Alles over prostaatpijn en bekkenpijn. Dit zijn de oorzaken van prostaatpijn!

Prostaatpijn prostaat mannen bekkenklachten en bekkenproblemen

Prostaatpijn (prostatodynie) is pijn die wordt ervaren in het gebied tussen de anus en balzak. Ook wel het perineum genoemd. Prostaatpijn kan uitstralen naar de lage rug, penis en liezen. Meestal gaat prostaatpijn gepaard met een branderig, zeurend of trekkend gevoel. Dit gevoel hoeft niet direct tussen de anus en de balzak te liggen. Prostaatpijn kan ook wat dieper gelegen voelen. Symptomen van prostaatpijn zijn een golvend verloop van de pijn, een branderig gevoel tijdens het plassen, vaak moeten plassen en ook erectiestoornissen kunnen zich voordoen. Prostaatpijn klachten zijn niet continu aanwezig maar komen en gaan. Toch hoeft pijn in de omgeving van de prostaat niet perse pijn voortkomend van de prostaat te zijn. De bekkenbodemspieren kunnen bij mannen een gevoel van een pijnlijke prostaat oproepen.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Het kan natuurlijk zijn dat je prostaatpijn ervaart. Laten we samen eens wat dieper op prostaatpijn in gaan en ook de bekkenbodem niet uit het oog verliezen. Ook heb ik nog andere artikelen over prostaatpijn. Lees ook deze eens rustig door om een goed beeld te krijgen van prostaatpijn.

 

Mannen met bekkenpijn of bekkenklachten

Mannen hebben net als vrouwen een bekken. In het bekken bevinden zich een hoop organen, zenuwen, bloedvaten en bekkenspieren. Met al deze cruciale onderdelen kan een hoop gebeuren. Jouw levensstijl, lichaamsbelasting of levensgebeurtenissen hebben allemaal een grote invloed op de gezondheid van het bekken en de bekkenbodemspieren. Er zijn een hoop bekkenklachten en soorten van bekkenpijn die zich bij een man kunnen ontwikkelen.
Toch wil ik even dieper in gaan op de grootste boosdoener voor het ontstaan van bekkenpijn. De prostaat.

 

De prostaat. Je hebt er vast het een en ander over gehoord. Maar wat doet een prostaat nu precies? De prostaat is een volwaardig team lid van de mannelijke voortplantingsorganen. En is eigenlijk niet eens zo veel groter dan een walnoot. De plasbuis loopt door de prostaat heen en de prostaat bevindt zich dan ook net onder de blaas. De prostaat zorgt voor spermavocht en begint in de puberteit te groeien. Op het moment van een orgasme wordt het vocht samen met de zaadcellen naar buiten geknald.

 

Er kunnen een aantal klachten ontstaan vanuit de prostaat. Zo kan je een vergrote prostaat hebben of een vergroting op je porstaat (benige prostaat hypertrofie), een prostaat ontsteking (prostatitis), Prostaatpijn (prostatodynie) en nog vervelender prostaatkanker.

We gaan samen eerst wat vormen van prostaatklachten doornemen. Daarna gaan we samen eens wat dieper in op prostaatpijn (prostatodynie). Dit is de meest voorkomende vorm van de prostaat klachten bij mannen. En rondom prostaatpijn bestaan nogal wat misstanden.

 

Dit is een Prostaat vergroting en prostaat groei

Een prostaat vergroting of groei kan als je wat op leeftijd bent erg vervelend zijn. Zo kan een wat grotere prostaat de plasbuis dicht drukken. Een snel toilet bezoek kan zo toch al gauw een stuk langer duren. De plasstraal komt niet in een keer goed naar buiten. Goed uitplassen is nu een probleem. De blaas wordt zo niet goed geleegd en de plas beurt kan branderig aanvoelen. Omdat de blaas niet helemaal leeg geplast wordt, zal je vaker moeten plassen. Zo ga je er 's nachts vaker uit. Na druppelen is ook geen onbekend fenomeen bij een vergrote prostaat. Mocht plassen echt een enorme belemmering worden neem dan even contact op met de huisarts. Een operatie is dan vaak een geschikte oplossing.

