tips voor zorgeloze zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd het bekken. Jouw bekken wordt vanaf de 10e week in de zwangerschap voorbereid op de bevalling. Hormonen komen vrij om jouw bekkenbanden en bekkenspieren op te rekken. De baby moet namelijk straks door jouw bekken naar buiten zien te komen. Iets wat in het begin van de zwangerschap nog niet mogelijk is. Omdat het bekken door de wijder wordende bekkenbanden instabieler wordt is er een grote kans dat jij ook bekkenklachten of bekkenpijn kan gaan ervaren tijdens de zwangerschap. Ik ga je dan ook een aantal tips geven om goed je zwangerschap in te gaan en waarschijnlijk ook door te komen. Elk lichaam is wel anders en ondanks deze tips kan je best nog bekkenklachten of bekkenpijn ervaren. Maar waarschijnlijk waren de bekkenklachten erger zonder tips dan met. Dus een soort win, win is het wel!

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

Stabiliteit rondom het bekken tijdens de zwangerschap

We beginnen eerst even met 5 tips om de stabiliteit zo lang mogelijk vast te houden.

Alles draait eigenlijk om stabiliteit. Dit geldt voor het lichaam maar ook zeker voor het bekken tijdens de zwangerschap. Want je bekken is misschien wel het gebied wat enorm onstabiel gaat worden gedurende de zwangerschapsweken. Ook zal je bekkenpijn ervaren. Hierdoor zal jou normale bewegingspatroon ook verstoort raken. Je beweegt altijd anders als je pijn ervaart. Laten we eens naar een aantal tips kijken die jouw pijn beheersbaar kunnen maken.

 

5 Tips voor stabiliteit in het bekken tijdens de zwangerschap:

 

Tip 1: Gebruik je navel voor extra stabiliteit tijdens de zwangerschap.

Het belangrijkste is dat je vaak aan stabiliteit denkt. Maar hoe doe je dat? Stabiliteit rondom je bekken krijg je door je spier groepen. Dus bijvoorbeeld de buikspieren helpen bij jou stabiliteit. Probeer daarom jou lage buikspieren aan te spannen bij een aantal belastende bewegingen. Denk aan opstaan, zitten, omdraaien, tillen en zelfs hoesten. Eigenlijk alle bewegingen waarbij de buikdruk verhoogt. Het is belangrijk om tijdens deze bewegingen de buikspieren ligt aan te spannen en dan vooral de dwarse/onderste buikspieren. Je kan dit doen door de onderbuik ligt in te trekken. Denk bijvoorbeeld eens aan de navel iets intrekken.

 

Tip 2: Beweging voor meer stabiliteit tijdens de zwangerschap.

Een ander belangrijk punt is voor veel bewegingsafwisseling zorgen. Doe niks te lang. Ga niet te lang staan, zitten en lopen maar wissel ze eens af. Ga ook eens regelmatig wandelen of fietsen. Je conditie blijft zo ook op peil en hoe beter je conditie deste beter je herstel is!

 

Tip 3: Zittend werken voor meer stabiliteit tijdens de zwangerschap.

Ook is het handig om standaard handelingen als strijken, koken, klusjes, aan de telefoon hangen, televisie kijk en bijvoorbeeld lezen anders in te vullen. Misschien is het beter om zittend je sperziebonen te knippen (ja dat is een hele handige tip: knip je sperziebonen, ben je zo klaar).

 

 

Tip 4: Rust voor meer stabiliteit tijdens de zwangerschap.

Neem ook geregeld rust. Ga even liggen als je goed wilt kunnen ontspannen. Verdeel vooral jouw taken over een langere periode dan normaal. Verspreid het lekker over een aantal dagen. Niet alles hoeft nu echt allemaal af.

 

Tip 5: Structuur voor meer stabiliteit tijdens de zwangerschap.

Plan je rust vooral in dat is belangrijk. Ga s’middags even liggen. Voed ook je andere kleine als je al een andere hummeltje hebt liggend of ontspannen zittend. Plan s‘middags vooral geen visite of werkzaamheden.

