Bekkenklachten na de zwangerschap. Bekkenkalchten na de bevalling. Bekkenpijn na de bevalling. Bekkenbodemoefeningen mannen, bekkenbodemoefeningen vrouwen, bekkenbodemoefeningen bekken bekkenbodem bekkenspieren bekken zwanger zwangerschap urine incontinen

Tijdens de zwangerschap is de kans op lichamelijke problemen vergroot. De bekkenbodem staat onder druk van de groeiende buik en ook de buik organen worden aan de kant geschoven. Klachten kunnen zich zo makkelijk ontwikkelen tijdesn de zwangerschap. De 10 meest voorkomende bekkenklachten tijdens de zwangerschap zijn:

 

  1. Moeite met uitplassen tijdens de zwangerschap
  2. Druk in de onderbuik tijdens de zwangerschap
  3. Druk in de onderbuik en bekkenpijn na de zwangerschap
  4. Obstipatie tijdens de zwangerschap
  5. Problemen met of tijdens de seks tijdens de zwangerschap
  6. Harde buiken tijdens de zwangerschap
  7. Veranderende sekshouding tijdens de zwangerschap
  8. Spat aderen tijdens de zwangerschap
  9. Vaginale infecties en afscheiding tijdens de zwangerschap
  10. Urine incontinentie tijdens de zwangerschap

 

Een zwangerschap veranderd een hoop. En al helemaal in en rondom jouw bekken. Het is cruciaal om met een gezonde bekkenbodem jouw zwangerschap in te gaan. Je krijgt te maken met enorm veel hormonen en je bekken zal enorm veel te verduren krijgen. Er zijn veel symptomen die je kan oplopen als jij last hebt van bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap. In dit artikel zal ik samen met jou dieper in gaan op verschillende bekkenklachten die jij kan ervaren tijdens of na de zwangerschap. Ik zal me hoofdzakelijk richten op incontinentie klachten maar ook seks en spataderen komen voorbij. Dat houdt de variatie een beetje in stand. 

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.


Ik ga je mee nemen in de gevonden relevante informatie over verschillende symptomen bij bekkeninstabiliteit die zich tijdens of na de zwangerschap kunnen ontwikkelen. Er zijn op mijn site ook nog vele andere artikelen te vinden die jou verder kunnen helpen als je hier niet al je vragen beantwoord ziet worden. Klik bijvoorbeeld eens op de blauwe woorden om direct meer informatie tot je te nemen.

10 meest voorkomende bekkenklachten tijdens of na een zwangerschap

Het is natuurlijk mogelijk dat ondanks mijn adviezen en tips je alsnog klachten ervaart wanneer jij bekkenklachten ervaart tijdens jouw zwangerschap. Ik zal er 10 bekkenklachten met je doornemen.

 

Bekkenklacht 1: Moeite met uitplassen tijdens de zwangerschap

Moeite met plassen is een veel gehoorde bekkenklacht tijdens de zwangerschap. Goed ontspannen op het toilet is vaak lastig. De bekkenbodem staat gespannen en de groeiende buik drukt erg op de blaas. Een gevoel van hoge nood is dan ook erg normaal. Maar om te ontspannen moet jij je wel bewust zijn van de optimale manier van het naar de wc gaan. Vaak wordt niet zo snel gedacht aan de manier waarop je naar de toilet gaat. Jouw toiletgedrag is dan ook erg belangrijk. Goed zitten kan jou namelijk enorm helpen als je goed wilt uitplassen. Urine komt voort uit je nieren. Natuurlijk in laatste fase uit je blaas maar in eerste instantie uit je nieren. In rug lig werken de nieren niet fantastisch. Zittend werken ze wel top. Je houding is dus erg van belang.

