autorijden met bekkeninstabiliteit autorijden met bekkenpijn. pijn bij het autorijden. onderrug pijn tijndens het autorijden. autorijden en zwanger

Autorijden kan bij het ervaren van bekkeninstabiliteit en/of bekkenpijn lastig zijn. 65% van de vrouwen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn vindt autorijden te pijnlijk. Dit komt door de onvoorspelbaarheid van een autorit. Zo kan bijvoorbeeld de weg erg hobbelig zijn en onverwachts pijn stoten geven aan de bekkenbanden. Verder is het niet in te schatten wat er gaat gebeuren tijdens een autorit. Ineens moeten remmen kan erg gevoelig zijn maar ook het optrekken van de auto als je gas geeft kan gevoelig zijn als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Onverwachtse bewegingen zorgen voor de meeste pijn tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Verder maakt het bekken tijdens het autorijden bewegingen die het normaal niet gewent is. Zo worden de al pijnlijke bekkenbanden extra belast. Toch is autorijden haalbaar met een aantal tips en wellicht een paar hulpmiddelen. Denk vooral goed aan de duur van de autorit en de mogelijke pauze momenten. Het steeds zitten in de zelfde houding is namelijk ook een punt wat de bekkenpijn kan verergeren.

 

Wat is bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Bekkeninstabiliteit ontstaat hoofdzakelijk tijdens de zwangerschap rond de 12e week. Rondom deze week komt er een hormoon vrij. Relaxine genaamd. Dit hormoon zorgt ervoor dat vanaf nu jouw bekken wijder wordt. De banden rondom het bekken worden weker en de bekkenbotten krijgen meer ruimte om te bewegen. Dit is noodzakelijk om straks tijdens de bevalling de baby genoeg speling te geven om zonder al te veel problemen naar buiten te komen. Dit proces hoeft niet pijnlijk te zijn. Maar de meeste zwangere vrouwen ervaren toch enigszins wat klachten door deze bekkeninstabiliteit. Als er pijn wordt ervaren noemen we dat bekkenpijn.

 

Symptomen van bekkenpijn door bekkeninstabiliteit

Een aantal symptomen van bekkenpijn door bekkeninstabiliteit is het voelen van een bandgevoel rondom het bekken, een zeurderige pijn in en rondom het bekken of onderrug, een stekende pijn bij een beweging in het bekken en een vermoed gevoel in de onderrug of het bekken. Bekkeninstabiliteit is dus noodzakelijk tijdens de zwangerschap maar de bekkenpijn die het gevolg kan zijn van de bekkeninstabiliteit kan erg vervelend zijn.

Lees hier alles over bekkeninstabiliteit en bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

 

Kan je autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is zeker mogelijk. Maar dit hangt af van de mate van bekkenpijn. Hoe erg is de bekkenpijn? en Hoe ga jij om met de bekkenpijn? zijn nu belangrijke vragen om te kunnen beoordelen of autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn voor jou mogelijk is. Is de bekkenpijn ondragelijk en krijg jij bij bepaalde bewegingen een onverwachtse pijn steek in het bekken? Dan is autorijden niet aan te raden. Ervaar jij meer een zeurderige continue bekkenpijn in de onderrug of rondom het bekken dan is autorijden vaak wel mogelijk. Als de stekende pijn in of rondom het bekken niet extreem is kan autorijden wel. Oefen desnoods eerst even op een parkeerplaats met je partner. Rem eens hard, maak scherpen bochten en ervaar eens wat dit met je doet.

 

Hoelang kan je autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

De lengte van de autorit met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn hangt natuurlijk af van de mate van pijn. Toch is het zelfde advies aan te houden als bij de houdingstips rondom het zitten met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Als je 20 minuten in dezelfde houding zit is het aan te raden om 5-10 minuten een andere houding aan te nemen. Bij 20 minuten zitten is 5-10 minuten staan of lopen aan te raden en andersom. Plan dus goed de pauze momenten in bij een langdurige autorit. Zo voorkom je verdere overbelasting van de bekkenbanden. Bewegingen als lopen zorgen ook voor een goede doorbloeding van de spieren in de rug en in en rondom het bekken. Een goede doorbloeding van de pijnlijke spieren en banden kan de bekkenpijn doen verminderen.

 

Hoe ver kan je autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Het is aan te raden om na 20 minuten te hebben gereden 5-10 minuten pauze te houden waarbij je even loopt of gaat staan. 20 minuten auto rijden staat gelijk aan 20-30km. Het is dus belangrijk dat je bij een afstand meer dan 20km een rust moment inplant. Zo voorkom je wederom overbelasting van het al pijnlijke gebied in en rondom het bekken.

