Home » Artikelen » Bekkenklachten » Bekkenklachten » Hulp bij bekkenproblemen. Hier vindt je hulp!

Hulp bij bekkenproblemen. Hier vindt je hulp!

Hulp bij bekkenklachten bekken pijn en bekken instabiliteit

Als je hulp zoekt bij jouw bekkenproblemen kan je opzoek gaan naar een specialist. Denk hierbij aan bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, seksuoloog, psychiater, gynaecoloog, colorectaal chirurg of maag lever en darm arts. Deze specialisten kunnen jouw gericht helpen en staan voor je klaar. Ook kan je zelf al een hoop doen. Denk maar eens aan verschillende bekkenoefeningen. 


Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn bekkenoefeningen pagina. En ga voor jouw herstel. Dit is professioneel advies wat voor jouw paraat staat. 

 

Als je problemen hebt in het gebied van je bekken kun je een aantal dingen doen. Je kan zelf op onderzoek uit gaan en wellicht mijn tips en oefeningen opvolgen een prima eerste stap natuurlijk. Maar een goede vervolg stap is opzoek gaan naar een specialist. Jouw speurtocht begint vaak bij de huisarts. Deze kan jou door verwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, seksuoloog, psychiater, gynaecoloog, colorectaal chirurg of maag lever en darm arts. In dit artikel behandel ik de huisarts, bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut, de maag lever en darm arts en de colorectraal chirurg met je. Voor meer informatie over een seksuoloog, psychiater of gynaecoloog wil ik je door verwijzen naar een van mijn andere artikelen door hier te klikken.

 

De huisarts en bekkenklachten.

 

In eerste instantie kan je terecht komen bij de huisarts. Toch is er geen verwijzing nodig voor een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut. Toch is het soms verstandig om eerst even naar een huisarts te gaan als je last hebt van bekkenklachten, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Het is helemaal aan te raden om naar de huisarts te gaan als jij bij jouw bekken problemen ook bijvoorbeeld een incontinentie probleem hebt.

 

Wat kan je verwachten bij een huisarts?


Ook de huisarts zal in eerste instantie veel uitvragen. Misschien niet zo specifiek als een bekken therapeut. De huisarts wilt bijvoorbeeld ook weten wat de gevolgen van jou klachten zijn. Hoe is de continentie? Ook kan je ontlasting bekeken worden en verder ook je bloed en urine. En is dit allen en de ontlasting afwijkend? Juist dunne of dikke ontlasting en komt dit wel door de bekken klachten of door je voedingspatroon. Na de conclusies te trekken kan de huisarts verschillende vervolg stappen ondernemen. Denk aan een bekken fysiotherapeut of oefentherapeut, maag-lever-darm arts, colorectaal chirurg of misschien naar een speciaal bekkenbodemcentrum. Waar je vaak alle disciplines onder een dak hebt.

Wat is een bekkenfysiotherapeut?

 

De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een specialisatie heeft verkregen op het gebied van klachten in en rondom het bekken. Dit is een studie na dat een fysiotherapeut is afgestudeerd. Ze hebben dus extra kennis paraat. De bekkenfysiotherapeut is er voor iedereen. Iedereen heeft namelijk een bekken. Dus vrouwen, mannen en kinderen kunnen hier terecht. Dus als jij last hebt van je liezen, lage rug, buik, geslachtsorganen, continentie of andere bekken gebied klachten dan zit je hier goed.

 

Welke klachten heb je als je naar een bekkenfysiotherapeut gaat?

 

Het bekken zelf zijn verschillende botten. Botten die vast zitten aan elkaar en aan gewrichtjes door middel van vele banden en spieren. Het bekken beschermd een aantal cruciale organen. Denk aan je blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ook de geslachtsorganen als de penis en de vagina horen onder het kopje bekken gebied. In het bekken ligt weer een grote spiergroep die al deze organen ondersteunt en op zijn plek houd. Dit zijn de bekkenbodemspieren. De spiergroep heeft een aantal openingen. Denk aan de anus, vagina en de plasbuis. Deze worden tegelijkertijd dicht gehouden door de bekkenbodemspieren. Maar bij ontspanning van het bekkenbodem gebied laat je juist de ontlasting en urine los. Een erg veelzijdig gebied dus. Omdat er zoveel taken zijn weg gelegd voor de bekkenbodemspieren en het bekkengebied kan er ook wel eens wat mis gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bekkenbodemspieren overactief zijn en dus veel te gespannen zijn. Maar ook juist te slap is een mogelijkheid. Zo kan het moeilijk zijn om ontlasting en urine los te laten, pijn bij het vrijen of iets in te brengen bij de vagina. Maar ook om ontlasting en urine juist tegen te houden. Ook zijn pijn in de onderrug, pijn in of rondom het stuitje, pijn bij of rondom het schaambeen en pijn van de bekkenbodemspieren zelf een veel voorkomend probleem.

 

Wat doet een bekkenfysiotherapeut met jou klachten?

