• Direct gedownload
 • Professioneel advies
 • Vrijblijvend
 • Alle info op 1 site
Home » Artikelen » Zwanger » Alle Zwanger artikelen » Zitten met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Zitten met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Zitten met bekkenpijn zitten met bekkeninstabiliteit zitten met bekkenklachten zitten met onderrug pijn zitten met bekkenpijn recht op zitten met bekkeninstabiliteit

Bij zitten met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat de zithouding goed is, er wordt gezeten op een goede stoel en er voldoende afwisseling is tussen een zittende houding en beweging. De zithouding is belangrijk om bekkenpijn te voorkomen. Zit goed rechtop op de zitknobbels, gebruik de rugleuning, zit met de knieën in 90 graden door de stoel op de juiste hoogte te zetten en gebruik bijvoorbeeld de armleuningen. Verder is de stoel belangrijk bij bekkeninstabiliteit. Zorg voor een goede ergonomische stoel waarbij de zitting zacht maar stevig is, de rug leuning goed ondersteund en een stoel waarbij jij de hoogte zelf kan instellen. Naast een goede zit bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat jij goed van houding en beweging wisselt. Na 30 minuten zitten is het belangrijk om even te staan en een kort rondje te lopen. De bekkenbodem en bekkenbanden staan zittend erg onder druk. Door te lopen en even van houding te veranderen ontspannen de bekkenbodem en de bekkenbanden. Let op deze punten als je met zo min mogelijk bekkenpijn wilt kunnen zitten als jij last hebt van bekkeninstabiliteit:

 

 1. Zit goed recht op. Zit op de zit knobbels.
 2. Sta stevig met de voeten op de grond.
 3. Zorg dat de knieën ongeveer in 90 graden staan.
 4. Gebruik de rugleuning om de rug te ondersteunen.
 5. Houdt de bovenrug recht.
 6. Kijk met een rechte nek naar jouw computer scherm.
 7. Gebruik de armleuningen ter ondersteuning.
 8. Bij het opstaan schuif eerst goed naar voren op de zitting, plaats een voet meer naar voren en zet af op de leuningen.
 9. Zit niet te lang achter elkaar. Wissel je bewegen af. Bijvoorbeeld 30 minuten zitten 10 minuten staan of lopen etc.

 

Klik hier als jij op zoek bent naar bekkenbodemoefeningen of klik hier als jij producten zoekt voor jouw bekken en ga naar de Bekken Winkel.

 

Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit met wellicht wel bekkenpijn dan zijn een aantal bewegingen erg pijnlijk. Denk aan lang staan, gewicht verplaatsen naar 1 been, traplopen, een draaiende beweging, opstaan, tillen, bukken en ook zeker lang zitten. Het is soms dan ook verdraaid lastig om een goede houding te vinden waarbij jij het goed lang vol kan houden. Eerst is het goed om uit te zoeken waar je precies last van hebt. Laten we samen de bekkeninstabiliteit en ook bekkenpijn langs lopen. Want als je weet wat je hebt weet je ook wat je er aan kan doen.

 

Zitten met bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan pijn lijk worden als jij lang achter elkaar zit. En deze bekkenpijn die kan ontstaan zorgt ervoor dat jij toch een stuk minder prettig en ook minder lang achter elkaar kan zitten. Jouw dagelijkse bezigheden zullen heel anders verlopen als jij bekkenpijn ervaart. Je gaat je anders bewegen en even strijken, traplopen, lang zitten of lang staan kan ineens heel onprettig worden. Het is dan ook belangrijk dat jij weet wat jij kan doen als je goed wilt zitten met bekkeninstabiliteit. Maar wat is bekkeninstabiliteit nu precies?

 

Wat is bekkeninstabiliteit

Bekken instabiliteit treedt hoofdzakelijk op bij vrouwen. Tijdens of rondom de zwangerschap en bevalling. Alle vrouwen krijgen bekkeninstabiliteit maar niet alle vrouwen krijgen hier ook last van. Deze bekkeninstabiliteit ontstaat aan het begin van de zwangerschap. Er komen allerlei hormonen vrij en er zijn er een aantal die alvast wat voorbereidend werk gaan doen. Deze hormonen gaan namelijk jouw bekken voorbereiden op de vaginale bevalling. Er moet een baby straks door jouw bekken heen, naar buiten kunnen komen en daar is jouw bekken nu nog te smal voor. De bekkenbanden en bekkenbodemspieren worden weker en worden een stuk minder belastbaar. De hormonen gaan de touwen laten vieren. En omdat ze de spanning op het bekken een beetje los laten kunnen jouw bekkenbotten wat bewegelijker worden. De bekkenbotten kunnen langs elkaar gaan knarsen. De bekkenbanden en bekkenbodemspieren proberen nog wel zo goed als mogelijk het bekken bij elkaar te houden. Maar dit wordt lastig als de bekkenbodem en de bekkenbanden steeds wat weker worden.

