Alles over de oorzaak, symptomen en oplossingen van een verzakking

Oorzaken problemen en oplossingen van een verzakking

Een verzakking is het letterlijk in dalen van organen. Ook wel een prolaps genoemd. Een verzakking komt vaak door veroudering, verzwakte bekkenbodemspieren of overbelaste bekkenbodemspieren. Een verhoogde buikdruk en een verstoorde bekkenbodem kan ook een oorzaak zijn.  De meest voorkomende klachten en symptomen bij een verzakking zijn urine incontinentie, obstipatie, problemen met plassen, pijn tijdens de seks of vaginale geluiden. Gelukkig zijn er goede behandelingen tegen een verzakking. Denk bijvoorbeeld aan een operatie, bekkenbodem oefeningen of het plaatsen van een ring bij het verzakte orgaan. Bekkende vormen van verzakkingen zijn een verzakking van het rectum, de baarmoeder en van de blaas.


We gaan het in dit artikel hebben over een verzakking. Mocht je nou na het lezen van dit artikel nog opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Verzakkingen komen vaak voor 

Een ongelofelijk aantal maar bijna de helft van alle vrouwen krijgt ooit te maken met een verzakking. Een verzakking noemen we soms ook wel een prolaps. Niet elke verzakking behoeft meteen aandacht, dit is pas het geval als jou dagelijks leven nadelig word beïnvloed door de verzakking. Je herkend een verzakking aan een zwaar gevoel in de onderrug, onderbuik of zelfs een soort bal gevoel. Het is bekend dat de klachten van een verzakking in de loop van de dag toenemen.

 

3 meest voorkomende oorzaken van een verzakking

Er kunnen meerder oorzaken aanwezig zijn voor het ontstaan van een verzakking. Ik heb de 3 meest voorkomende hier voor je klaar staan.

 

3 meest voorkomende oorzaken van een verzakking:

  1. De hormonen productie neemt af en dit heeft invloed op de stevigheid van spieren en banden.
  2. Verzwakte bekkenbodemspieren. Dit kan door een aangeboren zwakheid van de bekkenbodemspieren, een zenuw beschadiging of ook een opgelopen scheur of ruptuur. Dit kunnen zelfs scheuren zijn die jij een hele tijd geleden hebt opgelopen. Een zwangerschap kan bijvoorbeeld blijvende schade achterlaten en jaren na de bevalling nog klachten geven.
  3. Overactief en overbelast bekkenbodem. Denk maar aan mensen met overgewicht, altijd zware werkzaamheden verricht, langdurige obstipatie en ook zeker een zwangerschap of bevalling. Allemaal situaties waarbij de buikdruk erg toeneemt. Een langdurige verhoogde buikdruk kan dus jouw bekkenbodemspieren overbelasten.

 

4 meest voorkomende symptomen bij een verzakking

Een verzakking van 1 of meer organen kunnen voor een hoop problemen zorgen. Laten we eens gaan kijken naar de 4 meest voorkomende problemen.

 

 4 meest voorkomende symptomen bij een verzakking:

  1. Plas problemen oftewel blaasproblemen. Moeite met uitplassen, urine incontinentie, vaak naar de WC moeten en terug komende of aanhoudende blaasontstekingen. Dit speelt vaak als de blaas in een andere hoek is gaan liggen. De urinebuis is dan niet meer het laagste punt in de blaas. Hierdoor blijft er altijd wat urine achter in de blaas. Ook kan het zijn dat een verzakking van een ander orgaan de blaas in een andere positie dwingt.
  2. Problemen met poepen of ontlasten. Last van obstipatie, ontlasting incontinentie, ongewild scheten en windjes laten, verhoogde aandrang en/of loze aandrang. Dit komt veel voor bij een verzakking van de darm of van een orgaan die op de darm drukt. Zo kan je een onterecht gevoel van een volle darm krijgen.
  3. Pijn bij de seks. Pijn en problemen bij het vrijen omdat er een gevoel kan zijn dat er iets in de vagina zit wat de penis belemmerd. Als er een orgaan zakt kan deze om en rond de vagina terecht komen. Hierdoor kan je soms ook een bult voelen in de vagina.
  4. Aanhoudende vaginale geluiden. De vagina word immers niet goed meer afgesloten. Dit zie je wel als er net zoals bij punt 3 er een orgaan de vagina belemmerd.

 

Al deze klachten kan je samenvatten onder bekkenbodemklachten. Er liggen nou eenmaal veel organen in ieder zijn of haar bekken. Hierdoor kan het ook zo zijn dat niet een maar meerder organen tegelijkertijd verzakken. Hierdoor kunnen de klachten erg variëren in aard maar ook in mate van hevigheid. Ook hebben de organen veel invloed op elkaar. Een verzakking van een orgaan kan een ander orgaan weer in de vernauwing brengen. Maar wees gerust er zijn goede oplossingen voor het verhelpen van een verzakking.

