16 tips en adviezen voor een goed Toiletgedrag. Plas en poep zoals het hoort!

tips en adviezen voor toiletgedrag plas en poep

De manier waarop we naar de toilet gaan noemen we toiletgedrag. Het is belangrijk dat er wordt ontspannen op de toilet en niet wordt geperst. Persen spant de bekkenbodemspieren aan en zal ervoor zorgen dat er minder ontlasting of urine naar buiten kan komen door de anus of de urinebuis. Ontspannen is een dus goed toiletgedrag. Toch wordt er grootschalig gedacht dat persen op de wc helpt bij het poepen of plassen maar dat is niet het geval. We gaan dagelijks zo’n 7 keer per dag naar de wc. Het is belangrijk dat jij wet hoe je het best kan poepen of plassen zonder dat jij klachten gaat ontwikkelen of gaat verergeren. Wat doe jij op de wc en wat kan je in sommige situaties misschien beter doen? Omdat we al jaren ongeveer allemaal ons eigen toiletgedrag ontwikkelen gaan we er pas echt over na denken als er lichamelijke klachten ontstaan. Ik heb voor jou uitgezocht wat de ideale plas en poep manieren zijn.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Er is een hoop te vinden over de juiste manier van poepen en plassen. Ik heb de meest nuttige informatie hier voor jou samengevat. Lees het gerust eens door. Ook kan je even op de site verder kijken daar staan nog een hoop artikelen voor je paraat. Ook als je opzoek bent naar wat verdiepende informatie over bijvoorbeeld bepaalde klachten of aandoeningen. Verder kan je in dit artikel op de blauwe woorden klikken om direct naar verdiepende informatie te gaan.


Goed plassen en poepen is lastiger dan je denkt

Het klinkt misschien overdreven maar er zijn maar weinig mensen die weten hoe je nu echt moet plassen en poepen. Je denkt vaak dat je het wel weet, want ja hoe moeilijk kan het zijn? Weet je dan ook al dat je eigenlijk juist niet moet persen bij zowel plassen als poepen? Zie je er zijn ook nog dingen die je nog niet helemaal weet. Er ontstaan jaarlijks ook veel problemen omtrent de blaas of darm door slecht toiletgedrag en overmatig persen op de wc. Maar hoe plas en/of poep je goed? Ik ga het even met je doornemen en splits het even af in plassen en poepen apart. Het is natuurlijk ook niet helemaal het zelfde.

 

4 stappen om tot een ideale lichaamshouding op de wc te komen

Laten we beginnen met de lichaamshouding. Bij plassen en ook zeker poepen is zitten het beste aan te raden. Zittend kunnen we toch het beste ontspannen.

Hier zijn 4 stappen om de ideale houding aan te nemen op het toilet:

Stap 1: Recht op zitten op de wc.

Ga recht op de bril zitten en gebruik de onderkant van de wc bril deksel die tegen de muur steunt als eventuele rugsteun.


Stap 2: Voeten stevig op de grond, zittend op de wc.

Zet de voeten beide stevig op de grond. Laat jouw handen rusten op de knieën. Als je voeten niet goed bij de grond komen gebruik dan een opstapje. Dit zorgt voor een goede basis en dus ook steun. Verder zorgt een stabiele ondergrond voor de ideale hoek van jouw bekken zodat jij goed kan ontlasten.


Stap 3: Kleding goed los maken op de wc.

Doe je kleding goed naar beneden. Zorg dat je kleding niet bekneld.

Stap 4: Zit op de gehele wc-bril.

En als laatst zit op de gehele bril dus niet op het puntje maar hang er al helemaal niet boven.
Onthoud waar je ook bent de bril is schoner dan de deur klink.

 

 

6 tips om op de beste manier te plassen en jouw blaas goed te legen.

Oké nu we weten hoe we moeten gaan zitten gaan we het hebben over de eerste handeling. Plassen. Wil je staand plassen? Liever niet maar als je jong bent kan dat. Denk er nu om dat je de knieën niet op slot zet maar buig ligt door de knieën.

 

6 tips over goed plassen:

Tip 1: Ontspannen om goed te plassen.

Ontspannen is echt het kernwoord. Laat het lopen. Gooi de sluizen open. Laat het los en zet vooral geen kracht. De bekkenbodemspieren zijn de hele dag al onbewust bezig om jouw plasbuis en anus dicht te houden. Als jij dus wilt plassen of poepen is het belangrijk om deze bekkenbodemspieren los te laten zodat jij jouw behoefte kan doen.

 

Tip 2: Zet geen extra kracht. Persen is verboden op de wc.

Kracht zetten vernauwd de plasbuis alleen maar dus zet geen kracht. Je denkt dat je zo sneller leeg plast maar dat is helemaal niet zo. Je vernauwd de opening waardoor de urine door een smaller plasbuis moet.

 

Tip 3: Neem de tijd tijdens het plassen.

