Traplopen is voor 70% van de vouwen met bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit pijnlijk of zeer vermoeiend. De oorzaak van de pijn of vermoeidheid door het traplopen komt door de belasting op de bekkenbanden en de bekkenspieren. Traplopen doe je vaak door met 1 been van 1 traptreden gebruik te maken. Je slaat dus met het andere been een trede over. Dit betekend dat het volle lichaamsgewicht plus de kracht om door te stappen, maar door 1 been wordt opgevangen. Telkens wordt 1 been maximaal belast. Dit kan de bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap doen verergeren. De bekkenbanden worden bij elke stap extra belast terwijl ze nu al aangedaan zijn door de bekkeninstabiliteit. Om de pijn door het traplopen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn te verminderen is het aan te raden om tree voor tree te lopen. Zo gebruik je beide benen op elke treden en neemt de belasting op het bekken enorm af. Ook kan je als je de trap af loopt achterste voren naar beneden lopen. Dit zorgt er ook voor dat de belasting ook met het naar beneden lopen af neemt.

 

Laten we nog even samen wat termen doornemen. Zodat we goed begrijpen wat er bijvoorbeeld wordt bedoelt met bekkeninstabiliteit en wat bekkenpijn eigenlijk betekend.


Wat is bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

In de volksmond wordt bekkeninstabiliteit in voor veel situaties genoemd. Maar dit is vaak onterecht. Bekkeninstabiliteit is bijvoorbeeld geen aandoening of iets wat jouw klachten hoeft te geven. Bekkeninstabiliteit is namelijk aanwezig tijdens elke zwangerschap. Bekkeninstabiliteit is zelfs onmisbaar bij de zwangerschap. Na de eerste 3 maanden van de zwangerschap komt er een hormoon vrij die jouw bekken voorbereid op de bevalling. Relaxine genaamd. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw bekkenbanden loser worden. Deze zitten namelijk normaal gesproken heel strak om jouw bekken heen. Nu de bekkenbanden loser worden, is het mogelijk om straks een baby door de vagina naar buiten te laten komen. Het hoofdje en de schouders zouden anders nooit door het bekken heen passen. Een heel natuurlijk proces dus.

Toch kan dit proces van het wijder worden van het bekken pijnlijk zijn. Dit noemen we dan bekkenpijn. Bekkenpijn kan je herkennen aan 5 verschillende symptomen.

 

5 Symptomen van bekkenpijn door bekkeninstabiliteit:

  1. Stekende pijn bij een beweging of een continue zeurende pijn.
  2. Het gevoel van een gordel om het bekken heen. Een bandgevoel.
  3. Vermoeid gevoel rondom of in het bekken of de bekkenbodem.
  4. Verslapte bekkenbodemspieren. Denk aan ongewenst urine verlies of ontlasting verlies.
  5. Hypermobiliteit. Te veel beweging in het bekken kan pijnlijk zijn. Een knarsend gevoel of een stekende pijn in de liezen, heupen, onderrug of onderbuik.

 

Wil jij meer lezen over bekkeninstabiliteit of bekkenpijn dan kan je hier klikken. Of ga naar deze pagina om alle artikelen over bekkeninstabiliteit te zien.

 

Kan je traplopen tijdens de zwangerschap?

Traplopen tijdens de zwangerschap is haalbaar maar zal in de loop van de zwangerschap steeds zwaarder worden. Het toenemende lichaamsgewicht in combinatie met de toenemende instabiliteit van het bekken maken dat traplopen steeds zwaarder wordt. Zorg er dus voor dat jij weet wat je kan doen als traplopen verderop in de zwangerschap steeds iets moeilijker wordt.

Kan je traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Als jij last hebt van bekkenpijn tijdens de bekkeninstabiliteit is traplopen mogelijk maar zal pijnlijk zijn. Ook kan je erg vermoeid zijn van een keer de trap op lopen. Vooral de trap op lopen is vaak pijnlijk of vermoeiend. Als je pijn vrij of met minder pijn de trap wilt op lopen wanneer jij last hebt van bekkeninstabiliteit is het aan te raden om tree voor tree de trap op te gaan en beide benen op de tree te laten landen. Zo stap je niet door en verklein jij de kans op bandenpijn.

 

 

Is traplopen goed voor de bekkenbodem?

Traplopen is niet per definitie goed voor de bekkenbodem. Toch kan het wel goed zijn om bijvoorbeeld bekkenbodem versterkende oefeningen te doen terwijl jij traploopt. Zo versterk jij de bekkenbodem terwijl jij ook een aantal andere spieren gebruikt. Traplopen is een zware bezigheid. Je gebruikt veel spieren om trap te kunnen lopen. Helemaal bij het trap op lopen gebruik je veel kracht. Ook zijn we gewend om door te lopen op de trap. We slaan dus steeds een treden over met een been. We stappen door zo gezegd. Dit door stappen geeft extra druk op 1 been. Er is steeds een been dat in zijn eentje het lichaam naar boven moet bewegen. Traplopen kan dus goed zijn voor de bekkenbodem in combinatie met de juiste bekkenbodemoefeningen.

 

Is traplopen slecht voor bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spiergroep. Spieren hebben beweging nodig. Traplopen is een bezigheid waarbij er veel spieren worden gebruikt waaronder de bekkenbodem. Traplopen is dus eerder goed dan slecht voor de bekkenbodem. Maar als de bekkenbodem overactief is kan traplopen als pijnlijk worden gezien. En bij een overactieve bekkenbodem en een verzwakte bekkenbodem kan traplopen een bezigheid zijn waarbij je bijvoorbeeld urine kan verliezen. Dit omdat traplopen vaak zorgt voor een oplopende buikdruk. Mocht jij last hebben van bekkeninstabiliteit door bijvoorbeeld de bekkenpijn of bandenpijn dan kan traplopen de bekkenbanden extra irriteren.

