Home » Artikelen » Toiletgedrag » 16 tips en adviezen voor een goed Toiletgedrag. Plas en poep zoals het hoort!

16 tips en adviezen voor een goed Toiletgedrag. Plas en poep zoals het hoort!

tips en adviezen voor toiletgedrag plas en poep

Ontspannen is een goed toiletgedrag. Maar toiletgedrag is nu niet een woord dat iedereen kent. En toch gaan we al jaren dagelijks zo’n 7 keer per dag gemiddeld naar de wc. Hoe gaan we dan naar de wc en doen we het wel op de meest optimale manier? Dat kan jou toiletgedrag ons vertellen. Wat doe jij op de wc en wat kan je in sommige situaties misschien beter doen? Omdat we al jaren ongeveer allemaal ons eigen toiletgedrag ontwikkelen gaan we er pas echt over na denken als er lichamelijke klachten ontstaan. Ik heb voor jou uitgezocht wat de ideale plas en poep manieren zijn. Hoe plas of poep jij het beste voor jou lichaam?

 

Er is een hoop te vinden over de juiste manier van poepen en plassen. Ik heb de meest nuttige informatie hier voor jou samengevat. Lees het gerust eens door. Ook kan je even op de site verder kijken daar staan nog een hoop artikelen voor je paraat. Ook als je opzoek bent naar wat verdiepende informatie over bijvoorbeeld bepaalde klachten of aandoeningen. Verder kan je in dit artikel op de blauwe woorden klikken om direct naar verdiepende informatie te gaan.

Goed plassen en poepen is lastiger dan je denkt.

 

Het klinkt misschien overdreven maar er zijn maar weinig mensen die weten hoe je nu echt moet plassen en poepen. Je denkt vaak dat je het wel weet, want ja hoe moeilijk kan het zijn? Weet je dan ook al dat je eigenlijk juist niet moet persen bij zowel plassen als poepen? Zie je er zijn ook nog dingen die je nog niet helemaal weet. Er ontstaan jaarlijks ook veel problemen omtrent de blaas of darm door slecht toiletgedrag. Maar hoe plas en/of poep je goed? Ik ga het even met je doornemen en splits het even af in plassen en poepen apart. Het is natuurlijk ook niet helemaal het zelfde.

 

Jouw houding op het toilet is een van de belangrijkste punten als het gaat over goed plassen en poepen.

 

Laten we beginnen met de houding. Bij plassen en ook zeker poepen is zitten het beste aan te raden.

Hier zijn 4 stappen om de ideale houding aan te nemen op het toilet:

Stap 1: Ga recht op de bril zitten en gebruik de onderkant van de wc bril deksel die tegen de muur steunt als eventuele rugsteun.
Stap 2: Zet de voeten beide stevig op de grond. Laat jouw handen rusten op de knieën. Als je voeten niet goed bij de grond komen gebruik dan een opstapje. Dit zorgt voor een goede basis en dus ook steun. Verder zorgt een stabiele ondergrond voor de ideale hoek van jouw bekken zodat jij goed kan ontlasten.
Stap 3: Doe je kleding goed naar beneden. Zorg dat je kleding niet bekneld.
Stap 4: En als laatst zit op de gehele bril dus niet op het puntje maar hang er al helemaal niet boven.

Onthoud waar je ook bent de bril is schoner dan de deur klink.

 

Oké nu we weten hoe we moeten gaan zitten gaan we het hebben over de eerste handeling. Plassen.

Wil je staand plassen? Liever niet maar als je jong bent kan dat. Denk er nu om dat je de knieën niet op slot zet maar buig ligt door de knieën.

 

Hoe plas je nou goed? 6 tips om op de beste manier te plassen en jou blaas goed te legen.

 

6 tips over plassen:

 

Tip 1: Ontspannen.
Ontspannen is echt het kernwoord. Laat het lopen. Gooi de sluizen open. Laat het los en zet vooral geen kracht. De bekken bodem spieren zijn de hele dag al onbewust bezig om jou plasbuis en anus dicht te houden. Als jij dus wilt plassen of poepen is het belangrijk om deze spieren los te laten zodat jij jou behoefte kan doen.

 

Tip 2: Zet geen extra kracht. Persen is verboden.
Kracht zetten vernauwd de plasbuis alleen maar dus zet geen kracht. Je denkt dat je zo sneller leeg plast maar dat is helemaal niet zo. Je vernauwd de opening waardoor de urine door een smaller plasbuis moet.

 

Tip 3: Neem de tijd.
Plas in 1 keer rustig uit. Laat je niet op jagen. Leeg de blaas goed en wees niet gehaast. Des te meer tijd je neemt des te langer het ook weer duurt voordat jij weer moet plassen.

