Wat is vaginisme? Vaginisme is een benaming waarbij de bekkenbodemspieren te strak zijn gespannen. De vaginaspieren kunnen niet uit zichzelf ontspannen en het inbrengen van een vinger, tampon of penis kan als pijnlijk worden ervaren. Bij vaginisme heb je last van overactieve bekkenbodemspieren. De vagina word door deze spierspanningen zo goed als dicht gedrukt. De vagina opening is veel te strak en voelt nauw aan. Bij inbrengen kan ook wat schuring en wrijving plaats vinden waardoor er wondjes kunnen ontstaan in de vagina. De vagina is door de te gespannen bekkenbodem ook niet goed vochtig. De doorbloeding neemt af door de te gespannen bekkenbodemspieren. Het bloed stroomt niet goed naar de vagina. Hierdoor blijft de vagina droog en stug.

Vulvitis betekend een ontsteking rond je vagina. Een ontsteking van de vagina kan bijvoorbeeld door een schimmelinfectie zijn ontstaan. Maar een ontsteking rondom de vagina kan ook zijn ontstaan door een te gespannen bekkenbodem of een te gespannen vagina. Vaginisme kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van jouw vulvitis.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

Heb jij last van seksuele problemen? Heb jij last bij pijn bij de seks? Vaginale pijn bij het vrijen? Ik ga je helpen. Pijn in de vagina bij de seks kan verschillende oorzaken hebben. Heb jij last van een te nauwe vagina of een te strakke vagina? Om de oplossing te vinden van de pijn in de vagina moeten we eerst opzoek naar de oorzaak. De pijn kan bijvoorbeeld een lichamelijke oorzaak (een ontsteking of onvermogen tot ontspannen bijvoorbeeld) hebben maar ook een emotionele oorzaak (een trauma of eventuele belemmerende gedachten) is niet uitgesloten.

 

Als je op zoek bent naar een oplossing bij jouw vaginisme kom je online een hoop informatie tegen. Echter is het lastig om te bepalen of iets feitelijk waar is en staat alles wat je wilt weten wel in het artikel? Ik had zelf een hoop vragen en heb voor jou alle informatie verzamelt waarmee ik hopelijk ook jouw vragen mee kan beantwoorden.

Dit artikel is geschikt voor iedereen met vaginale pijnen tijdens bijvoorbeeld de seks. Echter zijn onderstaande bekkenklachten, aanhoudende bekkenklachten en hoef je je geen zorgen te maken als je heel af en toe of maar 1 keer vaginale pijn hebt gehad. Mocht je bijvoorbeeld bekkenpijn of vaginale pijn ervaren tijdens de eerste keer dat je seks hebt gehad dan is dat hartstikke normaal en hoef je je niet meteen druk te maken. Mocht deze vaginale pijn niet afnemen en denk jij wellicht aan vaginisme, kan je wel verdere stappen ondernemen. Waarschijnlijk is jouw bekkenbodem te gespannen, ben jij te zenuwachtig en zal ontspanning een uitkomst voor jouw vaginale pijn zijn.

 

Laten we wat begrippen en situaties doornemen om een duidelijk beeld te krijgen over jouw eventuele vaginisme.

 

Wat zijn de bekkenbodemspieren?

De bekkenbodem is een groep spieren in en rondom het bekken. Ze liggen vooral onderin het bekken en functioneren als een soort hangmat voor je organen in het bekken. Denk aan je blaas, baarmoeder, prostaat, vagina, penis, darmen en handige buizen als de plasbuis. Er zitten openingen in de bekkenbodemspieren. Dit omdat je de urine en poep kwijt moet kunnen. Dit zijn de openingen als de vagina, urinebuis en de anus. De bekkenbodemspieren kunnen dus jouw blaas en darmen openen en afsluiten. Het is namelijk wel fijn om het af en toe ook op te kunnen houden. Wanneer je de bekkenbodemspieren aanspant houden de spieren de ontlasting binnen en als je ontspant kan je comfortabel poepen en/of plassen. Maar ook een lekker stinkend windje laten onder de dekens. Toch hoef jij niet actief de bekkenbodemspieren aan te spannen. De bekkenbodemspieren spannen namelijk onbewust aan. Zo hoef jij niet de hele dag met de billen bij elkaar te lopen.

