Vrouwen en problemen met seks door de bekkenklachten pijn tijdens de seks bekkenklachten bekkeninstabiliteit vrijen

Seks met bekkenpijn is mogelijk. Wel is het belangrijk dat de oorzaak van jouw bekkenpijn bekend is. De grootste oorzaak van bekkenpijn is een overactieve of te gespannen bekkenbodem. Dit betekend dat de vagina en anus ook erg gespannen kunnen zijn. Het inbrengen van een penis, vinger of hulpmiddel kan bij een overactieve en te gespannen bekkenbodem pijnlijk zijn. En bij het ervaren van pijn spannen de bekkenbodemspieren extra aan. Ga pijn dus niet forceren. Dan wordt de bekkenpijn erger en kan vaginisme of vulvitis zich ontwikkelen. Het is belangrijk dat als jij pijn ervaart door een gespannen bekkenbodem jij goed leert ontspannen. Ook bij mannen zijn een ontspannen en gezonde bekkenbodem cruciaal om te kunnen genieten van seks. Bij een overactieve bekkenbodem bij de man is het lastig om een erectie te krijgen. Ontspanning is ook hier op zijn plaats.

 

Door een eventuele functiestoornis van de bekkenbodem kan er een verzwakte bekkenbodem of een overactief bekkenbodem optreden.

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Verschil tussen een gespannen en een slappe bekkenbodem

Vouwen en bekkenklachten. We horen er enorm veel over. Er gebeurt ook een hoop in en rondom de bekken van een vrouw. Dus dat er iets mis kan gaan is niet heel erg gek. Denk alleen al aan een zwangerschap en een daarop volgende bevalling. Een enorme risicovolle gebeurtenis. Maar ook vrouwen die nooit of nog niet bevallen zijn kunnen bekkenklachten, bekkenpijn en andere bekkenproblemen ervaren.

Je kan eigenlijk door twee situaties bekkenklachten ervaren in de bekkenbodem en met de bekkenbodemspieren.  Dit is als de bekkenbodemspieren te gespannen en te overactief zijn of  als de bekkenbodemspieren te slap of verzwakt zijn. Laten we ze beiden even uitlichten.

 

Een gespannen bekkenbodem

Een overactieve en dus een te gespannen bekkenbodem geeft aan dat de bekkenbodemspieren veel te strak staan. Ontspannen is bijna niet mogelijk.

 

De bekkenbodemspieren zorgen er elke dag onbewust voor dat jouw anus en plasbuis netjes zijn afgesloten. En als jij moet plassen of poepen ontspan je de bekkenbodemspieren om de urine of ontlasting in de wc te laten vallen. Dit aanspannen doe je niet bewust. Je loopt niet de hele dag met je billen bij elkaar toch? Dat is erg fijn die onbewuste aanspanning. Het scheelt je een hoop verschoon werk. Maar er is ook en keerzijde. Omdat het zo onbewust is heb je er zelf niet echt direct controle over. Als er wat aan de hand is met jouw bekkenbodemspieren en je wilt ze anders gaan gebruiken is dat erg lastig.

 

Mochten de bekkenbodemspieren overactief zijn dan voel je waarschijnlijk niet direct wat er aan de hand is. Toch kan je een gespannen band om jouw heupen heen voelen. Bekkenpijn is door de grote hoeveelheid spanning in de bekkenbodemspieren ook zeker een groot symptoom.

 

8 Symptomen bij een overactieve bekkenbodem:

 1. Moeite hebben met plassen of poepen.
 2. Blaasontstekingen of obstipatie komt ook geregeld voor.
 3. Pijn tijdens de seks ervaren, een te strakke vagina.
 4. Iets inbrengen in de vagina is vrij wel onmogelijk. Denk ook aan een tampon.
 5. Vaginisme en vulvitis.
 6. Overloop incontinentie (Urge-Incontinentie). Door de ophopende ontlasting en urine kan er onder druk wat ongewenste urine of ontlasting ontsnappen.
 7. Bekkenpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, onderrug, liezen en heupen.
 8. Stuitpijn.

 

Als de bekkenbodem overactief is en de bekkenbodemspieren te gespannen zijn moet jij ze leren ontspannen. Krijg de bekkenbodemspieren weer onder controle en ontspan! Daar kan ik je bij helpen. Kijk eens bij mijn ontspannende bekkenbodemoefeningen.

 

3 Meest voorkomende oorzaken van een overactieve en te gespannen bekkenbodem:

Oorzaak 1: Fysieke belasting.
Een overactief bekkenbodem kan worden veroorzaakt door een aanhoudende hoge fysieke belasting. Denk aan zwaar fysiek werk. Dit heeft alles te maken met buikdruk. In jouw buik kan de druk erg oplopen. En die druk moet goed worden opgevangen door jouw bekkenbodemspieren.