Is traplopen tijdens de zwangerschap slecht?

Tijdens de zwangerschap is traplopen niet slecht. Het kan zelfs een goede beweging zijn om de been spieren gezond en sterk te houden. Toch zijn er een aantal omstandigheden tijdens de zwangerschap waarbij traplopen niet is aan te raden. Denk aan bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit, na de bevalling of wanneer jij sterk vermoeid raakt van traplopen tijdens de zwangerschap.

Waarom doet traplopen tijdens de zwangerschap pijn?

Tijdens de zwangerschap kan traplopen pijnlijk zijn door de bekkenpijn tijdens de bekkeninstabiliteit. De bekkenbanden zijn nu meer opgerekt en bij een zware beweging of handeling kan dit een stekende pijn of zeurende pijn geven in de liezen, heupen en de onderbuik. De bekkenbanden raken dus meer geirriteerd tijdens het traplopen. En door de zwangerschap zijn de bekkenbanden al behoorlijk geirriteerd. Je gaat bij een zware beweging dus nog verder over de grens van een bekkenband heen.

Waarom is traplopen tijdens de zwangerschap vermoeiend?

Een vermoeiend gevoel in of rondom het bekken na het traplopen is een normaal verschijnsel. De bekkenbanden zijn door de zwangerschap al maximaal belast. De bekkenbanden worden opgerekt en staan maximaal aangespannen. Als ze dan nog extra worden belast door een bepaalde beweging kunnen ze een stekende pijn veroorzaken. Maar ook kunnen de bekkenbanden vermoeid aanvoelen. Zie de bekkenbanden als een over vermoeide boxer die na zijn 1e wedstrijd (de zwangerschap) nog een potje moet boxen (de trap op lopen). De boxer zal dan nog vermoeider zijn. Zo is het ook met de bekkenbanden. De vermoeide bekkenbanden worden nog vermoeider door zware inspanning.

 


Beste manier van traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Traplopen tijdens de zwangerschap met bekkeninstabiliteit en wellicht bekkenpijn vraagt een iets andere aanpak dan wanneer jij in een normale situatie traploopt. Laten we een aantal tips voor het traplopen tijdens de zwangerschap en bij bekkeninstabiliteit doornemen.

4 Tips voor traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:

  1. Loop tree voor tree.

Als jij zwanger bent en last hebt van jouw bekken bij het traplopen is het verstandig om niet door te stappen op de trap. Loop tree voor tree. Dit voelt onnatuurlijk en traag maar is de minst belastende manier van de trap op en naar beneden lopen bij pijn.

  1. Loop achterwaarts.

Wanneer jij veel last ervaart van de bekkenpijn tijdens de zwangerschap wanneer jij naar beneden loopt van de trap dan kan je eens overwegen om achterwaarts naar beneden te lopen. Dit belast het bekken minder. Loop ook hier nog steeds tree voor tree.

  1. Op de billen.

Op de billen naar beneden is een veilige en pijnloze manier van de trap af gaan wanneer jij pijn ervaart door de bekkeninstabiliteit en de bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Ga zachtjes naar beneden op de billen en laat de armen het werk doen.

  1. Zorg voor een lage frequentie.

Loop zo min mogelijk de trap op en af. Na de bevalling is dit sowieso aan te raden. Zet daarom jouw baby spullen op de beneden verdieping en zorg ervoor dat je niet steeds naar boven hoeft voor een rompertje, billendoekjes het aankleedkussen etc. Koop desnoods wat setjes dubbel zodat je alles ook beneden hebt.

  1. Gebruik de leuning.

Gebruik de leuning bij het op en af gaan van de trap tijdens de zwangerschap. Dit geeft extra steun maar ook zeker wat veiligheid. Zo voorkom je wellicht een val door de vermoeidheid die kan optreden tijdens het traplopen.

 

De risico’s van traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Traplopen is een zware bezigheid. Je gebruikt veel spieren die het lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in moeten verplaatsen. Wanneer het bekken en de bekkenbanden al verzwakt zijn is de kans aanwezig op wat meer schade aan deze bekkenbanden door een zware handeling als traplopen. Extra schade aan de bekkenbaden bij overmatig traplopen bij bekkeninstabiliteit is dus een risico. Ook is er een risico op vallen tijdens de zwangerschap bij het traplopen. Traplopen tijdens de zwangerschap kan zeer vermoeiend zijn. En door de vermoeidheid is het mogelijk dat jij de kracht in de benen niet helemaal onder controle hebt. Het is mogelijk om dan het evenwicht te verliezen. Neem dus alle tijd en denk aan de tips van het traplopen als jij de trap op gaat tijdens of na de zwangerschap.

 

Conclusie van het traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Traplopen verdient alle aandacht als jij zwanger bent of net bent bevallen. Door de bekkeninstabiliteit kan traplopen vermoeiend zijn of zelfs pijnlijk. Probeer traplopen tijdens de zwangerschap te beperken en voorkom daarmee extra schade aan de bekkenbanden. Loop de trap op en af door per tree te lopen en sla geen treden over. Sta dus steeds met beide benen op de zelfde tree voordat je naar de volgende gaat. Gebruik de leuning goed. En bij het naar beneden lopen kan je zittend naar beneden gaan maar ook achterwaarts om de belasting op het bekken te verminderen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.