Urineverlies. 2 soorten urineverlies uitgelegd doormiddel van 2 duidelijke voorbeelden

Urine verlies urine incontinentie 2 soorten urine verlies

Urineverlies komt veel voor en voornamelijk bij vrouwen. Dit door hormoon invloeden, spierverslappingen of beschadigingen als bij een bevalling. Er zijn verschillende soorten van urineverlies of ook wel bekend als urine incontinentie. De 2 bekenste vormen van urineverlies zijn de stress urine incontinentie en de urge urine incontinentie. Veel voorkomende gevallen van urine verlies vinden plaats als er meer druk komt te staan op de buik. Dit noemen we ook wel de buikdruk. Denk aan sporten, hoesten en lachen. Of de spanning op de blaas als je heel nodig moet plassen. Zowel mannen als vrouwen kunnen last van hebben van verschillende vormen van incontinentie. Mannen hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op incontinentie na een prostaat operatie. Terwijl vrouwen voornamelijk urineverlies ontwikkelen op latere leeftijd of omtrent een bevalling.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Laten we eens wat voorbeelden erbij pakken. Ik heb online veel informatie gevonden maar dat vond ik allemaal iets te niet zeggend. Ik ga je door middel van een verhaal vorm wat voorbeelden van urineverlies voor leggen. Hopelijk krijg je dan een goed beeld of vind je punten van herkenning.

 

Voorbeeld 1: ik neem je mee naar het verhaal van Greet. Greet houd van pingpong.

Greet wil weer eens lekker actief pingpongen met de meiden. Even lekker een balletje slaan. De kleine is nu toch al weer een jaar. Een balletje over tikken moet natuurlijk wel weer kunnen.  Toch heeft Greet een naar gevoel bij deze leuke activiteit. Laatst toen ze zo hard moest lachen bij Saskia op de koffie voelde ze een straaltje de sluis door glippen.

 

Greet heeft last van stress urine incontinentie of inspanningsincontinentie. In het Volendams is urine verlies beter bekend als een plaatselijke “Dijkbreuk”. Het gaat er hier niet om of Greet zelf stress heeft. Het gaat om de druk in de buik die toeneemt bij spanning zoals sport, een lach of hoest. Hier word het woord stress gebruikt om verhoogde spanning in de bekkenbodem aan te duiden. Deze vorm van incontinentie of urine verlies speelt dus op een oplopende druk. Een verhoogde buikdruk zo gezegd. Een fijne lachbui kan zo heel anders aflopen. Maar ook hoesten, kuchen, tillen en bijvoorbeeld sporten kunnen een nare natte broek achterlaten.

Vaak zijn het wel urine scheutjes en niet een hele plas.


Hoe komt het dat je urine verliest bij stress urine continentie?

Dit heeft veelal te maken met spierzwakte. De bekkenbodemspieren houden doorgaans bewust en onbewust de urinebuis dicht. Hier heb je vaak geen weet van. En als de buikdruk toe neemt zijn de bekkenbodemspieren in het bekken sterk genoeg om dit op te vangen. Maar wat als je bekkenbodemspieren nu niet sterk genoeg zijn? Je raad het al. De druk in de buik wordt de bekkenbodemspieren dan teveel. De bekkenbodemspieren kunnen de urinebuis niet dicht houden en verliezen de controle over het afsluiten van de urine buis. Zo kan er dus wat urine ontsnappen. Zo ontstaat dus urineverlies door een oplopende buikdruk.

 

Hoe krijg je last van het verliezen van urine? Hoe ontstaat stress urine incontinentie?

Vaak gaat er een gebeurtenis aan vooraf bij stress urine incontinentie. Een ingreep of handeling rondom het bekken waardoor de bekkenbodemspieren zijn aangetast. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap. Deze vorm van urine verlies hoeft niet direct na de zwangerschap te ontstaan. Een vaginale bevalling kan jaren na de bevalling nog steeds gevolgen hebben. Zo hebben vrouwen die op leeftijd zijn en in het verleden een vaginale bevalling  hebben gehad, een grote groep met kanshebbers voor stress urine incontinentie. Maar ook zijn er vrouwen op leeftijd die niet vaginaal bevallen zijn en toch stress urine incontinentie ervaren. Dit kan komen door ouderdom waarbij de spieren verzwakken.

 

Wat kan je doen tegen deze vorm van urineverlies?

Heel erg veel. Eigenlijk is dit prima te behandelen. Als bekkenbodemspieren verzwakken kan je ze natuurlijk ook weer versterken. Dit is te doen met goede bekkenbodemoefeningen om de bekkenbodemspieren weer op kracht te krijgen. Dit zijn bekkenbodemoefeningen die je overal kan doen, zonder dat iemand dat door heeft! Ik heb wat bekkenbodemoefeningen voor je verzameld.


Waar kan je hulp ontvangen als je hulp zoekt bij urineverlies door stress urine incontinentie?

Je kan zelf heel goed aan de slag gaan met deze vorm van urineverlies, denk aan de versterkende bekkenbodemoefeningen. Ook kan je op zoek gaan naar een goede bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Dit zijn gespecialiseerde bekkentherapeuten die jou meteen kunnen helpen.

 

 

Voorbeeld 2: ik neem je voor verhaal 2 mee naar het verhaal van Heintje. Heintje houd van gezelligheid.

