. Dit is goed voelbaar als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. De zwaartekracht drukt op het bekken en een eventuele zwangere buik drukt extra op de onstabiele bekken met bekkenpijn. Het is belangrijk dat jij weet hoe je goed moet staan. Ook is het afwisselen van staan naar een andere houding of beweging belangrijk. Als je staat met bekkeninstabiliteit wissel dan af door om de 15 minuten even te gaan lopen of te zitten. Deze afwisseling geeft het bekken, de bekkenbodem en de bekkenbanden ontspanning. Om goed te staan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is het goed dat je wat tips kent om bekkenpijn zoveel als mogelijk te voorkomen. Dit zijn de meest toepasbare tips als jij wilt staan met bekkeninstabiliteit.
Hardlopen met bekkeninstabiliteit is mogelijk als er geen bekkenpijn aanwezig is. Denk goed aan jouw houding en kies de juiste route uit. Hardlopen met bekkeninstabiliteit is goed vol te houden als er wordt gelopen op een zachte ondergrond. Denk aan een de rand van de zee op het strand. Of op een zanderig bospad. Een zachte ondergrond geeft je een stuk minder klappen op jouw bekken, bekkenbodem en bekkenbanden. Daar tegen over staat hardlopen op een asfalt of klinker ondergrond. Een harde ondergrond is af te raden als jij wilt hardlopen met bekkeninstabiliteit. Hardloopschoenen hebben veel minder impact dan wordt gedacht. De klappen op het bekken en jouw gewrichten worden vooral veroorzaakt door de hardheid van de ondergrond. Verder hangt het er van af wat voor bekkenklachten jij hebt en hoe je daar mee omgaat. Houdt je eigen pijn grens in de gaten en bekkenpijn betekend veel al stoppen. Denk dus goed aan jouw bekken en je lichaam.
Vrouwen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn slapen het beste op de zij en de knieën gebogen. Een kussen tussen je benen zal in combinatie met de zij lig voor ontspanning in het bekken zorgen. Naast een zij lig met de gebogen knieën en een zwangerschapskussen zijn ontspanningsoefeningen aan te raden. Hierdoor verdwijnt de spanning in het bekken en in het gehele lichaam. Een goede nachtrust komt voort uit een goede ontspanning. Ontspanningsoefeningen en wellicht ook ademhalingsoefeningen kunnen het lichaam voor het slapen gaan ideaal ontspannen. Het lichaam heeft tijd nodig om goed te kunnen herstellen, een goede nachtrust is tijdens de zwangerschap noodzakelijk voor moeder en de baby. Als er bekkeninstabiliteit gepaard gaat met bekkenpijn, heeft het bekken extra tijd nodig om te herstellen van de pijn. Dus ontspannen is cruciaal voor jouw herstel.
Er zijn een aantal belangrijke punten die de pijn van bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit doen afnemen. Het belangrijkste punt is het in beweging blijven bij bekkeninstabiliteit. Een ander punt is het versterken van de bekkenbodemspieren en het versterken van de spieren rondom het bekken. Denk aan de buikspieren en de lage rugspieren. Verder is jouw lichaamshouding van invloed op de bekkenpijn tijdens het hebben van bekkeninstabiliteit. Het is belangrijk dat jij een goede balans vindt tussen activiteit en rust voor het bekken en de bekkenbodem. Wissel dus een wandeling, werk of het trainen van de bekkenbodemspieren af met een moment rust. De bekkenbodemspieren en de bekkenbanden zijn al erg belast door de bekkeninstabiliteit. Probeer de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden niet nog extra te overbelasten. Naast deze directe acties zijn er ook een aantal praktische tips. Zit wijdbeens en pas de manieren van traplopen of het uit bed komen aan. Hieronder een korte blik op alle tips voor het verminderen van bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit. die verder in dit artikel per tip worden besproken.
Bij bekkenpijn door bekkeninstabiliteit of een andere bekkenklacht is het noodzakelijk dat jij weet wat bekkenpijn kan verminderen of zelfs kan voorkomen. Bekkenpijn ontstaat door een overbelasting van het bekken. Bijvoorbeeld bij bekkeninstabiliteit. Bij bekkeninstabiliteit komt bekkenpijn voor als een zeurende bekkenpijn, stekende bekkenpijn of pijn in de onderrug. Alle pijnen in en rondom het bekken kunnen wel schalen onder bekkenpijn. Ook bij verschillende bekkenklachten als obstipatie, vaginisme of andere bekkenklachten voortkomend uit een overactief bekken kunnen bekkenpijn veroorzaken. Toch zijn er een hoop tips en adviezen die jij kan toepassen om jouw bekkenpijn te doen verminderen.