Een oplopende buikdruk zal je kunnen vergelijken met persen. Doe dat maar is. Je merkt dat je je adem inhoud en naar de anus toe perst. Dit gebeurt ook als je bijvoorbeeld iets zwaars tilt. Maar ook in minder mate als je hoest, lacht en kucht. Het is de zaak dat je de druk niet te hoog laat oplopen. Je kan bijvoorbeeld goed door je buik blijven ademen om de druk te laten afnemen.

 

Oorzaak 2: Overgewicht.
Als jij overgewicht hebt of heel lang gehad hebt zal je ook meer kans hebben op een verzwakt bekken. Jou gewicht zorgde al voor een hogere buikdruk en de conditie van jezelf en ook jouw spieren zal niet optimaal zijn. De kracht is afgenomen en de druk van het gewicht neemt toe. Verslapping is bijna niet tegen te houden.

 

Oorzaak 3: Trauma.
Bij een gespannen bekkenbodem kan je ook denken aan een opgelopen trauma. Zo kan een situatie of herinnering er bij jouw voor zorgen dat de bekkenbodemspieren verkrampen. Denk maar eens aan een nare seksuele ervaring in het verleden. Het is dan lastig om zelf of bij jouw partner goed te kunnen ontspannen.

 

Verdere mogelijke oorzaken van een gespannen bekkenbodem

Mocht jij nou niks aan bovenstaande 4 oorzaken hebben dan zijn er nog een paar minder bekkende oorzaken bekend voor het krijgen van te gespannen bekkenbodemspieren.

4 oorzaken van een overactieve en te gespannen bekkenbodem:

 1. Als je veel bekend bent met spier problemen in de onderrug, heupen, SI gewrichten, stuitje of onderbuik. Kan dit zorgen voor een disbalans in de bekkenbodemspieren. Je gebruikt je spieren misschien anders en daardoor worden de bekkenbodemspieren overbelast en overactief kunnen raken.
 2. Tijdelijke darm problemen of darmziektes. De bekkenbodemspieren doen overmatig werk en kunnen overbelast raken.
 3. Veel terug kerende blaasontsteking of misschien wel een blaas aandoening. De bekkenbodemspieren doen overmatig werk en kunnen overbelast raken.
 4. Druk van de omgeving op het hebben van seks kan ook zorgen voor een overactieve bekkenbodem. Zo kan culturele druk maar ook druk vanuit een geloof van enorme invloed zijn op jouw bekkenbodem.

 

Seksuele klachten bij een overactieve en te gespannen bekkenbodem

Bij een overactieve en dus te gespannen bekkenbodem kan ook leiden tot een aantal bekende klachten:

 • Huid problemen rondom en in de vagina.
 • Pijn bij de seks.
 • Vaginisme. Vernauwde vagina. Of zelfs vulvitis.
 • Angst voor vrijen en seksuele gemeenschap.
 • Te droge vagina. De doorbloeding nar de vagina is ontregeld.

 

Bij deze vrouwen is er te veel spanning aanwezig in de bekkenbodem. Een overactieve en te gespannen bekkenbodem dus. Nu zal de vagina nauw aanvoelen en onprettig aan voelen bij het inbrengen van een vinger, penis, tampon of andere voorwerpen. Vaak is er niet een duidelijke oorzaak van een overactieve bekkenbodem. Een eerdere negatieve ervaring of een onvermogen tot ontspannen is vaak een passende oorzaak. Veel al psychische klachten komen ook voor bij een nauwe vagina. Een insluipende angst bij het veelvuldig niet lukken van penetratie kan zorgen voor een vicieuze cirkel en de bekkenklachten in stand houden.

 

Verder kan je een vermoeid gevoel ervaren. Een vermoeide bekkenbodem ontstaat snel als de bekkenbodem overactief is. Hierdoor kan je snel klachten van disbalans krijgen. De onderrug, schaamstreek, liezen en onderbuik zullen anders aan gaan voelen. Dit omdat ze anders gebruikt zullen worden.

 

Een ander punt is de doorbloeding. De bekkenbodem zal minder goed doorbloed zijn als de spanning te hoog is. Hierdoor kan je jeuk, wondjes en roodheid krijgen rondom en in de vagina. Dit kan vervelend zijn en wederom pijn in de vagina veroorzaken. Ook de kans op ontstekingen van de vagina of een schimmelinfectie zal toenemen.

