Home » Artikelen » Zwangerschap » Werken met bekkeninstabiliteit

Werken met bekkeninstabiliteit

Weken met bekkeninstabiliteit bekkenpijn en werken en werken met bekkenklachten. Zittend werk en bekkeninstabiliteit. staand werk en bekkeninstabiliteit. lopend werk en bekkeninstabiliteit.

Werken met bekkeninstabiliteit is geen probleem. Iedere zwangerevrouw zal bekkeninstabiliteit krijgen. Of je ook bekkenpijn gaat ervaren is alleen de vraag. Werken met bekkenpijn is lastiger. Toch is werken met bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn zeker mogelijk. Het is goed om vooral na te gaan wanneer jij pijn ervaart. En wat voor werk je doet. Een combinatie van factoren zal er voor kunnen zorgen dat jij zo lang als mogelijk jouw werk kan uitvoeren.

 

Als je zwanger bent zal je in het begin van jouw zwangerschapsperiode nog helemaal geen last ervaren. Op de misselijkheid na waarschijnlijk. Maar na een maand of 2 gaat jouw lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Het is misschien wat vroeg maar zeker nodig. Dit heeft te maken met jouw bekken. Het bekken is van zichzelf niet breed genoeg om een baby door te laten. Je bekken wordt strak bij elkaar gehouden door vele banden en spieren. Deze bekkenbanden zullen met behulp van vrij komende hormonen losser worden. De bekkenbanden worden weker om het bekken wat wijder te maken. Dit gaat langzaam maar toch kan dit best voelbaar zijn. Bekkenpijn kan ontstaan en je herkent het aan een zeurderig en misschien wel schrapend gevoel. Pijn in de onderrug, in de liezen en rondom de billen is dan niet vreemd.

 

Mocht je dus bekkenpijn ervaren dan is werken misschien wel erg lastig. Je kan veel verschillende soorten lichamelijke bewegingen hebben tijdens het werk. Denk aan een zittend beroep als computer werkzaamheden, receptioniste, in de IT, administratieve werkzaamheden of andere werkzaamheden waarbij je veel moet vast leggen. Denk verder aan staande beroepen als apothekersassistente, winkelmedewerker, hospitality werk en andere  werkzaamheden waarbij je veel op de benen staat. Denk daarnaast aan lopende werkzaamheden als arts, logistiek medewerkers en andere beroepen waarbij je veel meters maakt. Het verschilt dus behoorlijk. En de bekkenklachten zullen dan ook onderling verschillen. Verder zal je bij een staand beroep op andere dingen moeten letten dan een zittend beroep. Ik ga deze drie even met je doornemen en ook wat tips geven om zo min mogelijk bekkenpijn te ervaren tijdens jouw werk.

Zittend werk met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn

 

Als jij veel zittend werk doet denk je misschien niet dat jij veel bekkenpijn zal ervaren. Maar niks is minder waar. Als jij zit dan verplaats het gewicht zich naar de lichaamsdelen die oppervlakte raken. Als je zit zal dus jouw volledige gewicht drukken op jouw zitknobbels. En laat de zitknobbels nu precies jouw bekken zelf zijn. En door het gewicht worden de banden nog meer opgerekt. Het kan dus echt zo zijn dat jij meer bekkenpijn ervaart als je zit en minder bekkenpijn ervaart als je staat.

 

Zittend werk is wel haalbaar als je bekkenpijn en of bekkeninstabiliteit hebt. Wat belangrijk is, is dat je let op je houding. Dit zodat je ervoor zorgt dat je het bekken niet extra overbelast. Zit goed rechtop met de benen stevig op de grond. Je kan je benen ook een beetje wijdbeens houden dit ontspant de bekkenbanden. Mocht je bijvoorbeeld ook nog met een bolle rug gaan zitten dan krijg je een extra druk op je bekken. Voel maar eens ga eens recht op zitten en beweeg eens van een holle onderrug naar een bolle onderrug. Je voelt dan al dat je bekken positie mee veranderd. Pas daar dus goed op.

 

Verder is het belangrijk dat jouw bekken niet continue belast wordt. Wisselen van beweging en houding is de sleutel tot minder klachten. Werk een half uur en sta eens op. Loop even over de gang en ga weer rustig zitten. Dit zal je vooral nodig hebben in de laatste maanden van de zwangerschap. Waar je wel waakzaam op moet zijn is dat je niet te veel jouw bewegingen veranderd als je pijn voelt. Is makkelijker gezegd dan gedaan maar wel super belangrijk. Als je loopt ga dan niet anders lopen dan dat je normaal gesproken zal doen. Loop met een rechte rug, til de benen goed op en ga niet waggelen of slenteren.

De afwisseling tussen zitten, staan en lopen is bij een zittend beroep cruciaal. En daarbij moet je dus vooral letten op een klein stukje lopen. Hierdoor komt de bloedsomloop lekker op gang en ontspannen de spieren weer iets.

