Bekkenbodemoefeningen mannen, bekkenbodemoefeningen vrouwen, bekkenbodemoefeningen bekken bekkenbodem bekkenspieren bekken zwanger zwangerschap urine incontinentie oplossing

Houding en afwisseling van beweging zijn de belangrijkste punten als het gaat over staan met bekkeninstabiliteit. Staan kost veel energie en heeft een grote belasting op het lichaam. Dit is goed voelbaar als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. De zwaartekracht drukt op het bekken en een eventuele zwangere buik drukt extra op de onstabiele bekken met bekkenpijn. Het is belangrijk dat jij weet hoe je goed moet staan. Ook is het afwisselen van staan naar een andere houding of beweging belangrijk. Als je staat met bekkeninstabiliteit wissel dan af door om de 15 minuten even te gaan lopen of te zitten. Deze afwisseling geeft het bekken, de bekkenbodem en de bekkenbanden ontspanning. Om goed te staan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is het goed dat je wat tips kent om bekkenpijn zoveel als mogelijk te voorkomen. Dit zijn de meest toepasbare tips als jij wilt staan met bekkeninstabiliteit.

 

 7 Tips voor staan met bekkeninstabiliteit:

  1. Sta altijd op 2 benen. Leun dus nooit op 1 been.
  2. Sta stevig met de voeten op heupbreedte.
  3. Sta met de tenen vooruit. Dit voorkomt dat je te veel draaiende bewegingen maakt.
  4. Houdt de knieën een beetje gebogen en sta dus niet overtrekt in de knieën.
  5. Sta met het bekken niet te veel naar voren gekanteld. Sta dus niet met een holle onderrug mar ook niet met een te bolle onderrug. Vind een goede middenstand.
  6. Houdt de bovenrug netjes recht en het borstbeen iets naar voren.
  7. Maak geen draaiingen. Dit is erg pijnlijk voor jouw bekken en rug.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Bekkeninstabiliteit met bekkenpijn maar ook andere bekkenklachten kunnen erg naar maar vooral ook erg pijnlijk zijn. Er zijn dan ook een aantal bewegingen die bekkenpijn kunnen oproepen bij bekkeninstabiliteit. Denk aan  zitten, opstaan, tillen, bukken, traplopen, fietsen en ook zeker staan. Vooral langdurig achter een staan in de zelfde houding kan als erg vervelend worden ervaren. Het is dan ook erg lastig om een goede houding te vinden met bekkeninstabiliteit waarbij jij het allemaal wat langer vol kan houden zonder dat je later de man met de hamer op bezoek krijgt.

 

Bij bekkenpijn tijdens jouw bekkeninstabiliteit is het wel belangrijk dat je nog wel voldoende beweegt. Want door bekkenpijn neemt de wil om te bewegen ook af. Het komt namelijk nogal eens voor dat als je bekkenklachten ervaart de spiermassa en de lichaamsbeweging ook drastisch afnemen. Deze afname kunnen weer voor nog veel meer problemen zorgen. Probeer dus te blijven bewegen met een aantal goed toepasbare tips. Zo blijf je sterk, gezond en voorkom je meer klachten.

 

Verschil tussen Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en Bekkenklachten

Ik ga even een onderscheid maken tussen Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en Bekkenklachten. Bekkeninstabiliteit komt voor bij alle zwangere vrouwen maar of er ook bekkenpijn wordt ervaren is de vraag. Dit komt namelijk niet bij alle zwangerevrouwen voor. Dus bekkenpijn en bekkenklachten kunnen ook bij mensen die niet zwanger zijn voorkomen. Denk aan obstipatie klachten, vaginisme, urine incontinentie, ontlasting incontinentie en misschien wel erectieproblemen. Dit zijn allerlei verschillende bekkenklachten. Er zijn er nog veel meer maar laten we daar later maar even op in gaan.

 

Staan met bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een instabiliteit in het bekken die ontstaat tijdens de zwangerschap. Elke zwangerevrouw krijgt bekkeninstabiliteit. De vraag is alleen of je ook bekkenpijn of bekkenklachten krijgt. Want dat is niet bij alle vrouwen zo. Mocht jij wel bekkenpijn ervaren dan zijn traplopen, tillen, staan, zitten, opstaan, draaien, slapen en ook lopen hele opgaves. Dus eigenlijk bij alles bekkenpijn kunnen ervaren. Maar wat is dat bekkeninstabiliteit nu precies?

