bekkenpijn en slapen, slapen met bekkeninstabiliteit, slapen en bekkenpijn bekkenklachten en pijnvrij slapen

Vrouwen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn slapen het beste op de zij en de knieën gebogen. Een kussen tussen je benen zal in combinatie met de zij lig voor ontspanning in het bekken zorgen. Naast een zij lig met de gebogen knieën en een zwangerschapskussen zijn ontspanningsoefeningen aan te raden. Hierdoor verdwijnt de spanning in het bekken en in het gehele lichaam. Een goede nachtrust komt voort uit een goede ontspanning. Ontspanningsoefeningen en wellicht ook ademhalingsoefeningen kunnen het lichaam voor het slapen gaan ideaal ontspannen. Het lichaam heeft tijd nodig om goed te kunnen herstellen, een goede nachtrust is tijdens de zwangerschap noodzakelijk voor moeder en de baby. Als er bekkeninstabiliteit gepaard gaat met bekkenpijn, heeft het bekken extra tijd nodig om te herstellen van de pijn. Dus ontspannen is cruciaal voor jouw herstel.

 

Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken, kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Hoe belangrijk is slapen bekkeninstabiliteit?

Slaap is super belangrijk natuurlijk. Vaak hoor je dat 8 uur slaap echt nodig is. Andere zeggen weer dat ze aan 6 uur slaap genoeg hebben. En mocht jij bekkenklachten hebben dan wordt jouw nachtrust nog verder op de proef gesteld. Slapen is wel degelijk erg cruciaal. Tussen de 7-8 uur slapen is dan ook echt wel nodig om lekker uitgerust wakker te worden.

 

Als je zwanger bent heb je de rust nodig voor je kleine en voor jouw bekken. De bekkenbanden heeft het de hele dag al erg zwaar. De bekkenbanden worden weker en slapper in de loop van de zwangerschap. Je banden maken dus overuren. Een goede nachtrust is dan wel zo gewenst.

 

Ook als je bekkenpijn ervaart zonder zwangerschap is een goede nachtrust wel zo voordelig. Geef je bekken rust van een hele dag hard werken. S ’nachts herstel je namelijk. En dat maakt slapen net zo belangrijk als iedere andere levensbehoefte. Slapen kan dus in een adem genoemd worden met eten, drinken of bewegen.

 

5 belangrijke reden van goed slapen met bekkeninstabiliteit

Als je slaapt gaat je lichaam in de herstel modus. Jij bent dus ontspannen op weg naar dromenland maar jouw lichaam is eigenlijk heel hard aan het werk.

 

 5 belangrijke reden van goed slapen met bekkeninstabiliteit:

  1. Je lichaam ontspant en de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden herstellen.
  2. De organen in jouw lichaam krijgen rust en herstellen.
  3. Het verteringsproces wordt opgestart.
  4. De hersenen verwerken de herinneringen en maken plaats voor nieuwe momenten.
  5. En ook komt jouw hormoonhuishouding weer op niveau. Zo wordt het stresshormoon bijvoorbeeld verlaagd.

 

Dit is best veel toch? En dit allemaal terwijl jij schaapjes aan het tellen bent! Wouw.

Nu herstellen je bekkenbanden en de bekkenbodemspieren zich. Je bekken krijgt rust. Maar dit betekend niet dat bedlegerig zijn de oplossing is voor jouw bekkeninstabiliteit. Slapen is goed. Dit hersteld je en maakt je klaar voor de volgende dag. En tijdens die nieuwe dag moet je juist blijven bewegen en bekkenbodemoefeningen doen. De ideale combinatie voor een gezond bekken ligt dus tussen een goede balans van activiteit en rust.

 

Verdere positieve punten van goed slapen

Naast de bovengenoemde plus punten van slapen zijn er toch nog wat punten over. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Het verbeteren van je immuunsysteem.
  • Een goede nachtrust zorgt voor een goede gemoedstoestand. Je kan beter met stress omgaan en bent minder prikkelbaar. Best handig als je zwanger bent toch?
  • Je bent overdag alerter en zelfs creatiever.

 

5 Tips bij slapen met bekkeninstabiliteit

We weten nu hoe belangrijk slapen is. Maar waar moet je nu precies opletten als je goed wilt slapen met bekkeninstabiliteit? Of als je beter wilt slapen tijdens de zwangerschap? Ik neem je mee in 5 punten waar jij op moet letten als je goed wilt slapen met bekkeninstabiliteit tijdens of buiten je zwangerschap.

