Het bekken is een beschermend bot voor een complexe regio van het lichaam. In het bekken liggen allerlei cruciale organen. Denk aan de geslachtsorganen, baarmoeder, blaas, darmen en bij mannen ook de prostaat. Deze organen en botten worden ondersteund door de bekkenbodemspieren en bekkenbanden. Maar omdat er zich zoveel bevind in en rondom het bekken kan er ook een hoop misgaan. Zo kan er rond de zwangerschap bekkenpijn door bekkeninstabiliteit worden ervaren. En er kunnen zich door de jaren heen bij zowel mannen als vrouwen bekkenklachten ontwikkelen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor jij bekkenklachten ervaart. Zo heeft fysiek zwaar werk effect op jouw bekkenbodem maar ook het eetpatroon kan een oorzaak van jouw bekkenklachten zijn. Verder ontstaan bekkenklachten veelal door een verzwakte bekkenbodemspier of een overactieve bekkenbodemspier. Bij een verzwakte bekkenbodem is het ophouden van urine en of ontlasting lastig en een orgaan verzakking is een mogelijkheid. Bij een overactieve bekkenbodem is plassen en of ontlasten een probleem en kan er vaginisme ontstaan of bij mannen een erectieprobleem.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

In dit artikel probeer ik je een beetje op weg te helpen. Op de site vind je eventueel nog meer informatie. Ik heb ook nog meer artikelen geschreven die dieper op de stof en specifieke klachten ingaat. Ook zijn er veel artikelen gespecialiseerd op mannen en vrouwen met bekkenklachten, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Tip: klik op de blauwe woorden voor meer informatie.

 

Het bekken is een bot

Het bekken is wel een verzameling van meerdere bekkenbotten en bekkengewrichten. Het bekken is opgebouwd uit drie delen. Linker deel, rechter deel en de achterkant ook wel bekend als het heiligbeen. Deze zitten aan elkaar vast doormiddel van gewrichten en banden. Denk bijvoorbeeld aan het wat bekendere SI-gewricht. Dit zijn 2 gewrichten links en rechts aan de achterkant. Deze kan je herkennen en zien aan de kuiltjes op de onderrug.

 

Het bekken bestaat dus uit verschillende bekkenbotten en bekkengewrichten. Het heiligbeen, staartbeen, darmbeenderen, SI gewrichten en bijvoorbeeld het schaambeen. Enorm veel dus. Alle bekkenbotten liggen een soort van los van elkaar. Maar vast aan elkaar door verschillende bekkenbanden. Denk aan een soort van stevige band of riem om jouw bekken heen. De banden zitten strak om jou bekken om de boel een beetje stabiel en bij elkaar te houden.

 

Tijdens de zwangerschap wordt het goed bij elkaar houden van de bekkenbotten steeds lastiger voor de bekkenbanden. Deze bekkenbanden worden door verschillende hormonen wat weker tijdens jou zwangerschap. Het word allemaal wat onstabieler om genoeg ruimte te maken voor een baby hoofdje. Vandaar als je klachten krijgt door deze onstabiliteit dat men spreekt over bekken instabiliteit.

 

Het bekken is een beschermend bot halverwege ons lichaam. Het bekken is een enorm belangrijk onderdeel van het lichaam. Zie het bekken maar als een brug tussen jouw boven en onderlichaam. Alles wat van jouw hoofd tot aan jouw tenen loopt moet door het bekken reizen. Denk aan alle aderen, zenuwen en ook verschillende spieren. Het bekken is niet heel breed. Dus op een klein stuk komen een hoop cruciale processen samen.

 

Verder is het bekken een belangrijk onderdeel ook als je het hebt over bijvoorbeeld je houding. Als jij jouw bekken voorover kantelt zal de onderrug holler zijn en als je het bekken achterover kantelt is de onderrug boller. Het bekken heeft dus invloed op de rug spieren.

 

Ook is het bekken door de heupen een beweging voorziener. De heupen zitten links en rechts van het bekken. En in deze heupkommen vallen jouw bovenbenen. De bekkenbanden en bekkenspieren zorgen er weer voor dat alles ook netjes op de plek wordt gehouden.

 

Naast dat het bekken een brug is of een belangrijk deel van de houding is het bekken ook een beschermer van vitale organen. Denk aan de darmen, baarmoeder, prostaat en de blaas bijvoorbeeld. Al deze vitale organen hebben een goede bescherming nodig. En dat is het bekkenbot. De organen rusten in het bekken op de bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren houden de organen op de juiste plek.

 

Het bekken en seks

Naast de saaie functies van het bekken is het bekken op het gebied van genot ook zeer belangrijk. In het bekken bevinden zich jouw geslachtsorganen. Het bekken noemen we ook wel het huis van de penis en vagina. En een gezond bekken laat jouw genieten van seks. Maar een verstoord bekken kan hier roet in het eten gooien. Zo kan de bekkenbodem te overactief en te gespannen zijn waardoor seks niet goed mogelijk is. Vaginisme of een erectiestoornis kan dan ontstaan. Ook kunnen de bekkenbodemspieren te slap of verzwakt zijn. Hierdoor is gevoelloze seks mogelijk of het in stand houden van een erectie onmogelijk.