 

Doet autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn pijn?

Autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn hoeft geen pijn te doen. Toch is de kans op pijn als jij bekkenpijn ervaart door de bekkeninstabiliteit tijdens het autorijden vergroot. Dit komt bijvoorbeeld door onverwachtse bewegingen of een hobbelige weg.


Wat voor pijn kan je ervaren bij het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kan je een aantal soorten pijn verwachten. Bekkenpijn is namelijk niet te vangen onder 1 soort pijn. Bekkenpijn kan stekende onverwachtse pijn zijn maar ook een zeurderige pijn rondom de onderrug of het bekken. De stekende pijn komt opzetten bij een onverwachtse beweging. De bekkenbanden worden bij deze onverwachtse beweging opgerekt. Dit geeft een stekende pijn. De zeurderige pijn is vaak continue aanwezig en is vaak goed beheersbaar als je op tijd pauze neemt en van houding wisselt.

 

Waarom is autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn pijnlijk?

Autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kan op door een aantal verschillende redenen pijnlijk zijn. Laten we 6 redenen van pijn tijdens het autorijden opsommen:

  1. Het zitten in de zelfde houding.

Tijdens het autorijden zit je continue in de zelfde houding. En omdat je zit drukt het gewicht van de buik en de gehele romp op het bekken. Het bekken staat dus continue onder 1 en dezelfde druk tijdens het autorijden.

  1. Onverwachtse bewegingen.

Een autorit is niet te voorspellen. Er rent een kat voorbij, er steekt iemand over, iemand wisselt van baan zonder knipperlicht en noem nog maar eens wat veel voorkomende situaties in de auto op. Deze onverwachtse situaties vragen om actie. En deze acties zet jij in. Je gebruikt nu abrupt jouw spieren en je beweegt meer dan je wellicht nu zou denken. Ook veranderd de druk van de auto op het lichaam. Bij remmen wordt je naar voren gedrukt en bij gasgeven weer hard naar achter. Dit zijn allemaal bewegingen die ervoor kunnen zorgen dat de bekkenbanden extra worden opgerekt.

  1. Hobbelige weg.

Een hobbelige weg geeft continue schokken. Dit is bij de ene auto beter voelbaar dan bij de andere. Maar elke extra schok kan pijnlijk zijn. Ook komen de hobbels en kuilen vaak onverwachts. Je kan je dus vaak niet goed voorbereiden en schrap zetten bij een aankomende hobbel. De bekkenbanden krijgen nu extra schokken te verduren en dit kan dan ook voor een stekende pijn zorgen. Ook kan je door een hobbelige weg heel verkrampt gaan zitten. De onderrug en de bekkenbodemspieren worden nu snel overbelast.

  1. Geen juiste zithouding.

Veel mensen weten niet precies wat goed zitten is. Hoe zit je goed rechtop bijvoorbeeld? En als jij bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit ervaart kan je ook op voorhand al anders gaan zitten. Pijn zorgt er namelijk vaak voor dat je een andere krampachtige houding aanneemt. En door een andere houding aan te nemen overbelast je weer andere spieren die deze belasting niet gewent zijn. Een goede zithouding zorgt voor minder belast bekken. Zit dus goed rechtop en gebruik de rugleuning. Zit op goede afstand van het stuur. Houd de armen licht gebogen en zorg dat je goed bij de pendalen kan terwijl je nog met de rug tegen de rugleuning zit.

  1. Niet natuurlijke bewegingen van het bekken.

Tijdens het autorijden beweegt het bekken. Je wordt een beetje door elkaar geschud. Het bekken is deze bewegingen niet gewent. Tijdens een situatie zonder bekkeninstabiliteit zijn de bekkenbanden sterk genoeg om deze klappen op te vangen. Maar als jij bekkeninstabiliteit hebt zijn de bekkenbanden week en een stuk slapper. De bekkenbotten kunnen hierdoor wat vrijer bewegen. Dit kan pijn veroorzaken.

  1. Angst voor pijn.

Als jij bang bent om bekkenpijn te hebben tijdens het rijden, is de kans groot dat je heel verkrampt beweegt. De spieren die jij nu aanspant zijn dit niet gewent en raken overbelast. Dit kan zorgen voor een zeurderig gevoel in de onderrug, bovenrug en rondom het bekken. Zit zo ontspannen mogelijk en neem voldoende pauze om van houding te wisselen.