Plas in 1 keer rustig uit. Laat je niet op jagen. Leeg de blaas goed en wees niet gehaast. Des te meer tijd je neemt des te langer het ook weer duurt voordat jij weer moet plassen.

 

Tip 4: De kanteling van het bekken tijdens het plassen.

Mocht je het idee hebben dat je klaar bent met plassen, kantel je bekken eens achter over en voor over door je onderrug hol en bol te maken. Je zal merken dat er toch nog wat uit komt. Zo maak je de blaas goed leeg.

 

Tip 5: Aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren tijdens het plassen.

Komt er geen urine? Heb je het idee dat de plas geblokkeerd word? Kantel ook nu eens het bekken een aantal keer naar voren en naar achter door de onderrug hol en bol te maken. Lukt dit ook niet? Span dan eens al je bekkenbodemspieren aan dus je anus en vagina/penis. Trek ze voor je gevoel in. En laat ze helemaal los. Doe dit een aantal keer en de sluizen gaan open!

 

Tip 6: Ga plassen als je moet plassen.

Ontspannen is dus enorm belangrijk. Ga dan ook altijd als je aandrang hebt en hou het niet te lang op. Zo voorkom je dat je moeite krijgt met ontspannen.

 

6 tips om op de beste manier te poepen en jouw darmen goed te legen.

Let ook bij poepen op de houdingstips. Neem goed plaats op de wc en zit goed rechtop met de voeten stevig op de grond.

 

6 tips over goed poepen:

Tip 1: Even een ingepland relax momentje op de wc.

Ga het liefst ongeveer 10-15 minuten na een maaltijd naar de WC. De darmen zijn namelijk super actief nadat je net gegeten hebt. Dus de kans op een goede drol is groot. Het is dus slim als je moeite hebt met poepen om na de maaltijd even te ontspannen op de WC.

 

Tip 2: Ademhaling tijdens het poepen.

Ontspan ook nu en adem goed naar je buik toe. Leg desnoods even je handen op je onder buik om even goed naar je handen toe te ademen. Een goede buikademhaling houdt de buikdruk laag en zorgt ervoor dat de darmen goed de ruimte krijgen.

 

Tip 3: Span en ontspan tijdens het poepen.

Span en ontspan de anus spieren en daarmee de bekkenbodemspieren. Trek de kringspier in en laat weer los. Zo kan je bekkenbodem beter ontspannen. Eerst even aanspannen kan er voor zorgen dat je beter ontspant. Span de anus aan door het idee te hebben dat je de anus intrekt. Hou de anus een paar seconde vast en laat dan in zijn geheel los.

 

Tip 4: Heel ligt persen kan tijdens het poepen.

 Adem dus goed naar de buik. Zorg dat de buikdruk laag is. Je kan de lucht voor je gevoel richting de anus persen. Pers alleen niet te hard en houd je adem niet in. Dus pers licht bij uitademen.

 

Tip 5: Kantelingen van het bekken tijdens het poepen.

Je kan ook flink inademen en bij het uitademen maak je de rug wat bol. Zo kantel je ook je bekken. Pers niet mee maar verander dus alleen de stand van je bekken. Een iets bolle rug zorgt ervoor dat jou ontlasting in een goede hoek komt te liggen. De zwaartekracht zal jou dan makkelijk verder kunnen helpen.

 

Tip 6: Bewegen helpt om goed te kunnen poepen.

Blijft de aandrang maar komt er niks naar buiten? Probeer dan na 10 minuten eens flink te bewegen. Inspanning helpt ontlasten. Vooral kniebuigingen, lopen en al helemaal traplopen helpt.

 

Samenvatting.

Dit zijn de meest belangrijke tips als het gaat om het plassen en het poepen. Dit zijn bruikbare tips als jij al klachten hebt. Denk aan obstipatie, incontinentie, overmatige spierspanning in het bekken waardoor jij niet goed kan ontspannen of andere klachten. Maar dit is niet alleen geschikt als jij al klachten hebt. Het is altijd goed om deze punten op te pakken en zo preventief aan de slag te gaan. Laten we alle tips en adviezen nog even samenvatten:


4 Houding adviezen:

Stap 1: Ga recht op de bril zitten.
Stap 2: Zet de voeten beide stevig op de grond of krukje.
Stap 3: Doe je kleding goed naar beneden.
Stap 4: Zit op de gehele bril.

 

6 belangrijkste tips bij het plassen:

Tip 1: Ontspannen.
Tip 2: Zet geen extra kracht. Persen is verboden.
Tip 3: Neem de tijd.
Tip 4: De kanteling.
Tip 5: Geblokkeerd?
Tip 6: Ga als je moet.

 

6 belangrijkste tips bij het poepen:

Tip 1: Even een ingepland relax momentje.
Tip 2: Ademhaling.
Tip 3: Span en ontspan
Tip 4: Heel ligt persen kan.
Tip 5: Kantelingen.
Tip 6: Inspanning helpt.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.