 

Symptomen van bekkenklachten

Bekkenklachten gaan vaak gepaard met lage rug klachten, klachten en pijn in de liezen, pijn in en rondom je stuitje, buikpijn en zelfs uitstralingen naar de benen. Je zal merken dat de klachten ontstaan met moeizaam kunnen bewegen. Mocht je bijvoorbeeld zwaarder werk doen zal je ook meer last van bekkenklachten hebben. Denk aan lang staan, lang zitten en bijvoorbeeld zwaar tillen. We kunnen een aantal symptomen van bekkenklachten benoemen.

 

13 symptomen bij bekkenklachten:

  1. Urine incontinentie.
  2. Ontlastingsklachten. Als incontinentie of obstipatie.
  3. Verzakkingsklachten.
  4. Chronische bekkenpijn syndroom.
  5. Bekkeninstabiliteit.
  6. Seksuele klachten bij vrouwen. Denk aan vaginisme.
  7. Seksuele klachten bij mannen. Denk aan een erectiestoornis.
  8. Bekkenpijn en lage rug klachten voor zwangerschap,
  9. Bekkenpijn en lage rug klachten voor de bevalling.
  10. Bekkenpijn en lage rug klachten na zwangerschap en bevalling.
  11. Klachten en pijn aan het stuitje.
  12. Vooraf of na een operatie. Denk aan een verzakking of andere gynaecologische ingrepen. Maar ook een prostaat operatie.
  13. Gedraaide eierstok. Een gedraaide eierstok kan voor een enorme pijn zorgen. Ga direct naar een arts als jij enorme pijn aanvallen ervaart.

 

Bekkenpijn en bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op het ontwikkelen van bekkenklachten het grootst. De bekken worden door de hormonen onstabiel en zorgt voor een verwijding van het bekken. Alle zwangere doorstaan dit proces. Alle zwangere hebben dan ook bekkeninstabiliteit. Maar of je ook bekkenpijn ontwikkeld is niet van zelf sprekend. Toch gat het wijder worden van het bekken vaak gepaard met bekkenpijn. Ook kunnen er andere bekkenklachten ontstaan. Denk aan urine incontinentie of obstipatie. De meeste bekkenklachten verdwijnen na de bevalling maar ook na de bevalling kunnen ze juist bij jouw ontstaan. Maar dit is een zeer kleine kans. Deze groep valt dan vaak onder de chronische bekkenklachten. Maar je kan pas van chronische bekkenklachten spreken als jij langer dan 6 maanden bekkenpijn hebt na de bevalling.

 

Ook verschilt de pijn ervaring van het bekken na de bevalling erg. Sommige vrouwen houden bij elke menstruatie een beetje het zelfde bekkenpijn gevoel als die werd gevoelt tijdens de zwangerschap. Andere zullen altijd bekkenpijn houden. Hier spreken we dan ook over chronische bekkenpijn.

 

Een hele hoop dus. Lees mijn blogs voor al veel tips en oefeningen. Mocht dit niet genoeg zijn en je hebt nog steeds klachten zoek dan een gespecialiseerde therapeut op. Denk daarbij aan een bekentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.

 

PID een bekken ziekte. Een ontsteking in of aan het bekken

Er kunnen zich verschillende ziektes ontwikkelen in en rondom het bekken. Bekkeninstabiliteit is zeker de meest bekende maar er zijn er helaas meer. PID (Pelvic Inflammatory Disease) is er bijvoorbeeld nog een. Dit is een ontsteking in het laagste gedeelte van het bekken. De ruimte waar de vagina, de baarmoeder, eileiders, eierstokken, blaas en zelfs de endeldarm zitten. Een behoorlijk vol zooitje dus. Een ontsteking op een plek als dit wordt je niet vrolijk van. Deze ontsteking in het onder bekken ontstaat door bacteriën die via de vagina in de baarmoeder te recht komen. Vaak door een Soa als chlamydia of gonorroe. Zo heeft de iets te gezellige avond toch nog een naar na smaakje. Het kan ook door eigen lichaamsbacteriën komen maar die kans is heel klein. Een tampon vergroot het risico trouwens niet dat is wel echt een fabel.

Je hebt bij een ontsteking in het kleine onder bekken last van:

  • Koorts of in ieder geval een ziekig gevoel.
  • Veel vaginale afscheiding met een andere kleur of geur dn normaal.
  • Pijn bij het plassen of vrijen of beide of tegelijk.

 

Een ontsteking ontwikkeld zich langzaam maar kan ernstige gevolgen hebben. Eileiders kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door littekenweefsel. Onvruchtbaarheid komt dus wel echt om de hoek kijken. Verder kan je na de genezing ook nog pijn houden bij lichamelijk contact.

 

Mocht je deze bekkenklachten herkennen ga dan even plassen in een potje van de huisarts. Hier kan snel worden aangetoond dat je een kuurtje moet krijgen. Ongeveer 14 dagen lang slik je de pillen en hoppa je voelt je weer herboren. Waarschuw wel even je bedpartners dat er een Soatje in jullie midden verkeert. Is wel zo aardig.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Al met al is het bekken een zeer gecompliceerd gebied. Kijk gerust eens rond om wat meer informatie te verzamelen. Ik heb het internet voor mezelf maar daarmee ook voor jou afgestruind en alle bruikbare informatie verwerkt in meerdere artikelen met allerlei verschillende onderwerpen. Ook heb ik wat tips en zelfs oefeningen voor je klaar staan. Zo kan je snel thuis al beginnen aan jou herstel. Kijk rustig rond en kom ook gerust eens terug.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.