4 vormen van ontlasting verlies. Dit wil je weten op het gebied van ontlasting verlies

ontlasting incontinentie poep verlies alles wat je wilt weten oplossing

De 4 meest bekende ontlasting problemen zijn: Obstipatie oftewel verstopping, Fecale incontinentie oftewel ontlasting verlies, Pijn bij ontlasten oftewel Pijn bij het poepen en Hoge ontlasting aandrang beter bekend als Het idee steeds nodig te moeten poepen. Deze kunnen ontstaan door een probleem of stoornis van de darmen, bekkenbodemspier of beide. Verder kunnen ook jouw eet en leefgewoontes effect hebben op de functie en werking van de darmen. Veel van deze ontlasting klachten leiden tot ontlasting verlies. Vaak zijn ontlasting problemen goed te behandelen doormiddel van bekkenbodem oefeningen, aanpassingen aan het toiletgedrag, veranderingen in leefstijl of doormiddel van hulp van een professional.


Laten we eerst eens wat dieper in de werking duiken van de anus en de darm.

Dit is de endeldarm

Eerst zal ik je wat vertellen over de endeldarm en over de anus. De endeldarm is een soort opslag kamer. En niet een opslag kamer met snacks en andere voorraad. Nee dit is een opslag voor poep. Was misschien ooit ook wel een snack maar nu niet meer. Als deze kamer volstroomt gaat er een seintje naar de hersenen om naar de WC te gaan. Het is ook belangrijk om naar de WC te gaan als je deze aandrang voelt. Je anus en bekkenbodemspieren staan namelijk behoorlijk onder druk. Jouw voedsel doet er ongeveer 35 uur over om de uitgang te vinden. Laat het dus niet veel langer in de darm zitten. Het is hoog tijd om de hoop de vrijheid te gunnen.

 

Dit is de anus

Na de endeldarm is de welbekende anus. De sluis naar buiten. De anus is een kringspier opgebouwd uit twee kringspieren. Een binnenste en buitenste. Het heet een kringspier maar sluitspier is misschien wel beter. De anus heeft natuurlijk twee hoofd functies. De eerste is het naar buiten sturen van ontlasting maar ook lucht natuurlijk. De tweede is het afsluiten van een lichaamsopening. Zo voorkom je dat er bacteriën en schimmels vrij de darm kunnen bereiken.


Twee kringspieren zorgen voor een goedlopend geheel

De twee kringspieren hebben ook verschillende functies. De inwendige kringspier is bijna altijd wel aangespannen. Dit is in tegenstelling tot de uitwendige kringspier, is de inwendige kringspier niet te controleren. Dit is een spier die onbewust aan en ontspant. Deze kringspier ontspant als je endeldarm zich vult met ontlasting.

 

De uitwendige kringspier is vaker ontspannen dan gespannen. Deze kringspier werkt het beetje tegenovergesteld van de inwendige kringspier. Als de endeldarm zich vult zal de inwendige ontspannen maar de uitwendige kringspier spant dan juist aan. Als je deze uitwendige kringspier ontspant zal de ontlasting om de hoek komen kijken. Zorg dus wel dat je op de WC zit. Is wel zo fris. Je kan deze kringspier dus zelf aan en ontspannen. Vaste ontlasting kan je kringspier het makkelijkste ophouden. Dunne ontlasting is wat anders. Dit is lastiger op te houden maar wees niet bang. Vochtige ontlasting word door de inwendige aambeien tegen gehouden. Uitwendig kunnen aambeien vervelend zijn maar inwendig hebben ze wel degelijk een functie.

Nu we wat meer weten over de anus, endeldarm en de kringspieren kunnen we gaan kijken naar de verschillende problemen die zich op het gebied van ontlasting voordoen. Denk bijvoorbeeld al aan ontlasting verlies.

 

4 meest voorkomende ontlasting problemen uitgelegd

Nu is het lichaam een fantastische machine. En vaak loopt alles gesmeerd. Toch zijn er veel problemen die kunnen ontstaan rondom alles wat met ontlasting te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande 4 meest voorkomende ontlasting problemen.

