Home » Artikelen » Seks » Seks met bekkenbodem problemen. Alles wat jij wilt weten over seks met bekkenklachten vind je hier

Seks met bekkenbodem problemen. Alles wat jij wilt weten over seks met bekkenklachten vind je hier

bekkenbodem en seks pijn klachten vrijen bekkenpijn en liefde

De 4 gevolgen van bekkenbodem problemen tijdens de seks zijn:

 1. Minder gevoel tijdens de seks of het vrijen.
 2. Pijn bij het naar binnen brengen van een vinger, penis of dildo.
 3. Pijn tijdens de seks met een penis. Een schurend en pijnlijk gevoel.
 4. Urine verlies bij de seks of tijdens het krijgen van een orgasme.

Seks. Heerlijk toch! Ten minste dat moet het zijn. Ook tijdens en na de zwangerschap. Maar toch kan het voor veel vrouwen maar ook mannen onprettig worden. De bekkenbodem moet wel in goede gezondheid zijn als jij wilt kunnen genieten. De bekkenbodem is een ingewikkeld gebied. Ik ga je mee nemen in wat nuttige informatie die ik voor je verzameld heb. Zo komen we samen meer te weten over de bekkenbodem en eventuele seksuele klachten die jij kan ervaren.

 

Voordat we ons meteen op de seks duiken wil ik je eerst uitleggen wat er lichamelijk allemaal komt kijken bij een fijn seksleven. Jouw bekken heeft daar het meeste invloed op. Ik zal eerst dieper ingaan op het bekken en dan op de seksuele klachten zelf.

 

Een korte beschrijving en uitleg over het bekken en de bekkenbodem

 

Het bekken is misschien wel een van de meest gecompliceerde gebieden in ons lichaam. We maken allemaal veelvuldig gebruik van onze bekken omgeving en er gebeurt een hoop. Zo zijn er vele spieren, botten en pezen te vinden die jouw bekken stevig en stabiel houden. In het bekken vind je weer enorm veel organen terug. Denk aan jou darmen, blaas, penis/vagina, baarmoeder/prostaat en de anus. Bij de bekken voel je zelf al de botten zitten. Voel maar eens. Het is aan beide zijde de randen van je heupen zo gezegd. Voel maar eens waar ze naar toe lopen. Dit bot deel beschermd jou organen en vormt aan beide kant een kom waar jou bovenbeen kop in hecht.

De bekkenbodemspieren, enorm cruciaal in jou dagelijks functioneren. Maar waar zitten ze?

In het bekken vind je spieren. En een hele hoop. De belangrijkste spiergroepen zijn de buispieren, lage rugspieren en de bekkenbodemspieren. Alle staan ze in dienst van jou bekken en de werking ervan. De buik en rug spieren weet je wel te vinden. Maar waar vind je de bekkenbodemspieren? Denk even aan je bekken bot als een oud koffiezet apparaat. Jouw bekken bot is de behuizing waar je de koffiefilter inlegt. En de bekkenbodemspieren zijn dan de koffiefilter. Als een soort trechter vormige spiergroep ligt deze aan de binnen kant van jou bekken bot. Deze spieren zijn dan ook verantwoordelijk voor stabiliteit in het bekken maar vooral ook voor het goed functioneren tijdens een aantal belangrijke handelingen.

 

Openingen in de bekkenbodem. Je gebruikt ze vaker dan je denkt!

 

In de bekkenbodemspieren zitten een aantal openingen. De vagina, plasbuis en de anus. En deze worden mooi afgesloten wanneer dat nodig is. Veelal gebeurt dit geheel onbewust. Maar je kan de bekkenbodemspieren zelf ook aanspannen. Trek maar eens de anus in alsof je een enorme drol wilt inhouden. Of probeer je plas maar eens op te houden. Dat zijn de bekkenbodemspieren. Verder hebben de bekkenbodemspieren nog 1 belangrijke rol. Druk opvangen die in de buik ontstaat. Buikdruk drukt naar beneden toe en dus op jou bekkenbodem. Er zijn verschillende momenten wanneer de buikdruk verhoogt. Als je lacht, niest, kucht of hoest bijvoorbeeld. Wanneer jij een gezond bekkenbodem hebt zal deze zonder problemen deze extra druk opvangen maar wanneer jou bekkenbodem iets minder fit is kan deze druk t veel worden en kan een van de openingen niet goed dicht blijven. Zo kan je bijvoorbeeld urine of ontlasting verliezen.