 

Een zwakke of slappe bekkenbodem

Een bekkenbodem kan ook zijn verzwakt of wat slapper zijn. Dit komt veel al door ouderdom, inactiviteit maar ook een bevalling of operatie kan een verzwakking van de bekkenbodem veroorzaken. Denk aan een prostaatoperatie of een blaas operatie. Bij een te zwakke bekkenbodem heb je moeite met het binnen houden van de ontlasting en urine. Het kan dus zijn dat jij al incontinentie klachten ervaart. Ook zijn bijvoorbeeld verzakkingen van organen een voorkomende klacht bij een verslapte bekkenbodem.

Een oplossing voor een verzwakte of te slappe bekkenbodem is het trainen van de bekkenbodem. Spier versterkende oefeningen werken heel goed bij een zwakke bekkenbodem. Bij een verzwakte bekkenbodemspieren moet je de bekkenbodemspieren juist gaan versterken. Daar kan ik je bij helpen. Kijk eens bij mijn versterkende bekkenbodemoefeningen. Train jouw bekkenbodem en herstel.

 

 

3 Meest voorkomende oorzaken van een verzwakte of slappe bekkenbodem:

Oorzaak 1: Een zwangerschap of bevalling.
Een zwangerschap en zeker de opvolgende bevalling is misschien wel de meest ingrijpende lichamelijke gebeurtenis in je leven. Je lichaam is enorm aan het veranderen geweest en jouw bekken zijn vanaf dag 1 al aan het voorbereiden op de bevalling. Er wordt ruimte gemaakt om de baby op een veilige weg door de vagina naar buiten te duwen. Door vrijkomende hormonen worden bekkenbanden en weefsels rondom jouw bekken losser en zo ontstaat een instabieler en wijder bekken.

"Even een weetje: Wist je dat elke zwangere vrouw bekkeninstabiliteit heeft. Maar dit hoeft niet gepaard te gaan met bekkenpijn."

Als de bevalling dan eindelijk is aangebroken en de baby daadwerkelijk naar buiten komt zullen de al losser geworden bekkenbanden en weefsels verder worden opgerekt. De bekkenbodem zal na de bevalling weer moeten aansterken. Ook kan de bekkenbodem schade oplopen door de oprekking tijdens de bevalling. De bekkenbodem zal verslappen en tijd in combinatie met de juiste oefeningen kunnen gebruiken.


Oorzaak 2: Leeftijd.
Helaas maar waar. Hoe ouder je wordt des te meer alles gaat hangen. Dus ook jouw bekkenbodemspieren. De spierkracht neemt met de jaren af en zal verslappen. Ook zijn vrouwen op leeftijd die ooit vaginaal een bevalling hebben doorstaan een risico groep voor het krijgen van verzwakte bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren hebben ooit een klap gehad en zullen nu ook als ze wederom verslappen naar een nieuw dieptepunt kunnen afglijden.

 

Oorzaak 3: Geboorte afwijkingen.
Ook kan je al sinds klein af aan een aandoening aan je bekkenbodemspieren hebben. Bijvoorbeeld een geboorte afwijking aan je bindweefsel. Heb je wel eens een liesbreuk of spataderen? Dit kan wijzen op een afwijking. Ga eens naar de huisarts om jouw probleem te bespreken.

 

Seksuele klachten bij een verzwakte of slappe bekkenbodem

Bij een verzwakte bekkenbodem en dus een te slappe bekkenbodem kan het leiden tot een aantal klachten:

 • Urine incontinentie of urine verlies tijdens en bij het vrijen of orgasme.
 • Gevoellozer tijdens de seks.
 • Moeilijker of niet tot een orgasme kunnen komen.

 

Bij een verzwakte en minder actieve bekkenbodem kunnen organen minder steun van de spieren verwachten. Dit kan een verzakking in de hand werken. Als er een orgaan verzakt en zich richting de vagina beweegt zal er minder ruimte zijn in de vagina. Je zal tijdens de seks en jullie vrij partij last kunnen krijgen bij de penetratie. Als er minder ruimte is zal de vagina nauwer zijn en de kans op wrijving verhogen. Dit kan een schurend en onprettig gevoel veroorzaken.

 

Bij een verzwakking van de bekkenbodemspieren kan je bij een gespecialiseerde therapeut of ook hier op deze site geschikte oefeningen ontvangen. Je zal snel resultaat voelen omdat de kracht van jou bekkenbodemspieren zal toenemen. Ook de angst op eventueel urine en plas verlies zal dan afnemen. En je zal je snel een stuk lekkerder voelen. Ook zal je libido en dus de zin in seks toenemen tijdens de oefeningen. Want door de oefeningen zal er meer bloed in de bekkenbodem komen.

