Pijn tijdens seks is niet normaal! Een gespannen bekkenbodem is de oorzaak

Pijn tijdens de seks vrouwen en pijn vagina pijn seks vrijen

Een overactieve bekkenbodem is de meest voorkomende oorzaak van pijn tijdens de seks. De gespannen bekkenbodem zorgt voor een te gespannen vagina. Bij overactieve bekkenbodemspieren rondom en in de vagina is het moeilijk om iets bij de vagina in te brengen. Ontspannen en genieten van de seks wordt door de overactieve bekkenbodem vrijwel onmogelijk. Als de gespannen bekkenbodem te lang aanhoudt kunnen er ook andere ziektebeelden ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vaginisme of vulvitis. Verder kunnen er ook ontstekingsverschijnselen bij de vagina ingang ontstaan zoals vestibulitis. Uit onderzoek blijkt dat jonge vrouwen 16-30 en vrouwen op leeftijd 60+ meer kans hebben op een overactief bekkenbodem. Een waarschijnlijke oorzaak van deze specifieke leeftijden zijn de gebeurtenissen die plaats vinden. Bij jonge vrouwen zijn dat begin menstruatie, seks en een eventuele zwangerschap en bij de oudere dames is de overgang aan die periode te linken. Veranderingen geven vaak spanning.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Seksen, vrijen, de liefde bedrijven, lekker ketsen, bedvogelen, geslachtsgemeenschap hebben, figuurzagen, kieren, minnen, naaien, neuken en bonken. Zomaar even wat synoniemen van misschien wel de leukste bezigheid. Ten minste seks kan de leukste bezigheid zijn. Heerlijk even je partner liefhebben. Of gewoon even alleen genieten. Ik hoef jou natuurlijk niet uit te leggen hoe leuk seks is. Maar wat als deze fantastische 30 minuten voor jouw 30 pijnlijke minuten zijn? Pijn bij de seks of bij het vrijen kan enorm veel oorzaken hebben. Ga goed bij je zelf na wat de oorzaak van de pijn is. Zo kan het lichamelijk maar natuurlijk ook geestelijk zijn. Is er bijvoorbeeld letsel of een ontsteking? Of zie je zelf erg tegen de seks op? Ben je bang voor pijn? Of is seks voor jou helemaal geen leuke bezigheid?

 

De bekkenbodemspieren en pijn tijdens de seks

De bekkenbodemspieren zijn een spiergroep onderin het bekken. De spieren op de bodem van het bekken zeg maar. De bekkenbodem heeft behoorlijk wat spieren tot zijn beschikking. Deze spiergroep moet veel verschillende handelingen verrichten. Vooral vormen de bekkenbodemspieren een hangmat om de organen in de buik op de juiste plek te houden. De organen worden op hun plek gehouden en rusten in de bekkenbodem. Verder hebben de bekkenbodemspieren ook een andere belangrijke functie. De bekkenbodemspieren openen en sluiten jouw openingen. De bekkenbodemspieren houden bijvoorbeeld de urine en ontlasting in de organen en niet in de broek. Maar ook bij de gehele seksualiteit is deze bekkenbodemspiergroep erg belangrijk. Om je bijvoorbeeld goed te ontspannen en te genieten.

 

Een overactieve bekkenbodem en pijn tijdens de seks

Wanneer de bekkenbodemspieren het toch een stuk minder doen kan je incontinentie verschijnselen krijgen. Een zwakke bekkenbodem kan voor ongewenste incontinentie zorgen. Dit is waarschijnlijk wel een bekend gevolg. Maar de bekkenbodem kan ook kan juist overactief en dus te gespannen zijn. Bij een overactieve bekkenbodem wordt het bijvoorbeeld moeilijker om de ontlasting kwijt te raken of om goed uit te plassen. Met te veel spier spanning wordt het ook lastiger om de vagina te ontspannen. De opening zal dus vernauwen en het wordt lastiger om bijvoorbeeld een penis, vinger of andere voorwerpen te gebruiken om de vagina te plezieren.

 

Hier kan ook wel worden gesproken over een overactieve bekkenbodem. Vooral bij jonge meiden komt dit vaker voor. Een overactieve bekkenbodem komt vaak voor bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad.

