Alles wat jij wilt weten over een Erectiestoornis

Mannen en bekkenklachten bekkenproblemen en erectiestoornis erectie problemen

Je kan spreken van een erectiestoornis als het niet lukt om een erectie in stand te houden of het niet lukt om een erectie te krijgen. Een erectiestoornis kan bij mannen van alle leeftijden voorkomen. 1 op de 7 mannen heeft wel eens last van erectie problemen. Wel is het zo dat mannen op hogere leeftijd een hogere kans hebben op het ontwikkelen van een erectiestoornis dan de jongere mannen. Een ander woord voor een erectiestoornis is ook wel impotentie. De meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis zijn: Stress, Medicatie gebruik, Prostaat aandoeningen, Suikerziekte, Overgewicht, aandoening aan de Hersenen of Zenuwen, Ondergane Operatie, Ouderdom, Ongezonde levensstijl of een Psychische. Ook kunnen de bekkenbodemspieren een oorzaak zijn van een erectiestoornis. Een verzwakte of overactieve bekkenbodem kan een erectiestoornis veroorzaken. Een gespannen bekkenbodem door de verminderde bloed toevoer naar de penis en een verzwakte bekkenbodem door het niet kunnen afsluiten van de volgelopen zwellichamen van de penis.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Het bekken van de man

Mannen hebben ook een bekken. Elk gewerveld dier heeft een bekken. Het bekken is een onmisbaar bot in het menselijk skelet. Het bekken fungeert als brug tussen het boven en onderlijf. Alle spieren, zenuwen en bloedvaten van het onderlijf komen voort uit het bovenlijf. Al deze spieren, zenuwen en bloedvaten lopen dan ook door het bekken. Verder heeft het bekken een beschermende functie. Het bekken beschermd de organen van de onderbuik. Denk aan de blaas, prostaat, darmen en de geslachtsorganen. Dit zijn cruciale organen die goed beschermd moeten worden. Het bekken draagt verder het gewicht van het bovenlichaam.

Het bekken en dus ook het bekken van de man bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zo heb je het heiligbeen, schaambeen, zitbeen en links en rechts de darmbenen. In het darmbeen vindt je bijvoorbeeld de heupkommen. De bovenbenen vallen in deze heupkommen.  

 

De bekkenbodem van de man

Ook in het bekken van de man bevindt zich de bekkenbodemspier. Deze spier zorgt voor de juiste positie van de verschillende organen maar ook voor het openen en sluiten van de lichaamsuitgangen. Denk aan de anus en de plasbuis. Deze worden de gehele dag netjes door de bekkenbodemspier afgesloten. Mocht jij naar de wc moeten zal de bekkenbodemspier zich ontspannen op het moment dat jij dat wilt. De aanspanning van de bekkenbodem voel je niet en regelen wij ook niet bewust. De bekkenbodem is dus behoorlijk zelfredzaam. Je kan de bekkenbodem wel zelf aanspannen en dus ook voelen. Trek de anus maar eens in. Of probeer eens je plas op te houden. Deze aanspanning wordt verzorgd door de bekkenbodemspier.

 

De bekkenbodem en een orgasme

De bekkenbodem heeft veel effect op een erectie en dus ook op een orgasme. Bij zowel mannen als vrouwen speels de bekkenbodem een belangrijke rol op het gebied van het krijgen van een orgasme. Het geld dan ook bij mannen en vrouwen dat opwinding toe neemt als de bekkenbodem af en toe aanspant. Maar te veel spanning of aanhoudende spanning kan zorgen voor overspanning van de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan er controle verlies ontstaan. Dit kan bij mannen zorgen voor vroegtijdige zaadlozing en dus een vrij snel orgasme. Probeer dus zo veel als mogelijk goed te ontspannen. Ik heb een paar technieken verzameld om jou te laten ontspannen. Kijk eens bij mijn ontspannende bekkenbodemoefeningen om te proberen beter te ontspannen. Het belangrijkste is dat jij en je partner goed de tijd nemen en dit probleem serieus nemen. Seks is een belangrijk item in ons leven. Jouw mate van geluk zit vaak gekoppeld aan jouw seks leven. Probeer daarom met jou partner een juist pad te vinden. Geniet ook van deze zoektocht en geef elkaar de tijd.

 

Mannen en bekkenklachten

Bij bekkenklachten heeft men het vooral over vrouwen met bekkenklachten. Maar mannen kunnen net zo goed bekkenklachten ontwikkelen. Ook als het over seksuele problemen gaat, gaat het vaak over vrouwen met bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of andere bekkenklachten. Maar ook mannen kunnen bekkenklachten hebben. Denk aan een zeurderige bekkenpijn. Door een ongeval of misschien wel een operatie.

