4 Oorzaken en 4 oplossingen over goed leeg plassen

Leegplassen is lastiger dan je denkt. Oorzaken en oplossingen over goed leeg plassen

Om goed te kunnen plassen is het belangrijk dat er sprake is van een goede toilethouding, het juiste toiletgedrag en het paraat hebben van de juiste informatie omtrent het goed leeg plassen. Om goed te kunnen leeg plassen zullen de bekkenbodemspieren moeten ontspannen. Door deze ontspanning wordt de urine buis niet meer dichtgedrukt en kan er urine controleert naar buiten komen. Toch kan het goed leeg plassen verstoord raken. Denk bijvoorbeeld aan een operatie in of rondom het bekken, overactieve en te gespannen bekkenbodemspieren, een verzakking van een orgaan in het bekken en eventueel door verkeerd aangeleerd toiletgedrag. In dit artikel zullen we de oorzaken van het niet goed te kunnen plassen maar ook de oplossing om goed te kunnen leeg plassen bespreken.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Goed leegplassen klinkt makkelijk. En is ook voor de meeste mensen geen enkel probleem. Toch is dit een lastig doel voor degene die wellicht moeite hebben met de blaas te legen. Het niet goed leegplassen van de blaas kan voor een steeds terug komende blaasontsteking zorgen. Er zijn veel verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat goed leegplassen van de blaas een lastige opgaven wordt. Het bekken gebied zit nu eenmaal vol met organen. Ze hebben dan ook zeker effect op elkaar. Toch zijn er verdere onderzoeken nodig om jouw oorzaak precies aan te wijzen. Want zonder juiste oorzaak is het lastig behandelen.

 

Ik neem je mee in mijn artikel over het goed leeg plassen van de blaas. In dit artikel heb ik een aantal oorzaken en oplossingen voor je opgesomd. Toch kan je na het lezen van dit artikel nog aardig wat vragen hebben of juist behoefte hebben aan meer informatie. Kijk gerust eens verder op de site ik heb genoeg paraat staan voor je. Ook kan je eens op de blauwe woorden klikken om meteen naar een diepgaander artikel te gaan die ingaat op het blauw gekleurde woord. Veel leesplezier.

 

Alles over plassen

In principe plast iedereen en we doen dit al heel ons leven. Toch weten we vaak maar weinig over plassen. Want span je bijvoorbeeld je bekkenbodemspieren aan of ontspan je juist als je wilt plassen? Veel mensen zullen aanspannen zeggen. En dat is niet het geval. Om te plassen moeten de bekkenbodemspieren zich ontspannen. Wat we wel weten is dat plas urine is afkomstig uit de blaas. De blaas loopt gedurende de dag vol en we gaan zo’n 7 keer per dag naar de wc.

 

De bekkenbodemspieren en plassen

De spieren die plassen mogelijk maken, zoals wij het in een gezonde toestand kennen, zijn de bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren liggen onder in jouw bekken. Deze spiergroep heeft 2 openingen bij de man en 3 bij de vrouw. Openingen voor de vagina, plasbuis en anus zijn dus aanwezig in het geval van 3 openingen. Deze bekkenbodemspieren zijn de hele dag actief. Ze zorgen ervoor dat jouw anus, vagina en plasbuis netjes zijn afgesloten. Je wilt natuurlijk niet de hele dag zelf met de billen bij elkaar lopen. Om goed te kunnen plassen is het de zaak om deze spieren boven de wc te ontspannen. Je laat ze los en de urine of ontlasting vind zijn weg naar buiten.

Het is belangrijk dat jij goed de tijd neemt om te plassen of te poepen. Leeg de blaas goed en als je denkt klaar te zijn kan je voor de zekerheid nog even de bekken naar voren of naar achter kantelen. Dan kunnen de laatste achter gebleven druppels ook de uitgang vinden.  

Kijk voor al mijn tips en adviezen even naar mijn artikelen over toiletgedrag. Daar leg ik stap voor stap uit wat jij het beste kan doen op de wc.

 

Oorzaken van het niet goed leeg kunnen plassen.

 

Oorzaak 1: Door verzakking en niet goed kunnen plassen.

De blaas kan snel beïnvloed worden door omliggende organen en spieren. Het bekkengebied zit er namelijk vol mee. Denk alleen al aan alle spieren en pezen, baarmoeder, vagina, rug zenuwen, darmen en de blaas zelf. Een soort verkeer knooppunt. Het kan dus zijn dat een verzakking van een omliggend orgaan jouw plas problemen veroorzaakt. Denk aan de blaas zelf of bijvoorbeeld de baarmoeder. Door de verzakking kan de blaas in een andere hoek komen en de plasbuis is dan niet helemaal meer onder op de blaas, misschien is die zelfs wel wat hoger komen te liggen. Hierdoor loopt het laatst overgebleven urine niet in de plasbuis.

 

Oorzaak 2: Door overactieve bekkenbodemspieren niet goed kunnen plassen.

Ook is het mogelijk dat de bekkenbodem spieren overactief zijn. Hierdoor kan de sluitspier van de blaas niet goed ontspannen. En is leegplassen dus een probleem. Want om goed te kunnen plassen moet je nu eenmaal goed kunnen ontspannen. Plassen is net zoals bij het poepen alleen mogelijk bij het ontspannen van de anus of spieren rondom de plas buis. Hier zorgen jouw bekkenbodemspieren voor. Deze bekkenbodemspieren zijn de hele dag door flink aangespannen om er voor te zorgen dat jouw plas en poep er niet zomaar uitloopt. Het is dus de noodzaak dat jij de spieren goed kan ontspannen als jij boven de wc hangt. Als dit niet mogelijk is doordat de bekkenbodemspieren overspannen en dus overactief zijn kan jij ook niet goed leeg plassen.

