Home » Artikelen » Seks » Pijn tijdens de Seks » Dit is Vaginisme en Vulvitis. Een simpele uitleg en een behulpzame handleiding voor jou!

Dit is Vaginisme en Vulvitis. Een simpele uitleg en een behulpzame handleiding voor jou!

Vaginisme is een behoorlijk overactieve bekkenbodem spiergroep. De vagina word door deze spierspanningen zo goed als dicht gedrukt. Je zal dan ook problemen ervaren met iets in de vagina inbrengen. Denk aan een vinger, tampon, penis maar ook andere objecten. De vagina opening is veel te strak en krap. Bij inbrengen kan ook wat schuring en wrijving plaats vinden dus erg pijnlijk zijn.

Vulvitis betekend een ontsteking rond je vagina. Een ontsteking van de vagina kan bijvoorbeeld door een schimmelinfectie zijn ontstaan. Maar een ontsteking rondom de vagina kan ook zijn ontstaan door een te gespannen bekkenbodem of een te gespannen vagina. Vaginisme kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van jouw vulvitis.

 

Heb jij of hebben jullie last van seksuele problemen? Heb jij last bij pijn bij de seks? Vaginale pijn bij het vrijen? Ik ga je proberen te helpen. Pijn in de vagina bij de seks kan verschillende oorzaken hebben. Heb jij last van een te nauwe vagina of een te strakke vagina? Om de oplossing te vinden van de pijn in de vagina moeten we eerst opzoek naar de oorzaak. De pijn kan bijvoorbeeld een lichamelijke oorzaak (een ontsteking of onvermogen tot ontspannen bijvoorbeeld) hebben maar ook een emotionele oorzaak (een trauma of eventuele belemmerende gedachten) is niet uitgesloten.

 

Als je op zoek bent naar een oplossing bij een lichamelijke kwaal kom je online een hoop informatie tegen. Echter is het lastig om te bepalen of iets feitelijk waar is en staat alles wat je wilt weten wel in het artikel. Ik had zelf een hoop vragen en heb voor jou alle informatie verzamelt waarmee ik hopelijk ook jouw vragen mee kan beantwoorden.

Dit artikel is geschikt voor iedereen met vaginale pijnen tijdens bijvoorbeeld de seks. Echter zijn onderstaande klachten aanhoudende klachten en hoef je je geen zorgen te maken als je heel af en toe of maar 1 keer een vaginale klacht hebt gehad. Mocht je bijvoorbeeld pijn hebben ervaren tijdens de eerste keer dat je seks hebt gehad dan is dat hartstikke normaal en hoef je je niet meteen druk te maken, dat je misschien wel een aandoening kan hebben. Mocht dit niet afnemen kan je wel verdere stappen ondernemen.

 

Komt vaginale pijn vaak voor tijdens de seks? Is dat normaal?

 

De pijn in de vagina bij penetratie oftewel pijn bij de seks komt helaas erg vaak voor. Er zijn een aantal belangrijke oorzaken te benoemen.

  1. Een erg strakke en nauwe vagina. Overmatige spierspanningen rondom en in de vagina. De bekkenbodemspieren kunnen niet goed ontspannen.
  2. Overactieve bekkenbodemspieren die moeilijk ontspannen.
  3. Ontstekingen in of rondom de vagina ingang.

 

Wat zijn precies je bekkenbodemspieren en waar zijn ze voor?

 

De bekkenbodem is een hele groep spieren in en rondom het bekken. Ze liggen vooral onderin het bekken en functioneren als een soort hangmat voor je organen in het bekken. Denk aan je blaas, baarmoeder, prostaat, vagina, penis, darmen en plasbuis. Er zitten wel openingen in de bekkenbodemspieren. Dit omdat je wel je urine en poep kwijt moet kunnen. De spieren kunnen dus jouw blaas en darmen openen en afsluiten. Het is namelijk wel fijn om het af en toe ook op te kunnen houden. Wanneer je aanspant hou je de ontlasting binnen en als je ontspant kan je comfortabel poepen en/of plassen. Maar ook een lekker stinkend windje laten onder de dekens.