 

4 meest voorkomende ontlasting problemen:

  1. Obstipatie of wel verstopping.
  2. Fecale incontinentie of wel ontlasting verlies.
  3. Pijn bij ontlasten. Pijn bij het poepen.
  4. Hoge ontlasting aandrang. Het idee steeds nodig te moeten poepen.

 

Ontlasting probleem 1: Obstipatie of wel een verstopping

Obstipatie of wel verstopping is van te spreken als je minder dan 3 keer per week naar de WC gaat. Maar ook als dit meer is kan het obstipatie zijn. De enige voorwaarden is dan wel dat de poep erg hard is en lastig uit de anus komt. Soms is het zo hard dat je moet helpen de poep uit de darm te halen.

 

Een niet goed werkende of te gespannen bekkenbodemspier kan zorgen voor obstipatie. Een ontspannen buik en ook een goede buikademhaling kunnen je zeker helpen om beter naar de WC te kunnen. Te droge ontlasting is vaak een boosdoener. Drink dus echt voldoende. Eet ook vezelrijk voedsel. Zo zorg je dat jou darmen gezond en lekker vochtig blijven.


Wat kan je het beste doen bij obstipatie of een verstopping?

Neem als eerst eens een kijkje bij mijn tips over het toiletgedrag en de eventuele ontspannende bekkenbodem oefeningen. Dit zal een goede ondersteuning zijn bij jouw herstel. Verder is het verstandig om ook eens een professional te contacten. Een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou helpen met adviezen maar ook met ontspanningsoefeningen bij obstipatie klachten. Denk aan ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en een juist toiletgedrag.

Naast de gewone oefeningen zijn er ook andere stimulansen. Een rectale ballon, Myofeedback of een buikmassage kan een therapeut op jou toepassen. Verder is er natuurlijk een laxeer middel voor te schrijven door een huisarts.

 

Ontlasting probleem 2: Fecale incontinentie of wel ontlasting verlies

Fecale incontinentie of wel ontlasting of poep verlies is het ongecontroleerd en ongewild verliezen van jouw poep of ontlasting. Je kan nu simpel weg niet zelf bepalen wanneer en hoe vaak je naar de WC moet. Je herkent bijvoorbeeld nu niet het gevoel van moeten poepen (aandrang) of je kan het gewoon niet meer ophouden. Maar dit kan ook samen gaan. De mate van hoeveelheid van de ontlasting bij ontlasting verlies hangt af per persoon. Bij de ene is het een beetje en bij de ander alles. We kunnen het verliezen van ontlasting op een aantal punten onderscheiden:

 

3 veel voorkomende vormen van ontlasting verlies:

  1. Het niet goed kunnen ophouden van vaste ontlasting.
  2. Het niet goed kunnen ophouden van dunne ontlasting.
  3. Het niet onder controle hebben van windjes en scheten.

 

Het is natuurlijk enorm vervelend als je moeite hebt met het vast houden van je ontlasting. Je bent de hele tijd bang om het te verliezen of dat andere misschien vieze luchtjes ruiken. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer naar buiten durft en zo in een isolement terecht komt. Je komt echt in een vervelende vicieuze cirkel terecht. Zoek dus echt meteen professionele hulp!

Ook hier kan een slecht functionerende bekkenbodem een oorzaak zijn. Als jou bekkenbodemspieren de endeldarm niet goed kunnen afsluiten zal er ontlasting worden verloren. En als het dunnen ontlasting is zal dit al helemaal moeilijk binnen te houden zijn. Kijk goed naar de manier waarop jij naar de toilet gaat.

 

Wat kan je het beste doen tegen ontlasting verlies?