Naast de praktische plas en poep functie, helpen de bekkenbodemspieren ook bij genot en voortplanting.

Je zal dan ook wel begrijpen dat als deze grote bekkenbodemspiergroep minder goed werkt er best wel wat vervelende situaties kunnen ontstaan. Als de bekkenbodemspieren verstoort raken, zal je snel problemen kunnen krijgen met het ophouden van jouw plas en poep. Zowel ontlasten als ophouden kan een probleem vormen. Ook kunnen er seksuele problemen ontstaan. Een te gespannen bekken bodem kan je vagina wat dicht knijpen. Dit zorgt voor schuring bij het inbrengen van een vinger, penis of andere objecten. Dit is dan ook een veel voorkomend probleem bij jonge vrouwen. Vrouwen die nog geen kind hebben gekregen en op vrouwen op een oudere leeftijd. Dit heeft te maken met de vele gebeurtenissen in en rondom het bekken rondom die leeftijden. Je gaat voor het eerst menstrueren, seks ervaren, een kind krijgen of je komt in de overgang. De bekkenbodemspieren zijn vaak te gespannen. Overactief noemen we dat ook wel.

 

Er zijn veel vrouwen die pijn tijdens de seks ervaren. Toch is dit niet altijd meteen vaginisme. Een goede voorbereiding en ontspanning kan jouw al op weg helpen. Leer jouw lichaam kennen. En hoewel dat wat zweverig klinkt is het leren ontspannen van jouw bekkenbodem best cruciaal. Kijk ook eens naar mijn ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem.

 

Zo bereid jij je voor op seks

Er is een hoop nodig voor een fijne manier van het hebben van seks. Je onderlijf werkt vaak zelf al aan een geschikte situatie. Zo is de vagina en bekkengebied in volle werking als er opwinding ontstaat. Je doorbloeding in je vagina neemt bijvoorbeeld toe. Hierdoor wordt de vagina warm en zacht. Wat ook wel erg fijn is, is dat de vagina naast warm en zacht ook vochtig word. Dit voorkomt schuring en wrijving. Nu kan er iets fijner in de vagina glijden. Zo kan het een fijne ervaring worden voor jullie beide. Een vagina wordt vochtig, zacht en warm als jij op je gemak bent. Ontspan en werk samen aan een ideale situatie. Vertel wat je fijn vind en ga voordat je seks met elkaar hebt ook uitgebreid zelf op onderzoek uit. Ken jouw genot en jouw vagina. Dit is misschien wel de aller belangrijkste tip. Bouw de seks langzaam op. Schaf voorspel niet zomaar af en neem de tijd helemaal als je al wat gespannen bent. Een massage werkt bijvoorbeeld. Help elkaar ontspannen.

De toename van vaginavocht noemen we ook wel lubricatie. Lubricatie is noodzakelijk bij een fijne seks. Je kan altijd glijmiddel gebruiken maar natuurlijke lubricatie is natuurlijk het fijnst. Lubricatie is voor een vrouw net zo belangrijk als een erectie voor een man.

 

De belangrijkste woorden op het gebied van fijne seks:

 • Weet hoe je jouw bekkenbodem ontspant.
 • Neem de tijd en haast niet.
 • Weet wat je wilt en wat je fijn vind.
 • Creëer een fijne setting en een goede warme sfeer.

 

Vaginale pijn tijdens de seks

Toch kan het zijn dat je ondanks alle tips toch pijn ervaart tijdens de seks. En als jij last hebt van vaginisme is een oplossing niet zo makkelijk. De pijn in de vagina bij penetratie oftewel pijn bij de seks komt vaak voor. Er zijn een aantal belangrijke oorzaken te benoemen.

