Home » Artikelen » Zwangerschap » Wat te doen bij Bekkeninstabiliteit, bekkenklachten en bekkenpijn? 15 tips om jou klachten onder controle te krijgen

Wat te doen bij Bekkeninstabiliteit, bekkenklachten en bekkenpijn? 15 tips om jou klachten onder controle te krijgen

15 Tips bij bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn:

Tip 1: Plan je rot.
Tip 2: Geef uit handen.
Tip 3: Wisselvallig.
Tip 4: Goed excuus.
Tip 5: Gelijkvloers.
Tip 6: Wijdbeens.
Tip 7: Lekker er tussen de benen.
Tip 8: Steun pilaren.
Tip 9: Even niks.
Tip 10: Luister.
Tip 11: Geen plaats voor luiwammesen.
Tip 12: Sixpack.
Tip 13: Hol.
Tip 14: Sporten.
Tip 15: Ondersteuning.

 

Wat kan je zelf eigenlijk doen als je last hebt van bekkenpijn?

 

Je kan zelf vaak een hoop doen als je last hebt van bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn. Er zijn niet echt vaste regels maar wel een hoop tips die je eens kan uitproberen. Wat vooral centraal staat is de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dus wat je doet en wanneer je rust neemt. Dit moet in balans zijn want anders kan je tegen een overbelasting aan lopen. Zie het als een ouderwetse weegschaal die in balans is. Als je meer gewicht legt op de ene schaal zal de ander omhoog gaan en dus uit balans raken. Maar niet alleen een overbelasting ligt op de loer. Ook een onder belasting en dus inactiviteit kan nadelig zijn voor jou spieren en banden. De spieren worden dan te slap en jou conditie neemt af. Hierdoor zal je snel fysieke klachten ontwikkelen. Dus het kernwoord is balans.

 

15 Tips bij bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn.

 

Tip 1: Plan je rot.

Plan jou rust periodes. Wissel een activiteit af met een korte rust periode. Ga eens een paar keer per dag een kwartiertje liggen. Je lichaam moet kunnen herstellen van een activiteit. Dus ga je boodschappen doe, stofzuigen, de kinderen ophalen van school? Pak even een kwartiertje rust. Ga even liggen.

 

Tip 2: Geef uit handen.

Je hebt een partner. Gebruik die als nooit te voren haha. Geef je zware huishoudelijke taken uit handen. Je zal merken dat zware handelingen extra veel van je gaan vragen. Het is belangrijk dat je jou bekken en rug niet extra belast. Ken dus je grens en vraag om hulp.

 

Tip 3: Wisselvallig.

Vermijd langdurig de zelfde houding. Wellicht moet je daarom ook jou werktijden aanpassen of er voor zorgen dat je van houding kan wisselen op het werk. Heb je veel staand werk? Vraag om een extra stoel zodat je als het mogelijk is even kan zitten om ook hier jou rust moment te kunnen pakken. Heb je zittend werk? Probeer dan even te lopen en zo jou beweging te pakken. Ga niet op een been staan of op 1 bil zitten blijf te alle tijden jou gewicht verdelen.

 

Tip 4: Goed excuus.

Strijken en stofzuigen zijn nu niet jou vrienden. Vooral bij een stugge ondergrond. Dit zet extra druk op jou bekken. Stofzuigen en strijken hebben een beetje de zelfde duivel. Je wisselt snel van stand been. Je waggelt vaak van het ene been naar de andere. Dit is dus erg belastend. En al helemaal als je daarmee een zware handeling doet. Doe dus minder belastende bewegingen.

 

Tip 5: Gelijkvloers.

Traplopen is een zware handeling. En dus ook slecht voor jou bekken. Vermijden dus. Leg alles wat je overdag nodig hebt op de verdieping waar jij het meeste bent. Ook na de bevalling. Denk aan luiers en kleding beneden in een kast zodat je niet steeds naar boven hoeft.

 

Tip 6: Wijdbeens.