 

Maar ook kunnen mannen andere bekkenklachten ontwikkelen. Denk aan alle klachten die in onder het bekken gebied vallen. Dit zijn bijvoorbeeld: lage rug klachten, onderbuik klachten, schaambeen klachten, klachten aan je stuitje of misschien wel pijn in je liezen of heupen. Dit zijn de wat oppervlakkige bekkenklachten. In je bekken zitten ook een hoop bekkenspieren en organen. Je kan dus ook klachten aan de blaas, darmen of prostaat krijgen. Dit gaat dan vaak gepaard met obstipatie, incontinentie of prostaatpijn. De bekkenbodemspieren zijn van groot belang in het bekken. Deze regelen ook de functies van de organen in en rondom het bekken.

 

Denk bijvoorbeeld aan het plassen. Je blaas vult zich met urine maar doormiddel van het ontspannen van de bekkenbodemspieren rond de plasbuis kan jij pas plassen. Er is een hoop nodig om gewoon “normaal” te kunnen functioneren.  En dit beseffen we vaak pas als er iets mis is. Als je bekkenbodemspieren te slap zijn kan jij urine of ontlasting verliezen. Als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn kan je weer moeilijk naar de wc gaan.

Naast de bovengenoemde klachten door een verstoorde bekkenbodemspier is het ook mogelijk dat mannen last krijgen van een erectiestoornis.


De oorzaak van een erectiestoornis

Een erectiestoornis kan ontstaan door een aantal verschillende factoren. Zo is stress, algehele gezondheid, trauma en het gebruik van medicatie van invloed op een erectie. Laten we de meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis doornemen.

 

10 oorzaken van een erectiestoornis:

 1. Stress. Stress van het werk of privé. Geestelijke druk. Durk om te presteren bijvoorbeeld.
 2. Hormonale veranderingen.
 3. Ziektes die invloed hebben op het bekken gebied. Denk aan prostaat ziektes. Maar ook suikerziekte, hart- en vaatziekten of een hersenbloeding.
 4. Medicatie.
 5. Operaties in het bekken gebied. Denk aan een prostaat operatie.
 6. Algemeen ouderdom.
 7. Ongezonde levensstijl. Overgewicht maar ook roken, drugs en overmatig alcohol gebruik kan een oorzaak zijn van een erectiestoornis.
 8. Psychische oorzaken. Misschien opgelopen door een trauma op het gebied van seks.
 9. Verzwakte of zwakke bekkenbodemspieren.
 10. Gespannen of overactieve bekkenbodemspieren.

 

Een erectiestoornis kan een natuurlijke oorzaak maar ook onnatuurlijke oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door een ingreep of operatie is zo een onnatuurlijke oorzaak. Een natuurlijke oorzaak van een erectiestoornis is bijvoorbeeld een gespannen of zwakke bekkenbodemspier.

Vaak is het niet direct een lichamelijke oorzaak voor een erectiestoornis maar een psychische oorzaak van een erectiestoornis. Ik ken een goede test om je vermogen tot een erectie te testen. Dit hangt samen met 1 vraag. Heb je wel een ochtend erectie? Zo ja, dan weet je dat je in principe geen direct probleem hebt om een erectie te krijgen. Maar als het niet lukt op het moment van lichamelijk contact is dit een teken voor een psychische oorzaak. Het beste advies is dan ook eerst even te gaan praten met de huisarts. Die weet precies waar je dan terecht kan. Denk aan een psycholoog of eventueel een seksuoloog bij jou in de buurt.

 

Erectiestoornis door een zwakke bekkenbodem

De bekkenbodemspieren hebben een grote invloed op het hebben van gezonde en fijne seks. Bij een erectie stromen de zwellichamen in de penis vol met bloed. Dit bloed moet door de bekkenbodem heen naar de penis kunnen lopen. Bij een verzwakte of zwakke bekkenbodem kan het bloed wel naar de zwellichamen toe lopen. Maar de bekkenbodemspieren kunnen de zwellichamen niet volgelopen houden. Bij een gezonde bekkenbodem sluit de bekkenbodem de volgelopen zwellichamen af. Maar bij een zwakke bekkenbodem kan een erectie niet in stand worden gehouden omdat het bloed weer makkelijk uit de zwellichamen loopt. Een oplossing bij een zwakke of verzwakte bekkenbodem is het trainen en versterken van de bekkenbodem. Kijk eens bij mijn versterkende bekkenbodemoefeningen en ga aan de slag!