Naast de praktische plas en poep functie, helpen de bekkenbodemspieren ook bij genot en voortplanting.

Je zal dan ook wel begrijpen dat als deze grote spiergroep minder goed werkt er best wel wat vervelende situaties kunnen ontstaan. Als ze verstoort zijn zal je snel problemen krijgen met plas en poep ophouden bijvoorbeeld. Zowel ontlasten als ophouden kan een probleem vormen. Ook kunnen er seksuele problemen ontstaan. Een te gespannen bekken bodem kan je vagina wat dicht knijpen. Dit zorgt voor schuring bij het inbrengen van een vinger, penis of andere objecten. Dit is dan ook een veel voorkomend probleem bij jonge vrouwen. Vrouwen die nog geen kind hebben gekregen. De bekken bodem spieren zijn vaak te gespannen. Overactief noemen we dat ook wel.

 

Hoe bereid je lichaam zich voor op seks?

 

Er is een hoop nodig voor een fijne manier van het hebben van seks. Je onderlijf werkt vaak zelf al aan een geschikte situatie. Zo is je onderlijf en bekkengebied in volle werking als er opwinding ontstaat. Je doorbloeding in je vagina neemt bijvoorbeeld toe. Hierdoor wordt de vagina warm en zacht. Wat ook wel erg fijn is, is dat de vagina naast warm en zacht ook vochtig word. Dit voorkomt schuring en wrijving. Nu kan er iets fijner in de vagina glijden. Zo kan het een fijne ervaring worden voor jullie beide.

De toename van vagina vocht noemen we ook wel lubricatie. Lubricatie is noodzakelijk bij een fijne seks. Je kan altijd glijmiddel gebruiken maar natuurlijke lubricatie is natuurlijk het fijnst. Lubricatie is voor een vrouw net zo belangrijk als een erectie voor een man.

 

Vaginisme, een te strakke en te nauwe vagina. Wat is Vaginisme?

 

Vaginisme klinkt niet als een fijn woord. Maar het is maar een aanduiding. Vaginisme is een behoorlijk overactieve bekkenbodem spiergroep. De vagina word door deze spierspanningen zo goed als dicht gedrukt. Je zal dan ook problemen ervaren met iets in de vagina inbrengen. Denk aan een vinger, tampon, penis maar ook andere objecten. De vagina opening is veel te strak en krap. Bij inbrengen kan ook wat schuring en wrijving plaats vinden dus erg pijnlijk zijn.

Bij vaginisme is de spanning in de vagina spieren niet bewust aanwezig. Je zal niet weten en merken dat je de bekkenbodem aanspant. Dus echt onbewuste spanning.

Dit helpt jou niet als je een fijne seksuele beleving wilt hebben met je partner.

 

Wat te verwachten bij vaginisme.

 

Bij een overactieve bekkenbodem en dus ook vaginisme wordt de doorbloeding geremd. Dit kan dan ook zorgen voor een minder vochtige vagina. Je vagina kan droog en stug aanvoelen. Dit kan weer voor meer spanning zorgen rondom je vagina. Dit omdat pijn weer zorgt voor meer spanning. Als je moeite moet doen om iets in te brengen ga dan niet forceren. Neem meer en rustig de tijd en zoek wat voor jou werkt.

 

De oplossing om van jou vaginisme (te nauwe vagina) af te komen.