 

3 oorzaken voor vaginale pijn tijdens de seks:

 1. Een erg strakke en nauwe vagina. Overmatige spierspanningen rondom en in de vagina. De bekkenbodemspieren kunnen niet goed ontspannen.
 2. Overactieve bekkenbodemspieren die moeilijk ontspannen.
 3. Ontstekingen in of rondom de vagina ingang.
 4. Bekkenbodem spanningen door de zenuwen, omgeving of eventuele trauma’s.

 

Wat is Vaginisme?

Vaginisme is een aanduiding voor een te gespannen vagina of bekkenbodem. Vaginisme is dus een overactieve bekkenbodem aandoening. De vagina wordt door de te gespannen bekkenbodem dicht gedrukt. Je zal dan ook problemen ervaren met iets in de vagina inbrengen. Denk aan een vinger, tampon, penis maar ook misschien wel andere objecten. Laat je fantasie maar zijn werk doen, maar denk aan de veiligheid! De vagina opening is veel te strak en krap. Bij inbrengen kan ook wat schuring en wrijving plaats vinden dus erg pijnlijk zijn. Ook is het vochtig worden van de vagina (lubricatie) verstoord. Door de gespannen bekkenbodem kan het bloed niet goed naar de vagina stromen. En een mindere doorbloeding betekend minder vocht.

 

De benaming vaginisme krijg je als jij langdurig dusdanige klachten van een te gespannen vagina ervaart en niks kan inbrengen zonder dat jij vaginale pijn ervaart. Bij vaginisme is de spanning in de vagina spieren niet bewust aanwezig. Je zal niet weten en merken dat je de bekkenbodem aanspant. Dus echt onbewuste spanning.

Deze onbewuste bekkenbodemspanning helpt jou niet als je een fijne seksuele beleving wilt hebben alleen of met je partner.

 

Symptomen van Vaginisme

5 Symptomen bij Vaginisme:

 1. Een vernauwde of dichte vagina. Het inbrengen van een vinger, tampon of penis is vrijwel onmogelijk.
 2. Wondjes door schuring in of rondom de vagina ingang.
 3. Een overactieve bekkenbodem. Plassen of poepen kan als lastig worden ervaren.
 4. Spanning in de bekkenbodem neemt steeds meer toe.
 5. Vagina is droog en wordt moeilijk vochtig.

Bij een overactieve bekkenbodem en dus ook vaginisme wordt de doorbloeding geremd. Dit kan dan ook zorgen voor een minder vochtige vagina. Je vagina kan droog en stug aanvoelen. Dit kan weer voor meer spanning zorgen rondom je vagina. Dit omdat pijn weer zorgt voor meer spanning. Als je moeite moet doen om iets in te brengen ga dan niet forceren. Neem meer en rustig de tijd en zoek wat voor jou werkt.

 

De oplossing voor jouw vaginisme

5 oplossingen voor vaginisme:

 1. Leer de bekkenbodem ontspanning door middel van ontspanningsoefeningen.
 2. Gebruik van vaginale dildo set met verschillende maten. Het inbrengen van een steeds iets grotere kegel of dildo in samenhang met ontspannende bekkenbodemoefeningen kan jouw helpen. De set van Segretoys is hier ideaal voor.
 3. Samen met jouw partner opzoek gaan naar de ideale opstandigheden in de slaapkamer. Ontspan en begin desnoods met een massage. Zorg voor een warme kamer en geniet van elkaar.
 4. Gebruik als je ontspannen bent eens wat glijmiddel. Weet wat je lekker vind en ken jouw eigen grenzen. Doe nooit iets waar jij je niet goed bij voelt.
 5. Ga eens praten met een huisarts. Deze kan jouw doorsturen naar een bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of gynaecoloog.