 

Oorzaak 3: Door een operatie niet goed kunnen plassen.

Er is ook een oorzaak te bedenken die misschien wel begon als een oplossing. Want ook een operatie kan je moeite krijgen met leegplassen. Denk aan het blaas bandje als een TVT bijvoorbeeld. Hier wordt de blaashals wat opgetrokken. Een goed plas gedrag en goede toilethouding kan jou hier ook bij helpen. Een beetje urine in de blaas is niet erg maar dit moet niet te lang duren. Vaak is 100cc in korte tijd prima maar meer of langer kan tot ontstekingen leiden.


Oorzaak 4: Door verkeerd aangeleerd Toiletgedrag niet goed kunnen plassen.

Toiletgedrag is het gedrag dat jij vertoont op het toilet. Maar dan vooral gericht op de manier waarop jij plast of poept. Deze manieren heb je misschien wel al je hele leven aangehouden. Maar toch kan het zo zijn dat door jouw aangeleerde manieren je nu klachten hebt ontwikkeld. Als jij niet goed kan leeg plast omdat jij bijvoorbeeld niet goed de tijd neemt op de wc kan er urine achter blijven in de blaas. Deze achter gebleven urine kan weer gaan ontsteken.

 

 

Wat is de oplossing voor niet goed leeg kunnen plassen? Hoe plas jij goed leeg?!

 

Oplossing 1: Goede toilethouding en/of juist toiletgedrag om goed te kunnen plassen.

Het is behoorlijk lastig om goed leeg te kunnen plassen als de blaas of bijvoorbeeld de baarmoeder verzakt is. Neem sowieso een goede plas houding aan op de wc. Zo zorg je ervoor dat je de hoek van de blaas niet nog meer negatief beïnvloed. Zit goed rechtop met de voeten stevig op de grond. Houd de romp recht op en probeer goed te ontspannen. Neem de tijd. Ook kan het helpen om aan het einde van jouw plasbeurt de bekken naar voren en naar achteren te kantelen. Dit kan er voor zorgen dat die laatste druppels er toch nog uit gaan. Ook kan je de bekkenbodemspieren eens goed aanspannen en alles weer los laten je zal zien dat je nu beter kan ontspannen en er toch nog wat urine mee komt. Mocht dit allemaal niet lukken probeer dan wat blaas druk op de buik uit te oefenen. Druk met een hand net boven je schaambot. Zo kan je handmatig toch nog wat urine uit de blaas drukken.

 

Oplossing 2: Oefeningen en adviezen als jij goed wilt leeg plassen.

Als jij vooral last hebt van het goed kunnen ontspannen boven het toilet of je staat er voor open om eens goed naar jouw houding en toiletgedrag te kijken dan heb ik de juiste oefeningen voor jouw verzameld. Kijk daar gerust eens naar. Dit kan een prima eerste stap of ondersteunende stap zijn voordat of tijdens dat jij wordt behandeld door een specialist. Klik eens op de blauwe woorden om naar de oefeningen of adviezen te gaan.


Oplossing 3: Professionele hulp om goed te kunnen plassen.

Ga in alle gevallen eerst even langs jou huisarts. Die kan goed inschatten wat voor jou de beste oplossing kan zijn. Mocht je veel moeite hebben met ontspannen dan zal een bekkentherapeut als een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut wellicht een goede optie kunnen zijn. Ook staat een uroloog of gynaecoloog voor jou paraat met een geschikt plan.

 

Oplossing 4: Katheteriseren om de blaas goed leeg te krijgen.

Mochten al deze punten en ook therapeuten niet helpen is er nog een laatste stap. Zelf katheteriseren. Deze vorm wordt je in een ziekenhuis uitgelegd door een verpleegkundige. Deze zal je uitleggen hoe je dit zelf kan doen. Een onprettige oplossing maar als niks anders werkt wel een noodzakelijke handeling. Ga voor meer informatie even in overleg met de huisarts.

 

Samenvatting. Even alles op een rijtje.

 

Er is dus een hoop dat jij zelf kan doen om er voor te zorgen dat jij goed kan leeg plassen. Laten we alles nog even kort op een rijtje zetten.

 

Oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet goed kan leegplassen:

Oorzaak 1: Een verzakking van de blaas of ander omliggend orgaan.
Oorzaak 2: Overactieve bekkenbodemspieren.
Oorzaak 3: Een operatie.
Oorzaak 4: Verkeerd aangeleerd Toiletgedrag.


Oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat jij goed kan leegplassen:

Oplossing 1: Goede toilethouding en/of juist toiletgedrag.
Oplossing 2: Oefeningen en adviezen als jij goed wilt leeg plassen.
Oplossing3: Professionele hulp is in alle gevallen een goede stap richting jou oplossing.
Oplossing 4: In het extreemste geval is katheteriseren een optie.

 

Laatste tip voor het goed leeg plassen:

Als jij denkt klaar te zijn met plassen is het verstandig om nog even jouw bekken achterover en naar voren te kantelen. Je zal zien dat er toch nog wat achtergebleven urine naar buiten komt. Trek bijvoorbeeld ook nog eens de vagina of penis in en ontspan weer. Er kan dan toch nog wat urine ontsnappen omdat je nu extra ontspant.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.