Rennen en urine verlies urine verlies tijdens het hardlopen urine incontinentie en hardlopen

Urine verlies tijdens het hardlopen komt in de meeste gevallen door een verzwakte bekkenbodem. Deze vorm van urine verlies noemen we de Stress urine incontinentie. Wanneer de bekkenbodem verzwakt is, sluiten de bekkenbodemspieren de urinebuis niet meer zo krachtig af als in een “gezonde” situatie. Als de druk op de bekkenbodem oploopt tijdens een activiteit kan de bekkenbodem bezwijken onder de druk. Urine verlies komt in dit geval door een oplopende druk in de buik en op de bekkenbodem. De druk in de onderbuik loopt op door bewegingen hoesten, niezen, tillen, opstaan en sport activiteiten met en hoge mate van impact. Denk hierbij aan hardlopen. Toch zijn er meerdere vormen van urine verlies die tijdens het hardlopen tot uiting kunnen komen. Bijvoorbeeld Urge urine incontinentie en Overloop urine incontinentie. Deze vormen van urine verlies tijdens het hardlopen komen door een verstoorde blaas of juist te gespannen en overactieve bekkenbodemspier.

 

We gaan samen de oorzaken, oplossingen en andere tips omtrent het hardlopen met urine incontinentie doornemen. Mocht jij geïnteresseerd zijn in een artikel over bekkeninstabiliteit en hardlopen kijk dan ees hier.

 

Oorzaken van urine verlies tijdens het hardlopen

Urine verlies of te wel urine incontinentie tijdens het hardlopen kan vele oorzaken hebben. Laten we de meest voorkomende uitgebreid benoemen. De overige oorzaken som ik daarna nog even voor je op.

3 Meest voorkomende oorzaken van urine verlies tijdens het hardlopen:

  1. Stress urine incontinentie door een verzwakte bekkenbodem. Dit kan komen door een recente bevalling, operatie of ouderdom.
  2. Overloop urine incontinentie door een overactieve bekkenbodem. Dit komt vaak voort uit een trauma of nare ervaring rondom de bekkenbodem.
  3. Urge urine incontinentie door een stoornis van de blaas. De zenuwen rondom de blaas zijn verstoord en geven een onterecht hoge aandrang signaal af aan de hersenen.

5 overige mogelijke oorzaken van urine verlies tijdens het hardlopen:

  1. Een blaas ontsteking of een urineweginfectie.
  2. Afwijking aan een onderbuik orgaan als de blaas of darmen. Door bijvoorbeeld een orgaan verzakking. Dit kan extra druk op de blaas geven.
  3. Aangeboren afwijkingen of opgelopen schade aan de plasbuis of bekkenbodem.
  4. Overgewicht en daardoor een verhoogde druk in de buik.
  5. Overige neurologische aandoeningen die de blaas en bekkenbodem kunnen verstoren.

 

Oplossingen voor urine verlies tijdens het hardlopen

Er zijn een aantal goede oplossingen beschikbaar als jij van de urine verlies tijdens het hardlopen wilt afkomen. Laten we de 3 meest voorkomende oorzaken koppelen aan de 3 oplossingen voor deze vormen van urine incontinentie.

Stress urine incontinentie tijdens het hardlopen

Stress urine incontinentie tijdens het hardlopen komt door een verzakte bekkenbodemspier. Deze spieren zijn verzwakt geraakt door ouderdom, een bevalling of een recente operatie. De bekkenbodemspieren kunnen nu de plasbuis niet goed dicht houden wanneer de druk op de bekkenbodem oploopt. Een oplopende buikdruk noemen we dat. De druk op de bekkenbodem neemt toe tijdens bewegingen of handelingen als hoesten, kuchen, niezen, lachen maar ook tijdens activiteiten waarbij de buikdruk oploopt als sporten en dus ook hardlopen.

Stress urine incontinentie is goed op te lossen met de juiste bekkenbodemoefeningen. Deze kan je ook goed toepassen tijdens het hardlopen. Klik hier voor de versterkende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen en hier voor de versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen.

