urine verlies tijdens het hoesten, lachen en niezen stress urine incontinentie urine incontinentie tijdens het lachen hoesten en niezen

 

Stress urine incontinentie zorgt ervoor dat er urine verlies kan optreden wanneer de druk op de bekkenbodem toe neemt. Wanneer je hoest, niest of moeten lachen loopt de druk in de buik op. Deze druk noemen we de buikdruk. Bij Stress urine incontinentie zijn de bekkenbodem spieren verzwakt en te slap om enige extra druk op te vangen. Een oplopende buikdruk is voor een verzwakte bekkenbodem niet goed op te vangen. De bekkenbodemspieren bezwijken nu onder de te hoge buikdruk en urine kan ontsnappen. Niet alleen bij het niezen, hoesten of lachen kan er urine verlies optreden door een oplopende buikdruk. Bij verdere activiteiten als bukken, tillen, lopen, traplopen, opstaan en rennen kan de buikdruk oplopen en de bekkenbodem bezwijken onder de toenemende druk.

 

Wil jij meer lezen over alle verschillende vormen van urine verlies kijk dan eens bij mijn andere artikelen. Ook kan je door alles lezen over de werking van de bekkenbodemspieren.

 

Waardoor komt urine verlies bij het niezen, hoesten of lachen?

Urine verlies bij handelingen als niezen, hoesten of lachen komt door een verzwakte bekkenbodem. Deze vorm van urine incontinentie noemen we ook wel Stress urine incontinentie. Dit heet zo omdat bijvoorbeeld een nies of hoest de stress (druk) doet verhogen op de bekkenbodemspieren.

Deze bekkenbodemspieren werken de hele dag. Onbewust spannen deze bekkenbodemspieren aan en houden de urinebuis ook onder druk dicht. Als jij wilt gaan plassen ontspannen deze bekkenbodemspieren om de urinebuis te openen. Deze bekkenbodemspieren kunnen verzwakt raken tijdens een zwangerschap, na een bevalling, door een oplopende leeftijd, overgewicht of een operatie waarbij de omgeving van de bekkenbodem is aangedaan. Bij mannen komt dit vaak voor na een prostaat operatie.

 

Omdat de bekkenbodem verzwakt is kan deze spiergroep niet goed de aanspanning en het afsluiten van de urinebuis vast houden. Laat staan onder druk. Bij een oplopende druk in de buik (buikdruk) komt de bekkenbodem onder druk te staan. De bekkenbodem kan nu bezwijken onder de extra druk en onverwachts ontspannen. Nu wordt de urinebuis niet meer afgeknepen en kan er urine ontsnappen. Dit zijn vaak scheutjes en geen hele plassen.

 

Wat kan je doen tegen urineverlies bij het niezen, hoesten of lachen?

Stress urine incontinentie is goed te behandelen. De bekkenbodemspieren zijn nu verzwakt of te slap. En verzwakte spieren kan je over het algemeen goed trainen. Zo ook de bekkenbodemspieren. Spieren worden sterker als je ze gebruikt. Het is nu van belang dat jij de bekkenbodemspieren gaat trainen doormiddel van geschikte oefeningen. Ga daarom aan de slag met versterkende bekkenbodemoefeningen. Kijk eens bij de oefeningen voor de versterkende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen en hier voor de versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen. Deze bekkenbodemoefeningen kan je overal toepassen en zelfs heel goed doen tijdens een activiteit. Deze oefeningen zorgen ervoor dat jouw bekkenbodem weer op kracht komt. Zo voorkom je ongewenst urine verlies tijdens bijvoorbeeld het hoesten, niezen of lachen. Maar zo voorkom je ook dat je urine verliest tijdens allerlei andere activiteiten. Herstel dus snel van jouw urine verlies en begin vandaag nog met de bekkenbodemoefeningen die ik voor jou heb samen gesteld.

urine verlies tijdens het hoesten, lachen en niezen stress urine incontinentie urine incontinentie tijdens het lachen hoesten en niezen

 