 

 

Wat kan je doen als jij last hebt van een overactief of verslapte bekkenbodem?

 1. De Bekkenbodemoefeningen:
  Bekkenbodemoefeningen kunnen jou helpen ontspannen als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn. Ook kan je met de juiste versterkende bekkenbodemoefeningen de bekkenbodem versterken als ze te zwak zijn. Deze oefeningen zijn wetenschappelijk bewezen en kunnen na een goede uitvoering zorgen voor jouw herstel. Kijk ook eens naar de bekkenbodemoefening modules die voor je klaar staan.
 2. De Dildo sets:
  Naast de bekkenbodemoefeningen zijn er ook verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen. Denk aan verschillende dildo sets of vaginale ballen. Deze dildo sets kunnen jouw bekkenbodem helpen ontspannen door de bekkenbodem te laten ontspannen als er een object naar binnen gaat. Maar je kan de bekkenbodem ook versterken door bijvoorbeeld de lus te gebruiken aan het uiteinde van de verschillende dildo sets. Geef tegen kracht als jij langzaam de dildo of vaginale kegel naar buiten begeleid. Een fantastische dildo set is de dildo set van Segretoys. Deze set bevat meerdere maten en geeft jou dus de gehele oefen periode ondersteuning. 
 3. De Bekken therapeut:
  Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal je alles vertellen over de bekkenbodem. Ook je seksualiteit komt nu ter spraken en hoe je lichaam veranderd tijdens de seks. De spanning maar ook vooral de ontspanning van vagina en de bekkenbodemspieren zal centraal staan. Hierbij komen bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en bewustwordingsoefeningen aan bod. Dit alle om jou bewust te maken en leren controle te krijgen over jouw bekkenbodemspieren. Bij een overactieve bekkenbodem kan ook een vaginaal ballonnetje helpen. Geheel zonder pijn en een goede oplossing om de vagina aan wat rek te laten wennen. Ook is een samenwerking tussen een seksuoloog en bekkentherapeut voor jou misschien wel de ideale oplossing.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Rian van Limpt
een jaar geleden

Loop al bij BEC- centrum, maar helaas weinig aandacht voor chronische bekkeninstabiliteit.
Bij mij (te) laat gediagnosticeerd,hierdoor geregeld een scheefstaand van het stuitje, met alle gevolgen die je kunt bedenken erbij. Behalve obstipatie (gelukkig) Maar bij orgasme spannen alle spieren zich in de Bekkenbodem zo’n beetje aan. Hierdoor vaak 1 of 2 dagen nadien pijn en hevige vermoeidheid n het bekkengebied.
Dit kan in je sexualiteit een belemmering opleveren.
En bespreken is lastig. Schaamte, onbegrip spelen hierbij een rol.
Hoe leg je uit dat je na een orgasme pas na 1 of 2 dagen hevige klachten hebt….en wel of geen penetratie is dan eigenlijk een bijzaak, het gaat om de hevige samenwerking van spiergroepen in het bekken .
Gelukkig heb ik eindelijk erkenning voor mijn pijnklachten in mijn gehele onderlijf tot aan de tenen ontdekt door mijn. BEC therapeut…
Maar leren omgaan met beperkingen die de buitenwereld niet ziet…
Ja lastig

Bekken Blog
een jaar geleden

Beste Rian,

Hartelijk dank voor het delen van uw verhaal. Enorm herkenbaar. Chronische bekkenklachten worden ook vaak te laat of niet herkent. En de oplossing is ook niet 1,2,3 gevonden. De bekkenbodem is zeer complex en bestaat uit enorm veel spieren. En zoals u ook beschrijft kan iets fijns en leuks als seks en het hebben van een orgasme achteraf een nare gevolgen hebben. Dit is vaak dan ook niet uit te leggen inderdaad. En hoe ga je uitleggen aan bijvoorbeeld je partner, vrienden of collega’s dat je pijn hebt door seks van 2 dagen geleden. Ja heel begrijpelijk. Dit blijft daarom vaak een onbespreekbaar onderwerp. Er zijn inderdaad wel specialisten die hier raad mee weten. En wat fijn om te horen dat ook u een geschikte therapeut heeft gevonden. Hopelijk kan u zich in de toekomst meer ontspannen en seks ervaren zonder daar last van te krijgen. Mocht ik iets voor u kunnen betekenen hoor ik het graag. Mijn contact gegevens staan op de contact pagina. Ook kan u nog oefeningen en producten vinden op deze site maar waarschijnlijk heeft u therapeut het al over oefeningen en hulpmiddelen gehad. Heel veel sterkte.

Mvg,

Martijn