 

Wat is bekkeninstabiliteit

Alle vrouwen die zwanger zijn krijgen bekkeninstabiliteit. Maar niet alle zwangere vrouwen krijgen ook last of bijvoorbeeld bekkenpijn. We kunnen wel zeggen dat bekkeninstabiliteit optreedt bij hoofdzakelijk vrouwen. Er zijn mannen die ook bekkeninstabiliteit kunnen krijgen maar dat heeft voornamelijk met een ongeval te maken.

 

Oorzaak van bekkeninstabiliteit

In de begin periode van de zwangerschap komen er enorm veel hormonen vrij. Deze hormonen gaan ook meteen aan de slag. Ze zorgen er namelijk voor dat jouw bekken straks klaar is om een baby door te laten. Een bekken is namelijk niet van zichzelf breed genoeg om een baby te laten passeren. Dit wordt mogelijk als de hormonen de bekkenbanden en bekkenbodemspieren gaat verruimen. Deze bekkenbanden worden weker en gaan een beetje vieren. De bekkenbotten krijgen hierdoor wat speling. En dit verruimen van de bekkenbanden zal niet altijd zonder pijn gaan. De bekkenbanden proberen namelijk wel nog alles goed bij elkaar te houden. Maar ze worden opgerekt. Dit overbelast de bekkenbanden en kan dus voor bekkenpijn zorgen. Een wijder worden bekken en wijder wordende bekkenbanden kunnen voor veel verschillende en vervelende gevoelens zorgen.

9 symptomen bij bekkeninstabiliteit:

  1. Een knarsend gevoel
  2. Een vermoeiend gevoel.
  3. Een stekend gevoel.
  4. Een zeurderig gevoeld.
  5. Een band gevoel.
  6. Pijn rondom het stuitje.
  7. Pijn rondom de liezen.
  8. Pijn uitstralend naar het bovenbeen.
  9. Pijn rondom de onderrug.

 

Hoelang kan je staan met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Als jij bekkenpijn ervaart bij je bekkeninstabiliteit is het verstandig dat je niet te lang in de zelfde houding blijft werken. Ook is er bij staan nog een risico. Veel mensen gaan namelijk op 1 been leunen als ze staan. Dit kan de bekkenbanden schaden bij bekkeninstabiliteit. Bij het leunen op een been ga je hangen in de bekkenbanden. Deze bekkenbanden zijn al overbelast. En met het staan op 1 been worden deze bekkenbanden extra belast. Te lang zitten of te lang staan kan jouw bekkenpijn dus enorm doen toenemen en een ondragelijke bekkenpijn kan ontstaan. Houdt daarom 30 minuten aan voor het maximaal achter een gesloten zitten of staan. Na 30 minuten is het aan te raden om van houding te wisselen. Na 30 minuten zitten kan je het beste even 15 minuten staan of een stukje gaan lopen. Zo blijven de bekkenbanden soepel en bewegelijk.

 

9 Tips voor staan met bekkeninstabiliteit

 

Staan ontkom je natuurlijk niet aan. Het is dan ook wel fijn als je ook bij het last hebben van bekkeninstabiliteit nog goed kan staan. Belangrijk is dat als jij goed wilt staan met bekkeninstabiliteit je een aantal goede handvatten hebt.

 

9 tips voor staan met bekkeninstabiliteit:

  1. Het gewicht op 1 been plaatsen is echt verboden! Sta goed en stevig op 2 benen.
  2. Leun niet tegen een muur of andere obstakels.
  3. Sta rechtop. Rug recht. En borst vooruit.
  4. Voeten op heupbreedte. Alsof er een puppy tussen je voeten slaapt.
  5. Wijs met de tenen in de zelfde richting als de neus.
  6. Buig ligt in de knieën en zet ze niet op slot.
  7. Sta niet met een holle of bolle rug. Houdt het bekken netjes in het midden.
  8. Draaiingen zijn verboden. Dus draai niet in de rug of heupen zonder dat je mee beweegt met het hele lichaam.
  9. Wisselen is de key. Wissel van houding en doe niks te lang achter elkaar. 15 min staan, 15 min zitten en 15 even lopen is de ideale afwisseling.