 

Erectiestoornis door een gespannen bekkenbodem

De bekkenbodem kan niet alleen verzwakt zijn. Ook een gespannen of overactieve bekkenbodem is van grote invloed op het ontwikkelen van een erectiestoornis. Bij een gespannen en overactieve bekkenbodem bereikt het bloed, dat naar de zwellichamen in de penis wilt stromen, de penis niet. Door de gespannen bekkenbodem bij de man kan het bloed niet naar de zwellichamen van de penis stromen. Het bloed bereikt niet of niet in zijn geheel de zwellichamen van de penis en de erectie is afwezig of deels afwezig. Door een gespannen en overactieve bekkenbodem kan dus een erectiestoornis ontstaan.

 

Geestelijke oorzaak van een erectiestoornis

De bekkenbodem kan door veel ontregeld worden zowel lichamelijk als geestelijk. Dit kan dus ook jouw opwinding of orgasme beïnvloeden.

 

Denk aan de volgende punten als het gaat over opwinding of orgasme problemen:

 • Gebrek aan kennis omtrent het aan en ontspannen van de bekkenbodem spieren.
 • Slechte ervaringen omtrent seks. Bijvoorbeeld een opgelopen trauma.
 • Angst over seks. Bijvoorbeeld een opgelopen trauma.
 • Pijn tijdens de seks.
 • Pijn na de seks.
 • Hormonale veranderingen.
 • Verdere psychische of relationele oorzaken.
 • Fysieke opgelopen schade als bij een ongeluk.
 • Ziektes.
 • Medicatie.
 • En je levensstijl. Al eerder genoemd: roken en drinken bijvoorbeeld, of het gebruik van drugs. 

 

Dit allen kan jouw ervaring met seks verstoren en beïnvloeden. De stress loop op en een erectiestoornis kan zo ontstaan. De zin in seks is bij mannen vaak aan de erectie te zien. Maar je kan ook erge zin hebben maar met andere gedachten kampen. Je kan je wel voorstellen dat als je vaak vroeg tijdig klaarkomt je een angst ontwikkeld. Hierdoor kan je in een viskeuze cirkel terecht komen waardoor je geen zin meer ontwikkeld in seks en dus een erectie stoornis kan ontwikkelen.

 

De oplossing van een erectiestoornis

Bij een erectiestoornis is het goed om te weten waardoor jij een erectiestoornis ervaart. Zo is bij stress ontspanning gebaad en bij een slechte levensstijl zijn wat aanpassingen aan te raden. Bij medicatie gebruik is het verstandig om de effecten van de medicatie te bespreken met de arts. Verder zagen we een operatie of ongeluk als oorzaak van een erectiestoornis. Vaak gaat een operatie of ongeluk gepaard met een verzwakte bekkenbodem. De bekkenbodem trainen is dan de goede weg voor jou.

 

Bij een gespannen bekkenbodem als oorzaak van een erectiestoornis is het belangrijk dat jij aan de gang gaat met bekkenbodem ontspanningsoefeningen. Ik heb een aantal ontspanning en ontdekkingsoefeningen voor je klaar staan. Je kan deze oefeningen gebruiken bij een overactieve bekkenbodem maar ook bij een slappe bekken bodem. Leer kennis te maken en maak er desnoods een gezamenlijke activiteit van. Je kan samen namelijk een hoop leren en heeft altijd positief effect op je eigen bewustwording en relatie.  Help elkaar en gun elkaar de tijd om lekker te kunnen genieten. En seks is niet alleen maar penetratie. Je kan ook heerlijk genieten van bijvoorbeeld een massage of lekker knuffelen in bed. Zoek naar de voor jou juiste alternatieven en je zal zien dat je hierdoor goed kan gaan ontspannen. De rest volgt van zelf.

 

Bij een verzakte of zwakke bekkenbodem als oorzaak van een erectiestoornis is het belangrijk dat jij de bekkenbodem gaat trainen en gaat versterken. Ga aan de slag met bekkenbodem versterkingsoefeningen en kijk eens bij mij op de site. Je kan meteen beginnen als jij weet dat een verzakte bekkenbodem de oorzaak is van jouw erectiestoornis.

Mocht de oorzaak van jouw erectiestoornis nog niet helemaal bekend zijn neem dan contact op met jouw huisarts.

 

Penispijn tijdens of na de seks

Pijn in je penis na en tijdens het vrijen komen veel voor als de partner van de man niet voldoende kan ontspannen. Een gespannen bekkenbodemspier kan zich dan strak klemmen om de penis. Dit kan bij de man zorgen voor een pijnlijke piemel. Ga samen eens nadenken over ontspanningsoefeningen. Deze leren je bewuster worden met de bekkenbodem en zorgen voor een ontspanning waardoor seks weer leuk kan zijn en voor jullie beiden; seks zonder pijn. Mocht dit jullie zelf niet goed lukken neem dan eens contact op met een bekken therapeut als een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. Een seksuoloog of een psycholoog is ook een optie. Maar deze zijn er meer om te praten in plaats van de praktische oefeningen.

 

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.