 

4 houding tips bij moeite met plassen tijdens de zwangerschap:

  1. Ga vooral goed rechtop op de wc zitten. Zet je voeten stevig op de grond/verhoginkje. Leg je handen op je knieën en ontspan vooral.
  2. Vele denken dat je vooral moet persen op de WC maar dat is totale onzin. Ontspannen is het code woord. Laat het los.
  3. Bij aandrang gewoon gaan. Negeer aandrang niet. Ontspan en neem de tijd.
  4. Drink zeker 1 ½ a 2 liter per dag aan water.

 

4 tips om blaasontsteking te voorkomen tijdens de zwangerschap:

  1. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en zo min mogelijk inlegkruisjes. Dit kan namelijk blaasontsteking laten ontstaan. Het word namelijk zo broeierig.
  2. Was nooit met zeep of badschuim maar gebruik lauw water.
  3. Na de seks altijd goed uitplassen. Was de betrokken geslachtsdelen en handen. Wees erg hygiënisch.
  4. Een bad kan een vijver van bacteriën zijn. Dus douchen is veel beter.

 

Bekkenklacht 2: Druk in de onderbuik tijdens de zwangerschap

Druk in de onderbuik is natuurlijk niet vreemd tijdens een zwangerschap. Er stroomt ook veel meer bloed in de onderbuik en er gebeurt van alles. We noemen dit ook wel stuwing. Een drukkend en zwaar gevoel in de liezen of onderbuik. Bij het indalen van de baby zal je dit ook meer ervaren. De druk komt dan namelijk op het schaambeen en op de bekkenbodem.

Mocht je een orgaan verzakking hebben dan kan je dit gevoel ook krijgen. Als je bekkenbanden wat slapper worden en je organen zakken kunnen je baarmoeder, blaas of darmen ook een lagere positie innemen. Dit geeft wederom druk in de onderbuik.

Een advies is om in het verzakkingsgeval even naar een specialist te gaan. Ga langs je huisarts.

Verder vermijd in beide gevallen zware werkzaamheden. Tillen en bukken even niet doen. Dit verhoogd de buikdruk. Kijk even bij mijn buikdruk tips om daar alvast een expert in te worden. Pak ook goed je rust. Plan deze om je bekken gebied wat rust te gunnen.

 

Bekkenklacht 3: Druk in de onderbuik en bekkenpijn na de zwangerschap

Mocht jij na de zwangerschap of een tijd na de bevalling druk in de onderbuik ervaren die misschien ook wel gepaard gaan met enorme pijn aanvallen. Dan kan je sterk denken aan een gekantelde eierstok. Dit zijn pijn aanvallen waarbij je echt door de grond gaat en misschien zelfs wel naar de eerste hulp op weg bent. Toch zijn deze conclusies vaak moeilijk te vinden. Maar ik weet door persoonlijke ervaringen dat een eierstok de oorzaak kan zijn van een enorme pijn in de onderbuik. En dan vooral een blijvend aanwezig zeurderig gevoel in de onderbuik gepaard met onverwachtse enorme pijn aanvallen. Zoek direct een specialist op. Dit is een serieus probleem en kan zelfs levens bedreigend worden als je er erg lang mee wacht. Een gekantelde eierstok kan dus voor enorme pijnen zorgen. Pijn aanvallen zelfs. En ook al denken de artsen hier niet direct bij je aan hamer er dan op dat dit goed onderzocht word. Pijn mag jou leven niet beheersen en pijn is niet normaal!


Bekkenklacht 4: Obstipatie tijdens de zwangerschap

Je darmen zijn best de dupe tijdens een zwangerschap. Ze worden namelijk door de hormonen opgerekt en door de baby geplet. Je kan je daarom wel voorstellen dat obstipatie geen vreemd tafereel is. Hoe langer de poep ook in de darm zit hoe meer vocht de darmen uit je poep halen. Er blijft dus een verkleind stukje ophoping achter. Ook kunnen ijzertabletten roet in het eten gooien. Misschien heb je wel bloedarmoede opgelopen en moet je ijzertabletten slikken. Dit zorgt ook vaak voor obstipatie.