 

Overloop urine incontinentie tijdens het hardlopen

Overloop urine incontinentie tijdens het hardlopen komt door een overactieve bekkenbodem. De bekkenbodemspier is te sterk en kan moeilijk ontspannen. Goed uitplassen is hierdoor erg lastig. De blaas raakt niet goed leeg en de blaas kan dan ook onverwachts overlopen. Als de blaas overloopt ontsnapt er ongewild urine. De bekkenbodem kan deze druk niet aan en houdt het urine verlies niet tegen. Een bekkenbodem raakt veel al overactief door een orgaan verzakking, trauma of angst rondom de bekkenbodem. Vulvitis en vaginisme zijn bijvoorbeeld 2 gevolgen van een overactieve bekkenbodem.

Overloop urine incontinentie is goed op te lossen met ontspannende bekkenbodemoefeningen. Deze kan je goed in combinatie met een sport toepassen. Doe dit wel los van elkaar. Bij ontspanningsoefeningen is het belangrijk dat je goed weet te ontspannen in een rustige omgeving. Klik hier voor de ontspannende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen of klik hier voor de ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen.

 

Urge incontinentie tijdens het hardlopen

Urge incontinentie tijdens het hardlopen komt door een verstoorde blaas. De zenuwen om de blaas heen geven verkeerde signalen af. Zo kan de aandrang om te moeten plassen ineens extreem opkomen. De blaas kan geirriteerd zijn, er kan een orgaan verzakking zijn of het is simpelweg zo gegroeid. Neem contact op met de huisarts als jij deze vorm van urine incontinentie ervaart. Klik ook hier voor meer informatie.

 

Rennen en urine verlies urine verlies tijdens het hardlopen urine incontinentie en hardlopen


10 Oplossingen en tips voor urine verlies tijdens het hardlopen

Laten we eens een aantal handige tips doornemen als het gaat over urine verlies tijdens het hardlopen. Wat kan urine verlies tegen gaan of doen verminderen? De aankomende tips geven jouw antwoord.

  1. Bekkenbodemspieroefeningen. Bij een verzwakte bekkenbodem kan je de bekkenbodem versterken en trainen met de versterkende bekkenbodemoefeningen. En bij een overactieve bekkenbodem moet je de bekkenbodem leren ontspannen met ontspannende bekkenbodemoefeningen.
  2. Afvallen indien nodig. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van urine verlies. Afvallen kan een simpele oplossing zijn voor jouw urine verlies tijdens het hardlopen.
  3. Beperk de vocht inname voor en tijdens het hardlopen. Drink vooral nadat je hebt gesport en thuis bent. Dan wordt je niet snel overvallen door een plas.
  4. Ga eenmalig naar de WC voordat je de deur uitgaat om te hardlopen. Hoe vaker je naar de WC gaat des te vaker de blaas denkt te moeten. Ga dus gestructureerd naar de WC. Train de blaas en ga 1 keer voordat je weg gaat.
  5. Draag incontinentie materiaal. Dit kan veel eleganter zijn dan je denkt kijk hier maar eens. Hardloop met een lang shirt of met een rokje om eventueel wat groter incontinentie materiaal te verbergen.
  6. Loop in donkere hardloopkleding of in camouflage hardloop kleding. Eventueel urine verlies valt dan een stuk minder op. Neem ook een vestje mee om eventueel om de middel te doen.
  7. Heuvel opwaarts heb je minder last van urine verlies omdat de bekkenbodem makkelijker aanspant. Heuvel afwaarts kan de urine verlies toenemen.
  8. Denk aan de ondergrond waarop je hardloopt. Een harde ondergrond geeft meer trilling en verhoogd de kans op urine verlies.
  9. Een urinebuis bandje kan een oplossing zijn voor jou. Een gynaecoloog plaatst dit bandje en verminderd de kans op urine verlies aanzienlijk. Maak even een afspraak bij de huisarts om deze optie te bespreken.
  10. Loop kleine rondjes als je ook ondertussen met bekkenbodemoefeningen bezig bent. Zo ben je ook snel weer thuis als het toch nog mis gaat. Breidt jouw hardloop rondjes steeds meer uit naar mate dat het goed gaat.

