beste houding om te bevallen met bekkeninstabiliteit. Beste houding om te bevallen. Bevallen met bekkenpijn

De beste houding om te bevallen is met de baarkruk of op handen en knieën, want dan pers je de baby naar beneden en heb je de zwaartekracht mee. De beste manier om te bevallen is door goed naar je lichaam te luisteren. Vaak geeft je lichaam aan wanneer je moet persen, meestal door de drang. Je kan daarom op je eigen initiatief persen, maar als je bang bent kan je ook vragen om coaching bij het persen van een verloskundige. Je hebt ook verschillende bevallingshoudingen om te helpen met persen en het gemakkelijker te maken voor jou. Eén van de meest voorkomende bevallingshouding is op je rug liggen, de meeste vrouwen bevallen op deze manier. Daarnaast heb je ook de bevallingshouding in bad, dit helpt je om de opening van je vagina te verzachten en het water geeft je ontspanning en steun. Door goed te bevallen kan je ook voorbereidend persen. Dit doe je bijvoorbeeld op de wc. Je voelt dan de aandrang om te persen, net als het moment wanneer je ontlasting hebt. Zo kan je de baby al eerder laten verschuiven in je baarmoeder en hoef je op het bed alleen de laatste fase van je bevalling te doorstaan.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

Wanneer ga je bevallen?

Meestal tussen de 37 en 42 weken kan je bevallen. Dat is ongeveer 3 weken voor de uitgerekende datum en 2 weken er na. De meeste vrouwen bevallen niet exact op de uitgerekende datum. Van de 100%, bevalt er ongeveer 4% op de uitgerekende datum. Vaak weet je dat je bijna gaat bevallen doordat je slijmprop verliest (een vlies die de baarmoeder beschermt). Als je vliezen eenmaal gebroken zijn, ga je in bevalling. Je krijgt dan last van weeën. De bevalling begint echter pas als je baby omlaag is gezakt en je moet gaan persen om je baby eruit te krijgen. Dit kan vaak nog wel even duren. Het verschilt per vrouw. Sommige bevallingen gaan snel en sommige wat trager. Het is daarom cruciaal om genoeg persoefeningen te doen tijdens je zwangerschap.

 

Bevallingshoudingen

Er zijn verschillende bevallingshoudingen om te bevallen van je baby. Sommige houdingen maken de bevalling wat soepeler voor jou en sommige vind je zelf misschien wat comfortabeler, omdat je denkt dat het minder pijn doet. Hieronder vind je een aantal houdingen om te bevallen:

 

Bevallingshouding 1: Rugligging

Voordeel:

De meest voorkomende bevallingshouding is liggend op je rug of ook wel rugligging genoemd.  Door je benen open te trekken en je knieën vast te houden, kan je veel kracht zetten tijdens het persen. Daarnaast is het voor de verloskundige een goede bevallingshouding, omdat ze je dan goed in de gaten kunnen houden. Deze bevallingshouding verkleint je bekkenuitgang. Het is dus verstandig om je voeten plat op het bed te zetten, zodat je bekkenuitgang groter kan worden.

 

Nadeel:

Je moet veel harder persen, omdat je tegen de zwaartekracht inwerkt. Je perst je baby namelijk omhoog. Je lichaam staat veel meer onderdruk.

 

Bevallingshouding 2: Zittend

Voordeel:

Deze bevallingshouding geeft je meer balans/zwaartekracht en je stuitje beweegt wat makkelijker mee. Bij deze positie is het handig om te leunen tegen een ruggensteun en je voeten plat op het bed te zetten en laat je handen op je knieën ontspannen. In tegenstelling to de rugligging, pers je naar beneden in plaats van naar boven. Een baarkruk is handig om te gebruiken bij deze bevallingshouding.

 

Nadeel:

Het kan minder ontspannend zijn als de rugligging.

 

Bevallingshouding 3: Zijligging

Voordeel:

Net als bij de rugligging krijg je bij de bevallingshouding zijligging de meeste kracht in je benen. Door het ene been naar je toe te trekken en/of op een kussen te laten ondersteunen, kan je makkelijker persen.

 

Nadeel:

Net als bij de rugligging moet je meer kracht zetten.

 

Bevallingshouding 4: Op de hurken

Voordeel:

Bij de bevallingshouding op de hurken, werkt de zwaartekracht met je mee. Er is wel één ding als je deze bevallingshouding wilt proberen, je moet het met je partner doen. Laatje partner zitten op een stoel en hurk dan tussen zijn benen. Hij kan je op die manier onder je armen vasthouden en ondersteunen. Bij deze bevallingshouding is je bekkenuitgang het grootst, alleen kan het wel zeer aan je benen gaan doen als je te lang hurkt.

 

Nadeel:

Net als bij de bevallingshouding zitten, kan het kramp veroorzaken en dan pijn doen.

 

Bevallingshouding 5: In bad

Voordeel:

De bevallingshouding in bad is voor veel mensen een aanrader, omdat het water lekker warm is en helpt je te ontspannen. Het warme bad vangt je weeën op en ondersteunt je. Daarnaast zijn de randen van het bad stevig en kan je makkelijker kracht zetten door je daaraan vast te houden. Als je last hebt van bekkeninstabiliteit, dan is deze bevallingshouding een aanrader.

 

Nadeel:

Het kan soms niet lukken om op deze manier te bevallen en dan moet je op het laatste moment nog naar het ziekenhuis. En je perst tegen de zwaartekracht in.