 

Toenemende bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Je bekken hebben behoorlijk wat te verduren. De bekkenbanden gaan zich verwijden want er moet zo meteen een hoofd door heen komen. Zorg dus goed voor je bekken. Er zijn 5 puntjes waar je goed aan kan denken om je bekken prettig over de eindstreep te trekken.

 

 

5 Tips voor het verminderen van bekkenpijn tijdens de zwangerschap:


Tip 1: Wijdbeens zitten verminderd bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Let vooral op de stand van je benen. Klem ze niet te veel maar zit wat mannelijk. Een beetje uit elkaar is ideaal. Zorg er in ieder geval voor dat de knieën niet tegen elkaar aan komen. Ook als je ligt is een kussentje tussen je benen ideaal.

 

Tip 2: De kleermakerszit verminderd bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Kleermaker zit kan ook erg prettig zijn. Dit is een beetje de upgrade van wijdbeens zitten. Je benen zorgen in deze houding voor een verkorting van de bekken banden. Ze worden nu niet opgerekt. En dit is dus erg ontspannend voor jou bekken.

 

Tip 3: Ontspanningsoefening verminderd bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Om te ontspannen kan je ook op je rug gaan liggen en je knieën pakken met in elke hand 1 knie. Houd ze redelijk op heup breedte dus ook nu niet tegen elkaar aan houden. En draai eens rustige cirkeltjes. Ontspan onder tussen je billen, rug en bekkenbodem gebied volledig. Kijk voor andere ontspanningsoefeningen eens bij mijn ontspanningsoefeningen.

 

Tip 4: De balans tussen activiteit en rust verminderd bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Onthoud deze mooie zin: Geen inspanning zonder ontspanning. Zo plan je altijd even een ontspanningsmomentje in als je een inspanning hebt gedaan.


Tip 5: De body check verminderd bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Loop altijd je lichaam even na op spanning. Zijn je billen, rugspieren, schouders en buikspieren wel ontspannen als jij je zelf wilt ontspannen? Doe dit ontspannen dus na een activiteit. Denk aan wandelen, huishoud taken of even een lekker stukje fietsen. 

 

Houding en beweging tijdens de zwangerschap

Er veranderd nu een hele hoop nu je zwanger bent. En je wilt nu lekker aan de babynamen en de babykamer denken. Toch zal je aandacht grotendeels naar je eigen lichaam toe gaan. Je bekken is bijvoorbeeld al vanaf dag 1 zich aan het voorbereiden op de bevalling. Dit kan jou heel veel klachten geven. Het is dus de zaak dat je jouw bekken niet nog extra belast. Je bekkenbanden worden namelijk opgerekt en als je die nog extra verkeerd of gaat overbelasten kan je de banden zelfs beschadigen. Toch zal je natuurlijk nu niet bedlegerig moeten worden. In tegen deel beweging doet jou conditie goed en dus ook jou lichaam. Het is belangrijk dat je dus goed let op jouw manier van bewegen.

 

Let dus vooral op je houding en je bewegingen.


6 tips over jouw houding en beweging tijdens de zwangerschap:

 

Tip 1: Draaien is verboden tijdens de zwangerschap.

Vermijd bijvoorbeeld draaiingen en al helemaal als je bukt of tilt. Dit is buiten je zwangerschap om ook een tip om goed te onthouden.

 

Tip 2: Vermijd traplopen tijdens de zwangerschap.

Trap lopen is verre van ideaal. Vermijd dit groot en deels. Neem alles wat je nodig hebt meteen al mee naar beneden zodat je maar 1x gebruik hoeft te maken van de trap. Ook kan je bijvoorbeeld je benodigdheden van je baby dubbel bewaren. En beneden en boven. Dat scheelt je wederom een traploop.

 

Tip 3: Inzet van je partner tijdens de zwangerschap.

Ook zijn erg zware karweitjes als boodschappen, stofzuigen, dweilen en wasmanden sjouwen verre van lekker. Dus doe het niet! Laat je partner maar eens wat extra’s doen!