 

Het groeien van de prostaat vind vaak plaats op oudere leeftijd. Het kan dus met slijtage te maken hebben maar een genetische aanleg is ook zeker aan de orde. Heeft jouw vader prostaat problemen op oudere leeftijd dan is de kans aanwezig dat ook jij porstaat problemen kan ontwikkelen.

 

Dit is een Prostaat ontsteking of wel Prostatitis

Alles wat eindigt op itis verraad al een beetje wat er aan de hand is. Itis betekend namelijk ontsteking. Dus we hebben het hier inderdaad over een prostaat ontsteking. Dit komt in de meeste gevallen door een bacteriële infectie. In tegen stelling tot een vergrote prostaat is dit een kwaal die vaker bij jongere mannen voor komt. Een prostaat ontsteking gaat vaak gepaard met een blaasontsteking. In sommige gevallen kan een soa de oorzaak zijn van jouw prostaat ontsteking. Als je prostaat ontstoken is betekend dit niet dat je ook kanker zal ontwikkelen of een eventueel goed aardig gezwel. Een ontstoken prostaat is te herkennen aan pijn tussen de anus en de balzak, pijn in de liezen, pijn in de onderbuik en pijn in je onderrug. Je hoeft niet de hele checklist te hebben maar bij een aantal van deze bekkenklachten kan je al het beste even naar de huisarts gaan. Verder is moeite met plassen en een branderig gevoel bij het plassen niet gek. Ook kan je koorts krijgen bij een ontstoken prostaat. Ga dan direct naar de huisarts!

 

Dit is Prostaatkanker

Prostaatkanker een vorm die jammer genoeg vaak voorkomt. Jaarlijks zijn zo 9000 mannen slachtoffer van deze kanker vorm. Veelal mannen met een leeftijd hoger dan 65. Zo een 70%. Maar verkijk je niet. Het cijfer van het aantal jonge mannen met prostaat kanker stijgt. Bij een leeftijd van 40 tot 45 jaar wordt steeds vaker ook al prostaatkanker vastgesteld.

 

Prostaatkanker is een veel voorkomende kwaal bij oudere mannen. En zelfs bij veel meer mannen dan je op voorhand denkt. Het groeit vaak ook erg langzaam. En omdat het zo langzaam groeit zullen niet alle mannen er last van krijgen. Zo wordt bij veel mannen de ziekte ook niet ontdekt. Soms komt de ziekte per toeval aan het ligt. Prostaatkanker ontwikkeld zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat zelf. Het weefsel van de prostaat is dan wat dikker. In ieder geval veranderd het weefsel. De arts kan dit ook voelen als een verharding of vergroting van de prostaat. Mocht jij het idee hebben dat je prostaat verdikt is of ontstoken ga echt naar de huisarts. Heb je moeite met plassen ga toch even eerst ook naar de huisarts. Misschien kom je met mijn adviezen en oefeningen een heel eind. Maar sluit wel uit of er geen ernstige aandoeningen op de loer liggen.


Dit is Prostaatpijn

Prostaatpijn (prostatodynie) is de pijn die jij kan ervaren in he gebied tussen de anus en de balzak. Deze prostaatpijn is een branderige of zeurende pijn en kan uitstralen naar de geslachtsorganen, liezen en of onderrug. Toch hoeft pijn rondom de prostaat niet altijd pijn van de prostaat te zijn. In het gebied van de prostaat bevinden zich namelijk ook nog een hoop andere spieren, zenuwen en andere organen.