 

 5 Tips bij slapen met bekkeninstabiliteit

  1. Lig niet op de buik. Hier krijg je een erge holle rug door en is niet bevorderlijk voor je onderrug.
  2. Slaap voornamelijk op de zij met gebogen benen.
  3. Lig voornamelijk met de knieën gebogen. Al helemaal als je graag op de rug ligt.
  4. Een kussen tussen je benen is bijna een must voor iemand met bekkenklachten. Zie mijn aanrader voor een ideaal slaapkussen hieronder.
  5. Goede ventilatie. Zorg voor een goede ventilatie en frisse lucht. Dit bevorderd de slaap. Een kamertemperatuur van 18 graden is ideaal.

 

Als je al moeite hebt met slapen, kan slapen het tijdens de zwangerschap of met bekkeninstabiliteit nog eens een extra uitdaging zijn. Denk dus vooral aan de bovenstaande punten om de optimale situatie te creëren.

 

Gevolgen van niet goed slapen tijdens de zwangerschap of bekkeninstabiliteit

Mocht je nu niet aan genoeg uren komen dan kan een gebrek aan slaap een behoorlijk effect hebben op jouw en je lichaam. En dus zelfs ook op je kleine als je zwanger ben. Denk hier bij aan:

 

  • Extra aankomen in gewicht, grotere kans op diabetes en hartkwalen.
  • Je hormoonhuishouding raakt verstoord. Angststoornissen, depressie of woede aanvallen liggen nu sneller op de loer.
  • Een algehele afname van je cognitieve functies. Je wordt minder alert en zal minder snel iets waarnemen.
  • Het lichamelijke herstel neemt af. Spieren herstellen niet goed.
  • Groei en gezondheid van de baby kan in gevaar komen bij gebrek aan slaap.

 

Nu weten we wat voor effect slapen eigenlijk heeft en ook hoe belangrijk het eigenlijk is. Slapen is dus heel belangrijk ook als je verschillende bekkenklachten ervaart.

 

Laten we eens kijken wat jij zelf eigenlijk kan doen om goed te kunnen slapen.

 

bekkenklachten bekkenpijn slapen en bekkeninstabiliteit slapen met kussen tussen de benen bekkenpijn vrij slapen slapen op je zij

Het ideale slaapkussen bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Slapen met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit kan erg pijnlijk zijn. Als jij op de zij ligt liggen de knieën op elkaar. De bekkenbanden worden opgerekt als het bovenbeen naar binnen valt. Je voelt nu rek aan de buitenzijde van de heup. Dit kan bekkenpijn en ook bandenpijn tijdens de bekkeninstabiliteit veroorzaken. Om dit te voorkomen is een orthopedisch knie slaapkussen aan te raden. Maar veel zwangerschapskussens zijn groot en liggen meer in de weg dan dat ze comfortabel zijn. Zo ben ik opzoek gegaan naar een klein en pijn verlichtend, comfortabel orthopedisch knie slaapkussen dat niet in de weg zit en ook op zijn plaats blijft zitten tijdens het slapen.


Zo stuiten ik op het orthopedische knie slaapkussen van Best Life. Dit is een klein en compact kniekussen met een handige been band. Deze band zorgt ervoor dat het kniekussen goed op zijn plek blijft zitten tijdens het slapen. Dit kussen is gemaakt van traagschuim, heeft een ergonomische vorm en wordt niet warm. Verder is het kussen voorzien van een afneembare hoes. Een ideaal kussen om de gewenste slaaphouding aan te nemen en de bekkenpijn/bandenpijn te verminderen. Hier onder vindt je de afbeelding van het Best Life kniekussen, een opsomming van de voordelen van dit ergonomische kniekussen en een knop om direct naar Bol.com te gaan. 

Voordelen van het orthopedische kniekussen van Best life:

Voordelen
+ Compact. + Wasbare hoes.
+ Comfortabel. + Blijft koel.
+ Zorgt voor een ergonomische slaaphouding. + Blijft op zijn plek.
+ Ligt niet in de weg voor jou of je partner. + Voor verschillende problemen te gebruiken.*
+ Zeer scherpe prijs. + Makkelijk mee te nemen.

*Dit orthopedische kniekussen is voor meerdere problemen of ziektenbeelden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld stuitpijn, bekkeninstabiliteit, bekkenbandenpijn, bekkenbodempijn en rugpijn. Dit kussen is verantwoord en veel beter dan een standaard zwangerschapskussen. 


15 tips om beter te slapen met bekkeninstabiliteit

Slapen is super belangrijk voor het herstel van jouw lichaam. En al helemaal als jouw lichaam ook echt flink moet herstellen. Bekkeninstabiliteit heeft veel impact op jouw lichaam en een herstel periode is dan ook noodzakelijk. Laten we de 15 beste tips doornemen als we het hebben over slapen met bekkeninstabiliteit.