 

Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit kan jij ook bekkenpijn ervaren.

 

Staan met bekkenpijn

Staan kan een hele opgave zijn als jij last hebt van bekkenpijn. Deze bekkenpijn kan je herkennen door een zeurderig, stekend of knarsend gevoel. Als je staat is je lichaam behoorlijk actief. Je spieren doen hard hun best en kunnen dus ook wat meer gaan miepen. Het is belangrijk dat jij weet hoe je moet staan als je bekkenpijn ervaart. Waar komt bekkenpijn bijvoorbeeld vandaan? Als jij bekkenpijn ervaart is het fijn om te weten wat jij kan doen om de bekkenpijn tijdens het staan te doen verminderen. Laten we samen eerst kijken wat bekkenpijn is.

 

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is kort gezegd pijn in en rondom het bekken. Deze bekkenpijn komt voor uit een situatie. Denk aan bekkeninstabiliteit bijvoorbeeld. Bij bekkeninstabiliteit wordt jouw bekken onstabiel, door de wijder wordende bekkenbanden en bekkenspieren. De bekkenbotten gaan dan een beetje aan de wandel en de bekkenbanden proberen met alle kracht nog het zooitje bij elkaar te houden maar dat gaat met een hoop trekken en zeuren. De bekkenbanden worden dus extra opgerekt en er kunnen zelfs scheurtjes ontstaan.

 

Verder kan je last hebben van bekkenklachten. Klachten in en rondom het bekken. Deze klachten kunnen weer bekkenpijn doen ontstaan. Deze bekkenklachten kunnen ontstaan uit een verzwakte bekkenbodem of een overactieve bekkenbodem. Hierdoor kunnen klachten als vaginisme, prostaatpijn, stuitpijn, pijn in de onderrug, liespijn, heuppijn en ook een verzakking ontstaan.

 

Bekkenpijn kan dus voortkomen uit een aantal verschillende problemen.

 

6 oorzaken van bekkenpijn:

  1. Een trauma of een val op het bekken.
  2. Overactieve bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren zijn de spieren onderin het bekken die de bekken organen netjes op hun plek houden. Ook houden de bekkenbodemspieren de bekken uitgangen open of dicht. De anus en plasbuis of vagina moeten natuurlijk niet de hele tijd open staan. Maar deze spieren kunnen overbelast raken. Dit kan een enorme spanning en dus pijn veroorzaken.
  3. Overbelasting van de onderrug.
  4. En bekkenpijn na bijvoorbeeld een prostaatoperatie.
  5. Bekkeninstabiliteit klachten die ontstaat tijdens of na de zwangerschap.
  6. Pijn na de bevalling. De wond herstel periode kan pijn veroorzaken.

 

8 Tips bij staan met bekkenpijn

Staan is een belastende houding. Al jouw spieren doe nu hard hun werk. En als jij bekkenpijn ervaart is het vaak ook zo dat je gaat zitten wiebelen, van been gaat verwisselen of ook gaat slenteren bij het staan of lopen. Dit is logisch. Je wilt namelijk minder pijn ervaren en gaat een uitweg zoeken. Dit is alleen niet de oplossing! Op deze manier ga jij andere spieren overbelasten en krijg jij er meer klachten en pijn bij dan minder. Het is belangrijk dat jij een aantal tips kan toepassen als jij last hebt van bekkenpijn. Zo overbelast jij niet andere spieren en kan jij toch werken aan een afnemende bekkenpijn.

 

 8 tips bij staan met bekkenpijn:

  1. Sta altijd maar ook echt altijd op 2 benen. Je bent geen flamingo! Verplaats je gewicht dus niet van links naar rechts.
  2. Voeten netjes op heup breedte. Alsof er een bal tussen de voeten ligt.
  3. Tenen naar voren laten wijzen.
  4. Zet de knieën niet op slot maar buig ligt.
  5. Houdt de bekken in het midden. Dus geen holle of bolle rug.
  6. Ook de bovenrug goed recht houden en borstbeen iets naar voren. Laat die boezem maar zien!
  7. Maak geen draaiingen in de heupen of in de rug. Maak stapjes op de plaats in plaats van dat je met de voeten op de plaats draait in de rug.
  8. Wissel van houding. Sta je lang. Ga dan af en toe eens zitten of een stukje lopen. Wissel als jij de pijn of vermoeidheid aan voelt komen. Elke 15 minuten is een mooie grens bijvoorbeeld.

