10 snelle tips voor bij het plassen en poepen tijdens jouw zwangerschap

Wc tips voor tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd het toiletgedrag. Plassen en ook poepen kunnen anders verlopen door de groeiende baby. De baby kan bepaalde organen gaan verdrukken en zo kunnen klachten als incontinentie maar ook obstipatie voorkomen. Het is belangrijk dat jij beschikt over een aantal goede tips voor op de wc tijdens de zwangerschap. Neem bijvoorbeeld de tijd en ontspan op de wc tijdens de zwangerschap, ga op tijd naar de wc en stel het naar de wc gaan niet uit bij aandrang, denk om de lichaamshouding als je zit op de wc, ontspan goed op de wc tijdens de zwangerschap en plas en poep goed leeg, pers niet op de wc en onderbreek de plas niet. Dit zijn zomaar een paar nuttige tips over het naar de wc gaan tijdens de zwangerschap. Lees snel verder om de andere tips ook te ontdekken.

 

Elke vrouw krijgt tijdens de zwangerschap bekkeninstabiliteit. Maar niet elke vrouw heeft daar meteen last van. Je banden rondom jouw bekken beginnen ruimer en losser te worden. Ze zijn zich al aan het voorbereiden op de komst van jouw kleintje. Maar deze verruimende bekken kan jou wel aardig wat klachten opleveren tijdens alledaagse handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het toiletbezoek. Hoe gaat dat en hoe kan jij het beste naar de wc gaan als je zwanger bent en misschien ook wel last van jou bekken begint te krijgen?

Ik heb alles voor je uitgezocht. Laten we eens gaan kijken naar deze samenvatting van de meest geschikte tips omtrent het naar de wc gaan en jou zwangerschap. Mocht je op zoek zijn naar meer informatie klik dan eens op de blauwe woorden ook kan je eens op de site kijken. Deze staat vol met tips, adviezen en oefeningen omtrent jou zwangerschap en bekkenklachten.

Even tussendoor: Vergis je heupen trouwens niet met je bekken. Je heupen zijn namelijk gewrichten en het bekken een heel gestel. Je heupen vallen in het bekken dat dan weer wel. Rijmt dat nou?!

 

Eerst even wat algemene informatie over het bekken.


Het bekken en bekkenklachten

Er zijn een hoop benamingen als het gaat om bekkenklachten. Bekkenpijn, Bekkenklachten, heuppijn, rugpijn, bekkenproblemen, onderrugpijn, bekkeninstabiliteit en symfysiolyse. Een hoop verschillende namen die men vaak gebruikt om het zelfde aan te duiden. Maar is het ook het zelfde?

Nee dat is het niet. Zo kunnen mannen en vrouwen bekkenklachten, bekkenpijn en bekkenproblemen krijgen. En zijn het de zwangere vrouwen die bekkeninstabiliteit krijgen. En dit kan ook weer gepaard gaan met bekkenpijn of er kunnen door de bekkeninstabiliteit bekkenklachten of bekkenproblemen ontstaan. De naam die artsen gebruiken is vaak symfysiolyse. Dit betekend letterlijk het oplossen van verbindingen. Dit kan duiden op de banden die een stuk weker worden in en rondom he­t bekken. Ze lossen gelukkig niet op. Dat zou wat zijn. Toch wordt deze term niet vaak gebruikt want symfysiolyse duid op het ergste stadium van bekkeninstabiliteit en dit komt zelden voor. We houden het dus even bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.


Bekkeninstabiliteit na de zwangerschap

Bekkenpijn wordt dus veroorzaakt door het weker worden van de bekkenbanden. Dit zorgt voor instabiliteit en hoppa het woord bekkeninstabiliteit is geboren. Na mate de zwangerschap vordert en het bekken plek maakt voor de daling van jou wondertje, zal je merken dat de klachten erger worden. Ook na de bevalling kunnen de bekkenklachten erger worden of zelfs nog ontstaan. Het is nou eenmaal een enorme aanslag op je bekken. En als jouw bekkenbanden tijdens de zwangerschap losser en weker zijn geworden is er nog geen kleine door heen gekomen. Als het een maal zo ver is en de bevalling is aangebroken, worden jou al zwakkere bekkenbanden door de baby nog even extra opgerekt. Hoe groter de rek op de bekkenbanden word des te groter de kans is op langdurende of blijvende klachten. Denk bijvoorbeeld aan een tangverlossing waarbij jou banden nog verder worden opgerekt om de baby te halen.


Nu heb je een beetje een beeld bij wat bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zijn. Laten we een kijken wat de beste tips en adviezen zijn op een dagelijkse handeling. Het naar de wc gaan

 

Toiletgedrag tijdens de zwangerschap 

Nu gaan we het hebben over toiletgedrag. En dan heb ik het niet over jouw app gedrag op de toilet of hoe jij nog even Netflixt. Het gaat erover hoe jij plast of poept. Doe jij dit wel op de goede manier? Vaak denken we hier pas echt over na als je klachten ervaart. Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop in jouw buik en bekken. De groei van de baby zal ook een aantal organen flink in de weg gaan zitten. Het kan zijn dat jouw darmen en blaas zich ander gaan gedragen. Zo kan je heel vaak naar de wc moeten of juist moeite krijgen met poepen.