Neem als eerst eens een kijkje bij mijn tips over het toiletgedrag en de eventuele versterkende bekkenbodem oefeningen. Dit zal een goede ondersteuning zijn bij jou herstel. Verder is het verstandig om ook eens een professional te contacten. Een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal jou kunnen helpen bij het versterken en verbeteren van de bekkenbodemspieren. Ook kan een therapeut jou een juist toiletgedrag aan leren. Je kan via een huisarts ook medicatie krijgen om een wat vastere ontlasting te krijgen maar ook is er opvang materiaal en een anale tampon te krijgen.

 

Ontlasting probleem 3: Pijn bij ontlasten. Pijn bij het poepen

Pijn bij het poepen en ontlasten kan door een aantal oorzaken worden veroorzaakt.

Denk aan de volgende 5 oorzaken als we het hebben over pijn bij het poepen:

  1. Bacteriële infecties of ook schimmel infecties rondom of in de anus.
  2. Een ontstoken endeldarm.
  3. Een gezwel in het rectum.
  4. Een verzakking van het slijmvlies in de anus.
  5. Aambeien, eczeem, abcessen en scheurtjes.

 

Pijn bij het poepen ontstaat eigenlijk grotendeels bij te harde ontlasting of poep. Maar we kunnen ook zeker een over actief en dus te gespannen bekkenbodem niet uitsluiten.  Verder is er ook een mogelijkheid dat je verkeerd perst. Denk aan paradoxaal persen. Dit is een manier van persen waarbij je in plaats van de bekkenbodemspieren ontspant, juist aanspant. Hierdoor word de endeldarm juist afgesloten. Maar ook de druk op de bekkenbodemspieren word nu enorm. Hierdoor kan je dus niet goed leeg ontlasten. En ja hierdoor word de overgebleven poep nog droger en harder.


Dus je raad het al weer, een vicieus cirkeltje.


Wat kan je het beste doen tegen Pijn bij ontlasten of Pijn bij het poepen?

Neem als eerst eens een kijkje bij mijn tips over het toiletgedrag en de eventuele ontspannende bekkenbodem oefeningen. Dit zal een goede ondersteuning zijn bij jouw herstel. Verder is het verstandig om ook eens een professional te contacten. Een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou helpen om goed te leren persen en daarmee goed te kunnen ontspannen. Ook nu is jouw toiletgedrag weer belangrijk en zal je adviezen krijgen om de ontlasting wat zachter te maken.

 

Ontlasting probleem 4: Hoge ontlasting aandrang. Het idee steeds nodig te moeten poepen

Hoge ontlasting aandrang. Ook wel, het idee steeds nodig te moeten poepen. Is een vervelend verschijnsel. Het gaat hier om een toiletbezoek waarbij je kleine porties ontlasting loost of zelfs helemaal niks. Dan spreken we van loze aandrang.

 

3 oorzaken voor het voelen van aandrang maar niet te hoeven poepen

Vergrote aandrang en daarbij ook loze aandrang, kunnen allemaal een aantal uiteenlopende oorzaken hebben:

 

  1. Te overactief en te gespannen bekkenbodem. Hierdoor herken je de signalen van te moeten poepen en te gespannen bekken spieren niet goed. Hierdoor ontstaat aandrang gevoel. Het gevoel dat je steeds maar weer moet poepen.
  2. Te zwakke bekkenbodemspieren. Hierdoor word de endeldarm niet goed afgesloten. Maar een te zwakke bekkenbodem kan ook zorgen voor een verzakkingsgevoel. Hierdoor heb je het gevoel dat er meer druk aanwezig is en dus aandrang ervaart.
  3. Aanhoudende diarree. Voorafgaand aan diarree heb je een enorm aandrang gevoel

 

Wat kan je het beste doen als je steeds maar loze aandrang hebt?

Neem als eerst eens een kijkje bij mijn tips over het toiletgedrag en de eventuele ontspannende bekkenbodem oefeningen.. Dit zal een goede ondersteuning zijn bij jouw herstel. Verder is het verstandig om ook eens een professional te contacten. Ook bij een continue gevoel van het te moeten gaan naar de WC kunnen specialisten je goed helpen. Ga eens naar de huis arts of een gespecialiseerde bekken therapeut.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.