 

Staan met bekkenklachten

Bekkenklachten zijn bij veel meer mensen aanwezig dan je misschien wel denkt. Alle klachten in of rondom het bekken kan je schalen onder bekkenklachten. Er zijn een hele hoop bekkenklachten en deze bekkenklachten kunnen de dag behoorlijk beïnvloeden. Bij alle bewegingen zal je extra moeten nadenken. Staan met bekkenklachten zal dan ook niet zo van zelf sprekend zijn als bij iemand zonder bekkenklachten. Maar wat zijn nu precies bekkenklachten?

 

Wat zijn bekkenklachten

Bekkenklachten zijn eigenlijk alle klachten die jij in en rondom het bekken kan ervaren. Toch kunnen we ze schalen onder 2 groepen. De groep waarbij er bekkenklachten ontstaan door verzwakte bekkenbodemspieren. En de groep waarbij er bekkenklachten ontstaan door overactieve en te gespannen bekkenbodemspieren. Het is belangrijk dat jij weet onder welke groep jij valt. Dan weet je ook wat je eraan kan doen. En je kan eigenlijk een hele hoop doen. Bij beide groepen kan je een hoop doen. Bij een verzwakte bekkenbodem kan je met versterkende bekkenbodem oefeningen aan de gang. Bij een overactieve bekkenbodem kan je aan de gang met ontspannende bekkenbodem oefeningen. Beide heb ik ze voor je klaar gezet onder de blauwe woorden. Ga aan de slag want ook jij kan van jouw bekkenklachten herstellen!

 

9 symptomen bij bekkenklachten:

  • Urine incontinentie.
  • Ontlasting incontinentie.
  • Prostaatpijn.
  • Bekken orgaan verzakkingen.
  • Bekken orgaan verzakkingen.
  • Pijn tijdens het vrijen of de seks.
  • Obstipatie en moeite met dus poepen of plassen.
  • Erectiestoornis. 
  • Vaginisme of vulvitis.

 

Dit is nog maar een kleine greep uit alle bekkenklachten. Mocht jij nu meer verdieping zoeken omtrent bekkenklachten dan kan je nog heel veel informatie vinden op mijn site. Hier staan nog een hele hoop verdiepende informatie, tips en ook oefeningen. Ga dus aan de slag. Want ook jij kan herstellen. Lees je goed in en start met oefenen!

 

10 Tips bij staan met bekkenklachten

Er zijn een hoop bekkenklachten. Veel verschillende bekkenklachten. Dus ook een hoop tips omtrent het staan. Ik hou het wel een beetje algemeen.

 

Maar er zijn zeker een hoop punten die jij kan toepassen om staan iets comfortabele te maken met bekkenklachten.

 

10 Tips bij staan met bekkenklachten:

  1. Zorg altijd dat je op tijd en goed uit plast en poept. Kijk bij mijn toiletgedrag tips om dat goed onder de knie te krijgen.
  2. Pas de ontspanningsoefeningen toe als je last hebt van een overactieve bekkenbodem.
  3. Pas de versterkende oefeningen toe als je last hebt van een verzwakte bekkenbodem.
  4. Sta goed en stevig op 2 benen. Nooit je gewicht op 1 been plaatsen. Wissel dus niet en sta stevig op beide benen.
  5. Leun niet tegen een muur of andere obstakels.
  6. Borst vooruit en sta goed rechtop. Ook met de kin iets naar voren.
  7. Voeten op heupbreedte en tenen goed naar voren. Draai in stappen mee en laat je benen niet stil staan als je wilt omdraaien.
  8. Knieën ligt buigen en niet overstrekken. Sta niet op slot.
  9. Sta niet met een holle of bolle rug. Houdt het bekken netjes in het midden.
  10. Wisselen bij pijn. Wissel van houding als je pijn voelt. Ga even zitten of juist even los lopen.

 

Lees je vooral goed in. Kijk goed naar de oorzaak van jouw klachten. Wat zijn jouw klachten en wat kan je er tegen doen. Dit is cruciaal in jouw herstel. Kijk daarna eens bij mijn oefeningen om meteen de koe bij de hoorns te pakken. Ga voor jouw herstel. Want dat is ook zeker mogelijk!

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.