Jouw doen en laten in het kleinste hokje van het huis heeft zonder dat je dat misschien beseft een enorme invloed op het ontstaan of verergeren van bekkenklachten en bekkenpijn.

10 manier om het beste te kunnen plassen en poepen tijdens de zwangerschap

Op het moment dat jouw lichaam veranderd kunnen dagelijkse handelingen ook drastisch veranderen. Neem het plassen en poepen tijdens de zwangerschap. Laten we eens wat snelle en bruikbare tips en adviezen doornemen als het gaat over jouw toiletgedrag tijdens de zwangerschap. Wat is nu de beste manier om te plassen en te poepen tijdens de zwangerschap?

 

10 manier om het beste te kunnen plassen en poepen tijdens de zwangerschap:

Tip 1: Neem de tijd en ontspan op de wc tijdens de zwangerschap

Let niet op de tijd. Wees ontspannen. Hoe meer jij je ontspant hoe beter jouw bruine rakker of gouden straal naar buiten komt. Zo duurt het langer voordat de volgende boodschap op de deur klopt.

 

Tip 2: Stel naar de wc gaan niet uit tijdens de zwangerschap

Stel zo min mogelijk uit. Verstopping ontstaat door uitstel. Moet je ga dan! Hoe langer de drol in de darmen zit deste droger hij word. Dus het word steeds lastiger om hem eruit te krijgen.

 

Tip 3: De houding op de wc tijdens de zwangerschap

Ga altijd lekker goed recht op zitten in het midden van de bril. Steun goed met de voeten op de vloer en voel je op je gemak. Hang niet boven de pot of ga niet op het puntje zitten met verdeel je gewicht evenredig.

 

Tip 4: Leegplassen tijdens de zwangerschap

Plas in één keer uit. Ontspan en neem dus weer de tijd. De blaas moet zich volledig legen om geen achterblijvers te hebben die ontstekingen veroorzaken.

 

Tip 5: Niet persen op de wc tijdens de zwangerschap

Persen helpt niet. Een grappige tip: kracht zetten drukt de plasbuis alleen maar dicht. Je denkt een hardere straal te krijgen, waardoor je sneller klaar bent met plassen. Maar de straal moet alleen maar door een kleinere opening als je de bekkenbodemspieren aanspant.

 

Tip 6: Onderbreken van de plas is fout tijdens de zwangerschap

Onderbreek het plassen niet. Dit is ook geen goede oefening. Gewoon goed uitplassen is erg belangrijk. Anders kan er urine achterblijven in de blaas en dit kan weer voor blaasontstekingen zorgen.

 

Tip 7: Bekken kantelen op de wc tijdens de zwangerschap

Denk je klaar te zijn wiebel eens met het bekken van voor naar achter. Dan komt er soms toch nog een achterblijver mee. Kantel je bekken naar voren en naar achter door een holle en bolle onderrug te maken.

 

Tip 8: Voeding tijdens de zwangerschap

Eet veel vezels en drink 2 liter water per dag. Dit is een genot voor de blaas en darmen!

 

Tip 9: Sporten helpt bij ontlasten tijdens de zwangerschap

Sporten helpt! Ga eens lekker intensief te werk als je wellicht een verstopping hebt. Buikspier oefeningen zijn daar goud bij!

 

Tip 10: Squaten bij aandrang om naar de wc te gaan

Mocht je nu wel aandrang voelen maar er komt geen bruine vrind naar buiten. Doe dan eens de squat oefening een aantal keer achter elkaar. Je zal zijn dat dit de darmen goed kan activeren.

 

Samenvatting.

Er zijn een hoop goede adviezen bekend over het naar de toilet gaan tijdens de zwangerschap. Ook zijn er verschillende situaties mogelijk die jou gang naar de toilet in de weg zitten. Neem vooral goed de tijd en probeer de aandrang niet tegen te houden. Het is vooral belangrijk om goed leeg te plassen of leeg te poepen neem daar dus de tijd voor en ontspan goed. Trek de vagina even in door de bekkenbodemspieren nog eens goed aan te spannen en laat nogmaals alles los. Kantel daarna de bekken nog even voordat je denkt klaar te zijn. Je zal zien dat er toch nog wat restjes mee kunnen komen. Als je dit goed doet zal je ook minder snel weer naar de toilet toe moeten.

let verder goed op je voeding en de mate van activiteit. Hoewel het met een groeiende buik steeds lastiger word om goed actief te blijven is dit wel erg belangrijk. Sporten is niet echt aan te raden maar je kan best even wat stukken blijven lopen op een dag. Wissel dit goed af met rust momenten en je zal zien dat jij fitter en met minder klachten de bevalling in gaat. Hoe fitter jij bent des te kleiner de kans is op bekkenpijn bekkenklachten of andere blijvende klachten.


Ik heb nog veel meer artikelen geschreven over plassen en poepen. Kijk daar eens bij dit was een snelle opsomming. Ik ga dieper op de materie in bij de andere diepgaandere artikelen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.