Tijdens de zwangerschap is de kans op het ontstaan van bekkenklachten enorm hoog. Bekkenklachten ontstaan tijdens de zwangerschap door de zwangerschapshormonen. De veranderingen in hormonen en het toenemende gewicht van de buik zorgt voor een verhoogde belasting op de bekkengewrichten en de bekkenbanden. De bekken worden door de toenemende zwangerschapshormonen weker en zwakker. Het bekken is ruimte aan het maken voor de baby. En terwijl het bekken zwakker wordt groeit de buik naar voren en het gewicht van de buik neemt toe. De onderrug komt nu meer onder spanning te staan. De onderrug wordt nu steeds iets holler. En de lage rugspieren maken overuren en kunnen overbelast raken. Lage rugpijn is de meest voorkomende bekkenklacht tijdens de zwangerschap. Deze lage rugpijn ontstaat door de veranderingen in het bekken. 

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Tijdens de zwangerschap is het lichaam al vanaf week 1 in volle verandering. Er veranderd veel in en rondom jouw bekken, buik en onderrug. De druk op je bekkenbodem, bekkenspieren, bekkenbanden en ook je onderrug zal erg oplopen. Ook veranderd je lichaam op hormoon gebied. De bekkenbanden en bekkengewrichten worden soepeler. En dit betekend niet dat je de cha-cha-cha of de tango beter zal beheersen. Maar hierdoor wordt jouw bekken gebied onstabiel en zwakker. Het is daarom erg goed om te weten hoe jij met het bekken, de buikdruk en andere belastende bewegingen moet omgaan tijdens je zwangerschap.

 

Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en Bekkenklachten wat is het verschil?

Voorheen noemde we alle vormen van bekkenklachten bekkeninstabiliteit. Enigszins klopt dit ook wel. Maar we noemen het nu vooral bekkenpijn of bekkenklachten. Want bekkeninstabiliteit is niet altijd het geval als je bekkenpijn of bekkenklachten hebt. Een man kan bijvoorbeeld net zo goed bekkenproblemen of bekkenklachten in en rondom het bekken ervaren. Lees mijn bekken klachten bij mannen voor meer informatie.

 

Bekkeninstabiliteit is een vrij specifieke benaming van de verandering in het bekken tijdens de zwangerschap. Iedere zwangere vrouw krijgt bekkeninstabiliteit. Het bekken wordt instabiel gemaakt door jouw hormonen om de baby straks wat extra ruimte te geven. Maar niet elke zwangere vrouw heeft ook last van bekkeninstabiliteit.

 

Bekkenpijn is de benaming van pijn in of rondom het bekken. Alle soorten pijn kan je heir onder schalen. Denk aan een zeurende bekkenpijn, stekende bekkenpijn of pijn in de lage rug, liezen of onderbuik. Alle soorten pijnen in of rond om het bekken kan je dus bekkenpijn noemen.

 

Bekkenklachten omvat alle klachten die jij kan ervaren in of rondom het bekken. Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn zijn dus eigenlijk bekkenklachten. Maar ook urine incontinentie, ontlasting incontinentie, vaginisme, erectiestoornis, een verzwakte bekkenbodem, orgaan verzakking of een overactieve bekkenbodem zijn dus bekkenklachten. Bekkenklachten zijn dus alle klachten in of rondom jouw bekken.

 

Symptomen van bekkenklachten

  • Pijn in de onderrug of lager rug.
  • Pijn in de liezen.
  • Pijn in de heupen.
  • Pijn in je stuitje.
  • Pijn aan de billen.
  • Pijn in een bil gepaard met uitstraling naar achterkant bovenbeen.
  • Pijn en moeite bij lopen.
  • Pijn en moeite bij staan.
  • Pijn en moeite bij zitten.
  • Pijn en moeite zware lichamelijke handelingen. Als het huishouden of tillen van zware boodschappen tassen.
  • Algehele vermoeidheid.
  • Zowel van urine incontinentie als ontlasting incontinentie kunnen voorkomen.
  • Seksuele klachten als vaginisme of vulvitis als gevolg.

 

Bekkeninstabiliteit bij de zwangerschap

Bekkeninstabiliteit ontstaat veelal tijdens een zwangerschap. Door de vrijkomende hormonen worden de bekken banden slapper en losser. Je bekken word dan nu instabiel. De buik groeit en jouw bekken, de bekkenbodem, de bekkenspieren en de bekkenbanden krijgen het steeds moeilijker door de toenemende druk van de buik. Nu neemt de kans op het ontstaan van klachten steeds iets meer toe.

 

Bekkenpijn bij de zwangerschap

Veelal komt bekkenpijn voor in het tweede deel van je zwangerschap. Denk aan een zeurderig gevoel, pijn in de onderrug of een gevoel van trekkende bekkenbanden. Ook gaat deze bekkenpijn vaak vanzelf weg. Echter kan het herstel wel zo een 3 maanden duren en al helemaal als je via de vagina bent bevallen.

 

Bekkenklachten bij de zwangerschap

Na de zwangerschap neemt de bekkeninstabiliteit en de bekkenpijn bij de meeste vrouwen geleidelijk weer af. Toch kunnen er nu nog bekkenklachten aanwezig zijn. Wellicht is jouw bekkenbodem verzwakt geraakt en ervaar je nog incontinentie. Het bekken moet herstellen van de bevalling maar na 2 maanden moet je echt wel vooruitgang merken. Zoek altijd begeleiding en hulp als je bekkenpijn of nog bekkenklachten ervaart tijdens of na de bevalling. Een huisarts, gynaecoloog of bekkentherapeut kan jou zeker helpen. Want hulp is altijd fijn. Je zal veel handige tips en ook oefeningen ook hier al kunnen vinden.