 

Jonge vrouwen en een te gespannen vagina of bekkenbodem

Uit onderzoek blijkt dat jonge vrouwen en vrouwen op leeftijd meer kans hebben op een overactief bekkenbodem. Dit zijn namelijk periodes in het leven van de vrouw dat er een hoop veranderd in en rondom het bekken. Denk aan de eerste menstruatie, eerste keer seks en een eerste kindje. Op een latere leeftijd veranderd het bekken wederom. Een overgang gooit de hormoonhuishouding ondersteboven. Veranderingen kunnen spanning met zich mee brengen.

 

Als jij last hebt van te veel spanning in het bekkenbodem is het enorm moeilijk om deze spanning los te kunnen laten. Jouw bekkenbodemspieren spannen namelijk veelal onbewust aan. Het is dan ook lastig om deze spanning los proberen te laten. Je hebt er namelijk niet of nog niet de volle controle over deze bekkenbodemspieren. Ook is het bekend dat de vrouwen die last hebben van een overactieve bekkenbodem een wat negatiever gevoel of beeld hebben over hun eigen vagina of bekkengebied.

 

Naast een wat negatievere beeld, kan ook onzekerheid of onwetendheid jouw bekkenbodemspanning veroorzaken. Weet jij misschien niet wat jij kan verwachten tijdens de seks of maak je je druk over het moment waarop je seks gaat hebben? Dan kan je met veel te veel spanning het moment in gaan. En als het dan niet aan je verwachtingen voldoet kan het zijn dat het volgende moment dat jij er klaar voor bent je extra gespannen bent. Er komt meer druk te staan op de volgende keer dat er seks aan komt. Je kan je wel voorstellen dat je dus in een vervelend vicieus cirkeltje terecht kan komen. 

Verschillende culturen en de kans op vaginisme en/of vulvitis

Wat mij zelf is opgevallen is dat ik veel informatie heb gevonden over vrouwen met een andere culturele achtergrond dan de autochtone Nederlandse vrouw. Het is aan te nemen dat allochtonen vrouwen of vrouwen met een islamitische achtergrond vaker last hebben van een overactieve bekkenbodem dan de autochtone vrouwen. Dit heeft denk ik met de culturele druk, gesloten seksuele cultuur en een niet wetenschappelijke seksuele voorlichting te maken. Ik heb gemerkt dat de jonge meiden een enorme druk krijgen opgelegd als het gaat om seks. Zo is seks gekoppeld aan het huwelijk en bestaat seks voor het huwelijk eigenlijk niet. Masturbatie en verdere ontdekkingen vinden vaak niet plaats en ook bestaan er helaas nog gedachten dat een tampon het “maagdenvlies” (dat sowieso niet bestaat) kan door breken. Het word dus vermeden om überhaupt iets in de vagina te brengen. Ook tijdens het huwelijk is het niet altijd normaal om heel open over seks te praten. 

Het is dus ook wel logisch dat de onwetendheid over seks en ook de eigen vagina in de weg staat om fijn en ontspannen te kunnen genieten van seks. De jonge vrouwen zullen ook erg gespannen zijn op de huwelijksnacht en waarschijnlijk ook daarna. De druk om te presteren is hoog. De man, de vrouw zelf maar ook de familie heeft hoge verwachtingen en dit zorgt ervoor dat de druk bij de jonge vrouwen alleen maar toe neemt. 

Door al deze extra spanningen in de bekkenbodem en rondom de vagina is het moeilijk ontspannen. De kans om vaginisme of vulvitis te ontwikkelen neemt enorm toe. 

 

Stoppen bij pijn tijdens de seks

Iets in brengen in de vagina kan dus erg pijnlijk zijn en zelfs als schurend worden ervaren. Dit kunnen we ook wel dyspareunie noemen. Zelfs een tampon of vinger is al gevoelig. En goed opgewonden of nat worden is door de bekkenbodemspanning niet te doen. Ga bij pijn niet door duwen. Pijn is pijn. Pijn is een grens die het lichaam zelf aan geeft. Ga daar dus niet overheen. Stop bij pijn tijdens de seks. Ga op zoek naar de oorzaak van jouw pijn en ga niks forceren.

