Home » Artikelen » Zwangerschap » Je bekken na de bevalling. Dit is wat je kan verwachten na de bevalling. Alle tips die jij moet weten tijdens jouw herstel!

Je bekken na de bevalling. Dit is wat je kan verwachten na de bevalling. Alle tips die jij moet weten tijdens jouw herstel!

Bekken Herstel na de bevalling  dit kan jij verwachten na de bevalling

Een bevalling. Misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Van je rug tot je buik en weer naar je bekken. Alles krijgt het zwaar te verduren. Ook na jouw bevalling zal je lichaam nog even moeten bijkomen. Je bekken en de bekkenbodemspieren zullen bijvoorbeeld heel anders aanvoelen na je bevalling. Je hele zwangerschap is je lichaam al  bezig met het voorbereiden op de bevalling. Je bekken zijn eigenlijk al helemaal warm gelopen om de laatste eindsprint in te zetten. Alle banden worden losser en alle functies die zich in het bekkengebied plaats vinden kunnen verstoort raken.

Je zal ervaren dat plassen, poepen en bijvoorbeeld seks anders zal aanvoelen. Je moet het een beetje zien als een verstuikte enkel. Dan zijn de banden ook opgerekt en moet het zeker een paar weken herstellen voordat hij weer normaal en lekker aan voelt. Dat is met je bekken banden niet anders.

 

Jouw bekken en de druk van de bevalling. Dit is het effect van de bevalling op jouw bekken gebied.

Helemaal in het laatste stadium als je dan ook daadwerkelijk gaat persen zal er nog meer druk komen te staan op je bekken. Dus komt er ook veel meer druk op alle belangrijke onderdelen in je bekken. Denk aan je plasbuis, anus, endeldarm en ook je blaas bijvoorbeeld. Het kan dan ook zeker dat je je heel anders voelt na je bevalling. Je kan bijvoorbeeld de signalen om te moeten plassen of poepen heel anders gaan aanvoelen. Hierdoor kunnen de signalen van een volle darm of blaas niet altijd goed doorkomen. Ook is het zo dat de spieren tijdens de bevalling in het bekken zijn opgerekt. Hierdoor is het goed afsluiten van de plasbuis of anus een probleem.  Zo is urine verlies, ontlasting verlies of het ontschieten van windjes (van voor of achter) een bijkomend probleem. Maar naast functionele problemen zijn pijnklachten ook niet vreemd. Het blijft natuurlijk ook even onstabiel.

 

Pijn klachten na de bevalling zijn niet vreemd.

 

Pijnklachten zijn erg vervelend maar grotendeels tijdelijk! Wel kan je ook erg last krijgen van zwellingen. En dan vooral rondom de anus en vagina. Door het harde persen kan er namelijk stuwing ontstaan. Dit kan zorgen voor zwellingen na de bevalling. Ook kunnen hechtingen natuurlijk voor zwellingen zorgen. Het klinkt gek maar ga juist zitten op een wat hardere ondergrond dit gaat de zwelling tegen. Maar dit zit misschien wel weer wat pijnlijker. Je kan een dun kussentje dan ook best tussen jou en de hardere ondergrond gebruiken. Een zwembandje hoor je vaak voorbij komen maar is niet ideaal. Je hebt hier namelijk weinig steun aan en zal je extra pijn doen.

4 Tips om jouw bekken na de bevalling weer op weg te helpen. 4 bekken tips voor jou:

 

Tip 1: Structuur en stabiliteit.
Zorg weer voor een stabiel en vast patroon. Help je lichaam weer op weg naar een goed toiletgedrag. Ga om de 2 a 3 uur naar de wc ongeacht er wel of geen aandrang is. Drink voldoende en eet vezelrijk. Dit zal jou blaas en darmreflexen weer op de juiste manier prikkelen.

 

Tip 2: Rust is heilig in herstel.
Denk er vooral aan om goed rust te nemen. Liggend is je bekken het meest ontspannen. Als je toch zit, zit rechtop met je voeten stevig op de vloer. En gebruik de steun in je rug. Gebruik wel een plat zacht kussentje. Is toch even wat prettiger.

 

Tip 3: Kou is fijn.
Een verkoeling kan de pijn in jou bekken ook verzachten. Denk aan een ijskompres of een koud nat washandjes die je tegen jou pijnlijke bekken kan leggen.

