Home » Artikelen » Seks » Pijn tijdens de Seks » Pijn tijdens seks is niet normaal! Wat is de oorzaak van pijn tijdens de seks? En wat is de oplossing?

Pijn tijdens seks is niet normaal! Wat is de oorzaak van pijn tijdens de seks? En wat is de oplossing?

Pijn tijdens de seks vrouwen en pijn vagina pijn seks vrijen

Pijn tijdens de seks komt vaak door te veel spierspanning in en rondom de vagina. Verder kunnen er ook ontstekingsverschijnselen bij de vagina ingang ontstaan denk aan vestibulitis. Ook zijn vulvitis en vaginisme veelal bekende oorzaken van vaginale pijn tijdens de seks of het vrijen. Uit onderzoek blijkt verder dat jonge vrouwen en vrouwen op leeftijd meer kans hebben op een overactief bekkenbodem. Dit zijn dus aardig wat potentiële oorzaken. Laten we alles even doornemen. 

 

Seksen, vrijen, de liefde bedrijven, lekker ketsen, bedvogelen, geslachtsgemeenschap hebben, figuurzagen, kieren, minnen, naaien, neuken en bonken. Zomaar even wat synoniemen van misschien wel de leukste bezigheid. Ten minste seks kan de leukste bezigheid zijn. Heerlijk even je partner liefhebben. Of gewoon even alleen genieten. Ik hoef jou natuurlijk niet uit te leggen hoe leuk seks is. Maar wat als deze fantastische 30 minuten nou 30 pijnlijke minuten worden? Pijn bij de seks of bij het vrijen kan enorm veel oorzaken hebben. Ga goed bij je zelf na wat de oorzaak van de pijn is. Zo kan het lichamelijk maar natuurlijk ook geestelijk zijn. Is er bijvoorbeeld letsel of een ontsteking? Of zie je zelf erg tegen de seks op? Ben je bang voor pijn? Of is seks voor jou helemaal geen leuke bezigheid?

 

 

De bekkenbodemspieren een onmisbaar en belangrijke spiergroep voor jou dagelijkse activiteiten.

 

De bekkenbodem heeft behoorlijk wat spieren tot zijn beschikking. Dit is een spiergroep onderin het bekken. De spieren op de bodem van het bekken zeg maar. Deze spiergroep moet veel verschillende handelingen verrichten. Vooral vormen ze de hangmat om de organen in de buik op de juiste plek te houden. Maar ook om de openingen af te sluiten. De spieren houden de urine en ontlasting in de organen en niet in de broek. Maar ook bij de gehele seksualiteit is deze spiergroep erg belangrijk. Om je bijvoorbeeld goed te ontspannen en te genieten.

 

Wanneer de bekkenbodemspieren het toch een stuk minder doen kan je incontinentie verschijnselen krijgen. Dit is waarschijnlijk een bekend gevolg. Maar ook kan het juist voor komen dat er te veel spanning is en dat het dus juist moeilijk wordt om de ontlasting kwijt te raken. Met te veel spanning wordt het dus ook lastiger om de vagina te ontspannen. De opening zal dus vernauwen en het wordt lastiger om bijvoorbeeld een penis, vinger of andere voorwerpen te gebruiken om de vagina te plezieren.

Hier kan ook wel worden gesproken over een overactieve bekkenbodem. Vooral bij jonge meiden komt dit vaker voor. Vooral bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad.

 

Jonge vrouwen hebben veel last van een te gespannen vagina of bekkenbodem.

 

Uit onderzoek blijkt dat jonge vrouwen en vrouwen op leeftijd meer kans hebben op een overactief bekkenbodem. Als jij last hebt van te veel spanning in het bekken is het enorm moeilijk om deze spanning los te kunnen laten. Je bekkenbodem spieren spannen namelijk veelal onbewust aan. Het is dan ook lastig om deze spanning los proberen te laten. Je hebt er namelijk niet of nog niet de volle controle over deze spieren. Ook is het bekend dat de vrouwen die last hebben van een overactieve bekkenbodem een wat negatiever gevoel of beeld hebben over hun eigen vagina of bekkengebied.