Laten we even kort samen vatten welke functies een bekken en de bekkenbodem hebben.

 

De bekken en het bekkenbodem heeft de volgende hoofd taken en functies:

 • De bekkenbodem heeft openingen voor de anus, plasbuis en/of vagina.
 • De bekkenbodemspier sluit de openingen zelf af.
 • De bekkenbodem geeft stabiliteit en steun van binnen uit.
 • De bekkenbodem zorgt dat de organen blijven waar ze moeten zitten.
 • De bekkenbodem zorgt ervoor dat de urine en ontlasting binnen blijft.
 • De bekkenbodem zorgt ervoor dat je kunt plassen en poepen wanneer jij wilt.
 • De bekkenbodem zorgt dat je op een fijne ontspannen manier seks kan hebben.
 • Het bekkenbot beschermd jouw organen.

Nu hebben we een beetje een beeld welke functie jou bekken en bekkenbodem hebben. Een hele hoop he. Laten we er een aantal uit halen en wat dieper ingaan op een aantal cruciale functies.

Wat zijn de meest cruciale functies van de bekkenbodem en wat weten we er over?

 

We weten nu dat de bekkenbodemspieren een laag spieren zijn die in het bekken liggen. Deze sluiten als een soort trechter of ook misschien wel als een soort hangmat het bekken af. In de bekkenbodem zitten een aantal openingen. Doordat de bekkenbodemspieren altijd een beetje aangespannen zijn, zijn deze openingen onbewust goed afgesloten. Hierdoor blijft jouw urine en ontlasting netjes binnen. Toch zijn de bekkenbodem spieren niet alleen belangrijk bij plassen en poepen. Ook bij de seks spelen ze een belangrijke rol.

 

De bekkenbodemspieren en plassen. Ontspannen is de sleutel tot goed plassen.

 

De blaas is de opslag van urine in het lichaam. De blaas bevind zich in het bekken en word omringd door spieren. Spieren die de blaas kunnen legen maar ook spieren die de blaas op de plek houden. Als de blaas vol is zal er een zenuw een signaaltje naar je hoofd sturen. Hierdoor weet jij dat je moet gaan plassen. De plasbuis zit aan de blaas vast en word afgesloten door een kringspier. Op het moment dat jij op de wc zit en je wilt gaan plassen zal je, in tegen stelling dan je misschien denkt, de spieren in de bekkenbodem en dus de kringspier ontspannen. Veel mensen denken dat je door aan te spannen van je spieren plast maar dit is juist niet waar. Door aanspannen verklein je de plas opening. Je straal zal ook verkleinen maar harder worden.

Even een beeldend voorbeeld: Denk maar even aan een ballon. Als je een ballon leeg laat lopen en hem laat voor wat het is loopt hij snel leeg maar als jij het tuitje klein maakt kan er veel minder lucht ontsnappen. Je hoort een hoge toon bij het leeg lopen van de ballon omdat er een hoop lucht langs een kleine uitweg schiet. Dit is het zelfde met plassen. Kracht zetten lijkt te helpen maar dit is absoluut niet zo. 

 

Mocht jij nu veel meer willen weten over hoe je op de juiste manier kan plassen, dan heb ik een artikel voor jou geschreven met alle adviezen en tips over jou toiletgedrag. Neem daar eens een kijkje door op het blauw woord te klikken. En op de site heb ik ook nog meer interessante artikelen voor je staan.

 

De bekkenbodemspieren en poepen. Ontspannen is ook bij ontlasting het sleutelwoord.