 

Er zijn een aantal oplossingen te bedenken. De eerste is ontspanning en acceptatie van jou en je partner. Accepteer dat jij een gespannen bekkenbodem hebt en probeer die samen of alleen verder te ontspannen. Geforceerd seks hebben gaat jou absoluut niet helpen. Probeer de setting zo ontspannen mogelijk te maken en laat de vorige vrij partij los. Probeer eerst goed opgewonden te raken door jouw partner te vertellen wat jij fijn en lekker vind. Gebruik dan rustig jou of de vingers van je partner. Probeer eerst goed ontspannen te raken van deze aanrakingen en het genot. Zo kan je het rustig opbouwen. Penetratie is de aller laatste stap voor jullie en kan pas als jij helemaal ontspannen bent en er ook echt van kan genieten. Het zal een langzaam proces zijn. Door de strakke bekkenbodemspieren zal je dus ook minder nat worden. Bouw het proces dus langzaam op en neem de tijd. Maar ga niet door duwen met de penetratie of met ongemak verder. Pijn is een grens van je lichaam. Als je door duwt bij een strakke vagina kan je schade en wondjes veroorzaken.

 

Je kan zelf ontspanningsoefeningen gaan doen. Deze heb ik ook op de site staan. Probeer ze eens en je zal het verschil merken. Ook kan je eens mijn artikelen over fijne seks standjes lezen waarbij jij makkelijk de controle kan pakken. Dit geeft jou de regie over de diepte en snelheid van de penetratie.

 

Specialisten bij vaginisme

Een, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou leren controle over je eigen bekkenbodemspieren te krijgen. Aanspannen wanneer jij wilt en ontspannen wanneer jij wilt. Ook zal je leren om iets pijnvrij in te brengen en krijg je veel thuis oefeningen mee. Je hoeft dan ook niet tijdens deze sessie uit de kleren. Pas de geleerde oefeningen rustig thuis toe in een rustige omgeving. Doe de oefeningen eerst ook alleen voordat je ze met jouw eventuele partner samen doet.

 

Er zijn ook andere specialisten waar jij terecht kan. Ga eerst bijvoorbeeld eens naar de huisarts. Deze kan jij weer doorverwijzen waar nodig. Denk aan een gynaecoloog en/of een psycholoog/seksuoloog. Een geschikte optie dus om jou probleem te tackelen.

 

Wat is Vulvitis?

Itis betekend altijd al ontsteking. Dus ook nu. Vulvitis betekend dan ook een ontsteking rond je vagina. Een ontsteking van de vagina kan bijvoorbeeld door een schimmelinfectie zijn ontstaan. Maar een ontsteking rondom de vagina kan ook zijn ontstaan door een te gespannen bekkenbodem of een te gespannen vagina. Vulvitis is vaak de stap die ontstaat nadat jij al vaginisme had. Wondje in of rondom de vagina kunnen zijn gaan ontsteken.

 

Symptomen van Vulvitis 

6 mogelijke symptomen van Vulvitis:

 1. Stekende pijn bij de vagina opening.
 2. Wondjes of scheurtje in of rondom de vagina.
 3. Roodheid van de vagina opening.
 4. Wittige afscheiding.
 5. Iets inbrengen in de vagina is vrijwel onmogelijk zonder pijn.
 6. Kloppend gevoel rondom de vagina opening.

 

Vaginisme kan Vulvitis worden

Vaginisme kan dus vulvitis worden. Ook verkeerde sekstechnieken kunnen ontstekingen doen ontstaan. Er kan namelijk erg veel wrijving ontstaan rond om en in de vagina als je op een bepaalde manier seks hebt. Als de penis of een ander object hard en niet goed in de vagina wordt ingebracht kan er een irritatie ontstaan rondom de vagina. Hierdoor kan de vagina bezadigd raken. Denk aan scheurtjes of wondjes. De vaginale pijn geeft dan ook meer spanning rondom de bekkenbodem. De bekkenbodem zullen erg gespannen zijn en het inbrengen van een tampon of vinger is onmogelijk zonder pijn.

 

De oplossing om van jouw Vulvitis af te komen

5 oplossingen voor vulvitis:

 1. Probeer de bekkenbodem door middel van ontspanningsoefeningen te ontspannen.
 2. Geef de bekkenbodem en vagina rust. Laat de vagina herstellen en ga niks forceren.
 3. Ga naar de huisarts. Deze heeft vast een goede zalf die jouw herstel bevorderd.
 4. Houdt de vagina schoon en gun jezelf een rustige periode.