Je kan een aantal dingen doen om obstipatie te doorbreken. Eet bijvoorbeeld erg vezelrijk en drink die 1 ½ a 2 liter nou! Ook kunnen gedroogde vruchten jou de juiste vezels geven. Denk aan pruimen en abrikozen bijvoorbeeld. Verder zijn pinda’s en andere noten zeer geschikt en nog lekker ook! Fruit en groenten beetje het zelfde verhaal.

 

Hou vooral niet tegen. Heb je het gevoel dat je naar de wc moet ga dan ook. Hou het niet te lang op. Ontspan ook nu weer goed op de wc en denk aan je toiletgedrag. Ook kan sporten en voldoende bewegen jouw snel helpen poepen. Ga bijvoorbeeld eens een aantal keer flink traplopen. Je zal zien dat je dan al sneller aandrang krijgt.

 

Bekkenklacht 5: Problemen met of tijdens de seks tijdens de zwangerschap

Je kan tegen veel problemen aanlopen ook op seksueel gebied. Tijdens de zwangerschap kan je de juiste houding misschien niet vinden en werken de gebruikelijke seksstandjes niet goed. Ik heb daarom een artikel geschreven over de ideale seks standjes tijdens de zwangerschap. Ook kan je na de bevalling tegen het een en ander aanlopen. Herstel ook eerst volledig voordat je weer aan seks moet denken. Je kan bijvoorbeeld te gespannen zijn en daardoor ook een te gespannen vagina hebben. Hierdoor kan het flink pijn gaan doen bij het inbrengen van een penis, vinger of dildo. En door de pijn word je nog angstiger. Je kan dus bijvoorbeeld vaginisme ontwikkelen. Kijk eens bij mijn artikelen over vaginisme of seks tijdens de zwangerschap en seks na de zwangerschap.

 

Bekkenklacht 6: Harde buiken tijdens de zwangerschap

Harde buiken worden vaak veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoederspieren. Dit kan door inspanning komen. En dus zeker ook tijdens het vrijen. In lichte mate is de seks zelf inspannend maar als jij tot jou hoogte punt komt bij jullie vrijpartij dan trekken veel spieren in en rondom de vagina, baarmoeder en buik samen. Dit kan dus een harde buik veroorzaken. Zelfs het stimuleren van de borsten of de mannelijke hormonen in de sperma van je man kunnen kans hebbers zijn voor het ontstaan van een harde buik.

 

Bekkenklacht 7: Veranderende sekshouding tijdens de zwangerschap

Natuurlijk niet echt een symptoom maar wel interessant! Je seks houding zal gaan veranderen. Je bent waarschijnlijk al een hele tijd met je partner en jullie hebben een bepaald ritme en een aantal gewoontes opgebouwd wat betreft jullie bed sport. Nu zal dat enigszins gaan veranderen. Maak daar een leuke speurtocht van. Hoe groter de buik wordt deste minder jij bijvoorbeeld op je rug wilt liggen. Op handen en knieën is voor jou het meest ideaal. Samen met boven op zitten en op je zij liggen. Ga op ontdekking en maak er vooral wat leuks van!

 

Bekkenklacht 8: Spat aderen tijdens de zwangerschap

Misschien wel ieder zijn angst. Spataderen. En ik kan het nog wat vervelender maken. Ze hoeven namelijk niet alleen op je benen te zitten. Spataderen kunnen ook op jou schaamlippen tevoorschijn komen. Je bloedsomloop word hier en daar belemmerd door de steeds grotere baarmoeder. De druk op je benen zullen hierdoor toenemen. Maar ook kan de druk in je bekken toenemen waardoor je schaamlippen de klos zijn. De stuwing is dus iets wat erg vervelend kan zijn. Spataderen zijn ook vooral erfelijk aangelegd. Vraag het dus eens aan je moeder. Misschien niet de schaamlippen variant maar de benen kan je gerust vragen.