 

Bij een bekkenfysiotherapeut draait het vooral om het opsporen van de oorzaak van de klacht. Als de oorzaak bekend is kan het zijn dat jij juist moet gaan leren ontspannen of juist moet gaan versterken van de spieren rondom jou bekken. Tijdens het onderzoek word er vaak gebruik gemaakt van verschillende apparatuur. Dit kan de kracht en activiteit van jou bekkenbodemspieren meten. Verder zal je tal van adviezen krijgen. Denk aan jouw eet patroon, houding, beweging, dagelijkse belasting, toiletgedrag en wellicht worden jou hulpmiddelen aangeboden als een bekkenband of andere ondersteuningen. Bij een bekkenfysiotherapeut kan je dus een hoop van jouw klachten tackelen. Ook seksuele klachten kan je hier laten behandelen maar misschien is het dan eerst handig om met een seksuoloog te praten. Alle gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten zijn bevoegd voor inwendig onderzoek. Klik op de link voor meer informatie over een inwendig onderzoek. Maar onthoud als jij dit niet wilt gebeurt het niet.

 

Wat is een bekkenoefentherapeut? En wat doet een bekkenoefentherapeut?

 

Ook de bekkenoefentherapeuten zijn bevoegd en speciaal geschoold op het gebied van het behandelen van patiënten met bekkenpijn, bekkenklachten en bekken instabiliteit. In principe is het ongeveer de zelfde studie als de fysio lichting. Na een grondig onderzoek en een lang maar fijn vragen gesprek zal ook de bekkenoefentherapeut een conclusie trekken. De behandeling word gemaakt en jou doelen worden duidelijk. De behandelingen zullen gericht zijn op het versterken of ontspannen van jou spieren, maar ook adviezen op het gebied van houding, beweging, toiletgedrag en jou belasting en belastbaarheid. De stand van jou heupen, bekken en onderrug zal de bekkenoefentherapeut belangrijk vinden in dit proces. Houding is een belangrijk woord voor een bekkenoefentherapeut. Het dagelijks leven en na bootsen van dagelijkse handelingen zullen ook voorbij komen. Dit allemaal om jou zo praktisch mogelijke tips mee te geven die jij thuis kan toepassen.

 

Het verschil tussen de bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut.

 

In principe verschilt het allemaal niet zo veel van elkaar. Ook al zullen ze het daar zelf niet mee eens zijn. Een bekken fysiotherapeut is in tegenstelling tot een bekken oefentherapeut iets meer bezig met spierversterkend en het gebruik van apparaten. Een bekkenoefentherapeut is weer meer bezig met jou houding en beweging. Het is denk ik vooral een persoonlijk gevoel wat meer bij jou past. Fysio’s zijn meer trainers en oefentherapeuten meer begeleiders en gemoedelijke persoonlijkheden. Dit is puur mijn eigen ervaring hoor dus jij kan zelf misschien wel iets heel anders ervaren. Verder doet een bekkenfysiotherapeut vaak meer inwendig onderzoek dan een bekkenoefentherapeut. Overweeg beiden en desnoods doe je bij allebei een begin sessie om dan zelf een knoop door te hakken. Maar bij beide zit je goed.

 

Het eerste bezoek bij een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut.


Als je bij een bekkentherapeut komt zal er een waslijst aan vragen op je af komen. Sinds wanneer heb je de klachten? Hoe zijn ze ontstaan? Op welk moment heb je de klachten? Enzovoorts. Ook komen er vragen over verschillende organen voorbij. Dit omdat er in en rondom het bekken enorm veel organen zitten. Denk aan je blaas, darmen, prostaat en baarmoeder. Ook onderwerpen als je menstruatie, seksualiteit, toiletgang, bevalling, plas gedrag en bijvoorbeeld de menopauze. Verder zal het gebruikelijk zijn om een plasdagboek bij te houden. Dit kan je ook al zelf doen van te voren. Hier zie je als bekken therapeut snel een bepaald patroon in en dan desnoods ook behandeldoelen.

 

De lichamelijke onderzoeken bij bekkenklachten van een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut.

 

Na een hele vragenlijst tijdens de eerste sessie en kennismaking komen de handjes uit de mouwen. Nu word er naar jou gekeken. Vaak pas tijdens de tweede sessie. Je bekken, onderrug, heupen, ademhaling, knieën en zelfs is een inwendig bekken onderzoek mogelijk. Dit wel altijd in overleg. Je hebt zelf alles in handen. Geef goed aan wat jou grenzen zijn. Wanneer doet het precies zeer. Dit zal een goed beeld geven bij de bekken therapeut. De bekken fysio kan ook onderzoeken of er sprake is van een verzakking. Want bij een verzakking is het erg cruciaal om te weten welk orgaan het is. Dit kan de bekken therapeut voor je vaststellen.

 

De lichamelijke onderzoeken bij incontinentie klachten van een bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut.