 

Verzwakte bekkenbodemspieren op latere leeftijd

Als je wat meer op leeftijd bent zal je vaker wat verslappingen van de bekkenbodemspieren ervaren. Dit heeft effect op bijvoorbeeld jouw continentie. Ook kunnen er bekkenklachten opspelen als orgaan verzakkingen. Dit heeft met de verzwakte bekkenbodemspieren te maken. Deze bekkenbodemspieren kunnen de organen niet goed op hun plek houden. Maar geen zorgen dit is echt goed te behandelen. Er zijn veel tips en ook oefeningen die je kan doornemen en kan toepassen.

 

Overactieve bekkenbodemspieren op latere leeftijd

Niet alleen incontinentie kan opspelen. Want ook obstipatie is een veel voorkomende bekkenklacht. Dit ervaar je vaak als jouw bekkenbodemspieren niet te slap zijn maar juist te strak staan. Een te sterke en overspannen bekkenbodem wil je dus ook niet snel en goed ontspannen. Een overactieve bekkenbodem kan voor overloop incontinentie, een pijnlijke vagina en bij mannen voor erectieproblemen zorgen. Ontspanningsoefeningen en tips zijn dan de hulpmiddelen die jij nodig hebt.

 

Vaginale bevalling vergroot de kans op incontinentie op latere leeftijd

Vooral als jij een dame bent die ooit vaginaal is bevallen is de kans aanzienlijk dat jij op latere leeftijd alsnog gevolgen gaat ervaren. Oefen dus ook goed als je nu nog geen klachten hebt. Hoe meer je traint en oefent des te beter je straks beschermd bent tegen allerlei kwalen.

 

Toch kan jij zelf een hoop doen om te voorkomen dat jij op een latere leeftijd bekkenklachten gaat ontwikkelen.

 

 

Fit je zwangerschap in voorkomt bekkenklachten

De hormonen die aan het werk gaan als je in verwachting bent zorgen ervoor dat jouw bekken zich voorbereid op de bevalling. Er moet namelijk een baby doorheen. Dat is normaal gesproken nog niet mogelijk. Er kunnen dus behoorlijk wat normale handelingen pijnlijk worden. Je bekken en bekkenspieren en banden zijn nu eenmaal onstabieler.

Een aantal factoren kunnen bekkenklachten op voorhand ook al beïnvloeden. Als jij bijvoorbeeld al rugklachten had, asymmetrisch bekkengewricht hebt, je bekkenbodemspieren al verkeerd gebruikte, zwaar werk verricht of een verminderde conditie of houding hebt.  Je hebt dus ook veel invloed op jouw zwangerschapsgezondheid vooraf aan de zwangerschap. Zorg dat je fit en sterk de zwangerschap ingaat, je zal zien dat jou kans op heftige klachten af neemt.

Oefen je bekkenbodemspieren en je schuine buikspieren. Dit zal een zekere stabiliteit geven als jij een mooie grote buik krijgt. Je gaat bekkenbodemoefeningen doen die je vast bekend zijn. Echter ga je nu accenten leggen op spieren die je niet zo goed kent. Trek bijvoorbeeld eens de vagina in als je buikspier oefeningen doet. Je zal met zo een klein accent een sterke bekkenbodem ontwikkelen. Ook je rug zal sterker zijn als jou buikspieren fit zijn. Alle spieren hebben nou eenmaal met elkaar te maken. Kijk even bij mijn bekkenbodemoefeningen om fit jou zwangerschap in te gaan.

 

Doen tegen bekkenklachten en bekkeninstabiliteit

Maar mocht je toch bekkenklachten ervaren ga dan niet alleen maar niks doen en rusten. Het is juist wel belangrijk om te blijven bewegen maar denk aan je eigen belastbaarheid. Plan je rust in en ga na elke activiteit ook even rusten. Als je niks meer gaat doen zal je conditie snel achter uit gaan en je klachten alleen maar erger maken. Zo zien we vaak dat mensen bedlegerig worden of zich schamen voor hun bekkenklachten en zo niet meer over straat durven. Voorkom een slechte conditie en isolement door actie te ondernemen. Er zijn genoeg specialisten die jou kunnen helpen.

 

Wees ook niet te ongerust. Iedere bekken word instabiel bij de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit is dus volkomen normaal tijdens de zwangerschap. De hormonen komen bij iedereen vrij en ieder haar bekken moet wijder gemaakt worden voor de indalende baby. Dus dit ga je niet tegen. Maar niet iedereen heeft er bekkenpijn of andere bekkenklachten bij. Zelfs topsporters kunnen bekkeninstabiliteit krijgen. Echter is hun herstel een stuk korter en de kans dat ze bekkenklachten ontwikkelen op een latere leeftijd een stuk kleiner. Wees goed voorbereid en weet wat je moet doen vooraf en tijdens je zwangerschap om deze bekkenklachten de kop in te drukken. Je hebt zelf namelijk wel echt invloed op het ontstaan, verloop en herstel van jouw bekkenklachten.

Ga opzoek naar een specialist als je last hebt van bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en bekkenklachten. Een therapeut kan jou goed adviseren en helpen met een gepast onderzoek en oefeningen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.