Mannen en bekkenklachten bekkenpijn en bekken problemen

Mannen hebben een bekken. Elk mens en elk gewerveld dier heeft een bekken. Het bekken is een cruciale botdelen die het bovenlichaam en het onderlichaam met elkaar verbindt. Het bekken is ook voor de man een onmisbaar onderdeel van het skelet. Het bekken heeft meerdere cruciale functies. Zo beschermt het bekken de cruciale organen als de blaas, darmen, prostaat en de geslachtsorganen. Verder zorgt het bekken voor stabiliteit en controleert het bekken jouw lichaamsuitgangen. Mannen kunnen net zoals vrouwen bekkenpijn en bekkenklachten ontwikkelen. Bekkenpijn, bekkenklachten en bekkeninstabiliteit komen veel al voor bij vrouwen die of zwanger zijn of zwanger zijn geweest. Maar toch kunnen ook mannen bekkenklachten ontwikkelen. Bekkenpijn, bekkenklachten en ook bekkeninstabiliteit zijn bij een man mogelijk.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

Meest voorkomende bekkenklachten bij mannen

In en rondom het bekken gebeurt een hele hoop. Zo zitten je buikspieren, rugspieren en ook je beenspieren rondom het bekken. Maar ook belangrijke organen als je darmen, blaas en prostaat. Verder kan je nog denken aan de lichaamsuitgangen als de anus en de urine buis. Ook lopen er honderden zenuwen door het bekken naar de benen toe. Dus een soort knooppunt Hoevelaken van het lichaam. Er gebeurt een hoop. Maar als er ook maar 1 van deze wegen geblokkeerd raakt heb je meteen een fikse file. Dit is ook vaak aan de hand met het bekken. Mochten bijvoorbeeld je buikspieren te slap zijn kan je een pijnlijke onderrug of liezen krijgen. Disbalans is niet optimaal voor het bekken. En als het bekken klachten ontwikkeld zijn het al snel hele vervelende bekkenklachten met een aantal nare symptomen.

 

De 13 meest voorkomende bekkenklachten bij mannen:

  1. Niet volledig kunnen uitplassen. Wel aandrang voelen maar niet goed kunnen plassen of onderbroken kunnen plassen.
  2. Terug komende blaasontsteking. Ontstaat veelal door niet goed uit te plassen. Er blijft dan urine achter in de blaas die gaat ontsteken.
  3. Slappe urine straal bij het plassen en erg na druppelen.
  4. Urine verlies of urine incontinentie. Bijvoorbeeld na een operatie als aan je prostaat.
  5. Ontlasting incontinentie. Niet goed kunnen vast houden van ontlasting door te zwakke bekken spieren.
  6. Ontlasting obstipatie. Door een te strak en overspannen bekken. Aambeien kunnen dan ook ontstaan als je te veel kracht wilt zetten.
  7. Pijn rondom het gebied tussen de anus en de balzak. De bekkenbodem dus.
  8. Pijn of problemen bij het vrijen of de seks. Denk aan erectiestoornissen of problemen bij het klaarkomen.
  9. Pijn rondom de stuit of zitknobbels.
  10. Vaak moeten plassen. Denk aan 1x per 1-2 uur.
  11. Prostaat pijn en prostaat klachten. Denk aan een ontsteking van de prostaat of zelfs prostaat kanker.
  12. Chronische pijn in en rondom je lage rug, liezen, anus of wel bekkengebied.
  13. Pijn na een eventuele sterilisatie.


Dit zijn alle erg vervelende bekkenklachten voor de man. Meestal herken je deze bekkenklachten doordat ze zeurend aanwezig zijn. Als we het over de bekkenpijn gevallen hebben. Dus onderbuik pijn, bekkenpijn, onderrugpijn, anus pijn, penis pijn of prostaat pijn kan je vaak herkennen aan een zeurderige bekkenpijn. De overige punten doen zich voor bij een situatie. Denk aan een erectie stoornis of bekkenklachten omtrent de incontinentie. Maar wees niet bang het meeste is echt goed te behandelen. Dus ook bekkenklachten bij mannen zijn goed te behandelen.