 

Nu is het misschien niet een negatievere beeld, maar ook onzekerheid of onwetendheid kan jou spanning veroorzaken. Weet jij misschien niet wat jij kan verwachten tijdens de seks of maak je je druk over het moment waarop je seks gaat hebben? Dan kan je met veel te veel spanning het moment in gaan. En als het dan niet aan je verwachtingen voldoet kan het zijn dat het volgende moment dat jij er klaar voor bent je extra gespannen bent. Er komt meer druk te staan op de volgende keer dat er seks aan komt. Je kan je wel voorstellen dat je dus in een vervelend vicieus cirkeltje terecht kan komen. 

Cultuur en de kans op vaginisme en/of vulvitis.

 

Wat mij zelf is opgevallen is dat ik veel informatie heb gevonden over vrouwen met een andere culturele achtergrond dan de autochtone Nederlandse vrouw. Het is aan te nemen dat allochtonen vrouwen of vrouwen met een islamitische achtergrond vaker last hebben van een overactieve bekkenbodem dan de autochtone vrouwen. Dit heeft denk ik met de culturele druk, gesloten seksuele cultuur en een niet wetenschappelijke seksuele voorlichting te maken. Ik heb gemerkt dat de jonge meiden een enorme druk krijgen opgelegd als het gaat om seks. Zo is seks gekoppeld aan het huwelijk en bestaat seks voor het huwelijk eigenlijk niet. Masturbatie en verdere ontdekkingen vinden vaak niet plaats en ook bestaan er helaas nog gedachten dat een tampon het “maagdenvlies” (dat sowieso niet bestaat) kan door breken. Het word dus vermeden om überhaupt iets in de vagina te brengen. Ook tijdens het huwelijk is het niet altijd normaal om heel open over seks te praten. 

Het is dus ook wel logisch dat de onwetendheid over seks en ook de eigen vagina in de weg staat om fijn en ontspannen te kunnen genieten van seks. De jonge vrouwen zullen ook erg gespannen zijn op de huwelijksnacht en waarschijnlijk ook daarna. De druk om te presteren is hoog. De man, de vrouw zelf maar ook de familie heeft hoge verwachtingen en dit zorgt ervoor dat de druk bij de jonge vrouwen alleen maar toe neemt. 

Door al deze extra spanningen in de bekkenbodem en rondom de vagina is het moeilijk ontspannen. De kans om vaginisme of vulvitis te ontwikkelen neemt enorm toe. 

Pijn is pijn! Ga nooit maar dan ook nooit door als jij pijn ervaart.

 

Iets in brengen in de vagina kan dus erg pijnlijk zijn en zelfs als schurend worden ervaren. Dit kunnen we ook wel dyspareunie noemen. Zelfs een tampon of vinger is al gevoelig. En goed opgewonden of nat worden is door de spanning niet te doen. Ga bij pijn niet door duwen. Pijn is pijn.

 

Trauma’s kunnen ook de basis vormen van jou spanningen.

 

Heb jij misschien iets verveldns mee gemaakt? Dan kan jou gespannen bekkenbodem daar een gevolg van zijn. Je lichaam reageert op een trauma of gebeurtenis waar jij mee geconfronteerd word. De spanning is eigenlijk een soort bescherming. Toch wil jij hier natuurlijk wel vanaf. Er zijn ook heel veel specialisten die jou hierbij kunnen helpen. Denk eens aan een seksuoloog of een psycholoog.

 

Vaginisme is een overtreffende trap van een overactieve en te gespannen bekkenbodem.

 

We spreken van Vaginisme als de spieren in en rondom de vagina, dus weer de bekkenbodemspieren, zich te erg aanspannen. Hier wordt de vagina dus dichtgedrukt en is het erg lastig überhaupt iets in te brengen. De ene kan helemaal niets inbrengen maar de ander wel iets. Bijvoorbeeld de ene wel een vinger maar niets meer dan dat. Een penis dus helemaal niet. Naja misschien sommige wel. 😉

 

Wil je toch heel graag met je partner vrijen kan je erg veel pijn ervaren. Als er wrijving komt doet dit echt zeer. Toch zal je niet echt bewust zijn van de spanning. Je weet vaak niet eens of de bekkenbodem aanspant. Om op een fijne manier seks te hebben moeten er wel het een en ander gebeuren in je onderlichaam. De doorbloeding van de vagina stijgt als de zin in seks stijgt. Hierdoor neemt de temperatuur in de vagina toe en ontspannen de weefsels. Dus lekker zacht en warm kort gezegd. Ook weet je dat het vocht gehalte toe neemt. Zacht, warm en vochtig. Klinkt heerlijk toch. Het vochtig worden heet ook wel lubricatie. De lubricatie zorgt ervoor dat jou lichaam klaar wordt gemaakt voor een heerlijk potje bed-stoeien. Lubricatie is zeg maar de erectie voor de vrouw. Enorm belangrijk en onmisbaar.