 

autorijden met bekkeninstabiliteit autorijden met bekkenpijn. pijn bij het autorijden. onderrug pijn tijndens het autorijden. autorijden en zwanger

Wat kan je doen tegen de bekkenpijn tijdens het autorijden?

Om tijdens het autorijden de bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit zo veel als mogelijk te beperken kan je een aantal dingen doen. Dit kan variëren van het gebruiken van een plastic zak bij het instappen, voldoende pauzes in plannen, denken om de zithouding en het gebruiken van een hulpmiddel. Lees onderstaande tips voor tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

 

4 Tips voor autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:

  1. Gebruik bij het instappen een plastic zak.

Stap op de volgende manier in de auto. Open de deur en leg een plastic zak (vuilniszak) op de stoel waarop je plaats wilt gaan nemen. Ga met de rug naar de stoel staan en buig in de knieën en beweeg de billen naar de stoel. Ga op de plastic zak zitten. De benen staan nu nog buiten. Til de benen iets op. Plaats de rechterhand op het stuur of dashboard en draai op de billen de benen tegelijk naar binnen. Zo zorg je ervoor dat de je niet wijdbeens instapt en de druk van het lichaamsgewicht op 1 van de benen legt. Haal de zak onder je vandaan en het rijden kan beginnen.

  1. Pauzes inplannen tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Zoals eerder vermeld is het inplannen van pauzes tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn cruciaal. Houdt daarom qua tijd 20 minuten rijden aan en houdt vervolgens 5-10 minuten pauze waarbij je even gaat lopen. Dit bevorderd de doorbloeding in en rondom het bekken. Denk jij meer in kilometers dan in tijd houdt dan tussen de 20-30km aan. Houdt vervolgens ook 5 minuten loop pauze.

  1. Gebruik hulpmiddelen tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Een plastic zak is een goed hulpmiddel om in de auto te komen zonder dat je direct al bekkenpijn ervaart. Een ergonomisch kussentje is een ander hulpmiddel die jij kan gebruiken. Deze zorgt voor minder druk op het bekken tijdens het autorijden. Kijk een hier voor wat ergonomische kussentjes.

  1. Juiste zithouding tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Een goede zithouding kan een hoop problemen voorkomen. Zo belast je geen spieren die niet belast hoeven te worden. Gebruik de rugleuning van de autostoel en zorg ervoor dat je niet te ver van het stuur af zit. De armen moeten gebogen worden gehouden en zit tegen de rugleuning aan terwijl je bij de gaspendalen kan komen.

 

Is autorijden goed voor de bekkenbodem?

Autorijden is niet per definitie slecht voor de bekkenbodem maar ook niet goed. De bekkenbodem is een spier en tijdens het autorijden wordt deze spier niet actief bewogen. De spier wordt dus niet direct versterkt tijdens het autorijden.

 

Bekkenbodem trainen tijdens het autorijden

De bekkenbodem kan wel actief getraind worden tijdens het autorijden. Dit is ook makkelijk en goed te doen. Zo maak je de toch al saaie autorit toch een stuk leuker. Kijk eens bij mijn versterkende bekkenbodemoefeningen om direct ook tijdens het rijden te werken aan een krachtige bekkenbodem.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Hier vindt je mijn persoonlijke aanbevelingen bij een verzwakte bekkenbodem

Ik hoop dat je informatie heb gevonden waar jij direct wat mee kan. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer hulp blijf dan lezen. Ik zal hieronder een aantal producten opsommen die uitermate geschikt zijn om jou te helpen bij het versterken van de bekkenbodem:

  1. Versterkende bekkenbodemoefeningen: Deze versterkende oefeningen zijn speciaal voor jou samengesteld om de bekkenbodem te trainen en dus te versterken. Dit is een trainingsmodule met veel verschillende bekkenbodemoefeningen die per periode steeds zwaarder worden. Zo zorg jij voor een ijzersterke bekkenbodem en verhelp en voorkom jij bekkenklachten, bekkenpijn en andere bekkenproblemen. Ga nu direct naar de bekkenbodemoefeningen.
  2. Vaginale/anale oefen kegels: De vaginale of anale oefenkegels (ook wel vaginale ballen of Ben Wa ballen genoemd) zijn zeer goed te combineren met de versterkende bekkenbodemoefeningen van aanbeveling punt 1. De vaginale kegels verschillen in gewicht. Je kan na mate jouw herstel vordert de zwaarte van de kegels aanpassen. Zo blijven de bekkenbodemoefeningen uitdagend en werk jij aan een sterke bekkenbodem. Ga direct naar het overzicht van vaginale en anale oefen kegels die ik jou kan aanraden.
Lees meer »
Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.