 

Je kan wel het een en ander doen tegen spataderen. Beweeg vooral voldoende. Hierdoor zullen je benen het bloed weer snel naar boven duwen. Sta ook niet te lang stil. Ga zitten als dit mogelijk is. Draag goede schoenen en geen knellende kleding. Helemaal top zal een bed zijn met een verhoogd voeten deel. Is dit bij jou elektrisch? Top wat een luxe! Is dit niet zo, wees niet getreurd een kussen onder je matras is vaak ook voldoende.

 

Mocht je in bed liggen met een mooie grote buik lig dan vooral op je zij. Dit voorkomt extra druk van je baby op je organen en bekken. Hierdoor staan de bloedvaten ook minder onder druk. Je kan ook een speciale benen beweging maken. Een soort pomp beweging om je bloed goed door de bene te laten lopen. Dus pomp je voeten en benen op en neer. Beweging is top! Denk ook goed aan een buik ademhaling dit bevorderd namelijk altijd jou doorbloeding.

 

Bekkenklacht 9: Vaginale infecties en afscheiding tijdens de zwangerschap

Je vagina is beter doorbloed tijdens je zwangerschap. Hier zal je samen met je partner veel plezier van kunnen beleven! Maar ook zal je dus meer vocht ontwikkelen. Ook is je vagina’s zuur gehalte minder en dus vatbaarder voor infecties. Een schimmelinfectie is de meest voorkomende infectie. Ook wel Candida genoemd. Normale afscheiding is een beetje doorzichtig als eiwit van een rauw ei. Infecties herken je door de sterke geur, korrelige of donkere afscheiding en vaak gepaard met vaginale jeuk.

 

Het is belangrijk dat je ook tijdens je zwangerschap goed omgaat met je vagina. Dit word ook steeds lastiger na mate je buik groeit. Was alleen met lauw water. En absoluut niet met zeep of badschuim. Gebruik weinig tot geen inlegkruisjes, dit irriteert vaak alleen maar. Draag niet te strakke boven en onder kleding maar katoen ondergoed. Veeg de vagina na het plassen van voor na achter schoon.

 

Mocht je toch een infectie oplopen ga dan snel even langs de huisarts en denk aan mijn tips.

 

Bekkenklacht 10: Urine incontinentie tijdens de zwangerschap

Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld de continentie tijdens en na de zwangerschap. En continentie heeft alles te maken met jouw bekkenbodem gezondheid. Je zal merken dat je vaker naar de WC moet tijdens de zwangerschap. Zeker in de eerste periode maar al helemaal in de laatste periode van de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap geeft 60% van de vrouwen aan veel vaker te moeten plassen terwijl in de laatste periode 80% dit aangeeft.

Dit is een typisch geval van stress urine incontinentie. Dit komt erg vaak voor bij vrouwen met bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap. En als je er tijdens de zwangerschap meer last hebt van stress urine incontinentie dan is de kans aanwezig dat je dat ook na je zwangerschap zal ervaren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je tijdens je zwangerschap last hebt van urine verlies, de kans groter is om ook op oudere leeftijd incontinentie problemen te krijgen.

 

 

7 oorzaken van stress incontinentie tijdens of na de zwangerschap

Stress urine incontinentie. De bekkenbodemspieren zijn gespannen en de buik groeit. De druk op de blaas neemt toe door de groeiende buik. Toch is de groeiende buik niet de enige oorzaak van het vele plassen tijdens de zwangerschap.

 

Oorzaak 1: Steeds minder plek in de buik

De groeiende druk op de blaas van de steeds groter wordende baarmoeder. Dit begint vrij snel al in je zwangerschap. Je lichaam pompt namelijk meteen al veel bloed naar je baarmoeder waardoor deze snel groter word. Je blaas ligt niet ver van je baarmoeder en zal verdrukt worden. Na een maand of 4 zal dit weer iets minder worden omdat de baarmoeder dan niet alleen naar benden groeit maar ook omhoog. Maar niet getreurd. Als de baby gaat indalen ben je weer bij af.