 

Maar heb jij nou last van extra veel spanning in en rondom de vagina? Dan wordt jou doorbloeding juist minder. Je vagina blijft stug en droog. Veel vrouwen worden zelfs nauwer omdat ook jou spanning toeneemt. Je zal niet het gevoel hebben dat alles goed naar binnen glijdt maar dat je het echt naar binnen moet duwen. Dit gaat stoef en erg pijnlijk worden.

 

Vulvitis zijn ontstekingsverschijnselen rondom de vagina.

 

Alles wat eindigt op itis wordt je niet vrolijk van. Dit betekend dan ook ontsteking. Vulvitis wil dan ook zeggen dat er ontstekingsverschijnselen rondom de vagina zijn. Dit kan komen door bijvoorbeeld een schimmelinfectie maar ook door een te gespannen bekkenbodem. Te veel wrijving rondom de ingang van de vagina kan behoorlijk veel irritatie opleveren. Dus te hard seksen kan veel spanning en irritatie rondom de vagina veroorzaken. Een brandend en schrijnend gevoel. Het hele gebied moet eerst rustig en zacht zijn voordat je goed kan rampetampen.

 

Mochten deze klachten helemaal in jou verhaal passen neem dan even contact op met een huisarts of bekken therapeut. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kunnen je enorm goed helpen.

 

Seksuele problemen hebben vaak niet alleen maar 1 oorzaak. Ze worden dan ook veel behandeld door meerdere specialisten. Multidisciplinair zo gezegd. Zo kan de gynaecoloog, psycholoog, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut /  bekkenoefentherapeut samen overleg plegen en jou behandelplan samenstellen. Zo kunnen gedachten, fysieke gesteldheid en gevoelens door iedereen juist behandeld worden. Dit om jou goed te kunnen laten ontspannen tijdens de seks.

 

Ook kan een traumatische ervaring of vervelende herinnering aan seks jou plezier in de weg staan. Ook soms onbewust. Jou lichaam reageert misschien wel zonder dat jij dit bewust doet. Dit kan een cirkeltje worden. Elke keer als jij denkt klaar te zijn kan seks een nare ervaring worden. Dus levert het weer pijn op en de pijn zit weer in je gedachten bij de volgende seks poging. En ga zo maar door. Een soort pijn cirkel dus. 

Wat kan je als je last hebt van een overactief bekken, vaginisme of vulvitis? Dit is de oplossing!

Het leren controle krijgen over jou bekken en de bekkenbodemspieren is hier cruciaal. Je ervaart te veel spanning. Ontspanning is nu voor jou het aller belangrijkste. Ik heb veel ontspanningsoefeningen en adviezen voor jou verzameld kijk daar eens bij door op de blauwe woorden te klikken. Dit is een goede ondersteuning in jou herstel. Echter is het verstandig om ook naar een professional te gaan. Ga altijd eerst even naar de huisarts. Die kan inschatten waar jij het beste als eerst naar toe kan gaan. Denk aan een bekkenbodemfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, seksuoloog of psycholoog.


Een therapeut kan jou hier optimaal bij helpen. Zo leer je zelf te bepalen hoe hoog de spanning in de vagina is. En kan je al met een aantal tips een stuk fijner vrijen.

 

Dit betekend niet dat je bij de fysio of oefentherapeut zonder broek gaat oefenen. Maar de therapeut zal vragen thuis de oefeningen te gaan oefenen. Dit kan op den duur een leuke bezigheid worden. Maar pak je tijd en ontspanning. Neem het serieus want het kan je een hoop plezier opleveren.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op de verschillende vormen ingaat. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.