Tijdens de zwangerschap is de kans op lichamelijke problemen vergroot. De bekkenbodem staat onder druk van de groeiende buik en ook de buik organen worden aan de kant geschoven. Klachten kunnen zich zo makkelijk ontwikkelen tijdesn de zwangerschap. De 10 meest voorkomende bekkenklachten tijdens de zwangerschap zijn:
Lage rugpijn misschien is de meest voorkomende spierpijn. Lage rugpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap. Goede tips kunnen helpen om lag rugpijn tijdens de zwangerschap te verhelpen.
Tijdens de zwangerschap is de kans op het ontstaan van bekkenklachten enorm hoog. Bekkenklachten ontstaan tijdens de zwangerschap door de zwangerschapshormonen. De veranderingen in hormonen en het toenemende gewicht van de buik zorgt voor een verhoogde belasting op de bekkengewrichten en de bekkenbanden. De bekken worden door de toenemende zwangerschapshormonen weker en zwakker. Het bekken is ruimte aan het maken voor de baby. En terwijl het bekken zwakker wordt groeit de buik naar voren en het gewicht van de buik neemt toe. De onderrug komt nu meer onder spanning te staan. De onderrug wordt nu steeds iets holler. En de lage rugspieren maken overuren en kunnen overbelast raken. Lage rugpijn is de meest voorkomende bekkenklacht tijdens de zwangerschap. Deze lage rugpijn ontstaat door de veranderingen in het bekken. Tijdens de zwangerschap er een hoop.
Het bekken is een beschermend bot voor een complexe regio van het lichaam. In het bekken liggen allerlei cruciale organen. Denk aan de geslachtsorganen, baarmoeder, blaas, darmen en bij mannen ook de prostaat. Deze organen en botten worden ondersteund door de bekkenbodemspieren en bekkenbanden. Maar omdat er zich zoveel bevind in en rondom het bekken kan er ook een hoop misgaan. Zo kan er rond de zwangerschap bekkenpijn door bekkeninstabiliteit worden ervaren. En er kunnen zich door de jaren heen bij zowel mannen als vrouwen bekkenklachten ontwikkelen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor jij bekkenklachten ervaart. Zo heeft fysiek zwaar werk effect op jouw bekkenbodem maar ook het eetpatroon kan een oorzaak van jouw bekkenklachten zijn. Verder ontstaan bekkenklachten veelal door een verzwakte bekkenbodemspier of een overactieve bekkenbodemspier. Bij een verzwakte bekkenbodem is het ophouden van urine en of ontlasting lastig en een orgaan verzakking is een mogelijkheid. Bij een overactieve bekkenbodem is plassen en of ontlasten een probleem en kan er vaginisme ontstaan of bij mannen een erectieprobleem.
Bekkeninstabiliteit duidt op het onstabieler worden van het bekken. Bij bekkeninstabiliteit zijn de bekkenbanden door de zwangerschapshormonen verzwakt en weker geworden. Door het weker worden van de bekkenbanden komt er te veel speling in de bekkengewrichten. Het bekken krijgt meer ruimte en kan gaan bewegen. Deze speling in het bekken kan als pijnlijk worden ervaren. Een andere naam voor bekkeninstabiliteit is symfysiolyse. Veel voorkomende symptomen van bekkeninstabiliteit zijn pijn in de liezen, pijn in de lage rug, pijn in de onderbuik en een zeurderig gevoel rondom het bekken. In de meeste gevallen ontstaat bekkeninstabiliteit door een hormonale verandering. Maar bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan door een ongeluk, een operatie of een heftige orgaan verzakking. De pijn die bekkeninstabiliteit veroorzaakt noemen we ook wel bekkenpijn.
Bekkeninstabiliteit ontstaat door het vrij komen van hormonen tijdens de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen zit er te veel beweging in het bekken. De bekkenbanden, bekkengewrichten en bekkenbotten zijn te beweeglijk. De bekkeninstabiliteit kan zorgen voor verschillende ongemakken of pijnen. Denk aan pijn in de lage rug, pijn rondom het schaambeen, stuitpijn of pijn in de liezen. Bekkeninstabiliteit komt bij alle zwangere voor. Vooral rondom de 18e week van de zwangerschap wordt de bekkeninstabiliteit als pijnlijk ervaren. Maar bekkeninstabiliteit hoeft niet gepaard te gaan met pijn. Als er pijn wordt ervaren bij bekkeninstabiliteit noemen we dat bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit wordt door de professionals ook wel symfysiolyse genoemd.
Klik op deze knop om naar de Bekkenklachten pagina te gaan. Hier staan nog veel meer artikelen over Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en Bekkenklachten.