 

Hoe ontstaan bekkenklachten bij mannen?

De bekkenklachten kunnen voortkomen uit een gebeurtenis. Denk aan een operatie. Maar ook vanuit jouw lichaam zelf. Denk aan een spier verslapping of een overbelasting van de spieren in of rondom het bekken. De spier die het meest betrokken is bij bekkenklachten is de bekkenbodemspier. Deze bekkenbodemspier ligt onderin het bekken. De organen in het bekken worden door de bekkenbodem op hun plek gehouden. Ook zorgt de bekkenbodemspier voor de lichaamsuitgangen. De bekkenbodem opent en sluit de anus en de urinebuis. Dit gebeurt veel al onbewust. De bekkenbodemspier spant de gehele dag aan om jouw urinebuis en anus te sluiten. En als jij boven de wc hangt zal de bekkenbodem ontspannen zodat de lichaamsuitgangen open komen te staan.

 

Een overactieve en te gespannen bekkenbodem bij mannen

Als de bekkenbodem overbelast raakt door bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk, veel bukken en tillen van zware objecten of door chronisch hoesten zal de bekkenbodem niet goed kunnen ontspannen. De bekkenbodem is nu overactief en te gespannen. Goed ontlasten wordt nu lastig. De urine en ontlasting hoopt zich op en de blaas en darm zal overlopen als deze overvol raken. Zo ontstaat overloop incontinentie. Ook kunnen klachten als obstipatie of een blaasontsteking nu ontstaan. De overactieve bekkenbodem komt het meeste voor bij mannen. Ontspannen is de oplossing van een te gespannen bekkenbodem. Kijk eens bij mijn ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodem om de controle over jouw bekkenbodem terug te krijgen.

 

Een zwakke bekkenbodem bij mannen

De bekkenbodemspieren kunnen ook verzwakt raken. Bij mannen raken de bekkenbodemspieren verzwakt na een operatie. Denk aan een prostaat operatie bijvoorbeeld. De bekkenbodemspieren raken bij een operatie in het bekken gebied verzwakt. Het is dus goed om de bekkenbodemspieren na een operatie te gaan trainen. Versterk de bekkenbodemspieren met mijn bekkenbodemoefeningen. Dan werk jij goed aan jouw herstel.

 

Bekkenklachten komen vaak opzetten bij een inspanning. Denk bijvoorbeeld aan opstaan, traplopen, sporten, hoesten, niezen of wanneer je heel nodig naar de toilet moet. Dit zijn allemaal handelingen en bewegingen waarbij de druk in jouw onderbuik oploopt. Als de druk oploopt in je onderbuik zal ook de druk in jouw bekken doen verhogen. De druk op de bekkenbodemspieren loopt te hoog op en de bekkenbodemspieren kunnen bezwijken onder de druk. Als de bekkenbodemspieren verzwakt of juist overbelast zijn, kunnen ze de oplopende buikdruk niet goed. En zo kan je bijvoorbeeld urine of ontlasting verliezen.

 

Deze bekkenklachten kunnen ook vaak jouw dagelijks leven beïnvloeden. Het is ook begrijpelijk dat je bepaalde situaties wilt mijden als je incontinentie klachten ervaart. Zoek daarom snel hulp om dit probleem onder controle te krijgen. Je wilt natuurlijk niet geïsoleerd raken, maar gewoon jou activiteiten kunnen blijven doen. Denk bijvoorbeeld eens aan het trainen van bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren zijn goed te trainen en het versterken van de bekkenbodemspieren kan jij zelf doen. Kijk eens bij mijn bekkenbodemspier oefeningen.

 

 

Specialisten hulp bij mannen met bekkenklachten

Mocht je niet snel op zoek gaan naar hulp kunnen kleinen bekkenklachten uit eindelijk uit lopen op grote bekkenklachten als incontinentie dus trek echt aan de bel. Er zijn enorm veel specialisten die jou kunnen helpen. Denk aan een huisarts om mee te beginnen. Ook zal je in aanraking kunnen komen met een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, uroloog of een seksuoloog. Dit is even puur afhankelijk van jouw bekkenklachten. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut is misschien niet waar je meteen aan denkt maar deze therapeuten zijn gespecialiseerd in bekkenklachten bij mannen. Dit is dan ook een extra studie na de 4 jaar HBO studie om bekkenfysiotherapeut te worden. Uitermate geschikte bekken professionals dus.