 

De darmen zijn een meters lang orgaan dat zich bevind in jou bekken. De dikke darm, dunne darm maar ook de endeldarm. De endeldarm is het laatste gedeelte van de darm waar de ontlating word opgeslagen voordat het jou lichaam verlaat. Als deze endeldarm vol raakt zal jij het gevoel krijgen dat je moet poepen. De bekkenbodem spieren houden de anus dicht doormiddel van een onbewuste spier aanspanning. Als jij dan op de wc zit en jou bekkenbodem spieren en ook de anus (wat een kringspier is net zoals als bij de plasbuis) ontspant komt er ontlasting van de endeldarm langs de anus naar buiten.

Zet dus geen kracht als je moet poepen. Ook al komt het er niet 1,2,3 van zelf uit. De spieren moeten ontspannen om jou ontlasting naar buiten te krijgen en als je extra spanning zet word het alleen maar moeilijker.

Mocht jij nu veel meer willen weten over de juiste manier van poepen dan heb ik een artikel voor jou geschreven met alle adviezen en tips over jou toiletgedrag. Neem daar eens een kijkje door op het blauw woord te klikken. En op de site heb ik ook nog meer interessante artikelen voor je staan.

 

Genoeg over ontlastingen en uitwerpselen. Laten we ons eens focussen op Seks.

 

De bekkenbodemspieren en seks. Met een gezond bekken staat niks jouw seksleven in de weg.

De bekkenbodemspieren spelen een grote rol als het gaat over vrijen of het hebben van seks. Jouw bekkenbodem moet goed kunnen ontspannen om te kunnen genieten van seks. Bij zowel mannen als vrouwen is de doorbloeding van de vagina als de penis erg belangrijk. Als jij een te strak, te aangespannen en te overactief bekkenbodem hebt kan er moeilijk goed bloed naar de vagina of penis toe stromen. Bij de vagina zorgt dat ervoor dat je niet goed vochtig word en ook neemt de zin niet snel toe. Bij mannen zorgt dat ervoor dat de zwel lichamen in de penis niet goed vol lopen met bloed. Het in stand houden van of het überhaupt krijgen van een erectie word dan een probleem.

Te slappe bekkenbodemspieren maar ook te overactieve bekkenbodemspieren kunnen een probleem vormen voor jouw seksuele ervaringen. Ik zal in dit artikel kort wat over de effecten van bekkenklachten en seks vertellen. Mocht jij meer geïnteresseerd zijn in diepgaandere informatie dan adviseer ik je om ook nog eens op de site te kijken na dit artikel ik heb artikelen gespecialiseerd op vrouwen en seksuele klachten door bekkenproblemen, mannen en seksuele klachten door bekkenproblemen, seksuele klachten met overactieve bekkenbodemspieren, seksuele klachten met slappe bekkenbodemspieren, seks standjes met bekkenklachten, seks standjes tijdens een zwangerschap en nog heel veel meer tips en adviezen over seks. Klik eens op de blauwe woorden als je daar behoefte aan hebt of kijk eens op de site.


Er heerst een zeer groot taboe op Bekkenproblemen, bekkenklachten en bekkenpijn.

Er zijn meer mensen dan je denkt met bekkenklachten. Bekken problemen komen namelijk erg veel voor. Toch vinden veel mensen het vervelend om er over te praten. Er heerst een zo gezegd taboe op. Veel mensen met bekken problemen nemen de klachten ook voor lief. Maar dit is helemaal niet nodig. Heel veel problemen zijn zeer goed te verhelpen! Als je aan veel voorkomende klachten denkt, kan je denken aan urine of ontlasting incontinentie, verzakkingsklachten van verschillende organen, seksuele pijn/klachten of problemen, een te slappe bekkenbodem, een overactief en dus te sterk bekkenbodem (zo kan je bijvoorbeeld vaginisme of vulvitis ontwikkelen) en eventuele bekkenpijn. Laten we zo meteen eens wat meer inzoomen op de seksuele klachten. Mocht jij geïnteresseerd zijn in andere informatie. Klik dan eens op de blauwe woorden. Je kan ook eens verder op de site kijken, er staat een hoop voor je klaar!