 

Trauma en pijn tijdens de seks

Pijn tijdens de seks komt door een overactieve en te gespannen bekkenbodem. De vagina en het bekken kunnen extra gespannen zijn als deze onbewust worden aangespannen. Dit kan voorkomen bij een eventueel opgelopen trauma. De bekkenbodem spant zich uit bescherming samen. Heb jij misschien iets vervelends mee gemaakt? Dan kan jou gespannen bekkenbodem daar een gevolg van zijn. Je lichaam reageert op een trauma of gebeurtenis waar jij mee geconfronteerd word. De spanning is eigenlijk een soort bescherming. Toch wil jij hier natuurlijk wel vanaf. Er zijn ook heel veel specialisten die jou hierbij kunnen helpen. Denk eens aan een seksuoloog of een psycholoog. Ook is het goed om te oefenen op ontspanning. Probeer goed te ontspannen en kijk ook eens bij mijn bekkenbodem ontspanningsoefeningen.

 

Vaginisme door een gespannen bekkenbodem

We spreken van Vaginisme als de spieren in en rondom de vagina, dus de bekkenbodemspieren, zich te erg aanspannen. Hier wordt de vagina dichtgedrukt en is het erg lastig iets in te brengen. De ene kan helemaal niets inbrengen maar de ander wel iets. Bijvoorbeeld de ene wel een vinger maar niets meer dan dat. Een penis dus helemaal niet. Naja misschien sommige wel. 😉

 

Wil je toch heel graag met je partner vrijen kan je erg veel pijn ervaren. Als er wrijving komt doet dit echt zeer. Toch zal je niet echt bewust zijn van de spanning. Je weet vaak niet eens of de bekkenbodem aanspant. Om op een fijne manier seks te hebben moeten er wel het een en ander gebeuren in je onderlichaam. De doorbloeding van de vagina stijgt als de zin in seks stijgt. Hierdoor neemt de temperatuur in de vagina toe en ontspannen de weefsels. Dus lekker zacht en warm kort gezegd. Ook weet je dat het vocht gehalte toe neemt. Zacht, warm en vochtig. Klinkt heerlijk toch. Het vochtig worden heet ook wel lubricatie. De lubricatie zorgt ervoor dat jou lichaam klaar wordt gemaakt voor een heerlijk potje bed-stoeien. Lubricatie is zeg maar de erectie voor de vrouw. Enorm belangrijk en onmisbaar.

 

Maar heb jij nou last van extra veel spanning in en rondom de vagina? Dan wordt jou doorbloeding juist minder. Je vagina blijft stug en droog. Veel vrouwen worden zelfs nauwer omdat ook jou spanning toeneemt op het moment dat iets de vagina nadert. Je zal niet het gevoel hebben dat alles goed naar binnen glijdt maar dat je het echt naar binnen moet duwen. Dit gaat stoef en erg pijnlijk worden. Dit komt dus door een te gespannen en overactieve bekkenbodem.

 

Als vaginisme doorzet kan je te maken krijgen met vulvitis.

 

Vulvitis door een gespannen bekkenbodem

De vagina raakt door de overspanning ontstoken.  Alles wat eindigt op itis wordt je niet vrolijk van. Dit betekend dan ook ontsteking. Vulvitis wil dan ook zeggen dat er ontstekingsverschijnselen rondom de vagina zijn. Dit kan komen door bijvoorbeeld een schimmelinfectie maar ook door een te gespannen bekkenbodem. Te veel wrijving rondom de ingang van de vagina kan behoorlijk veel irritatie opleveren. Dus te hard seksen kan veel spanning en irritatie rondom de vagina veroorzaken. Een brandend en schrijnend gevoel. Het hele gebied moet eerst rustig en zacht zijn voordat je goed kan rampetampen.

 

Mochten deze klachten helemaal in jouw verhaal passen neem dan even contact op met een huisarts of bekken therapeut. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kunnen je enorm goed helpen.

 

Specialisten bij pijn tijdens de seks

Seksuele problemen hebben niet vaak maar 1 oorzaak. Ze worden dan ook veel behandeld door meerdere specialisten. Multidisciplinair zo gezegd. Zo kan de gynaecoloog, psycholoog, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut /  bekkenoefentherapeut samen overleg plegen en jou behandelplan samenstellen. Zo kunnen gedachten, fysieke gesteldheid en gevoelens door iedereen juist behandeld worden. Dit om jou goed te kunnen laten ontspannen tijdens de seks.