 

Je kan het best altijd eerst even naar de huisarts. En ga zeker naar de huisarts bij onderstaande bekkenklachten:

  • Pijn rondom het gebied tussen de anus en de balzak. De bekkenbodem dus.
  • Pijn of problemen bij het vrijen of de seks. Denk aan erectiestoornissen of problemen bij het klaarkomen.
  • Pijn rondom de stuit of zitknobbels
  • Prostaat pijn en prostaat klachten. Denk aan een ontsteking van de prostaat of zelfs prostaat kanker.
  • Pijn na een eventuele sterilisatie.

 

Bij deze bekkenklachten kun je na verwijzing terecht bij een uroloog of  een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut:

  • Niet volledig kunnen uitplassen. Wel aandrang voelen maar niet goed kunnen plassen of onderbroken kunnen plassen.
  • Terug komende blaasontsteking. Ontstaat veelal door niet goed uit te plassen. Er blijft dan urine achter in de blaas die gaat ontsteken.
  • Slappe urine straal bij het plassen en erg na druppelen.
  • Urine verlies of urine incontinentie. Bijvoorbeeld na een operatie als aan je prostaat.
  • Ontlasting incontinentie. Niet goed kunnen vast houden van ontlasting door te zwakke bekkenbodemspieren.
  • Ontlasting obstipatie. Door een te strak en overspannen bekken. Aambeien kunnen dan ook ontstaan als je te veel kracht wilt zetten.
  • Chronische pijn in en rondom je lage rug, liezen, anus of wel bekkengebied.
  • Pijn na een eventuele sterilisatie.

 

En als je seksuele bekkenklachten ervaart kan je naar (heel verrassend) een seksuoloog. Denk aan de volgende:

  • Pijn of problemen bij het vrijen of de seks. Denk aan erectiestoornissen of problemen bij het klaarkomen.

 

10 Meest voorkomende bekkenklachten uitgelegd

Laten we even wat veel voorkomende bekkenklachten uitlichten. Ik probeer alle bekkenklachten zo kort maar ook duidelijk mogelijk voor je te samenvatten. Je kan altijd even ook op de site kijken ik heb nog enorm veel artikelen waarbij ik de klachten, oplossingen, diepgaandere informatie, tips en oefeningen voor je heb verzameld. Dus mocht je hier nog niet alles vinden kijk dan gerust even verder.

 

Bekkenklacht bij mannen 1: Pijn rondom je stuitje. Stuitpijn

Pijn rondom je stuit word meestal erger als je veel hebt gedaan. Als je moe word kan de pijn namelijk toe nemen. Denk aan het einde van de dag bijvoorbeeld. Ook bij bewegingen als bukken, traplopen, omdraaien in bed of handelingen als fietsen roept snel stuitpijn op. Stuitpijn komt vaak door het niet goed bewegen en een overbelasting van de spieren en banden om de stuit zelf. Ook is een ongeluk bijvoorbeeld hard vallen op de stuit een veel voorkomende start van jouw bekkenklachten. Neem dan vooral rust en laat je stuit goed herstellen. Ga desnoods even naar de huisarts om je te laten controleren op een breuk bijvoorbeeld.

 

Bekkenklacht bij mannen 2: Pijn rondom je liezen en de onderbuik

 

Pijn in de onderbuik of zelfs in je liezen komen vaak voort uit de spieren in en rondom het bekken. Dit is net zoals je eventuele stuitpijn vaak erger aan het einde van de dag. Traplopen of bukken doet extra zeer. Dit is vaak op te lossen als je gaat letten op je houding en jouw bewegingen. Neem rust en probeer de juiste spieren te gebruiken. Mochten jouw buikspieren of rugspieren te zwak of juist overspannen zijn dan kan je dat aanpakken onder begeleiding van de juiste oefeningen of een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut of een bekkenfysiotherapeut.