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

zittend werk bekkeninstabiliteit, bkkenpijn en werken, werken met bekkinstabiliteit werken met bkkenpijn werken met bkkenklachten

Staand werk met bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn

 

Staand werk is vaak het lastigste vol te houden als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn. Een goede houding vinden is lastig en door de pijn kan je ook wel eens heel anders gaan staan. Maar je kan vaak ook niet veel anders omdat jij nu eenmaal een staand beroep hebt. Het gevaar bij een staand beroep is jouw houding. Overstrekte en op slot gezette knieën, een holle onderrug, een bolle rug of het staan op één been. Allemaal enorme pijn veroorzakers als jij lang staat voor je werk. Het is dus belangrijk dat jij goed weet wat je kan doen om ook staande beroepen zo lang als mogelijk goed te kunnen uitvoeren als jij zwanger bent, bekkeninstabiliteit ervaart of bekkenpijn hebt.

 

Staand werk is wel haalbaar als je zwanger bent, bekkenpijn ervaart en of bekkeninstabiliteit hebt. Wat belangrijk is, is dat je goed jouw grenzen aanvoelt. Wanneer ga je over jouw grens heen? Afwisseling is hier in belangrijk. Wissel van houding zo om het half uur. Ga even goed zitten op een stoel of kruk. Denk om jouw houding en loop desnoods soms even heen en weer. Afwisseling is wat jouw spieren en banden nodig hebben om niet overbelast te raken. Ga daar dus serieus en goed mee om. Zet desnoods eens een kook wekker. Dan weet jij precies wanneer je even moet gaan lopen.

 

Als je lang staat voor je werk en je bent zwanger dan is het belangrijk dat je dus goed van houding wisselt. Maar nog veel belangrijker is, is dat jij goed weet hoe je moet staan. Ga eens staan. Overstrek je knieën niet maar buig ligt. Kantel je bekken eens naar voren en naar achter. Je zal de ideale positie moeten vinden waarbij jouw onderrug recht blijft. Dus niet te hol en niet te bol. Verder kan je letten op de schouders en de boven rug. Houd deze recht en trek de schouders ligt naar achter. Plaats ook de kin een beetje naar beneden en naar achter en je zal zien dat, als je voor de spiegel staat, je nu een hele mooie rechte houding hebt. Ohja … en plaats de voeten goed op heup breedte.

 

Maar goed het is begrijpelijk als je dit niet de hele dag volhoud. Als je vermoeid raakt is het dus goed om even te zitten of om even te gaan lopen. Even zorgen dat die spieren wat ontspannen. En onthoud vooral 1 ding goed. Ga nooit met je hele gewicht op 1 been leunen. Hierdoor zal je jouw bekkenbanden gaan overbelasten. En dit kan voor bekkenband schade of voor nog een veel ergere bekkenpijn zorgen.

 

Lopend werk met bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn

 

Bij lopende werkzaamheden moet je vooral rekening houden met de houding maar ook de vermoeidheid. Lopen is een actieve handeling en jouw spieren en banden zullen dus continue aan het werk zijn. Toch werkt lopen voor zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn vaak erg goed. De spieren bewegen en ontspannen daar ook best mee. De spieren worden niet de hele tijd door een houding overbelast. Toch zijn er ook bij lopen met bekkenpijn een aantal belangrijke punten waarop jij moet letten.

Lopend werk is wel haalbaar als je bekkenpijn en of bekkeninstabiliteit hebt. Wat belangrijk is, is dat je weet hoe je moet lopen. Welke houding je bijvoorbeeld moet  aannemen. Daar kan ik je bij helpen. Ga maar eens stil staan. Plaats de voeten op heupbreedte en buig de knieën ligt. Zorg dat de onderrug recht is en dus niet te hol of te bol. Zwangere vrouwen hebben snel een te holle rug dus let daar goed op. De boven rug netjes recht houden en de schouders goed naar achter trekken. Borstbeen iets naar voren en het hoofd in het verlengde van de ruggengraat. Oké nu gaan we lopen. Het zal voelen als een robot loop maar dat zal minder worden. Til de knieën goed op en beweeg met je armen mee. Of je nu zwanger bent of niet de beweging blijf het zelfde. Ga vooral niet waggelen, slenteren of op 1 been staan. Dit kan bekkenband schade veroorzaken en dan ben je verder van huis.

 

Verder is het belangrijk dat jouw bekken niet continue belast wordt. Wisselen van beweging en ga zitten en rusten als je moe bent. Zorg dat je na een half uur inspanning ook echt even goed rust pakt. Een kwartier pauze is dan echt wel aan te raden. Wees niet te hard voor je zelf want je kan je lichaam echt ernstig beschadigen als je te veel en te hard door gaat. Wissel dus goed jouw bewegingen af met rust. Blijf eens goed op je plek staan of ga inderdaad even zitten. Zet desnoods een alarm op je telefoon om jezelf te herinneren wanneer jij jouw bekken even rust geeft.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips en ook oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.