 

Bij prostaat pijn kan je niet spreken van een ontsteking. Je prostaat is nu geïrriteerd en dan soms ook op gezwollen. Dit komt veelvuldig voor bij mannen tussen de 25 en 50 jaar. Maar ook deze vorm zegt niet dat je een goedaardig gezwel of juist kanker krijgt. Dit staat los van elkaar. Gelukkig. Prostaatpijn is niet iets wat kwaad kan maar wel erg vervelend kan zijn

Prostaatpijn is over het algemeen moeilijk behandelbaar. Ook neemt prostaatpijn niet af maar neemt in de loop van de tijd alleen maar toe. Een geschikte behandeling vinden is lastig. Het is daarom belangrijk dat jij meteen bij de juiste specialist terecht komt. Prostaatpijn kan een aandoening zijn die chronisch wordt. Als jij lang met prostaatpijn doorloopt kan jij chronische prostaatpijn ontwikkelen.

 

Neem contact op met de huisarts en ga naar de Uroloog. Dit is de specialist op het gebied van de prostaat. Omdat er bij prostaatpijn wordt gedacht aan prostaatkanker of prostaatstenen is het goed om een echo te maken. Deze prostaat echo noemen we ook wel een transrectale echografie. Dit is een goed en betrouwbaar onderzoek. Dit prostaatonderzoek werkt vaak erg verhelderend en kan je snel geruststellen bij een goede uitslag. Het is namelijk ook zo dat prostaatpijn niet vaak duid op prostaatkanker. Maar het is natuurlijk altijd goed om alles uit te sluiten en de echte oorzaak van prostaatpijn in het vizier te krijgen.

 

Symptomen van Prostaatpijn

Bij het gevoel van prostaatpijn kan jij pijn klachten ervaren rondom en in het gebied tussen de anus en balzak. Maar prostaatpijn gaat gepaard met een aantal verschillende symptomen.

De pijn is vaak zeurend, stekend en branderig. Verder zijn plas problemen normaal omdat er vaak ook een zwelling is. De zwelling kan weer drukken op de plasbuis. Hierdoor is goed uitplassen erg lastig. Je hebt vaak het idee dat je extra kracht moet zetten bij het plassen. Maar zo werkt het juist niet. Bij extra aanspannen word de plasbuis juist extra dicht gedrukt.

 

6 symptomen van prostaatpijn:

  1. Pijn in het gebied tussen de anus en de balzak. Ook wel het perineum genoemd.
  2. Uitstralende pijn naar de liezen, onderrug of penis.
  3. Een bijtende, branderige of zeurende pijn.
  4. Gespannen bekkenbodemspier. Overactieve bekkenbodem die door de aanwezige spanning pijn klachten geeft.
  5. Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen.
  6. Veelvuldig moeten plassen.

 

De pijn zorgt voor een erg gespannen bekkenbodem. Je bekkenbodemspieren zullen wat meer verkrampen. Advies is dus ontspanning zoeken. Ga even in bad of neem een warme douche. En misschien is zitten op een kussentje wel even verlichtend. Je kan ook naar een gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapeut of een bekkenbodem oefentherapeut. Verder kan je ook mijn bekkenbodem ontspanningsoefeningen eens proberen.

 

Vaak is het plassen verstoord. Kan jij niet goed uitplassen of plas je steeds maar een beetje maar heb je wel veel aandrang? Dan zijn dat ook echt symptomen van prostaatpijn of prostaatklachten.

 

Onderzoeken bij prostaatpijn

Als jij denkt aan het hebben van prostaatpijn is het verstandig om eerst even langs te gaan bij de huisarts. Deze zal na een aantal onderzoeken bij een verdenking op een aandoening van de prostaat een verwijzing schrijven voor de uroloog. In het bezoek aan de huisarts en of uroloog kan je rekenen op een gedegen onderzoek.