 

4 veel voorkomende problemen tijdens de seks.

Als jij problemen met seks ervaart kan het zo zijn dat jou bekkenbodemspieren de oorzaak zijn van jou probleem. Er kunnen ook andere oorzaken zijn hoor maar laten we even kijken wat de meest voorkomende problemen zijn en wat we er mee kunnen.

De 4 meest voorkomende problemen tijdens de seks als jou bekkenbodem de oorzaak is:

 1. Minder gevoel tijdens de seks of het vrijen.
 2. Pijn bij het naar binnen brengen van een vinger, penis of dildo.
 3. Pijn tijdens de seks met een penis. Een schurend en pijnlijk gevoel.
 4. Urine verlies bij de seks of tijdens het krijgen van een orgasme.

Er zijn veel oorzaken bekend als het gaat over bekken klachten en seksualiteit.

Een te gespannen en overactieve vagina en bekkenbodem.

1 van de oorzaken is een te gespannen bekkengebied. Het doet pijn als jij iets wilt inbrengen en je bent ook niet vochtig genoeg. Bloed kan dan niet goed naar de vagina toe stromen en de vagina word dus niet goed vochtig. Het plezier in seks neemt nu ook vaak af. Ook de angst voor seks kan toenemen. Je kan je wel voorstellen dat als de vorige keer pijn deed je nu met nog meer spanning de volgende vrij partij ingaat. En door die extra spanning doet het nog meer pijn. Een pijnlijk cirkeltje waar je dus in terecht komt.

Jonge vrouwen hebben veel last van een te gespannen vagina of bekkenbodem.

Jonge vrouwen hebben vaak last van een te gespannen bekkenbodem. Het vermogen om goed te kunnen ontspannen is hierin erg moeilijk voor jou. Dit komt vaak door een wat negatiever gevoel over hun bekkengebied, vagina of onder lichaam. Onzekerheid maar ook onwetendheid speelt hierbij een grote rol. Wat ik uit ervaring merk is dat meiden met een islamitische of allochtonen achtergrond (Marokkaanse of Turkse meiden bijvoorbeeld) vaker last hebben van een overactieve bekkenbodem dan de autochtonen meiden. Dit komt waarschijnlijk door de culturele druk die er op seks word gelegd. De plichten van de vrouw en de seks rondom et huwelijk. Het huwelijk laat de spanning enorm stijgen rondom seks. Hierdoor kan jij je misschien niet goed ontspannen en voel je de druk om te presteren. Deze groep heeft ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van vaginisme en/of vulvitis. Daar heb ik een hoop informatie over voor je verzameld in een ander artikel. Klik maar eens op de woorden.

 

Penetratie met pijnklachten: Als jou bekkenbodemspieren te strak staan kan een penetratie schurend aanvoelen en dus erg onprettig (dyspareunie). Zelfs het inbrengen van een tampon of vinger is soms erg vervelend.

Penetratie geheel onmogelijk: Soms is jou bekkenbodem zo gespannen dat penetratie in zijn geheel al onmogelijk is (vaginisme). Ook kan het gedurende de vrij partij erger worden en wordt penetratie vanzelf onmogelijk.

Nare ervaringen of trauma’s kunnen ook zorgen voor een overactieve en te gespannen vagina.

Mocht jij een nare ervaring hebben op het gebied van seks dan kan dat ook effect hebben op jou spierspanning in jou bekkenbodem. Je gaat al gespannen de seks in en word misschien herinnert aan een eerdere nare ervaring. Net zoals hierboven zal je dan met nog meer spanning de vrij partij ingaan.

 

Verder oorzaken van een overactief bekken en een te gespannen vagina.

 

Toch zijn er ook gevallen waarbij je een te gespannen bekkengebied hebt na een operatie of infectie. Ook kan het zijn dat de oorzaak niet helemaal bekend is of dat het misschien psychisch is. Alle oorzaken vragen wel even om een professional. Dus neem even contact op met de huisarts.


Een te slappe bekkenbodem is ook niet alles.