 

Bekkenklacht bij mannen 3: Scrotumpijn

Pijn in of rondom de balzak of scrotum is erg vervelend. De ballen kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn. Veelal komt deze pijn door een overbelasting of een te hoge spanning in jouw bekkenbodemspieren. Deze bekkenklachten en bekkenpijn van de scrotum kan met ontspanningsoefeningen goed verholpen worden. Neem eens een kijkje bij de door mij verzamelde bekkenbodemoefeningen.

 

Bekkenklacht bij mannen 4: Prostaatpijn

Pijn in de onderbuik, Pijn rondom de anus, Pijn in het gebied tussen de balzak en anus deze bekkenklachten kunnen allemaal duiden op pijn van de prostaat. Bij eventuele prostaatpijn is het belangrijk dat de oorzaak van de pijn goed wordt onderzocht. Is er bijvoorbeeld sprake van een ontsteking? En waarom is de prostaat ontstoken? Je huisarts kan je daar een snel antwoord op geven. Dit gaat vaak via een eenvoudig bloed of/en urine onderzoek. Urine wordt op kweek gezet. Hierdoor wordt vrij snel duidelijk welke bacterie jouw kwelt. Dit moet je weten om ook meteen passende medicatie te krijgen.

 

Als de huisarts wat vind uit deze voorgaande onderzoeken zal er wellicht ook een inwendig onderzoek volgen. Een erg belangrijk onderzoek. Maar fijn is anders. De prostaat wordt, met behulp van een witte handschoen en een aantal vingers, via de anus onderzocht. Maar wees gerust meestal is een bloed en/of urine onderzoek genoeg. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat jij geen prostaatkanker ontwikkeld. Prostaatkanker is namelijk een veel voorkomende kanker soort bij mannen.



Bekkenklacht bij mannen 5: Erectiestoornis

Een zeer vervelende aandoening en voor veel mannen een taboe. Maar een erectiestoornis is goed te behandelen. Echter kunnen er een hoop oorzaken te grondslag liggen van jouw erectiestoornis. Je eigen huisarts kan zelf vaak al uitzoeken of jouw erectiestoornis een psychische of lichamelijke oorzaak heeft. Een gezonde levenswijze is altijd aan te raden want roken, alcohol drinken en drugs gebruik kunnen al van invloed zijn op jouw erectiestoornis. Maar ook een trauma of verwachtingspatroon van jou en je partner wat betreft seks kunnen erg uiteen liggen. Hierdoor kan allemaal jouw erectiestoornis ontstaan.

 

Verder kan jouw bekken een invloed hebben op jou erectiestoornis. Als jouw bekkenbodemspieren te slap zijn kan het bloed in de penis niet worden vast gehouden en verlies je jouw stevig erectie. Als jouw bekkenbodemspieren te gespannen zijn en overactief zijn kan het bloed niet goed bij jouw penis komen. Beide kunnen deze een oorzaak zijn voor jouw erectiestoornis. Echter beide ook los goed te behandelen een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou vaak goed op weg helpen. Ook kan je eens kijken bij mijn bekkenbodemoefeningen. Zo kan je bij een zwakke bekkenbodem de bekkenbodemspieren trainen en bij een overactieve bekkenbodem de bekkenbodem leren ontspannen.

 

Bekkenklacht bij mannen 6: Vervroegd klaarkomen of niet kunnen klaarkomen. Vervroegde ejaculatie of niet kunnen ejaculeren

Als jij een te gespannen bekkenbodem hebt kan je ook problemen krijgen met een goede ejaculatie of een orgasme. Je bekkenbodemspieren spannen zich aan als ze zich klaar maken voor seksueel contact. Mocht jij al te veel spanning hebben in jouw bekkenbodem dan kan deze extra spanning voor pijn zorgen. Deze pijn zorgt ervoor dat je niet geniet en dus niet goed klaar kan komen. Ook te vroeg klaar komen kan een gevolg zijn van de toegenomen of aanwezige spanning. De bekkenbodem is nu te gespannen en te overactief. Ontspanning is jouw uitweg. Ontspanningsoefeningen zijn hierin voor jouw belangrijk.