 

Hulpmiddelen voor het hardlopen met urine verlies

Het beste hulpmiddel tijdens het hardlopen zijn de bekkenbodemoefeningen. Deze oefeningen hebben direct effect en helpen jou met het herstel van de urine verlies. Verder zijn er kleine voorwerpen die jij kan gebruiken bij het trainen van de bekkenbodem. Bijvoorbeeld deze vaginale ballen set. Met een vaginale ballen set kan jij makkelijk zelf de bekkenbodem trainen. Naast een vaginale ballen set is donkere hardloop kleding aan te raden. Of camouflage print werk ook heel goed. Laat ik mijn 5 aanraders eens voor je opsommen.

5 hulpmiddelen voor het hardlopen met urine verlies:

  1. Bekkenbodemoefeningen.
  2. Vaginale ballen set.
  3. Zwarte hardloop kleding.
  4. Camouflage hardloopkleding.
  5. Incontinentie broekje. Dit broekje kan een stuk mooier zijn dan je denkt!

 

Hoe lang kan je hardlopen met urine verlies

Als jij last hebt van urine verlies, hardloop je wellicht iets minder comfortabel. Toch kan je van jouw urine verlies afkomen. Kom er achter welke vorm urine incontinentie jij hebt en ga aan de slag met bijvoorbeeld de juiste bekkenbodemoefeningen. Dit heeft ook invloed op jouw hardlooptijd. Als jij de bekkenbodem moet leren ontspannen is het vooral zaak dat je voor en na het hardlopen aan de slag gaat met de ontspannende bekkenbodemoefeningen. Als jij de bekkenbodem moet versterken kan je tijdens het hardlopen de bekkenbodem trainen. Het is aan te raden om dicht bij huis een rondje te gaan hardlopen. Begin met 15 minuten hardlopen op een rustig tempo. Dit om je ook nog steeds goed te kunnen focussen op de bekkenbodemoefeningen tijdens het hardlopen. Dit rondje kan je steeds met 5 minuten uitbreiden als het goed gaat. Zo stel je duidelijke grenzen en ga je niet over jouw grenzen heen.

 

Is hardlopen slecht wanneer jij urine verliest?

Hardlopen is niet slecht voor de bekkenbodem of wanneer jij urine verliest. Wel kan hardlopen minder leuk worden als jij urine verliest. Hardlopen is een inspannende activiteit met veel impact en druk die oploopt in de buik. Urine verlies is dus aannemelijk tijdens het hardlopen als jij bij andere activiteiten ook wel eens urine verliest. Maar hardlopen is zeker niet slecht. Eerder uitdagend.

 

Is hardlopen goed bij urine verlies?

Hardlopen is een activiteit waarbij jij veel spieren gebruikt. Spieren worden sterker van activiteit. De bekkenbodem is ook een grote spier. Deze bekkenbodem heeft dus baadt bij activiteit en dus ook bij hardlopen. Mocht jouw bekkenbodem niet verzwakt zijn maar juist overactief dan is het aan te raden om eerst de bekken bodem te leren ontspannen.

 

De ondergrond en urine verlies tijdens het hardlopen

De ondergrond kan invloed hebben op het verliezen van urine tijdens het hardlopen. Als de bekkenbodem verzwakt of overactief is, is de bekkenbodem gevoelig voor extra druk en impact. Een harde ondergrond als de straat of asfalt heeft een hogere impact op het lichaam dan een bospad. Een zachte ondergrond kan voor jou dus een stuk fijner werken met minder kans op urine verlies.

 

Juiste schoeisel en urine verlies tijdens het hardlopen

Schoenen zijn een van de meest overschatten producten in de hardloop wereld. Dit zal je misschien niet snel denken. Maar er zit niet veel verschil tussen al die verschillende hardloopschoenen. De grote merken willen je anders doen geloven maar een hardloopschoen moet voldoen aan voldoende steun en moet vooral lekker zitten. En geloof me want ik heb zelf gewerkt voor een van de grootste hardloopschoenen fabrikanten. Ga dus voor een lekker zittende schoen met een lekker verende zool.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatietips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.