 

Tip 4: Oefenen versterkt herstel.
Je kan met bekkenbodem oefeningen beginnen zodra je zelf het idee hebt dat het kan. Begin altijd rustig en voel of de oefeningen haalbaar zijn. Zo kan je de spieren rondom de plasbuis anus en vagina langzaam helpen herstellen.

 

Wat zijn de gevolgen van uitscheuren en hechtingen na de bevalling? Wat kan je verwachten als jij moet herstellen met hechtingen?

 

Hechten gebeurt gelukkig bijna altijd met een verdoving. Vaak doet de gynaecoloog of verloskundige dit meteen bij een inscheuring (ruptuur) of wanneer je bent ingeknipt (episiotomie). Na het uitwerken van de verdoving kan je een wat branderig of stekend gevoel overhouden. Een zwelling zal ook bijna altijd gepaard gaan met hechtingen dus een trekkend gevoel is ook niet vreemd.

Er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je gehecht bent.

5 Tips om sneller te herstellen als jij gehecht bent na de bevalling:

 

Tip 1: Hygiëne.
Houd de wond goed schoon. Spoel dus regelmatig met warm/lauw water. Hierdoor word de wond ook goed doorbloed. Pas daarna op met afdrogen. Dep jezelf droog en schuur niet met je handdoek. Je kan zelfs een droger gebruiken.

Tip 2: Zure plas.
Mocht plassen vervelend zijn gebruik dan een bekertje water om tijdens het plassen wat water over de wond te laten spoelen. Of iets minder smakelijk,  plas onder de douche.

 

Tip 3: Lekker koud.
Onthoud die ijskompressen. Dit kan je zwelling tegen gaan maar ook pijn verlichten. Gebruik deze niet direct op de huid. Doe het ijs desnoods in een washandje.

 

Tip 4: Lekker hard.
Om verdere zwelling en vocht ophoping te voorkomen kan je het beste gaan zitten op een harde ondergrond. Je kan altijd een zacht kussentje gebruiken om het wat comfortabeler te maken.

 

Tip 5: Zoek hulp.
Mocht dit allemaal niet helpen en je geen vooruitgang zien. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.


Ontlasting na de bevalling. Wat kan je verwachten van je poep na de bevalling?

 

Waar moet je aan denken bij het poepen met hechtingen? Ontlasting moet allemaal weer een beetje op gang komen. Dit duurt vaak even en soms zelfs een dag of 3 na de bevalling. Je darmen legen zich namelijk tijdens de bevalling. Heb je vast wel gemerkt. Hierdoor duurt het weer even voordat je weer een voorraadje hebt opgebouwd. Ook kan de ontlasting wat droger zijn en verstoppen. Dit omdat er veel lichaamsvocht tijdens de bevalling gebruikt wordt. Dit kan best vervelend zijn, want als de poep eindelijk komt kan het wat vast en dik zijn. En dit is nu net in en rondom het gevoeligste gebied in je lichaam. Het kan er dus ook erg lastig uit gaan komen. Hierdoor kan je weer aambeien krijgen. Hard persen kan aambeien tijdens de bevalling oproepen maar ook dus na. Maar deze trekken vaak zelf weer weg na een wat rustigere periode zonder enorme pers aanvallen.

 

9 tips om de bruine vriend er makkelijker uit te krijgen:

 

Tip 1: Vocht, vocht en nog eens vocht.
Drink voldoende. 2 liter is echt aan te raden. Dit zal er voor zorgen dat je zonder pijn prima een hoopje kan neerleggen.

 

Tip 2: Vezels en vezelrijk eten.
Eet vezel rijk. Denk aan fruit, noten en zaden. Allemaal nu je beste vrienden. Neem s ’avonds niet nog een extra koek maar pak eens een peer om jou avond trek te stillen.

 

Tip 3: Wie moet die moet.
Aandrang? Ga! Houd niet je eigen stoelgang tegen. Als je moet dan moet je ook gaan.

 

Tip 4: Ultieme ontspanning.
Ontspan op de wc. Daar is ie voor. Gebruik de bril om goed te gaan zitten en zet de voeten goed op de grond. Ontspan en zet geen extra druk om alles eruit te krijgen. Denk aan jou toiletgedrag.

 

Tip 5: Vaseline is overal goed voor.
Gebruik desnoods een crème of vaseline rondom de anus om tijdens het poepen geen extra pijn of schade op te lopen. Mocht het heel extreem zijn kan je ook bij de huisarts lidocaïne krijgen.