 

3 Meest voorkomende oplossingen bij een verzakking

Een verzakking komt dus erg vaak voor. En deze verzakkingen gaan gepaard met een hoop problemen. Toch zijn er een aantal goede behandelingen mogelijk. Dit zijn de 3 meest voorkomende en toegepaste oplossingen voor een verzakking.

 

3 Meest voorkomende oplossingen bij een verzakking:

  1. Volg fysiotherapie of oefentherapie bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.
  2. Vaginale ring die steun geeft in de vagina en rond om de baarmoeder. Veel gebruikt bij een baarmoeder verzakking.
  3. Is waarschijnlijk wel meteen de optie waarbij jij vrij snel van jouw verzakking af bent. De chirurg zal jouw orgaan weer goed op zijn plek leggen en ook meteen vast zetten.

 

 

Bekkenfysiotherapie en een verzakking

Een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou zeker helpen bij een verzakking. Dit zijn gespecialiseerde bekkentherapeuten die alles weten over de werking van jouw bekken. Het kan zijn dat jouw bekkenbodemspieren bijvoorbeeld wat verzakt zijn. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou dan prima helpen. Het onderzoeken van jouw bekkenbodemgebied en dan voornamelijk jouw bekkenbodemspieren zal als eerst centraal staan. De oorzaak en aard van de verzakking moet natuurlijk goed worden vastgesteld. Als de oorzaak bekend is zal de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut bepalen of een behandeling van hun voldoende is.

Het kan zijn dat jouw verzakking al te heftig is. Dan is een bezoek aan bijvoorbeeld een gynaecoloog een betere optie. Ook kan je even met de huisarts overleggen wat voor jou het beste traject is.

Als de therapeut met je aan de slag gaat zal je tips en oefeningen ontvangen gespecialiseerd op jouw verzakking. Je zal bewuster worden van jouw buikdruk en bekkenbodemspieren. Ook is jouw toiletgedrag erg belangrijk. Toiletgedrag heeft te maken met de manier waarop jij naar de wc gaat. Dit kan nog al eens verschillen ten opzichte van de juiste manier. Ook kan jouw toiletgedrag verstoord zijn door bijvoorbeeld jouw bekkenklachten. De bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal jou helpen met tips en oefeningen waardoor jij weer beter naar de wc kan.

 

Een Ring plaatsing als oplossing voor een verzakking

Verder zijn er ook andere mogelijkheden dan alleen een bekkenfysiotherapeut. Mochten deze oefeningen en tips namelijk onvoldoende zijn kan er ook een ring worden ingebracht. Deze ring lost het echte probleem echter niet helemaal op en moet geregeld om de drie maanden worden vervangen. Je klachten zullen wel iets afnemen. En deze ring kan wel gewoon blijven zitten bij het naar de toiletgaan, menstruatie of tijdens de seks. Toch niet helemaal de oplossing dus. Maar in de wat lichtere gevallen wel een goede stap. Zo voorkom je een directe operatie.



Een operatie bij een verzakking

Een operatie waarbij de specialist jouw orgaan weer op de juiste plek bevestigd is wellicht de beste optie. Het orgaan word bevestigd op de juiste plek en zal niet snel meer van deze plek af komen. Toch zijn operaties altijd erg ingrijpend. Overleg vooral goed met jou arts wat de meest geschikte optie voor jou is.

Een goede combinatie van therapie en een operatie is vaak erg succesvol. De operatie richt zich direct op de verzakking. Je organen worden weer op de juiste plekken vast gezet. Het is dus alleen wel aan te raden om ook naar een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut toe te gaan na afloop. Dit om jouw spieren weer sterk te maken en jou weer comfortabel te laten voelen omtrent het bekkengebied. Je kan met een hoop vragen terecht over het bekkengebied bij jouw bekkentherapeut. Dat is natuurlijk ook wel fijn in jouw herstel proces. De bekkentherapeut zal jou herstel in de gaten houden en jou tips geven over buikdruk en toiletgedrag. Je zal hier ook op lange termijn erg veel profijt van ervaren.

 

Samenvatting.

Een verzakking komt veel vaker voor dan we vaak denken. En een verzakking is een letterlijke indaling van een orgaan. De klachten en problemen kan je samenvatten onder bekkenklachten.


De 3 meest voorkomende oorzaken van een verzakking:

  1. Veroudering.
  2. Verzwakte bekkenbodemspieren.
  3. Overactief en overbelast bekkenbodem.

 

De 4 meest voorkomende problemen bij een verzakking:

  1. Plas problemen of te wel blaasproblemen
  2. Problemen met poepen of ontlasten.
  3. Pijn bij de seks.
  4. Aanhoudende vaginale geluiden.

 

3 Meest voorkomende oplossingen bij een verzakking:

  1. Bekkenfysiotherapie.
  2. Ring plaatsing.
  3. Operatie.

 

Mocht jij het idee hebben dat je misschien wel last hebt van een verzakking ga dan meteen naar je huisarts toe. Hoe sneller jij er bij bent des te beter jou verzakking te behandelen is.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.