 

Bekkenklacht bij mannen 7: Urineverlies of urine incontinentie

Een bezoek aan de huisarts is ook erg aan te raden als je last hebt van urineverlies. En al helemaal als hier geen duidelijke aanleiding toe is. Denk bijvoorbeeld aan een operatie of ander letsel. Na dit bezoek kan je door gestuurd worden naar bijvoorbeeld een uroloog die verder gaat met de onderzoeken. Na de uroloog kan je terecht komen bij een  bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Dit als blijkt dat de klachten fysiek opgelost kunnen worden. Als jouw klachten fysiek zijn door een verzwakte bekkenbodemspier of voort komen uit een overactieve en te gespannen bekkenbodemspier kan je ook eens kijken bij mijn bekkenbodemoefeningen. Ontspannen is belangrijk bij een gespannen bekkenbodem en versterken bij een verzwakte bekkenbodem.

Urine incontinentie is dus goed te behandelen door middel van de juiste oefeningen en begeleiding.

 

Bekkenklacht bij mannen 8: Ontlastingsverlies of ontlasting incontinentie

Ontlastingsverlies is vaak een gevolg van of te slappe bekkenbodemspieren of juist te gespannen en overbelaste bekkenbodemspieren.

Te slappe bekkenbodemspieren kunnen niet goed de anus dichtknijpen en zo verlies jij de controle over jouw ontlasting.

Te gespannen en misschien wel overbelaste bekkenbodemspieren kunnen ervoor zorgen dat je de ontlasting niet goed kan lozen. Hierdoor hoopte de poep zich op en zal de ontlasting zich ongewild naar buiten duwen. Ook wel Urge incontinentie genoemd.

 

Maar ook dit is beide goed te behandelen door middel van de juiste oefeningen en begeleiding.

 

Bekkenklacht bij mannen 9: Obstipatie

Obstipatie ontstaat door een te gespannen bekkenbodem. Een beetje zoals hierboven beschreven. De ontlasting kan niet goed weg komen en jij voelt de drang maar kan niet goed naar de wc gaan. Ontspannen is bij jou het code woord. Er zijn goede oefeningen om jou op de wc te helpen en te helpen ontspannen om goed leeg te poepen.

 

Je herkent een obstipatie aan een opgeblazen gevoel en het gevoel van blijvende aandrang om naar de wc te gaan.

 

Bekkenklacht bij mannen 10: Chronische pijn in en rondom je lage rug, liezen, anus of wel bekkengebied

Een ander probleem rondom het bekkengebied is een chronische bekkenpijn. Dit kan veel oorzaken hebben. Aanhoudende pijn in en rondom het bekken noemen we dan ook chronische bekkenpijn. Vaak ligt een aandoening in het verleden te grondslag. Denk aan een probleem met je prostaat of eventueel een operatie. Een uroloog, huisarts maar ook zeker een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou helpen in de zoektocht naar de oorzaak van jouw aanhoudende bekkenpijn. Schaam je dus niet om veelvuldig op bezoek te gaan bij een specialist.

 

Korte samenvatting van de oorzaken van bekkenklachten bij mannen

Dus het is nu duidelijk waar je als man tegen aan kan lopen. Laat ik nog even de oorzaken van bekkenklachten en bekkenpijn bij mannen opsommen.

 

Mannen kunnen tegen de volgende oorzaken aanlopen voor het ontwikkelen van bekkenklachten:

  • Overactieve en te gespannen bekkenbodemspieren.
  • Verzwakte bekkenbodemspieren.
  • Verkeerd gebruik van de spieren rondom het bekken.
  • Na een trauma, zeg een val bijvoorbeeld bij stuitpijn.
  • Na een operatie.
  • Aandoening van een orgaan als de prostaat of zelfs de blaas.

 

Lees hier meer over deze oorzaken van bekkenklachten bij mannen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.