Heintje heeft een leuke middag gepland. Zij heeft met haar vriendin afgesproken om eens flink de bloemetjes buiten te gaan zetten. Ze gaan samen gezellig de stad in. Dit is Heintje haar stad. Heintje voelt zich goed in haar stad omdat Heintje de Wc’s in haar stad weet te vinden. Heintje drinkt ook de hele ochtend al niet om maar niet te hoeven plassen als ze in de stad zijn. Het weten van de locaties en niet drinken helpt Heintje om de WC te halen bij nood. Haar vriendin weet gelukkig van haar plas probleem.

Vandaag komt Heintje waarschijnlijk goed door. Maar als ze denkt aan morgen krijgt ze direct zweet handen. Morgen gaat Heintje op pad met schoonmoeders. Een mooie boswandeling en een pannenkoek op het eind. Dat klinkt voor Heintje als een hel. En dat ligt nu even niet aan haar schoonmoeder.

 

Heintje heeft ook last van urineverlies en dus urine incontinentie maar wel een andere vorm dan Greet. Heintje heeft last van aandrang urineverlies oftewel Urge Urine Incontinentie. In het Amsterdams ook wel “Spoed-Zeik” genoemd. Veelal ben je, door het ineens opkomen van de aandrang, te laat bij de WC en is ophouden geen optie meer.

Vaak gaat het hier niet over scheuten maar over een hele blaas inhoud. En s’nachts plassen is bij mensen als Heintje geen vreemd uitstapje.

 

Hoe komt het dat je urine verliest bij urge urine incontinentie?

Urge urine incontinentie is een vorm waarbij de blaas een duidelijke stoornis heeft. De spieren rond om de blaas zijn overactief en spannen veel vaker aan dan normaal. Soms hoef je echt nog niet te plassen en zit de blaas nog lang niet vol. Toch beginnen de spieren zich al aan te spannen en heb jij het gevoel alsof je op knappen staat. En je staat ook op knappen want je urine binnen houden is nu bijna niet te doen. Vaak gaat het hier om een verzwakking van de bekkenbodemspieren die geen weerstand aan de blaasspieren kunnen bieden.

 

Hoe krijg je last van deze vorm van urineverlies? Hoe ontstaat Urge urine incontinentie?

Bij urge-incontinentie zie je vaak een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Het is voor de bekkenbodemspieren bijna niet te doen om op te boxen tegen de spieren rondom de blaas. Deze strijd verliezen ze dan ook als jij het gevoel van aandrang ineens erg toeneemt.

 

Wat kan je doen tegen deze vorm van urineverlies?

De beste remedie tegen urge-incontinentie zijn bekkenbodemoefeningen ter versterking van de bekkenbodemspieren. Deze spieren sluiten de plasbuis af en moeten daarvoor wel fit zijn. Ik heb wat bekkenbodemoefeningen voor je verzameld. Deze kan je doen om jouw bekken weer in top conditie te krijgen. Maar het is daarnaast ook belangrijk dat je meer inzicht krijgt in jou plasgedrag. Hoe plas jij en plas je wel goed leeg? Houd eens een plas dagboek bij en lees eens mijn toiletgedrag tips na. Zo krijg je een goed inzicht in hoe vaak je plast. En dit is handige informatie voor als jij naar een bekkenfysiotherapeut toe gaat.

 

Waar kan je hulp ontvangen als je hulp zoekt bij urge urine incontinentie?

Je kan zelf heel goed aan de slag gaan met deze vorm van urineverlies. Ook kan je op zoek gaan naar een goede bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Dit zijn gespecialiseerde bekkentherapeuten die jou meteen kunnen helpen.


Verdere vormen van urineverlies of urine incontinentie.

Tot overmaten van ramp zijn dit niet de enige gevallen van incontinentie. Er zijn er nog 4. Waarbij het zelfs zo kan zijn dat je ook meerdere vormen van urine incontinentie tegelijk hebt. Deze vorm van urine incontinentie noemen we de gemende incontinentie. Dus urine incontinentie bij inspanning en aandrang. Een Heintje-Greet combinatie dus.

 

Dit is overloop urineverlies ook wel overloopincontinentie genoemd.

Ook is er een vorm van urineverlies bij een te volle blaas mogelijk, dit noemen we de overloopcontinentie. Een vorm waarbij de blaas overvol is en gaat overlopen. Dit komt vaak door een verstoord signaal van de zenuwen of een blokkade van de plasbuis. Het kan zo zijn dat een blokkade alleen druppeltjes door laat en je dus niet goed kan uitplassen. Maar het kan ook zijn dat jij niet goed kan ontspannen en dus niet goed kan uitplassen. Hierdoor blijft de blaas te vol en zal hij net als een emmer steeds overlopen als er meer urine bij komt. 

 

Het niet goed leeg kunnen plassen van de blaas kan weer lijden tot een blaasontsteking. Het niet goed lege komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Ook kan dit door een overactieve bekkenbodemspier veroorzaakt worden. Het niet goed kunnen ontspannen als je dan daadwerkelijk boven de pot hangt. Verder is bij mannen een vergrote prostaat ook wel eens de boosdoener van het niet goed uitplassen. Bij vrouwen is het weer een verzakking van bekkenorganen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.