 

Bij de huisarts en uroloog kan je de volgende prostaat onderzoeken verwachten:

  • PSA meeting in het bloed. Bloed prikken is een normaal onderzoek bij het onderzoeken van prostaatpijn. In het bloed kan worden gezocht naar een ontstekingswaarde ook wel bekend als de PSA waarde. Een verhoogde PSA waarde kan duiden op een prostaat ontsteking maar ook op prostaat kanker.
  • Vragenlijst over het plasgedrag. Hoe gaat het plassen? Ervaar je klachten? Moet je vaak plassen? En is di een onderbroken straal of niet? Een goede vragenlijst om jouw plas in beeld te krijgen. Ook wel bekend als de IPPS vragenlijst.
  • Het wel bekende palpatie moment van de prostaat. De arts zal met een vinger de prostaat bevoelen op afwijkende plekken en zwellingen. Dit gebeurt via de anus.
  • Een prostaat echo. Een transrectale echografie kan een prostaat diagnose beter in beeld brengen. Is de prostaat misschien vergroot? Ziet de prostaat er nog gezond uit.

 

De behandeling van prostaatpijn

Een oorzaak van de ontstane prostaatpijn vinden kan een hele opgave zijn. Het kan ook voorkomen dat de daad werkelijke oorzaak niet wordt gevonden. Zo kan het zijn dat de behandeling niet veel voldoening geeft. Toch zijn er wel een aantal opties om van prostaatpijn af te komen.

 

5 behandelingen van prostaatpijn:

  1. Pijnstilling kan worden voorgeschreven.
  2. Onstekingsremmers kunnen prostaatpijn verhelpen of verminderen.
  3. Leefstijl advies. Het aanpassen van de ongezonde leefstijl kan prostaatpijn doen afnemen. Denk aan alcohol gebruik, drugs gebruik en ook cafeïne en ongezonde voeding kunnen invloed hebben op jouw porstaatpijn.
  4. Bij een gespannen bekkenbodem kunnen spierverslappers worden voorgeschreven.
  5. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren. Zo neemt de spanning van de bekkenbodem af en daarmee ook de prostaatpijn.

 

Prostaatpijn door de bekkenbodem

Bij prostaatpijn hoeven de klachten niet direct van de prostaat af te komen. De bekkenbodemspieren kunnen voor de zelfde pijn symptomen zorgen als prostaatpijn. Deze bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en regelen het openen en sluiten van de lichaamsopeningen. Denk aan de plasbuis en de anus bijvoorbeeld. Deze bekkenbodemspieren kunnen overbelast raken. De bekkenbodemspieren raken dan overactief en zijn te gespannen. Spierspanning levert een zeurderige pijn op in het gebied van de prostaat of in het gebied tussen de anus en balzak (perineum). Precies bevinden de bekkenbodemspieren zich ook. Het kan dus goed zijn dat jij het gevoel hebt dat jij prostaatpijn hebt maar eigenlijk een te gespannen bekkenbodem hebt. Lees hier alles over de bekkenbodem.

Het is een hoop informatie. En ook wel een aantal heftige onderwerpen. Maar als jij pijn hebt in de omgeving van jou prostaat hoeft het niet meteen te betekenen dat de pijn ook van jou prostaat komt. Het kan heel goed zijn dat er andere oorzaken zijn van jouw prostaatpijn/bekkenpijn.

Mannen kunnen net als vrouwen gewoon bekkenklachten ontwikkelen. Je hoeft er dus geen baarmoeder voor te hebben. Bekkenklachten bij mannen kunnen ontstaan door een val, verkeerd spiergebruik, verkeerde houding, verkeerd wc gedrag, overbelaste spieren, te slappe spieren en of een ziekte of aandoening. Best een hoop oorzaken dus nog. Bekkenklachten komen vaak ook niet alleen met pijn op bezoek. Soms kan je ook last hebben van je continentie of juist obstipatie.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Mocht je dus geïnteresseerd zijn in de oefeningen en tips die ik voor je heb samengesteld, kijk dan eens bij mijn oefen modules voor de bekkenbodem. Succes in ieder geval!

 

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.