 

Een ander oorzaak van problemen bij de seks door jouw bekkenbodem is door een te slappe bekkenbodem. Een te slappe bekkenbodem is ook niet fijn. Dit kan voor een gevoel loze seks avond zorgen. Als jij en je partner niks voelen is er natuurlijk ook niks aan. Ook is met een te slappe bekkenbodem bij een man het lastig om de erectie in stand te houden. Het bloed blijft niet gevangen in de penis en loopt dus weer terug het lichaam in.

 

Verder zijn er een tal van psychisch problemen naast de lichamelijke oorzaken bekend. Misschien heb jij wel problemen met opgewonden raken. Helemaal niet raar. Het kan namelijk zijn dat je een nare ervaring al hebt opgedaan, of denk aan alles wat er wel niet fout kan gaan verder hebben vaardigheden, angst, pijn, ziekte, medicijnen, operaties en ook je levensstijl effect op jou wil om te vrijen. Dit kan ook zorgen voor een te slappe of juist te strakke bekkenbodem. Penetratie wordt dan erg vervelend en pijnlijk. Doe het dan ook niet. Druk niet door. Pijn maakt het alleen maar erger.

 

Wat kan je doen als jij door jou bekkenbodem seks problemen hebt?

 

Wees gerust er is een hoop te doen aan jou seksuele klachten. Ik zal een paar oplossingen voor je opsommen. Het is altijd aan te raden om een specialist op te zoeken. Ook heb ik oefeningen voor je paraat staan.

 

5 oplossingen voor seksuele klachten door problemen met jou bekken of vagina:

 

Oplossing 1: Hormonen.
De huisarts, seksuoloog of gynaecoloog kan jou oestrogeen voorschrijven als jij last hebt van een overactieve vagina of bekken. Hierdoor zal de vagina makkelijker vochtig worden.

Oplossing 2: Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.
Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut is een specialist die jou kan helpen. Of het nu gaat om een te overactief bekken of te slap bekken de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut heeft de geschikte oefeningen voor jou paraat staan en heeft advies voor jou opmaat. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut is een door geleerde en dus gespecialiseerde bekken therapeut. Hier zit je dus wel goed.

Oplossing 3: Een seksuoloog voor jou en misschien ook wel je partner.
Bij een seksuoloog kun je samen op zoek gaan naar de oplossing. Hij of zij zal jou en als je wilt ook je partner handige tips en adviezen mee geven op het gebied van seks. Ook een ideale gesprekspartner dus.

 

Oplossing 4: Een psycholoog voor je brein.

Misschien zit de oorzaak van jouw seksuele probleem veel dieper dan je zelf denkt of weet. Of misschien weet je het wel al. Het is altijd goed als dit het geval is om eens met een psycholoog een gesprek aan te gaan. Deze kan met jou opzoek gaan naar de oplossing. Praten helpt!

 

Oplossing 5: Oefenen baart kunst.
Kijk eens of mijn ontspanningsoefeningen of de spierversterkende oefeningen jou helpen. Een professional kan jou helpen om verdere problemen te verhelpen waar nodig. Begin met de aangegeven oefeningen om alvast met een voorsprong jou behandelingen in te gaan.


Nu weten we iets meer over hoe je ook te actieve en een te gespannen bekkenbodem krijgt. Maar hoe zit het met een te slappe of verzwakte bekkenbodem. Hoe kom je daar aan en beter nog hoe kom je daar vanaf?

Te slappe of verzwakte bekkenbodemspieren dit is het en dit kan je er mee doen!

Je kan dus een hoop dingen oplopen door de verschillende fases in je leven. Het kan dus naast dat je een overactief bekken en een te gespannen vagina hebt ook zo zijn dat de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Als deze spieren te slap zijn kan jij klachten verwachten als eerder besproken. Denk aan incontinentie van urine of ontlasting of beide tegelijk, een verzakking van een orgaan als de darmen, blaas of misschien wel baarmoeder. De organen zitten niet meer stak gespannen in het bekken maar komen aan lossere kabels te hangen en kunnen dus van hun plaats af komen.