 

Bevallingshouding 6: De bevallingsbal

Voordeel:

De bevallingshouding op de bevallingsbal kan je gebruiken voor je hele bevalling. Het helpt niet alleen voor je weeën, maar je kan er ook op persen. Hoe doe je dat? Als je partner achter je staat en de bal tussen zijn benen klemt, kan hij niet wegrollen. Als je naar achteren leunt, kan je bekkenuitgang groter worden of leunend tegen de bevallingsbal.

 

Daarnaast kan je ook een andere bevallingshouding op de bevallingsbal doen. Door voorover op de bevallingsbal te liggen, met je knieën op de grond, kan je steun vragen aan de bevallingsbal. Het helpt je te persen en balanceren tijdens je bevalling. Zorg wel voor een zachte ondergrond, anders zijn je knieën beschadigd.

 

Nadeel:

Het kan kramp veroorzaken.

 

Bevallingshouding 7: Op handen en voeten

Voordeel:

De bevallingshouding op handen en voeten is een aanrader als je last hebt van aambeien, bijvoorbeeld door de zwangerschap. Door deze bevallingshouding is de druk op je onderrug en op je stuitje minder. Als je last hebt van rug weeën dan is deze bevallingshouding ook prettiger. Je kent deze houding hoogstwaarschijnlijk al door de seks tijdens de zwangerschap. Je moet op je handen en knieën leunen op het bed om zo weinig pijn in je stuitje te voelen.

 

Twee versies van persen

Je hebt twee versies van persen. De ene heet op je eigen initiatief persen en de andere noemen ze coaching persen.

 

 

Initiatief persen

Bij initiatief persen bedoelen ze spontaan persen, of terwijl dat doe je zelf. Hierbij voel je de natuurlijke drang van je eigen lichaam en reageer je daarop door te gaan persen. Hierbij pers je als het goed voelt. Je ademt niet te diep in, in tegenstelling, je houdt je adem in tijdens het persen en je ademt rustig uit als je lichaam dat aangeeft.

 

Coaching persen

Bij coaching persen bedoelen ze bevallen met hulp van de verloskundige. De verloskundige kan je helpen met persen als je baby 10cm is gezakt. De verloskundige vertelt je om diep adem te halen en heel hard te persen als ze begint te tellen tot 10. Je moet je buikspieren goed aanspannen en bij elke 3 weeën moet je persen om je baby een duwtje te geven.

 

Gecoacht persen heeft ook zijn nadelen. Als de verloskundige niet goed oplet kan er scheuren ontstaan. Daarnaast verhoog je risico op het bekken en de urinebuis. Als je gecoacht wilt persen, let dan vooral goed op en luister goed. Wees niet bang dat het fout gaat, want de verloskundige zijn er in gespecialiseerd.

 

Handige manieren om te persen

Voor de bevalling zijn er een paar handige hulpmiddelen. Ze helpen je om gemakkelijker te persen en je baby om laag te laten komen, zodat je bevalling iets soepeler kan verlopen.

 

Manier 1: Op de wc

Door bij vroege weeën op de wc te zitten en te gaan persen, zorg je dat de baby omlaaggaat. Op de wc is een handige manier, omdat je gewend ben om te persen als je daarop zit. Het is een soort automatische piloot. Normaal pers je dan ontlasting uit, maar nu pers je voor de baby. Daarnaast hebben sommige bevallingen ook ontlasting verlies en dat kan je dan gelijk wegspoelen. Let wel op dat dit alleen is om je baby te laten zakken, ga niet echt bevallen in de wc. De verloskundige heeft daar niet genoeg ruimte om je baby te helpen.

 

Manier 2: Op je knieën

Door van tevoren op je knieën te gaan zitten op het bed, kan je beter persen. De baby kan dan naar beneden zakken en je kan makkelijk steun vragen aan het hoofdbord van het bed of je partner. Doe dit alleen als de weeën er zijn en als de baby genoeg is gezakt, wissel dan om en ga op je rug liggen. Als je dit vanaf de eerste vroegtijdige wee gaat doen, dan kan je last krijgen van je knieën en kan er kramp ontstaan tijdens de bevalling.

 

Manier 3: De baarkruk

De baarkruk is een handig hulpmiddel om te bevallen. Zoals je al vermoed, ja het is een krukje, alleen in het midden en aan de voorkant heeft een opening. Op deze manier worden je benen ondersteunt door de grond en kan je genoeg kracht hebben om te persen. Op een gegeven moment kunnen de randen wel zeer beginnen te doen, dus gebruik het alleen om te persen en ga er daarna weer van af. Als je er echt op wil bevallen, ga dan tussen de weeën in opstaan om zo min mogelijk pijn te krijgen van de randen. Deze baarkruk helpt vooral bij de bevallingshouding zitten en op de hurken.

 

Fabels die niet helpen om de bevallen op te wekken

Veel mensen kennen wel één van deze fabels waarvan ze denken dat de bevalling wordt opgewekt door hun zelf. Bijvoorbeeld door het hart van een ananas te eten of wonderolie te drinken. Dit heeft daar niks mee te maken. Dit heeft alleen maar invloed op je darmen. Sommige denken zelfs dat seks ook helpt om de bevalling op te wekken. Als je als vrouw zijnde een orgasme krijgt, dan trekt je baarmoeder samen. Soms kan dit helpen om de baby een duwtje te geven, maar verwacht er niet veel van. Het heeft dus geen nut om elke dag seks te hebben om te zorgen dat je sneller gaat bevallen.

 

Dit zijnde beste houding om te bevallen:

  1. Met de baarkruk
  2. De bevallingsbal
  3. Op handen en knieën

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.