 

Oorzaak 2: Veel vocht

Je drinkt meestal meer omdat je nieren je dwingen! De het gevoel van dorst is bij zwangerevrouwen veel hoger dan bij niet zwangere vrouwen. Hierdoor zit je blaas sneller vol.

 

Oorzaak 3: Een verhoogde buikdruk

Bij een toenemende buikdruk zal je meer last hebben van urine verlies. Denk aan hoesten, kuchen, lachen, tillen of niezen. Ook zal de baby bij het indalen (rond week 36) meer druk op de bekkenbodem geven. Je kan nu minder goed naar je buik ademen. Hierdoor word de buikdruk ook alleen maar hoger.

 

Oorzaak 4: Verzwakte bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren raken zwak en verslapt. Dit komt grotendeels door je zwangerschapshormonen. Deze stabiliseren je bekken en je onderrug. Ook heb je met je bekkenbodemspieren controle over je continentie. Mochten de bekkenbodemspieren verslappen heb je dus minder controle over jouw plas en over het moment van plassen.

 

Oorzaak 5: Overactieve bekkenbodemspieren

Ook kunnen de bekkenbodemspieren juist te actief zijn. De bekkenbodemspieren staan te strak en zijn te gespannen. Ontspannen van de bekkenbodem is moeilijk. Hierdoor kan je niet goed ontspannen en uitplassen. De blaas raakt dan te vol en kan scheutjes urine los laten.

 

Oorzaak 6: Meerdere vaginale bevallingen achter de rug

Eerdere vaginale bevallingen kunnen schade hebben veroorzaakt aan jouw blaas, plasbuis of bekkenbodem. De kans op urine verlies tijdens een volgende zwangerschap is dus groter dan bij de eerste zwangerschap.

 

Oorzaak 7: Infecties van de bekkenbodem

Irritaties en infecties van de bekkenbodem, blaas of vagina kunnen jouw bekken flink irriteren. En de blaas hoort daarbij. Hierdoor kunnen signalen van een volle blaas bijvoorbeeld verstoort raken.

 

Bekkenbodemoefeningen tegen urine verlies tijdens de zwangerschap

Een makkelijk en simpel advies is veel drinken en ook dus veel te plassen. Maak er geen gewoonte van om dan maar minder te gaan drinken. Je moet juist oefenen! Urine met weinig vocht kan ook juist irritaties bij de blaas laten ontstaan. Niet te veel koffie, prik dranken en zure fruitsappen drinken. Hou het voornamelijk bij water. Drink vooral s’ ochtends en in de middag veel. Dan hoef je er s’ nachts niet zo veel uit. En maak gebruik van mijn bekkenbodemspier oefeningen. Een combinatie tussen bewustwording en bekkenbodemoefeningen is dus ideaal voor jouw herstel.

 

Het is dus belangrijk om tijdens je zwangerschap bezig te zijn met jouw bekkenbodem. Leer de bekkenbodemspieren goed te gebruiken. Dan kan jij na de zwangerschap meteen de bekkenbodemoefeningen weer op te pakken als dat nodig is.

 

De bekkenbodemoefeningen tegen urine incontinentie tijdens de zwangerschap zijn veel al bewustwordingsoefeningen. Wordt bewust van jou bekkenbodemspieren. Het is namelijk niet voor de hand liggend dat jij ze meteen weet te vinden, laat staan ze goed kan gebruiken. Als je ze eenmaal gevonden hebt en je goed bewust van het aanspannen bent kan je beginnen en vast houden aan de bekkenbodem oefeningen. Het handige is dat je bekkenbodemoefeningen namelijk overal kan uitvoeren en dat zonder iemand het door heeft!

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.