Als je zit, zit als een man. Benen een beetje wijd. En al helemaal niet over elkaar. Rokjes zul je dus even niet meer dragen. Zet je benen stevig op de grond en de benen op heupbreedte. Een kleermakerszit is vaak ook erg ontspannend.

 

Tip 7: Lekker er tussen de benen.

Als je graag op je zij slaapt, gebruik dan een goed kussen tussen je benen. Anders krijg je het effect van je benen kruizen als bij tip 6. Zorg dus dat je knieën niet op elkaar liggen maar van elkaar af liggen. Je zal snel merken dat dit veel prettiger ligt.

 

Tip 8: Steun pilaren.

Wissel vaak van houding en sta altijd stevig. Ga niet op 1 been staan want dan hang je in de bekken banden. En maak geen draaiende bewegingen. Verdeel dus ten alle tijde je gewicht over twee benen. Of zittend over twee billen.

 

Tip 9: Even niks.

Ga eens 2x 10 minuten wandelen op een dag. Dit kan erg ontspannen zijn. En dan niet meteen boodschappen gaan doen bij je loopje he! Gewoon onbelast even goed rechtop lopen. EN plan ook je rust moment achteraf. Het is belangrijk dat je nu ook weer goed de balans houd.

 

Tip 10: Luister.

Luister naar je lichaam. Pijn is Pijn. Als je pijn hebt stop dan en ga wat anders doen of neem rust. Dit is altijd de regel ga nooit door je pijn heen. Bekkenpijn is niet niks dus luister goed naar je lichaam.

 

Tip 11: Geen plaats voor luiwammesen.

Blijf wel echt actief. Vind jou balans. Ga fietsen, zwemmen of wandelen. Houd je conditie goed en jou buikspieren en rug spieren sterk. Deze ondersteunen namelijk jou bekken en zijn super belangrijke steunpilaren. Je kan ook zeker blijven sporten tijdens de zwangerschap. Ik heb daar ook wat tips voor. Kijk daar eens rustig naar. Maar blijf goed actief en sterk maar denk weer aan de pijn. Pijn is de grens. Doe ook niet te veel buik oefeningen. Deze moet namelijk wel goed groeien. Je kan wel je buik trainen maar maak er geen obsessie van.

 

Tip 12: Sixpack.

Denk aan je buikspieren. Zorg voor een redelijke continue spanning. Zo is je bekken stabiel en krijgt het niet ineens een onverwachtse klap te verduren. Span bijvoorbeeld ligt jou buikspieren aan als je gaat staan en lopen maar ook als je bijvoorbeeld iets tilt etc. Je kan ze zelfs iets aanspannen wanneer de buikdruk oploopt. Denk aan persen, lachen, kuchen of niezen. Trek je navel iets in en hoppa je hebt hem!

 

Tip 13: Hol.

Trek jou onderrug niet te hol. Het is een lastige maar denk ook aan de gezondheid van jou rug. Kantel je bekken iets naar achter om de rug weer wat bol te maken. Dit gaat gepaard met het aanspannen van de buikspieren. Zo ondersteun je jou bekken en rug optimaal en raak je ook tijdens bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn minder snel overbelast.

 

Tip 14: Sporten.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat sporten helpt jou bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn te verminderen of wel te voorkomen. 14% minder kans op bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn heb je als je 3x per week sport. Het maakt wel degelijk uit welke sport. Vermijd fysiek lichamelijk contact tijdens je sport. Denk meer aan cardio of individuele sporten. Het gaat vooral om activiteit zodat je spieren sterk blijven en meer aan kunnen. Je kan met inactiviteit heel snel slap worden. Dit helpt jou klachten niet en kan de bekkeninstabiliteit alleen maar verergeren. En jou herstel zal dan veel langer duren. Structurele beweging helpt jou aangetoond op weg. Dus ga ervoor! Kijk ook eens naar mijn oefeningen en sport tips!

 

Tip 15: Ondersteuning.

Mocht je het idee hebben dat je beginnende bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn hebt, kijk dan eens naar een buikband of steunslip deze verlichten jou pijn. Deze zijn bijna overal wel te krijgen google ze eens en je zal vast wel wat vinden.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.