 

Vulvitis is vaak branderig en een schrijnend gevoel. Rust en een door huisarts voorgeschreven zalf helpt jou echt herstellen. De huisarts maar ook een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou ook helpen om te herstellen van een vaginisme of vulvitis. Neem eens contact op met deze professionals. Soms werken ze ook goed samen om jou te helpen. Seksuele problemen is vaak niet voor alleen een professional op te lossen. Dit zijn vaak complexe hulp vragen. Zo kom je vaak in aanraking met een gynaecoloog voor lichamelijke kwalen, een psycholoog of seksuoloog voor je seksuele gevoelens en gedachten en een bekkentherapeut om je te helpen ontspannen en je te leren om te gaan met jou bekkenspieren.

 

Valkuilen bij vaginisme en vulvitis

Elke keer dat je seks hebt denk je ook een beetje aan de vorige keer. Als dat geen fijne keer was zal je nu ook meer gespannen zijn. Ook al wil je nu wel erg ontspannen zijn. Je lichaam zal toch wat meer gespannen zijn. Hierdoor is pijn weer dichtbij en kom je zo makkelijk in een cirkel terecht. Een soort pijncirkel.

 

Ontspanning is jouw code woord. Ga leren ontspannen. Ontspan eerst zelf en als je er klaar voor bent met je partner. Creëer een ideale situatie en werk aan een oplossing. Voel je nooit geforceerd en doe alleen iets wat jij zelf ook echt graag wilt.

 

Hier vindt je mijn persoonlijke aanbevelingen bij een overactieve en te strakke bekkenbodem

Ik hoop dat je informatie heb gevonden waar jij direct wat mee kan. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer hulp blijf dan lezen. Ik zal hieronder een aantal producten opsommen die uitermate geschikt zijn om jou te helpen bij het ontspannen van jouw bekkenbodem:

 

 1. Ontspannende bekkenbodemoefeningen: Deze ontspannende bekkenbodemoefeningen zijn speciaal voor jou samengesteld om de bekkenbodem te leren ontspannen en weer onder controle te krijgen. Dit is een oefen module met veel verschillende bekkenbodemoefeningen die per periode steeds wat lastiger worden. Zo zorg jij voor een bekkenbodem die jij onder controle hebt en die jij goed kan ontspannen. Leer de bekkenbodem ontspannen als jij bijvoorbeeld last hebt van vaginisme, vulvitis, obstipatie, moeilijk kunnen plassen of bij verschillende vormen van overloop incontinentie. Ga direct naar de bekkenbodemoefeningen.
 2. Dildo set met verschillende mate dildo’s: Bij een overactieve en te strakke bekkenbodem kan je last hebben van een te strakke vagina. Hierdoor kan seks pijnlijk zijn en ook het inbrengen van een vinger of tampon al voor pijn zorgen. Leer dan samen met de ontspannende bekkenbodemoefeningen van punt 1 de bekkenbodem ontspannen. Gebruik een dildo set waarbij je de dildo grote en dikte zelf kan aanpassen. Start met de kleinste en breid dit uit als je klaar bent voor een maatje groter. Ga direct naar de 5-delige dildo set om de set eens te bekijken. Ook kan je direct naar de 3-delige dildo set gaan. Deze is iets voordeliger dan de 5-delige. Toch kan je de 5-delige set over een langere periode gebruiken. En het is ook fijn om eerst met de kleinste dildo te starten. De set van Segretoys is daarom ook erg aan te raden. 
 3. Zitbal: Heb jij pijn tijdens het zitten door een overactieve bekkenbodem dan kan een zitbal zorgen voor wat extra zitcomfort. Ook kan je op een zitbal goed de ontspannende bekkenbodemoefeningen uitvoeren. Ga direct naar de verschillende zitballen en bekijk de zitballen die ik voor jou heb getest.
Lees meer »

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.