5 Hulpmiddelen voor bij het trainen van een verzwakte bekkenbodem

 1. Vaginale oefen kegels. Gebruik tijdens het oefenen eens een vaginale kegel set. Deze set bestaat uit verschillende kegels met verschillende gewichten. Zo kan jij de bekkenbodem training steeds iets zwaarder maken. Doe dit in combinatie met de versterkende bekkenbodemoefeningen. Je kan de kegels namelijk prima inhouden tijdens deze versterkende bekkenbodemoefeningen. De kegels helpen bij het voelen van de spanning in de bekkenbodem. Ook kan jij tegen kracht geven en zachtjes trekken aan de kegels wanneer deze zijn ingebracht. Span de bekkenbodem nu aan en probeer de kegels binnen te houden terwijl jij ze er met de hand uit probeert te trekken. Klik hier om naar bol.com te gaan en deze behulpzame kegels te bestellen.
 2. Dildo set. Mocht je niet zo van de vaginale balletjes of kegels zijn dan kan ik je deze 5-delige dildo set ook erg aanraden. Deze set is simpel, goed schoon te maken en ook nog eens goed vast te houden. Span de bekkenbodem aan terwijl jij de dildo probeert te verwijderen. Doe dit in een rustig tempo en voel de spier spanning. Houdt deze spierspanning 10 seconden vast en ontspan weer. Dit kan je meerdere malen op een dag herhalen om de bekkenbodem te versterken. Klik hier om naar bol.com te gaan en bestel vandaag nog jouw 5-delige dildo set.
 3. Tampons met huls. Als je nu niet direct op de vaginale ballen, kegels of dildo’s wilt overstappen kan je ook eens deze tampons met inbreng huls gebruiken. Deze zijn vrij smal en kunnen ook prima helpen bij het trainen van de bekkenbodemspieren. Gebruik deze net zoals een kegel of dildo in combinatie met de versterkende bekkenbodemoefeningen. Breng de huls in en probeer deze rustig naar buiten te trekken terwijl je dit probeert te voorkomen met de aanspanning van de bekkenbodem. Houdt deze spanning 10 seconden vast en herhaal dit zeker 10x per dag. Klik hier om naar bol.com te gaan en deze tampons met huls aan te schaffen.
 4. Glijmiddel op water basis. Om alles gemakkelijk en zonder pijn in te brengen is het verstandig om een glijmiddel op water basis te gebruiken. Deze is bijvoorbeeld heel goed beoordeeld, goed geprijsd en makkelijk afsluitbaar. Klik hier om naar bol.com te gaan en het glijmiddel aan te schaffen.
 5. Wasbare incontinentie slip. Mocht je nu urine verliezen en zoek je een speciale ondergoed dan kan ik deze slip sterk aanraden. Dit is een wasbare incontinentie slip die eruit ziet als een normale mooie onderbroek met kant. Gebruik deze tijdens het herstel en voorkom vervelende geurtjes en vochtige plekjes. Klik hier om naar bol.com te gaan en neem eens een kijkje bij deze slip.

 

Wil jij gebruik maken van hulpmiddelen tijdens het trainen van de bekkenbodem dan zijn dit prima hulpmiddelen om jouw herstel te bevorderen. Ik raadt wel alleen vrouwen deze producten aan. Voor mannen zijn er ook producten die jou kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodem maar dit raad ik jou alleen aan te gebruiken als jij hier al bekend mee bent. Bijvoorbeeld door een bezoek aan de bekkenbodemtherapeut. Niet alle mannen vinden het namelijk prettig om iets in te brengen. Bekkenbodemoefeningen zijn voor mannen ook vaak afdoende.

 

6 Tips om urine verlies bij het niezen, hoesten of lachen te verminderen

 1. Gebruik de versterkende bekkenbodemoefeningen voor vrouwenof de versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen.
 2. Gebruik hulpmiddelen als een vaginale kegel, dildo, huls tampon of incontinentie slip zoals hierboven vermeldt.
 3. Span de bekkenbodemspieren aan als je een nies, lach of hoest voelt aankomen. Dit doe je door de vagina/ penis en anus in te trekken op het moment dat je moet hoesten, niezen of lachen. Ook kan je navel er iets bij intrekken zo ondersteunen ook de buikspieren het bekken bij de impact van een handeling of activiteit.
 4. Plan vaste momenten op de dag om de bekkenbodemoefeningen te doen. Bijvoorbeeld tijdens het koken, serie kijken of in een rustige omgeving van een slaapkamer voordat je naar bed gaat. Doe deze bekkenbodemoefeningen minimaal 3x op een dag voor een optimaal resultaat.
 5. Beweeg bewust en laat de bekkenbodem actief de beweging ondersteunen. Ga je opstaan, lopen, tillen, bukken, traplopen of rennen, span de bekkenbodem dan aan. Trek deze in als bij punt 3. Trek de vagina/penis en anus in en trek ook de navel iets in wanneer je beweegt. Zo voorkom jij actief dat de bekkenbodem ontspant op ongewenste momenten.
 6. Denk aan de buik ademhaling. Adem naar de buik toe als de druk in de buik oploopt. Als jij tilt of perst loopt de druk in de buik hoog op. En al helemaal als jij de adem inhoud. Adem rustig door via de onderbuik en voorkom dat de buikdruk te hoog oploopt. Lees hier alles over een oplopende buikdruk en hoe je hier mee om kan gaan.
 7. Neem altijd een schone slip en inlegkruisjes mee als je ergens naar toe gaat. Veel vrouwen hebben dit al standaard in hun tas zitten. Heb je dit nog niet doe dit setje als nog in jouw tas. Dan kan je meteen handelen als je overvallen wordt.

 

Wanneer kan nog meer je urine verliezen

Urine verlies door Stress urine incontinentie kan voor komen tijdens alle handelingen waarbij de buikdruk oploopt. Ga je van lopen naar rennen, til je iets zwaars op, hoest of nies je onverwachts, krijg je een lach bui of sta je op van de bank dan loopt de buikdruk op. Eigenlijk kan je denken aan alle nieuwe bewegingen. Dus op het moment dat jij een beweging inzet kan je urine verliezen bij een verzwakte bekkenbodem. Pas dus tijdens deze bewegingen/handelingen de bekkenbodemoefeningen toe. Span de bekkenbodem aan en voorkom dat de bekkenbodem ongewenst ontspant. Ook tijdens het sporten kan urine verlies voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens hier bij mijn artikel over urine verlies tijdens het hardlopen.

Naast hardlopen heb ik ook nog meer artikelen over urine verlies tijdens een activiteit. Bijvoorbeeld mijn artikelen over slapen, seks, lopen en fietsen met urine verlies. Neem gerust eens een kijkje. En ga dus vooral aan de gang met de versterkende bekkenbodemoefeningen. Deze helpen jou heel direct van de urine incontinentie af.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.