 

Hoelang kan je zitten met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Als jij bekkenpijn ervaart bij je bekkeninstabiliteit is het verstandig dat je niet te lang in de zelfde houding blijft werken. Te lang zitten of te lang staan kan jouw bekkenpijn enorm doen toenemen. Houdt daarom 30 minuten aan voor het maximaal achter een gesloten zitten of staan. Na 30 minuten is het aan te raden om van houding te wisselen. Na 30 minuten zitten kan je het beste even 15 minuten staan of een stukje gaan lopen. Zo blijven de bekkenbanden soepel en bewegelijk.

 

Een zwangerschap is de grootste oorzaak van de bekkeninstabiliteit maar wat zijn de symptomen?

 

8 symptomen bij bekkeninstabiliteit:

 1. Een vermoeiend gevoel.
 2. Een zeurderig gevoel.
 3. Een stekend gevoel.
 4. Dit voornamelijk rondom de onderrug.
 5. Rondom het stuitje.
 6. Pijn in de liezen.
 7. Een trekkend naar de boven benen.
 8. Een band gevoel rondom het bekken.

 

9 Tips bij zitten met bekkeninstabiliteit

Er zullen veel bewegingen steeds moeilijker gaan als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. Denk aan bukken, tillen, opstaan, lang staan, liggen, traplopen, draaien en ook lang zitten. Laten we eens dieper op het zitten ingaan. Dit doen we natuurlijk vaak en veel beroepen zijn ook zittend.

 

9 Tips bij zitten met bekkeninstbailiteit: 

 1. Gebruik een comfortabele maar vooral ook stevige stoel met steun punten als een rugleuning of armleuning. Een bureaustoel of eetkamer stoel is vaak erg fijn.
 2. Het zitvlak moet stevig maar ook goed verend zijn. Neem desnoods een plat kussentje om tussen de bips en het zitvlak in te leggen.
 3. Een opblaasbaar bandje is ideaal om het gebied van vagina tot anus te ontlasten. Tijdens een herstel van een prostaat operatie is het voor mannen ook ideaal om een opblaasbaar kussentje te gebruiken.
 4. Voldoende afwisseling is de sleutel doe niks lang achter elkaar. Wissel zitten af met even een stukje lopen en anders om.
 5. Pijn is een teken dat je moet afwisselen van houding. Je voelt zelf aan wanneer de grens is bereikt.
 6. Zit goed rechtop. Gebruik de leuningen en sta met de voeten stevig op de grond. Knieën in 90 graden.
 7. Zit goed op de zitknobbels. Trek de onderrug niet te bol maar druk die ook niet te veel in de leuning. Netjes recht dus.
 8. Zit iets met de benen wijd. Is misschien niet zo netjes maar tijdens de zwangerschap vaak wel een stuk fijner.
 9. Nooit met de benen over elkaar zitten. Is netjes maar erg pijnlijk en belastend voor de bekkenbanden.

 

zitten met pijn zitten met bekkenklachten zitten met bekkenpijn zitten met bekkeninstabiliteit zitten met bekkenklachten zitten achter een bureau zitten met bekkenpijn

Zitten bij bekkeninstabiliteit met bekkenpijn

Zitten kan extra pijnlijk zijn als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. En al helemaal als jij tijdens deze bekkeninstabiliteit ook bekkenpijn ervaart. Als je zit komt er extra druk op het bekken. Het gewicht van je boven lichaam komt nu op jouw bekken te liggen en dat kan erg belastend zijn. Het is vooral belangrijk dat jij weet wat je moet doen als jij last hebt van bekkeninstabiliteit met bekkenpijn en jij toch redelijk wilt kunnen zitten. Maar wat is bekkeninstabiliteit met bekkenpijn nu precies?

 

Wat is bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit?

Je kan dus last hebben van bekkeninstabiliteit. Dit gaat niet altijd gepaard met bekkenpijn. Want sommige vrouwen hebben geen last van hun bekkeninstabiliteit. Maar als jij wel last hebt van jouw bekkeninstabiliteit kan je zeggen dat jij ook bekkenpijn hebt. Tijdens de zwangerschap zit de bekkenpijn vast aan de bekkeninstabiliteit. Door de onstabiele bekken krijg jij tijdens bewegingen pijn. Toch kan je ook bekkenpijn ervaren zonder bekkeninstabiliteit en dus buiten de zwangerschap. Je kan andere bekkenklachten ervaren als een overactieve bekkenbodem, vaginisme of prostaatpijn (bij mannen) als je last hebt van bekkenpijn. Bekkenpijn is dus simpel weg, pijn in of rondom je bekken. Denk aan je onderrug, liezen, heupen of zelfs het stuitje. En het stuitje doet dan vooral weer pijn als je gaat zitten.

 

6 Oorzaken van bekkenpijn:

 1. Door een ernstige val of trauma van het bekken.
 2. Pijn in de onderrug door een verrekking of overbelasting.
 3. Overactieve bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren liggen onder in jouw bekken en regelen bijvoorbeeld het openen en sluiten van de anus, plasbuis en of vagina. Deze bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn en die spanning kan erg pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld vaginisme is een goed voorbeeld als het gaat over een overactieve bekkenbodem.
 4. Bekkeninstabiliteit tijdens of na een zwangerschap. Door hormonen worden de bekkenbanden weker en het bekken onstabiel. Dit kan erg pijnlijk zijn bij bewegen.
 5. Prostaatpijn voor of na een prostaat operatie.
 6. Pijn na een bevalling rondom de vagina en anus. Vaak wond pijn.