Een traumatische ervaring of vervelende herinnering aan seks jouw plezier in de weg staan. Ook soms onbewust. Jouw lichaam reageert misschien wel zonder dat jij dit bewust doet. Dit kan een cirkeltje worden. Elke keer als jij denkt klaar te zijn kan seks een nare ervaring worden. Dus levert het weer pijn op en de pijn zit weer in je gedachten bij de volgende seks poging. En ga zo maar door. Een soort pijn cirkel dus. Dit kan je doen bij een te gespannen bekkenbodem, vaginisme of vulvitis

Het leren controle krijgen over jouw bekkenbodemspieren is cruciaal. Je ervaart te veel spier spanning. Ontspanning is nu voor jou het aller belangrijkste. Ik heb veel ontspanningsoefeningen en adviezen voor jou verzameld kijk daar eens bij door op de blauwe woorden te klikken. Ook kan een dildo set jou opweg helpen. Voel wat een kleine en daarna iets grotere dildo met jou doet. En leer te ontspannen met de ontspanningsoefeningen als jij de dildo hebt ingebracht. Dit is een goede ondersteuning in jouw herstel. Echter is het verstandig om ook naar een professional te gaan. Ga altijd eerst even naar de huisarts. Die kan inschatten waar jij het beste als eerst naar toe kan gaan. Denk aan een bekkenbodemfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, seksuoloog of psycholoog.


Een bekkenfysiotherapeut kan jou hier optimaal bij helpen. Zo leer je zelf te bepalen hoe hoog de spanning in de vagina is. En kan je al met een aantal tips een stuk fijner vrijen.

 

Dit betekend niet dat je bij de fysio of oefentherapeut zonder broek gaat oefenen. Maar de therapeut zal vragen thuis de bekkenbodemoefeningen te gaan oefenen. Dit kan op den duur een leuke bezigheid worden. Maar pak je tijd en ontspanning. Neem het serieus want het kan je een hoop plezier opleveren.

 

Hier vindt je mijn persoonlijke aanbevelingen bij een overactieve en te strakke bekkenbodem

Ik hoop dat je informatie heb gevonden waar jij direct wat mee kan. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer hulp blijf dan lezen. Ik zal hieronder een aantal producten opsommen die uitermate geschikt zijn om jou te helpen bij het ontspannen van jouw bekkenbodem:

 

  1. Ontspannende bekkenbodemoefeningen: Deze ontspannende bekkenbodemoefeningen zijn speciaal voor jou samengesteld om de bekkenbodem te leren ontspannen en weer onder controle te krijgen. Dit is een oefen module met veel verschillende bekkenbodemoefeningen die per periode steeds wat lastiger worden. Zo zorg jij voor een bekkenbodem die jij onder controle hebt en die jij goed kan ontspannen. Leer de bekkenbodem ontspannen als jij bijvoorbeeld last hebt van vaginisme, vulvitis, obstipatie, moeilijk kunnen plassen of bij verschillende vormen van overloop incontinentie. Ga direct naar de bekkenbodemoefeningen.
  2. Dildo set met verschillende mate dildo’s: Bij een overactieve en te strakke bekkenbodem kan je last hebben van een te strakke vagina. Hierdoor kan seks pijnlijk zijn en ook het inbrengen van een vinger of tampon al voor pijn zorgen. Leer dan samen met de ontspannende bekkenbodemoefeningen van punt 1 de bekkenbodem ontspannen. Gebruik een dildo set waarbij je de dildo grote en dikte zelf kan aanpassen. Start met de kleinste en breid dit uit als je klaar bent voor een maatje groter. Ga direct naar de 5-delige dildo set om de set eens te bekijken. Ook kan je direct naar de 3-delige dildo set gaan. Deze is iets voordeliger dan de 5-delige. Toch kan je de 5-delige set over een langere periode gebruiken. En het is ook fijn om eerst met de kleinste dildo te starten. De set van Segretoys is daarom ook erg aan te raden. 
  3. Zitbal: Heb jij pijn tijdens het zitten door een overactieve bekkenbodem dan kan een zitbal zorgen voor wat extra zitcomfort. Ook kan je op een zitbal goed de ontspannende bekkenbodemoefeningen uitvoeren. Ga direct naar de verschillende zitballen en bekijk de zitballen die ik voor jou heb getest.
Lees meer »

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.