Wat is de Bekkenbodem? Alles wat jij moet weten over jouw bekkenbodem

Bekkenbodem: alles wat jij moet weten omtrent jou bekken en bekkenbodem

De bekkenbodem ook wel de bekkenbodemspieren (Latijn: o.a. Musculus Levator Ani) genoemd zijn een spiergroep onder in het bekkenbot die ondersteuning geven aan de verschillende organen in het bekken. De bekkenbodem heeft als grootste functie het openen en sluiten van de lichaamsopeningen als de urinebuis en anus. De bekkenbodem speelt op gebied van seksualiteit een belangrijke rol. Er stromen veel aderen en zenuwen door de bekkenbodem naar de geslachtsorganen.

 

De bekkenbodem is een grote spier in het bekken. Deze bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en loopt van het schaambeen naar het stuitje en zit vast aan de zitknobbels. De bekkenbodemspieren sluiten en openen de openingen als de plasbuis, vagina en de anus. Denk maar aan het naar de wc gaan. Bij een gezonde bekkenbodem heb jij zelf onder controle wanneer de bekkenopeningen worden geopend. De bekkenbodemspieren kan je actief openen maar hoeft niet actief dichtgeknepen te worden. De bekkenbodemspieren houden zelf gedurende de dag jouw anus en ook de plasbuis netjes afgesloten. Verder zorgen de bekkenbodemspieren voor stevigheid in het bekken. Zo blijven de organen die zich in het bekken bevinden op de juist plaats.

Ik ga het samen met jou hebben over jouw bekkenbodem. Want ja de meeste mensen weten ook niet helemaal wat een bekkenbodem is. Nou daar ga ik verandering in brengen. Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen.

 

Dit is de bekkenbodem

De bekkenbodem bevindt zich in een van onze meest complexe en cruciale regio’s. Toch zie of voel je ze niet direct. Het vervelende van de bekkenbodemspieren is dat je ze niet direct in het zicht hebt. Een bicep kan je zo zien maar wijs maar eens een bekkenbodemspier aan. Ontspan je ze? Span je ze aan? Je ziet niet echt iets veranderen. Toch is het uiterst cruciaal dat ze goed functioneren. Je kan de bekkenbodemspieren het best vergelijken met een hangmat. Ze hangen onderin het bekken en jouw organen kunnen steun vinden in deze hangmat. De bekkenbodemspieren verklappen de locatie dus ook wel al met hun naam. De bekkenbodemspieren bevinden zich in jouw bekken.

 

Het bekken zijn dat ding waar je heupbotten in zitten. Je kan je handen vast op je bekken randen leggen. Voel maar eens waar de randen helemaal heen lopen. Al het bot dat je voelt zijn jouw bekken. Ook het stuitje en het schaambeen aan de voorkant.

 

De bekkenbodemspieren lopen als een soort web in het bekken. Er lopen allemaal stevige kabels naar het stuitbeen, de zitknobbels en het schaambeen. De bekkenbodem houdt het bekken dus van binnenuit bij elkaar. Probeer deze aanhechtingspunten maar eens te vinden. Ga maar eens op een harde ondergrond zitten dan voel je jou zitknobbels meteen. Verder heeft de bekkenbodem 2 a 3 openingen. Bij mannen zijn de anus en de urinebuis de openingen en bij vrouwen komt de vagina als opening erbij. De bekkenbodemspieren bevinden zich direct om de urinebuis, eventuele vagina en anus. De blaas, eventuele baarmoeder en darmen hangen net boven deze bekkenbodemspiergroep. Deze bekkenbodemspieren regelen dus het openen en sluiten van deze openingen.

 

Dit doet de bekkenbodem

De hoofdbezigheden van de bekkenbodemspieren kunnen we wat vereenvoudigen in drie steek woorden: sluiten, openen en dragen. Het openen en sluiten heeft veel al te maken met jouw bezigheid boven de wc. Of natuurlijk bij het inbrengen van iets in de vagina. En het dragen doet jou bekkenbodem met de bekken organen. Zo ondersteunen de bekkenbodemspieren jouw organen van binnen en zo blijft ieder orgaan op de juiste plek zitten met gepaste ondersteuning. Verder kan je de bekkenbodemspieren zien als een ondersteuner van de onderrug. In het lichaam is in ieder geval 1 ding zeker. Alles heeft met elkaar te maken.