 

Bij het verliezen van ontlasting kan er ook een onderzoek plaats vinden rondom de anus. De kracht van de sluitspier is daarin het belangrijkst. Hiervoor kan een kleine sonde, ten grote van een tampon gebruikt worden, worden gebruikt om de spanning te meten in de bekkenbodem. Is er juist te veel spanning of te weinig? Dit is een cruciaal element om te weten voor een bekken therapeut. Verder zijn er ook andere mogelijkheden om het functioneren van de anus of endeldarm te testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ballonnetje die wordt opgeblazen in de endeldarm om zo het gevoel van ontlasten op te wekken. De bekken therapeut kan zo goed zien of alles wel werkt zoals het zou moeten.

 

Vraag veel uitleg, want het is me nog al wat allemaal. De bekken therapeut zal je dan ook veel kunnen vertellen over het bekken. Je speelt zelf ook een belangrijke rol in de verdere stappen dus overleg veel met elkaar.

 

Vaak gaan er meerdere klachten hand in hand die jou problemen veroorzaken. Een bekken fysiotherapeut of oefentherapeut kan hierin veel voor jou betekenen.

De onderzoeken zijn niet pijnlijk maar geef het aan als dit voor jou wel het geval is.

 

De maag lever en darm arts bij bekkenklachten.

 

Dit is een in het ziekenhuis gevestigde arts. Deze arts is inderdaad zoals de naam al zegt gespecialiseerd op het gebied van de maag lever en darm. Ideaal als jij bijvoorbeeld ontlasting klachten of problemen ervaart.

Onderzoek van de maag lever en darm arts bij bekkenklachten.

De maag-lever-darm arts kijkt vooral naar de totale werking van je spijsvertering. Dus zoals al benoemd in hun naam: de maag en je darmen bijvoorbeeld. Maar omdat het over bekkenklachten gaat zal ook de sluitspier meegepakt worden. Er komen in ieder geval weer een aantal onderzoeken aan. Denk aan een Manometrie (drukmeter) en een endo anale echografie (een echo van de sluitspieren/kringspieren)

 

Manometrie: een onderzoek van de maag lever en darm arts.

Deze wordt uitgevoerd om te kijken of je endeldarm en kringspieren wel goed werken. Het is een lang onderzoek van zo’n 30 minuten en bestaat uit 2 delen.

 

Onderzoek 1: De kringspieren.

Je mag voor dit onderzoek op je zij gaan liggen. Er word nu via de anus een klein ballonnetje in de endeldarm geplaatst. Vervolgens komt daar en slangetje naast. Je word dan gevraagd om de anus aan te spannen. Nu wordt de kracht van de kringspier op gemeten. Dit is een makkelijk en pijn vrij onderzoek. Maar geef het aan mocht het wel degelijk pijn opleveren.

 

Onderzoek 2: De endeldarm.

Bij dit onderzoek gaat het om de gevoeligheid en de spanning van de wand in de endeldarm. Deze word netjes opgemeten. Ook hier word gebruik gemaakt van de zelfde stappen als hierboven. Er word nu zachtjes lucht in en uit het ballonnetje gelaten. De computer leest dan de resultaten uit. Dit is wederom geen irriterend of pijnlijk onderzoek.

 

Endo-anale echografie: nog een onderzoek door de maag lever en darm arts.

 

Dit is een cruciaal onderzoek als jij af en toe ontlasting verliest. Dit onderzoek is gericht op de sluitspieren. Wellicht wel een vervelend onderzoek maar de kringspieren en sluitspieren moeten nu eenmaal onderzocht worden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat een sluitspier schade heeft opgelopen. Denk aan een bevalling. Ook al ben je al op leeftijd en zijn je kinderen al groot, een bevalling kan lang effect hebben. Een scheurtje oplopen tijdens de bevalling kan zelfs nog op latere leeftijd effect hebben. En mocht je wat stijgen in leeftijd, worden de hormonen ook minder. Hierdoor gaat het bekken gebied ook minder functioneren. Zo komen bekken klachten weer sneller tot uiting. Met deze geluidsgolven komen de kringspieren goed in beeld en wordt duidelijk of ze beschadigd zijn of niet.

 

Een bezoek aan de Colorectaal Chirurg.

 

De huisarts zal verschillende oplossingen voor jou na lopen. En misschien is een oplossing voor jou wel een bezoek aan de colorectaal chirurg. Deze specialist heeft 1 specialisatie. Het herstellen van de anus. Een gewone maag-lever-darm arts opereert namelijk niet. Het houd voor deze arts op bij het vaststellen maar een colorectaal chirurg kan je wel weer verder helpen. Zijn werk begint pas na het vaststellen van jou anus probleem. Deze arts maakt ook gebruik van de gegevens van bovenstaande onderzoeken. Of doet ze misschien zelf wel als de gegevens niet aanwezig zijn. Een MRI scan is ook geen uitgesloten optie om een goed beeld van jou klachten te krijgen.

 

Al met al een behoorlijk maar noodzakelijk pad op weg naar jou herstel.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie ook oefeningen en tips. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.