 

Tip 4: De kanteling.
Mocht je het idee hebben dat je klaar bent met plassen, kantel je bekken eens achter over en voor over door je onderrug hol en bol te maken. Je zal merken dat er toch nog wat uit komt. Zo maak je de blaas goed leeg.

 

Tip 5: Geblokkeerd?
Komt er geen urine? Heb je het idee dat de plas geblokkeerd word? Kantel ook nu eens het bekken een aantal keer naar voren en naar achter door de onderrug hol en bol te maken. Lukt dit ook niet? Span dan eens al je bekken spieren aan dus je anus en vagina/penis. Trek ze voor je gevoel in. En laat ze helemaal los. Doe dit een aantal keer en de sluizen gaan open!

 

Tip 6: Ga als je moet.
Ontspannen is dus enorm belangrijk. Ga dan ook altijd als je aandrang hebt en hou het niet te lang op. Zo voorkom je dat je moeite krijgt met ontspannen.


Hoe poep je nou goed? 6 tips om op de beste manier te poepen en jou darmen goed te legen.

 

Let ook bij poepen op de houdingstips. Neem goed plaats op de wc en zit goed rechtop met de voeten stevig op de grond.

 

6 tips over poepen:

 

Tip 1: Even een ingepland relax momentje.
Ga het liefst ongeveer 10-15 minuten na een maaltijd naar de WC. De darmen zijn namelijk super actief nadat je net gegeten hebt. Dus de kans op een goede drol is groot. Het is dus slim als je moeite hebt met poepen om na de maaltijd even te ontspannen op de WC.

 

Tip 2: Ademhaling.
Ontspan ook nu en adem goed naar je buik toe. Leg desnoods even je handen op je onder buik om even goed naar je handen toe te ademen. Een goede buikademhaling houdt de buikdruk laag en zorgt ervoor dat de darmen goed de ruimte krijgen.

 

Tip 3: Span en ontspan.
Span en ontspan de anus spieren. Trek de kringspier in en laat weer los. Zo kan je bekkenbodem beter ontspannen. Eerst even aanspannen kan er voor zorgen dat je beter ontspant. Span de anus aan door het idee te hebben dat je de anus intrekt. Hou de anus een paar seconde vast en laat dan in zijn geheel los.

 

Tip 4: Heel ligt persen kan.
Adem dus goed naar de buik. Je kan de lucht voor je gevoel richting de anus persen. Pers alleen niet te hard en houd je adem niet in. Dus pers licht bij uitademen.

 

Tip 5: Kantelingen.
Je kan ook flink inademen en bij het uitademen maak je de rug wat bol. Zo kantel je ook je bekken. Pers niet mee maar verander dus alleen de stand van je bekken. Een iets bolle rug zorgt ervoor dat jou ontlasting in een goede hoek komt te liggen. De zwaartekracht zal jou dan makkelijk verder kunnen helpen.

 

Tip 6: Inspanning helpt.
Blijft de aandrang maar komt er niks naar buiten? Probeer dan na 10 minuten eens flink te bewegen. Inspanning helpt ontlasten. Vooral kniebuigingen, lopen en al helemaal traplopen helpt.

 

Dit zijn de meest belangrijke tips als het gaat om het plassen en het poepen. Dit zijn bruikbare tips als jij al klachten hebt. Denk aan obstipatie, incontinentie, overmatige spierspanning in het bekken waardoor jij niet goed kan ontspannen of andere klachten. Maar dit is niet alleen geschikt als jij al klachten hebt. Het is altijd goed om deze punten op te pakken en zo preventief aan de slag te gaan.

Laten we alle tips en adviezen nog even samenvatten:

4 Houding adviezen:

 

Stap 1: Ga recht op de bril zitten.
Stap 2: Zet de voeten beide stevig op de grond of krukje.
Stap 3: Doe je kleding goed naar beneden.
Stap 4: Zit op de gehele bril.

 

6 belangrijkste tips bij het plassen:

 

Tip 1: Ontspannen.
Tip 2: Zet geen extra kracht. Persen is verboden.
Tip 3: Neem de tijd.
Tip 4: De kanteling.
Tip 5: Geblokkeerd?
Tip 6: Ga als je moet.

 

6 belangrijkste tips bij het poepen:

 

Tip 1: Even een ingepland relax momentje.
Tip 2: Ademhaling.
Tip 3: Span en ontspan
Tip 4: Heel ligt persen kan.
Tip 5: Kantelingen.
Tip 6: Inspanning helpt.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten en problemen ingaat. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.