 

De bekkenbodem en de urinebuis, anus en vagina

De bekkenbodemspieren zitten direct om de vagina, anus en plasbuis heen. En zonder dat jij daar erg in hebt worden deze netjes afgesloten. Pas als de nood hoog is en jij op de wc plaatsneemt zal jij ze ontspannen en de behoefte kunnen doen.

De hele dag doen de bekkenbodemspieren er alles aan om geen overstromingen te krijgen. Deze sluiswachter moet alle zeilen bijzetten als de sluizen vol lopen. De bekkenbodemspieren zijn zeer nauwkeurig en geven alle signalen op tijd door aan de opperbaas (jij). Zo weet jij of er een harde of zachte wind aan kan komen bijvoorbeeld. En of je die wel wilt tegen houden of juist niet😉. Mocht je moeite hebben met het vast houden van jouw ontlasting of urine. Dan is het aannemelijk dat jou bekkenbodemspieren te slap zijn of juist zelfs te overactief. De bekkenbodemspieren zijn ontregeld of je hebt niet goed de controle over jouw spiergebruik. Neem eens contact op met jou huisarts om de oorzaak even vast te stellen.

Ontspannen en de sluizen openzetten als je op een toilet zit is natuurlijk een heel fijn gevoel. Laat maar eens goed lopen die boel. Ontspannen is wat de bekkenbodemspieren te doen staat om de anus of urine buis open te zetten. Maar ook de vagina is een opening waar de bekkenbodem zich mee bemoeid. Zo is het bij seks of bevallen ook erg belangrijk dat er goed ontspannen kan worden. Als jij problemen hebt met het ontspannen dan kan je last hebben van een overactieve bekkenbodem. Bij een overactieve bekkenbodem heb je moeite met ontspannen. Zo kan je urge-incontinentie klachten, obstipatie of vaginisme krijgen. Lees mijn andere artikelen om hier meer informatie over te krijgen. En ga even langs de huisarts als jij de bekkenbodemspiergroep niet goed kan ontspannen.

 

De bekkenbodem als ondersteuning

Ondersteunen, stabiliseren en dragen. Klinkt als een bouwproject. Maar we hebben het nog steeds over de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem ondersteunt namelijk de blaas, de baarmoeder en de darmen. Deze rusten allen in deze comfortabele hangmat.  Hoe zwaarder de hangmat  hoe harder de bekkenbodemspieren moeten werken. Ook de zwaartekracht speelt hierbij een rol. Als je staat zal je, als je in het bezit bent van veel ontlasting, meer moeite hebben om je bekkenbodemspieren aangespannen te houden. Je voelt de druk op de anus oplopen. Maar niet alleen een volle darm en blaas zijn van invloed. Denk je maar eens in wat een baby voor effect heeft. Een mooie volle buik met een kleine erin zal ook meer vragen van je bekkenbodem.

 

De bekkenbodem en de buikdruk

Het is dus goed om te weten wat jij kan doen om de druk zo laag als mogelijk te houden. De ademhaling kan gier bijvoorbeeld erg bij helpen. Met een juiste buikademhaling zal de buikdruk afnemen. De druk op de bekkenbodem neemt dan dus ook af. Het is noodzakelijk om de buikdruk laag te houden als de druk oploopt. Denk maar eens aan iets zwaars tillen. Je houdt vaak je adem in en tilt iets op. De druk loopt op. Maar als je door zal ademen zal de druk op de buik en bekkenbodem drastisch afnemen. Lees eens rustig mijn artikel over de buikdruk. Dit zijn een aantal handige tips die jij direct kan toepassen.