 

Tip 4: Zittend werken tijdens de zwangerschap.

Koken kan je ook zittend doen. Of snij in ieder geval de groeten zittend. Ook kan je de pannen op een wat lager vuurtje zetten. Zo duurt het iets langer maar kan je wel langere rust pauzes nemen.

 

Tip 5: Wissel van houding tijdens de zwangerschap.

Lang zitten is echt niet fijn! Dus autorijden en lang op een kantoorstoel zitten kunnen klachten geven. Wissel dus goed af met bewegingen en rust momenten.

 

Tip 6: Rust als oefening tijdens de zwangerschap.

Ga eens 4x op een dag rusten. Hoeft maar 10 minuten te zijn maar je zal merken dat je bekkenbodemspieren toch even ontspannen in die tijd.

 

De druk op jouw bekken tijdens de zwangerschap

Soms is dit niet al je eerste kind. Het word natuurlijk nog moeilijker om je aan deze tips te houden als je al een andere kleine hebt rond lopen. Ook een baby verzorgen in jouw zwangerschap? Dat kan snel problemen geven. Hoe vindt je de balans tussen belasting en rust? Je kan in ieder geval wel het een en ander voorkomen.

 

5 tips ontzien het bekken tijdens de zwangerschap:

 

Tip 1: Blijf verdieping vast tijdens de zwangerschap.

Blijf op 1 verdieping. Zorg dat je alle benodigdheden op beide verdiepingen hebt. Zo hoef je niet te vaak trap te lopen.

 

Tip 2: Blijf verdieping vast 2.0 tijdens de zwangerschap.

Dat geld ook andersom. Als je s ’nachts naar beneden moet om de fles op te warmen kan je beter de flesverwarmer op je slaapkamer zetten of in de badkamer. Scheelt ook weer een trap reisje.

 

Tip 3: Blijf verdieping vast 3.0 tijdens de zwangerschap.

Laat die al aanwezige kleine in de box of kinderwagen slapen. Breng die dus niet boven naar bed als dat mogelijk is. En zijn er luiers beneden?

 

Tip 4: Recht staan tijdens de zwangerschap.

Leg het aankleed kussen zo veel als mogelijk recht op de commode. Schuin werken geeft klachten. En is de box en commode wel op een geschikte hoogte?

 

Tip 5: Draaiing voorkomen tijdens de zwangerschap.

Leg je baby altijd recht weg. Ook als je de kleine weer optilt vermijd draaiing!

Zorg vooral goed voor jezelf en denk aan deze tips. Ze zullen je erg kunnen helpen. In ieder geval een hoop ellende kunnen voorkomen.


Nog even 3 samenvattende en belangrijke tips:

  1. Laat je partner meer dingen in huis doen en vermijd zware werkzaamheden. Neem hulp aan als het je aangeboden wordt en vraag het desnoods.
  2. Voel je niet lui als je gaat rusten. Denk aan jezelf. Een ontspannen moeder is toch vooral een leukere moeder? Voel je echt niet schuldig!
  3. 6 weken moet je echt alleen maar rusten en herstellen. Dus ga niks forceren in je kraamweken. Je zal zien dat je met voldoende rust ook sneller en vooral beter hersteld.

 

Tot slot.

Nu heb je al een aantal zeer bruikbaar tips. Pas deze goed toe en luister naar je lichaam. Met deze tips kom je waarschijnlijk een heel eind. Maar toch zal je als nog veel bekkenklachten, bekkenpijn of andere problemen kunnen ervaren in of rondom jouw bekken. Mocht je daarom meer informatie willen over jouw bekken, je veranderende bekken bij de zwangerschap, bekkenklachten, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit klik dan eens op de blauwe woorden en kijk gerust eens rond op de site. Je zal dan nog veel diepgaandere Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen tegen komen die jou door de zwangerschap maar ook in jouw herstel na de zwangerschap kunnen ondersteunen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.