Hierdoor ontstaat een verzakking bijvoorbeeld. Als je daar meer over wilt weten klik dan eens op het blauwe woord. Vaak gaat een verzakking gepaard met een zeurderig gevoel in de onderrug of onderbuik. Je kan soms zelfs de verzakking in de vagina voelen. Mocht dit zo zijn zoek dan een specialist op.

Ook kan je dus, zoals met je besproken, seksuele klachten ervaren. Maar hoe krijg je nou een verzwakt bekkenbodem.

Er zijn 4 hoofdoorzaken bekend die ik even met je doorneem.

4 oorzaken van een verzwakt bekkenbodem:

 

Oorzaak 1: Een zwangerschap of bevalling.
Er gebeurt tijdens de zwangerschap van alles. En al helemaal in en rondom het bekken. De banden worden vrij snel al losser om de baby straks tijdens de bevalling door het bekken naar buiten te kunnen duwen. En als dat gebeurt en je bent dus aan het vaginaal bevallen zullen de banden en spieren in het bekken nog verder opgerekt worden. En misschien zelfs wel beschadigen. Het kan dus zijn dat je tijdelijk maar ook blijvende schade oploopt door de zwangerschap en/of bevalling.

 

Oorzaak 2: De Leeftijd.
Hoe ouder je word des te meer alles gaat hangen. Tenminste dat hoor je natuurlijk wel eens. Dat klopt ook wel en beetje. Spieren worden nu eenmaal slapper en dus kunnen ook jou bekkenspieren verslappen. Helemaal na de overgang kan je hier last van hebben. De vrouwelijke hormonen in het lichaam worden minder en veel vrouwen gebruiken de bekkenbodem spieren steeds minder. Mocht je nu klachten ervaren neem het niet voor lief. Ook al ben je op een wat hogere leeftijd. Klachten zijn er om verholpen te worden. En het kan zeker!

Oorzaak 3: Overgewicht en zwaar lichamelijke belasting.
Mocht jij altijd al last hebben van overgewicht dan is dit een enorme belasting op jouw lichaam. Spieren rekken op en verslappen vaak door inactiviteit en druk. Ook als jij zwaar lichamelijk werk hebt gedaan of jouw lichaam altijd zwaar belast kan je een verslapping krijgen. De druk op de bekkenbodem is dan namelijk hoger. Ook chronisch hoesten of overmatig persen kan jou bekkenbodem aantasten.

 

Oorzaak 4: Zwak bindweefsel door een aangeboren afwijking.
Wat ook kan is dat je misschien wel kampt met een aangeboren afwijking van jou spieren of bindweefsel waardoor jou bekkenbodemspieren zijn aangetast. Heb je bijvoorbeeld ook wel eens een liesbreuk of veel spataderen dan kan het wijzen op een probleem met jou bindweefsel. Contact de huisarts eens als je tijd hebt.

Andere oorzaken voor een te gespannen of verzwakte bekkenbodem.


Mocht jij nou niks aan bovenstaande 4 oorzaken hebben dan zijn er nog een paar minder bekkende oorzaken bekend.

5 niet zulke bekende oorzaken van bekkenklachten of bekkenproblemen:

 1. Spier problemen in de onderbuik of onderrug. Ook de heupen of zelfs rondom het SI gewricht of stuitje.
 2. Darm problemen. Darm ziektes of tijdelijke problemen als obstipatie.
 3. Ziekte of misschien wel een blaasontsteking.
 4. Eierstok die wellicht gekanteld is. Kan extreem veel pijn veroorzaken in de onderbuik. Pijn aanvallen zijn hierbij zeer bekend. Ga direct naar het ziekenhuis en ga niet weg voordat ze dit onderzocht hebben.
 5. Ander psychische trauma’s die jij hebt opgelopen.

Het is dus niet zo makkelijk om 1 oorzaak aan te wijzen. Maar hopelijk heb je nu enorm veel kennis opgedaan. Ga naar een specialist als je er zelf niet uitkomt en schaam je niet. Je bent zeker niet de enige!

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op de verschillende onderwerpen ingaat. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.