 

Tip 6: Persen nee. Ontspannen ja!
Pers angst is heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld hechtingen hebt. Probeer daarom te ontspannen en niet extra mee te persen tijdens het poepen. Neem je tijd en relax!

 

Tip 7: Lekker warm.
Mocht je problemen hebben met ontspannen is een bad of een douche een goede oplossing. Warmte ontspant.

 

Tip 8: Maak je buik nog boller.
Adem goed door via de buik. Dit verlaagt in alle omstandig heden de buikdruk en dus de druk en pijn in jouw bekken. Hierdoor ontspan je ook goed en geef je de darmen meer de ruimte.

 

Tip 9: Sport de drol eruit.
Ga desnoods even een beetje bewegen voordat je naar de wc gaat. Activiteit wakkert ontlasting aan.

 

Plassen.

 

De spieren en weefsels rondom de plasbuis zijn vaak wat opgezwollen tijdens de eerste dagen na de bevalling. Goed uit plassen kan dus wat tegen vallen. Ook is je blaasspier vaak wat slap geworden door de hormonen. Je gevoel en het gevoel van een volle blaas zal dus verstoord zijn. Je zenuwen hebben in je bekken gebied ook een klap gehad. Zo zijn jou zenuwen waarschijnlijk ligt gekneusd. Dit helpt niet met het goed aanvoelen van aandrang.

 

Tussen de 2e en 6e dag van je kraambed zal je lichaam veel vocht willen lozen. Hierdoor zal de blaas veelvuldig vol raken. Je hebt natuurlijk ook veel vocht vast gehouden tijdens de zwangerschap. Pies het er dus nu maar flink uit! Urine verlies ligt dus op de loer omdat je niet goed voelt wanneer de blaas nu echt helemaal vol is. Hierdoor loopt hij over van urine en kan je wat verliezen als er extra buikdruk ontstaat. Denk aan niezen, hoesten, lachen en kuchen. Maar ook zwaardere handelingen als tillen, opstaan, gaan zitten en omdraaien in bed. Je kan dit minder controleren omdat je coördinatie van de spieren nog niet helemaal top is na de bevalling.

 

6 Tips om de plasbeurt prettig te houden na de bevalling.

 

Waar moet je aan denken bij het plassen met hechtingen? Urine zuur kan lastig zijn. Denk maar aan alle kleine en misschien wel grote scheurtjes die je vaginaal bent opgelopen. Als hier wat urine langs loopt kan het pijnlijk zijn. Neem daarom bovenstaande tips in acht en gebruik wat extra water om de urine weg te spoelen.

 

Denk even aan de volgende 6 tips om jou plas momenten een beetje prettig te houden:

 

Tip 1: Liters.
Drink ook nu 2 liter per dag. Maar nu niet 4 als je en goed wilt kunnen poepen maar in totaal 2.

 

Tip 2: Plan jouw plas.
Ga regelmatig naar de wc om te plassen ook al heb je even geen aandrang. Plan jou momenten. Ga ontspannen zitten en zit goed op de bril. Denk even aan de toiletgedrag tips. Laat desnoods het fonteintje lopen om jou plas op te wekken.

 

Tip 3: Neem een glas mee.
Laat tijdens het plassen lauw water langs de hechtingen lopen om geen pijn te krijgen van je urine zuur. Onder de douche plassen kan dit ook makkelijk oplossen.

 

Tip 4: Spoelen!
Spoel je vagina goed na. Dit om infecties en dergelijke te voorkomen tijdens en na het plassen.

 

Tip 5: Tijd en rust.
Neem de tijd en probeer jezelf bewust te maken van jou bekkenbodem spieren. Voel eens of je zal al een beetje onder controle krijgt.

 

Tip 6: Hulp.
Neem contact op met de huisarts als je aanhoudende klachten ervaart.

 

Alles wat jij wilt weten over seks na de bevalling.

 

Je hebt er waarschijnlijk helemaal geen zin in maar op een gegeven moment komt seks weer om de hoek kijken. Maar in het begin moet je er niet aan denken. Iet alleen omdat je pijn ervaart en alles nog echt moet herstellen maar ook omdat je vooral erg moe bent. Je hebt waarschijnlijk ook echt gebroken nachten. Je vagina is nu in plaats van een lust kanaal ook in een geboorte kanaal veranderd. Seks is natuurlijk best na een tijdje weer mogelijk. Kijk vooral dat je niet vloeit. Ook de eerste keer zal anders zijn. Misschien is je vagina ook wel veranderd. En je partner zal ook weer moeten wennen. Ga samen langzamerhand weer op onderzoek uit.