 

De bekkenbodemspieren en rompstabiliteit

Ondersteunen gebeurt vooral van de onderrug en buikspieren. De bekken spieren zijn familie van deze spiergroepen en familie helpt elkaar natuurlijk. Deze groepen bij elkaar noemen we ook wel de rompstabiliteit of wel met een mooi mode woord core-stability. Zie het als een soort stevig korset. Zo wordt alles goed op zijn plek gehouden en bied deze spiergroep ook nog ondersteuning voor bijvoorbeeld een stevige en goed houding. Een goede balans in en rondom de romp zal jou erg kunnen helpen. Niet alleen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap maar ook in normale situaties. Als jouw romp in balans is zal je minder klachten ervaren door bijvoorbeeld een verkeerde houding. Zorg dus goed voor jou midden lichaam en houdt jouw spieren in een goede bekken conditie. 

 

Bekkenbodem klachten

Iedereen heeft een bekkenbodem maar daar was je zelf denk ik ook al uit. Toch is het vooral de vrouwelijke groep die last heeft van klachten rondom bekkenbodem. Dit is makkelijk te verklaren door de verhoogde druk tijdens de zwangerschap en bevalling. Toch kunnen ook mannen en kinderen klachten ervaren.

 

Ongeveer 60% van de vrouwen heeft wel eens last van hun bekkenbodemspieren. Dat is natuurlijk erg veel. De bekkenbodem is dus zeker niet alleen tijdens de zwangerschap aan het werk! De bekkenbodem klachten kunnen je enorm beïnvloeden in je dagelijks handelen en bewegen. Even lekker lachen, rennen met de kinderen, vrijen met je partner en een lekker dagje weg kunnen er ineens heel anders uitzien. Trek dus op tijd aan de bel en zoek hulp bij een professional gespecialiseerd in deze bekkenbodem klachten. Ontspanning is vaak de kern van elke behandeling als overspanning de klachten veroorzaakt. Dus dat klinkt goed 😊

 

De meest voorkomende oorzaken rondom klachten van de bekkenbodem zijn een verzwakte bekkenbodem of een overactieve bekkenbodem.

 

Symptomen bij een zwakke bekkenbodem:

  • Urine verlies.
  • Ontlasting verlies
  • Gevoelloze seks.
  • Orgaan verzakking.
  • Erectie problemen.

 

Symptomen bij een overactieve bekkenbodem:

  • Overloop urine verlies. Urge-urine incontinentie.
  • Overloop ontlasting verlies.
  • Of in een verder stadium vulvitis.
  • Erectie problemen.
  • Moeilijk naar de wc gaan.

 

Een overactieve bekkenbodem

Vaak worden bekkenbodemklachten met zwakte gekoppeld. Je hebt toch vaak last van een spier als deze te zwak is. Dat kan zeker maar bij bekkenbodem klachten denk je toch echt vaker aan overactief of te gespannen. Ontspannen is hier de grootste issue. Vaak gaan beide ook hand in hand. Dit noemen we een coördinatie probleem. Niet goed kunnen ontspannen als dat nodig is bij bijvoorbeeld een toilet bezoek en het niet goed kunnen aanspannen als bijvoorbeeld bij het ophouden van ontlasting. Ook bij hoesten, tillen, bukken, opstaan, lachen, bij het plassen en bij het poepen is het dus belangrijk dat een goede ontspanning en spanning wel is gewenst. Hier kunnen echter wel problemen in voor komen. Als je nou even lekker moet lachen alleen urine verliest neemt dat de lol snel weg.

 

De bekkenbodem aanspannen

Kan je de bekkenbodem zelf aanspannen en controleren? Heel kort, Absoluut! Doe maar eens of je je plas of scheet ophoudt. Of trek je vagina (als je die hebt) in. Nu span je dus je bekkenbodemspieren aan. Zo kan je ze ook de bekkenbodemspieren trainen als ze te zwak zijn. Het aanspannen is net zo belangrijk als het ontspannen. Dus je kan dit ook zelf doen. Lukt het om tijdens deze handelingen je normale ademhaling door te zetten? Probeer de ademhaling rustig door te zetten via je buik. Span je nu niet je bilspier aan? Want dat is niet de bedoeling. Knijp dus niet je billen bij elkaar waardoor je misschien wat omhoog gaat. Dus wees puur met de anus en vagina bezig. Trek ze in en ontspan. Adem goed door en je hebt ze onder controle.

 

Meer over bekkenklachten of de oplossing bij bekkenklachten klik dan op de woorden voor de juiste artikelen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.