 

8 Tips bij zitten met bekkenpijn

Toch is het niet geheel hopeloos als jij last hebt van bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit en kan jij met een aantal tips misschien toch iets beter zitten. Het is wel belangrijk dat jij weet waardoor jouw bekkenpijn is ontstaan. Zo kan je er wat aan doen. Als jij bijvoorbeeld een verzwakte bekkenbodem hebt en steun mist kan je de bekkenbodem gaan versterken met bekkenbodem oefeningen. Als de bekkenbodem te gespannen is moet je deze leren ontspannen met ontspannende bekkenbodem oefeningen. Toch zijn er een hoop algemene tips die jij kan proberen toe te passen als jij last hebt van bekkenpijn en je wel redelijk wilt kunnen zitten.

 

8 tips voor zitten bij bekkenpijn:

 1. Zit op een stevige maar comfortabele stoel. Eetkamer stoelen zijn vaak erg geschikt ook bureau stoelen voldoen vaak beter.
 2. Een goed kussen is belangrijk. En na de bevalling is een opblaasbaar bandje misschien wel lekker. Hier zit in het midden een gat waardoor de vagina en of anus niet geïrriteerd raken.
 3. Beweging en afwisseling zijn voor jouw belangrijk. Zit desnoods 30 minuten en sta of loop daarna weer 10 minuten. Wissel af.
 4. Pijn is een teken dat je moet afwisselen van houding. Je voelt zelf aan wanneer de grens is bereikt.
 5. Zit goed rechtop. Gebruik de leuningen en sta met de voeten stevig op de grond. Knieën in 90 graden.
 6. Zit goed op de zitknobbels. De ene voelt dit beter als de ander. Dikke billen of niet zeg maar. Maar je kan het ook aan de onderrug zien. Trek die niet te bol maar druk die ook niet te veel in de leuning. Netjes recht dus.
 7. Temperatuur kan helpen. Test eens een warme kruik of juist een koudpacking als je wond eventueel aan het herstellen is.
 8. Zit niet met de benen over elkaar. Maar desnoods een beetje wijdbeens.
Bekkeninstabiliteit en recht zitten. Ergonomisch zitten met bekkeninstabiliteit bekkenklachten en zitten, zitten op het werk met bekkenklachten zitten met bekkenpijn
Bekkeninstabiliteit en recht zitten. Ergonomisch zitten met bekkeninstabiliteit bekkenklachten en zitten, zitten op het werk met bekkenklachten zitten met bekkenpijn


Zitten met bekkenklachten

Bekkenklachten zijn er in allerlei vormen, geuren, smaken en maten. Je kan je dus wel voorstellen dat jouw dagelijks leven behoorlijk verstoord kan zijn als jij last hebt van bekkenklachten. Bekkenklachten nemen ook vaak een stukje schaamte met zich mee. Mensen vinden het lastig om nog te gaan winkelen, even met vriendinnen op stap te gaan of bijvoorbeeld te gaan zwemmen. Maar deze schaamte is nergens voor nodig. Iedereen krijgt wel eens te maken met een vorm van bekkenklachten. En er is een hoop tegen te doen. Je kan nadat jij weet wat voor bekkenklachten je hebt goed aan de slag gaan met de daarbij passende bekkenbodemoefeningen. Als jouw bekkenbodem verzwakt is kan je aan de slag met het versterken van jouw bekkenbodem en als jouw bekkenbodem overactief is kun je juist de ontspannende oefeningen toepassen. Je zal zien dat je van jouw klachten af kan komen. Het kost tijd maar het is zeker haalbaar.

 

Wat zijn bekkenklachten

Bekkenklachten is een soort verzamel naam voor alle klachten in en rondom het bekken. Bekkenklachten kan je in 2 groepen onderverdelen. De groep waarbij jouw bekkenbodem verzwakt is en de groep waarbij de bekkenbodemspieren overactief zijn. Het is dus belangrijk dat jij weet bij welke groep je hoort.

 

Er kunnen zich een hoop bekkenklachten voordoen in en rondom het bekken. Zo kan je last hebben van de onderstaande bekkenklachten.

 

9 symptomen van bekkenklachten:

 1. Urine of ontlasting incontinentie. Verzwakte of overactieve bekkenbodem.
 2. Overactieve bekkenbodem.
 3. Een orgaan verzakking. Verzwakte bekkenbodem.
 4. Zwangerschap of trauma als een ongeval.
 5. Moeite hebben met plassen of poepen. Overactieve bekkenbodem.
 6. Pijn tijdens de seks Overactieve bekkenbodem.
 7. Verzwakte of overactieve bekkenbodem.
 8. Gevoelloze seks. Verzwakte bekkenbodem.
 9. Overactieve bekkenbodem.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.