Zo herken je bekkenklachten en bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit herken je aan klachten in of rondom het bekken. Dit kunnen klachten zijn als pijn in de lage rug, rondom de liezen, billen, lage buikspieren, laag in de buik, continentie problemen, seksuele problemen, verzakkingen en andere fysieke klachten rondom het bekken. Eigenlijk zijn alle klachten rondom het bekken een vorm van bekkenklachten. Bekkenpijn kan je meer beschrijven als directe pijn aan het bekken zelf. Denk hierbij aan de bekkenranden, heupen of het schaambeen. Bekkeninstabiliteit herken je aan de bekken klachten met de bekkenpijn die verergeren bij activiteit. Denk aan traplopen bijvoorbeeld. Een zeurende aanhoudende pijn rondom jou bekken. Bekkeninstabiliteit gaat wel altijd gepaard met het begin, tijdens of na een zwangerschap. Ik neem je mee in een aantal simpele teksten die jou kunnen helpen bekken problemen te herkennen.

 

Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen.

Hoe herken ik bekkeninstabiliteit?

Je hebt bekkeninstabiliteit als je klachten rondom je bekken aanhouden. De meeste bekkenklachten tijdens je zwangerschap spelen op bij activiteit en nemen af in rust. Ook in de ochtend op gang komen kan wat klachten geven of hier en daar wat pijn scheuten over de dag is een veel gehoorde klacht. Maar dit zijn geen aanhoudende klachten. Je kan dus echt pas spreken over bekkeninstabiliteit als je aanhoudende klachten en bekkenpijn ervaart. En dan vooral als deze pijn jouw dagelijks leven ernstig beïnvloed.

 

Je kan bijvoorbeeld last van je liezen, onderrug, rug, buik, onderbuik, schaambeen, heupen, stuit of billen hebben. Maar er zijn ook nog verzakkingsproblemen of eventuele seksuele klachten die jij kan ervaren. Kijk bij mijn andere artikelen om hier wat meer diepgaande informatie over te ontvangen.

Bekkeninstabiliteit bij mannen

Een bekkenklacht als bekkeninstabiliteit is bijna altijd gerelateerd aan een zwangerschap. Mannen hoeven zich hier dus over het algemeen geen zorgen over te maken. Wel kunnen ook mannen bekkeninstabiliteit of bekkenpijn ervaren.

 

De oorzaak van bekkeninstabiliteit bij mannen is vaak gerelateerd aan een gebeurtenis. Denk aan een operatie of ongeluk waar bij het bekken gebied beschadigd raakt. Het bekken kan tijdelijk onstabiliel raken omdat de banden en spieren die rondom het bekken liggen zijn aagedaan. Toch is de kans heel klein dat mannen bekkeninstabiliteit ervaren en zal de kans heel klein zijn dat een man bekkeninstabilieteit krijgt.

 

Mannen maken wel meer kans op andere bekkenklachten. Deze bekkenklachten bij mannen herken je aan incontinentie problemen, erectieproblemen, ontlastingsproblemen of verzakkingen. Ook is bekkenpijn rondom de liezen, onderbuik, onderrug of schaambeen een veel gehoorde klacht.

 

Wat kan je doen bij bekkeninstabiliteit?

Pijn in je heupen, liezen, rug, buik of bekken. Misschien heb jij wel bekkeninstabiliteit en ervaar je bekkenpijn? Ga je eerst naar een huisarts bijvoorbeeld? Of ga je meteen zelf naar een eventuele bekkentherapeut? En ga je dan bijvoorbeeld naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut, ergotherapeut of bekkenoefentherapeut?

 

Mocht jij langdurige bekkenpijn ervaren en bevindt jij je rondom een zwangerschap dan is de kans groot dat jij klachten ervaart van jouw bekkeninstabiliteit. Deze constante bekkenpijn komt vaak opzetten bij alledaagse handelingen als lopen, traplopen, gaan zitten, opstaan, bukken en tillen. Mocht je bij deze handelingen constante bekkenpijn hebben en het gaat niet 1,2,3 over bij rust dan kan je opzoek gaan naar een specialist. En deze specialist is een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.