 

Denk even aan de volgende 4 tips voordat je weer van bil gaat:

 

Tip 1: Even geduld.
Wacht even de nacontrole af. Dit is na 6 weken ongeveer bij de verloskundige of gynaecoloog. Maar als je niet meer vloeit kan het op zich wel. Denk vooral aan je eigen gevoel. Pijn is niet goed. Dus voel zelf hoe je erin staat. Je bekkenbodem is namelijk ook erg vermoeid.

 

Tip 2: Even andere gedachten.
Soms kan het ook erg lang duren. Dit is helemaal niet gek. Het kan zelfs weer een jaar duren voordat je er überhaupt aan wilt denken. Bespreek dit met je partner. Je kan op veel manieren intiem zijn met elkaar en daar hoeft penetratie niet een onderdeel van te zijn.

 

Tip 3: Ontspan en geniet.
Mocht de eerste keer seks na de bevalling er aan komen. Ontspan dan vooral en wees niet bang voor pijn. Mocht het enig sinds pijn doen stop dan. Angst veroorzaakt juist spanning en dus pijn. Probeer heel ontspannen te zijn en neem de tijd. Neem de bekken spier oefeningen in acht en leer ontspannen.

 

Tip 4: Nu al een 2e?
En let op je bent enorm vruchtbaar na de bevalling. Geloof dus niet in fabeltjes als: zolang je borstvoeding geeft kan je niet zwanger raken. Echt onzin! Je bent meteen weer top vruchtbaar.

 

Alles wat jij wilt weten over de Kraamvloed, vloeien en kraamzuivering (lochia).

 

Als je inmiddels ook een geboorte aan de placenta hebt gegund zal er een wond achter blijven in de baarmoeder. Dit kan een behoorlijke omvang hebben. Van een vuist grote naar 3 cm in 3 weken. De baarmoeder krimpt natuurlijk weer en dus ook de wond. Je zal hierdoor flink vloeien in de eerste paar dagen. Dit noemt men ook wel een kraamzuivering of kraamvloed. Niet zulke hele geweldige woorden. De kraamhulp zal dit bij je blijven controleren. De kleuren zullen variëren van helder rood, naar bloed met stolsels, bruingeel, geel, roze en geelwit. Na 3 weken zal dit ongeveer op zijn end zijn. Bij het geven van borstvoeding zal de samentrekking van de baarmoeder snelle plaats vinden. Na 6 weken is je baarmoeder ongeveer weer voorzien van baarmoederslijm en zal je menstruatie weer op gang komen.

 

Denk aan de volgende punten als het gaat oom vloeien in het kraambed:

 

  • Ruikt je vloed onaangenaam? Misschien is je baarmoederslijmvlies ontstoken. Neem even contact op met de verloskundige of gynaecoloog.
  • Bij onregelmatig vloeien is het verstandig om dit even met je verloskundige te overleggen. Bijvoorbeeld als je ineens heel veel of juist heel weinig vloeit.
  • Gebruik speciaal kraamverband. Dit ademt beter dan traditionele maandverband. Dit omdat ze van katoen zijn. Ook de vocht opnamen is veel beter.
  • Neem contact op met de huisarts als je langdurig erg veel bloed verliest.

 

4 Tips bij het zitten tijdens de eerste dagen na de bevalling:

 

Tip 1: De zitring.
Als je bent geopereerd of gehecht kan je even gebruik maken van een zit ring. Hierdoor ontlast je je gehele onderkant.

 

Tip 2: De zitring toch niet altijd.
Zitten op een ring kan wel voor onstabiliteit in het bekken zorgen en dus weer meer bekken pijn.

 

Tip 3: Kussen is prima.
Probeer eens een zacht plat kussentje dit helpt weer tegen bekkenpijn.

 

Tip 4: Denk aan je spierspanning.
Als je gaat zitten span eerst even je billen aan. Zo voorkom je dat je bekken gebied uitgerekt wordt als je gaat zitten. En ontspan je billen weer als je daadwerkelijk zit.

 

Neem vooral veel rust en lig dan vooral even. Liggen ontspant het bekken het allermeest.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie ! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.