 

Er zijn een aantal oplossingen te bedenken. De eerste is ontspanning en acceptatie van jou en je partner. Accepteer dat jij een gespannen bekkenbodem hebt en probeer die samen of alleen verder te ontspannen. Geforceerd seks hebben gaat jou absoluut niet helpen. Probeer de setting zo ontspannen mogelijk te maken en laat de vorige vrij partij los. Probeer eerst goed opgewonden te raken door jou partner te vertellen wat jij fijn en lekker vind. Gebruik dan rustig jou of de vingers van je partner. Probeer eerst goed ontspannen te raken van deze aanrakingen en het genot. Zo kan je het rustig opbouwen. Penetratie is de aller laatste stap voor jullie en kan pas als jij helemaal ontspannen bent en er ook echt van kan genieten. Het zal een langzaam proces zijn. Door de strakke spieren zal je dus ook minder nat worden. Bouw het proces dus langzaam op en neem de tijd. Maar ga niet door duwen met de penetratie of met ongemak verder. Pijn is een grens van je lichaam. Als je door duwt bij een strakke vagina kan je schade en wondjes veroorzaken.

 

Je kan zelf ontspanningsoefeningen gaan doen. Deze heb ik ook op de site staan. Probeer ze eens en je zal het verschil merken. Ook kan je eens mijn artikelen over fijne seks standjes lezen waarbij jij makkelijk de controle kan pakken. Dit geeft jou de regie over de diepte en snelheid van de penetratie.

 

Naar welke specialist kan je gaan als je last hebt van vaginisme?

 

Een bekken therapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou weer leren jou controle over je eigen bekkenbodem spieren te krijgen. Aanspannen wanneer jij wilt en ontspannen wanneer jij wilt. Ook zal je leren om iets pijnvrij in te brengen en krijg je veel thuis oefeningen mee. Je hoeft dan ook niet tijdens deze sessie uit de kleren. Pas de geleerde oefeningen rustig thuis toe.

Een bekken therapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut staat veelvuldig in contact met andere professionals. Denk aan een gynaecoloog en/of een psycholoog/seksuoloog. Een geschikte optie dus om jou probleem te tackelen.

 

Wat is Vulvitis?

 

Itis betekend altijd al ontsteking. Dus ook nu. Vulvitis betekend dan ook een ontsteking rond je vagina. Een ontsteking van de vagina kan bijvoorbeeld door een schimmelinfectie zijn ontstaan. Maar een ontsteking rondom de vagina kan ook zijn ontstaan door een te gespannen bekkenbodem of een te gespannen vagina.

 

Vaginisme kan Vulvitis worden.

 

Vaginisme kan vulvitis worden. Ook verkeerde sekstechnieken kunnen ontstekingen doen ontstaan. Er kan namelijk erg veel wrijving ontstaan rond om en in de vagina als je op een bepaalde manier seks hebt. Als de penis of een ander object hard en niet goed in de vagina wordt ingebracht kan er een irritatie ontstaan rondom de vagina. De pijn geeft dan ook weer meer spanning rondom de bekkenbodem.

 

De oplossing om van jouw Vulvitis af te komen.

 

Vulvitis is vaak branderig en een schrijnend gevoel. Rust en een door huisarts voorgeschreven zalf helpt jou echt herstellen. De huisarts maar ook een bekken therapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jou ook helpen om te herstellen van een vaginisme of vulvitis. Neem eens contact op met deze professionals. Soms werken ze ook goed samen om jou te helpen. Seksuele problemen is vaak niet voor alleen een professional op te lossen. Dit zijn vaak complexe hulp vragen. Zo kom je vaak in aanraking met een gynaecoloog voor lichamelijke kwalen, een psycholoog of seksuoloog voor je seksuele gevoelens en gedachten en een bekkentherapeut om je te helpen ontspannen en je te leren om te gaan met jou bekkenspieren.

 

Valkuilen bij vaginisme en vulvitis.

 

Elke keer dat je seks hebt denk je ook een beetje aan de vorige keer. Als dat geen fijne keer was zal je nu ook meer gespannen zijn. Ook al wil je nu wel erg ontspannen zijn. Je lichaam zal toch wat meer gespannen zijn. Hierdoor is pijn weer dichtbij en kom je zo makkelijk in een cirkel terecht. Een soort pijncirkel.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.