 

Bij vrouwen met bekkeninstabiliteit is de kans groot dat de klachten na de zwangerschap verdwijnen. Bij mannen die andere bekkenklachten krijgen of vrouwen die aanhoudende bekkenklachten krijgen zonder dat het rondom een zwangerschap is, is er meer aan de hand. Het is dan ook verstandig om dan hulp in te schakelen en naar een huisarts te gaan.

 

Ga altijd eerst naar een huisarts om jouw bekkeninstabiliteit te bespreken en als je twijfelt over een geschikte bekkentherapeut, kan ik je daar in ieder geval al meer uitsluitsel over geven. Bekkenklachten en bekkeninstabiliteit worden bij voorkeur behandeld door een specialist. Een algemeen fysiotherapeut of oefentherapeut is wellicht niet zomaar geschikt. Een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut kan jou wel helpen. Dit zijn specialisten op het gebied van bekkenklachten en bekkeninstabiliteit.

 

Deze bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal jou onderzoeken en vast stellen welke bekkenklachten jij hebt. Dit moeten ze precies weten om een aansluitende behandeling te geven. Deze bekkentherapeuten hebben een extra aanvullende opleiding gehad om deze titel te verkrijgen. De ideale personen om jou te kunnen helpen.

 

Ook kunnen ze je veel vertellen over bekkeninstabiliteit en de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal jou voorzien van handige tips. Tips die ik ook op deze site voor je heb. Denk aan tips over jou toiletgedrag, belasting en belastbaarheid in je dagelijks leven, sport, seksualiteit, spierkracht of conditie. Maar ga altijd ook naar een specialist toe als je er doormiddel van deze top site niet uit komt. Ook is het mogelijk om een  aan te schaffen bij een specialist. Deze bekkenband kan jou helpen om een stabieler gevoel te krijgen rondom jou bekken. Tijdens bewegen zal je minder het idee hebben dat jou bekken langs elkaar schuurt.  

 

Probeer eens te googelen om een therapeut te vinden bij jou in de buurt. Er zijn er genoeg en wie weet wel om de hoek! Je hebt geen verwijzing nodig voor een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Maar het is altijd goed om ook even op bezoek te gaan bij de huisarts.

 

Wat kan je zelf doen aan jouw bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?

Zelf kan je al een hele hoop doen. Je hoeft niet altijd ieder zijn of haar hulp te vragen. Maar het is wel cruciaal om er achter te komen wat jouw bekkeninstabiliteit veroorzaakt. Heb jij bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, overactieve bekkenbodemspieren of juist te slappen bekkenbodemspieren? Dat is noodzakelijk om te weten.

 

Hoelang duurt het herstellen van bekkeninstabiliteit?

In principe herstel je vanzelf van bekkeninstabiliteit. Mannen die door een val of operatie bekkeinstabiliteit ervaren zullen een maand of 3 nodig hebben. Bij vrouwen die bekkeninstabiliteit krijgen door een zwangerschap is dat niet heel anders. Een maand of 3-5 heb je wel nodig. Jouw lichaam hersteld dus redelijk vanzelf. Maar mocht dit nu niet het geval zijn en ben je al bevallen maar ervaar je na 6 maanden nog steeds klachten van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit dan kan het wel eens zijn dat jij een chronisch bekkenpijnsyndroom hebt. Lees meer over het chronische bekkenpijnsyndroom. Toch kan je ook binnen jouw herstel van bekkeninstabiliteit nog een hoop zelf doen. Ondersteun jouw lichaam in het herstel en je zal merken dat jij een stuk sneller hersteld dan die 3-5 maanden.