 

15 tips om beter te slapen met bekkeninstabiliteit:

  1. Tip 1: Eten is oké maar eet licht.
    Trek s ’avonds? Even een zakje chips bij die spannende film moet kunnen toch? En tuurlijk kan het op zijn tijd. Maar als je wat eet, eet dan het liefst wat lichts bijvoorbeeld een kiwi of wat yoghurt. Je lichaam heeft energie nodig om te verteren en de eerste tijd na je maaltijd wordt gebruikt om te verteren. Dit kan jouw wakker houden als je te zwaar en tekort op je nachtrust eet. 2 a 3 uur eten voor je nachtrust is prima.
  2. Tip 2: Ontspan.
    Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ontspan. Ga in bed liggen en probeer je bewust te ontspannen loop je spieren eens na met de vraag: zijn ze ontspannen? Span desnoods je spieren eens aan en laat ze vervolgens los dan weet je zeker dat je ontspannen bent.
  3. Tip 3: Ontspan als een commando.
    Ja echt waar! Commando’s hebben zo hun eigen tips en tricks om snel en goed te kunnen ontspannen. Dit heeft vooral met het gezicht te maken. Want vaak zit er veel onbewuste spanning in het gezicht. Probeer maar eens. Ontspan je gezicht eens volledig. Je zal zien dat je toch nog wel wat spanning had.
  4. Tip 4: Beweging maakt moe.
    Als je sport weet je waarschijnlijk al dat je s ‘avonds vaak een stuk moeier bent dan op de dag dat je niet sport. Bewegen maakt moe. Je lichaam is meer energie verloren en heeft de slaap nog meer nodig.
  5. Tip 5: Structuur is niet duur.
    Hou een bepaalde structuur aan. Je zal dan ook makkelijker in slaap komen maar ook makkelijker opstaan.
  6. Tip 6: Zijlig is de goede lig.
    Lig het liefst op je zij. Al helemaal als je zwanger bent en/of last hebt van bekkenklachten. Houd de knieën gebogen en een kussen tussen je benen zal de knieën netjes op heup breedte houden. Dat zal waarschijnlijk erg prettig voor je zijn.
  7. Tip 7: Schone lucht.
    Tuurlijk ruften we wat af in onze slaap maar probeer wat frisse lucht naar binnen te laten. Heb je planten in de kamer? Deze helpen met een goede zuurstof balans. En zet het raam aub een beetje open 😊.
  8. Tip 8: Ontspan niet alleen in bed.
    Ontspan voordat je naar bed gaat. Werk niet nog even snel of doe niet te veel moeilijke dingen. Neem een theetje en gooi die voetjes omhoog. Dit helpt jouw bekken ook. Ontspan voel je spieren ontspannen. Lig desnoods even op een harde ondergrond met je benen gebogen je voelt je rug ontspannen.
  9. Tip 9: Boos is hopeloos.
    Ga nooit slapen als je niet ontspannen bent. Ruzie of andere punten waardoor je boos bent gaan jou niet helpen om in slaap te komen. Probeer dus goed te ontspannen voordat je onder de wol gaat.
  10. Tip 10: Vocht brengt vocht.
    Drink niet enorm veel voordat je gaat slapen een klein theetje is prima maar probeer nog even te plassen voordat je gaat slapen en als je zwanger bent kan je beter ook nog even voor dat je gaat slapen extra lang op de wc blijven zitten een lege blaas is een fijnere nachtrust.
  11. Tip 11: Weet wat je eet.
    Suiker en cafeïne zullen je wakker houden. Probeer dit echt te matigen.
  12. Tip 12: Scherm nee!
    Probeer geen gebruik te maken van je telefoon of wat voor scherm dan ook. Dit brengt je hersenen van de rust modus weer in de verwerking stand. Je zal dus minder ontspannen zijn.
  13. Tip 13: Licht is niet donker.
    Een donkere kamer zorgt voor slaap. Hoe meer licht des te moeilijker het is om in slaap te komen. Ook word je dan sneller wakker. Hou het donker. Denk aan dikke verduisterende raamdecoratie.
    Tip 14: Retteketet denk aan je bed.
    Een goed bed is belangrijk. Kijk dan ook goed wat jij fijn vind. Geeft je bed genoeg steun? Een bed is enorm belangrijk. Probeer eens wat uit.
  14. Tip 15: Warmte maakt slaap.
    Een lekker kamer temperatuur is fijn. Mocht je het snel koud hebben denk dan eens aan de warmte. Een kruik een optie? Lekker dik dekbed? Ga ervoor en maak een lekker nestje.

 

Samenvatting

Slaap is erg belangrijk. Denk aan je 8 uur en al helemaal als je in verwachting bent. Dan moet je ook nog rekening met iemand anders houden. Ook met bekkenklachten moet je, je lichaam de kans geven goed te herstellen. Denk aan de zij lig tips, gebruik een orthopedisch kniekussen en zorg voor de ideale slaap omstandigheden. Ontspan en ga bewust naar bed.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Rating: 2.3333333333333 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.