 

Bekkeninstabiliteit is vaak rondom een zwangerschap en zal vaak van zelf weer af nemen. Maar je kan het wel aangenaam mogelijk maken. Mocht jij alleen bekkenpijn hebben tijdens de bekkeninstabiliteit zorg er dan voor dat je activiteit af wisselt met rust. Plan jou dagelijkse rust momenten in. Ga even liggen na een wandeling. Het is ook cruciaal dat je blijft bewegen anders kan je nog veel meer klachten gaan ontwikkelen. Jouw spieren moeten namelijk wel fit en sterk blijven. Hoe slapper ze worden des te meer kans op bijvoorbeeld incontinentie. Ook is het belangrijk dat je niet te lang in 1 bepaalde houding blijft staan of zitten. Dit kan de druk op jouw bekken langdurig vergroten. Wissel dus ook geregeld van jouw bewegingen. Denk aan een kantoor baan bijvoorbeeld. Ga af en toe even staan en lopen. Rust, activiteit en beweging zijn jou kernwoorden op dit moment. Voorkom ook verdere grote belastingen. Ga dus niet zwaar tillen. Traplopen kan je ook beter vermijden. Je staat per tree op 1 been om je gehele gewicht om hoog te trekken. Niet ideaal. Vermijd het zo veel als mogelijk.

 

Dit kan je doen bij overactieve bekkenbodemspieren

Als je last hebt van te strakke en te sterke bekkenbodemspieren heb je vaak last van obstipatie, urge-incontinentie, erectieproblemen, vaginisme of vulvitis. Zowel mannen als vrouwen kunnen een te overspannen of overactief bekken hebben. Erg vervelend, want deze extra spanning helpt jou voor geen meter. Toch kan je zelf al wat gaan ondernemen. Ontspanning is jou kernwoord. Leren ontspannen. Klinkt inderdaad lekker makkelijk. Maar volg eens mijn oefeningen en tips om te helpen ontspannen bij een van bovenstaande problemen. Dit zal jou gegarandeerd helpen.

 

Dit kan je doen bij te slappen bekkenbodemspieren

Als jij te kampen hebt met een te slappe bekkenbodem kan je problemen hebben met het vast houden van urine en dus urine continentie, ontlasting incontinentie en eventuele verzakkingen. Bij jou is het kernwoord versterken. En versterken is vaak makkelijker dan ontspannen bijvoorbeeld. Je kan hier directe spier versterkende oefeningen voor doen. Ik heb er een hoop voor je verzameld om jou dagelijks leven een stuk aangenamer te maken. Kijk gerust maar vergeet ook niet om een professional in te schakelen het is van belang om altijd ook even naar bijvoorbeeld de huisarts te gaan.

 

Tips voor bij de bekken specialist 

Verder kan je met klachten rondom of in het bekken te maken krijgen met een gynaecoloog, uroloog, psycholoog en een seksuoloog. Stuk voor stuk mensen die jou kunnen helpen. Voordat je naar hun toe gaat kan je zelf het bezoek al een stuk effectiever maken.

Het is namelijk heel erg vervelend als je bij iedereen steeds je verhaal moet vertellen. Vergeet je bijvoorbeeld nu niet een cruciaal detail? Schrijf daarom voordat je naar een specialist toe gaat jou hele verhaal eens op met alle klachten die jij ervaart. Wanneer ervaar je die bijvoorbeeld en sinds wanneer ervaar je de klachten? Neem jou verhaal mee om steeds maar weer een goed en het zelfde verhaal te vertellen. Ook kan je bij incontinentie of juist obstipatie een plas of ontlasting dagboek bij houden. Dit geeft de specialist een goed beeld over jou toiletgang. Hoe vaak ga je en was het veel of weinig toen je moest? Belangrijke punten die je zelf ook al kan tackelen. Ga voor een succesvol en effectief bezoek. Je kan ook nog een vragenlijst mee nemen met jou vragen zo vergeet je niks en ben je goed voor bereid!

 

Kijk eens bij mij artikel om de specifieke vragen te bekijken die een huisarts of bekkenfysiotherapeut gaat stellen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Kijk dus voor verdere informatie over de verschillende specialisten, te verwachten onderzoeken en diepgaandere informatie over jouw klachten ook eens verder op deze leuke site. Ik heb vast nog meer informatie paraat die jou kan helpen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.