Home » Artikelen » Bekkenklachten » Mannen en Bekkenklachten » Hebben mannen een bekken? Kunnen mannen ook Bekkeninstabiliteit hebben? Alles over mannen met bekkenpijn of bekkenproblemen

Hebben mannen een bekken? Kunnen mannen ook Bekkeninstabiliteit hebben? Alles over mannen met bekkenpijn of bekkenproblemen

Mannen en bekkenklachten bekkenporblemen en erectie problemen

Mannen hebben net als vrouwen een bekken. Het bekken is een samenstelling van botten waarover ieder mens bezit en zelfs een hoop dieren. Mannen kunnen dus ook bekkenklachten krijgen en bekkenpijn ervaren. Maar hoe zit dat? Mannen worden immers niet zwanger. Klopt. Heet het dan bij mannen ook Bekkeninstabiliteit? Nee dat niet. Het bekken van mannen word niet echt onstabiel zoals bij vrouwen door bijvoorbeeld de hormonen. Bekkenklachten en bekkenpijn zijn dus zeker niet altijd gerelateerd aan een zwangerschap. Tuurlijk is de grootste groep de zwangere vrouw als het gaat om bekkenklachten en bekkenpijn. Maar ook mannen kunnen klachten ervaren in of rondom het bekkengebied. Denk aan prostaatklachten, prostaatpijn, urine-incontinentie, erectieproblemen, obstipatie of ontlasting incontinentie. En dit zijn nog de meest voorkomende klachten er zijn er nog een hoop meer. In dit artikel zal ik samen met jou de meest voorkomende klachten doornemen. Ook heb ik wat handige tips en oefeningen voor je beschikbaar. Laten we ervoor gaan!

 

We gaan in dit artikel samen even dieper in op mannen en bekkenklachten. Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat!  Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Mannen met bekken problemen.

 

Iedereen heeft een bekken. Dus ook mannen. Het enige verschil tussen het bekken en de organen die in het bekken liggen zijn de geslachtsorganen. De prostaat vervangt de baarmoeder en de penis de vagina. Verder werkt alles na genoeg het zelfde. Je kan op mijn site veel vinden omtrent tips en adviezen over bekkenklachten. Vanzelfsprekend zijn de meeste artikelen gericht op vrouwen. Dit is nou eenmaal de grootste groep die rondloopt met bekkenklachten, bekkenpijn en ook bekkeninstabiliteit. Maar laat dat je niet afschrikken. Ook jij als man kan wat aan die artikelen hebben. Vervang de vagina met de penis en je kan zo door lezen. Wel hebben mannen niet echt last van bekkeninstabiliteit. Maar de oefeningen en tips die ik aan vrouwen geef kunnen ook grotendeels door mannen gebruikt worden. Lees dus een beetje over de vagina’s heen!

 

Nu kan een man op verschillende manieren last krijgen van het bekken gebied. Dit kan door middel van een operatie, beschadiging of een trauma, aandoening maar ook door ziekte. De grootste probleem veroorzaker als het gaat om bekken problemen bij mannen is de prostaat. De prostaat veroorzaakt vaak problemen waardoor jij bekken klachten krijgt of oploopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door een prostaat operatie jij beschadiging oploopt aan je plasbuis. Bij een prostaat verwijdering zal de plasbuis opnieuw aan elkaar moeten worden gezet. Hier kan je nog wel eens problemen bij onder vinden. Dit heeft namelijk tijd en herstel nodig om weer goed te kunnen functioneren. Ook jou spieren in en rondom het bekken, die bijvoorbeeld zorgen voor continentie, is het weer even wennen. Alles voelt nu anders aan. Het is aan te raden om dan rustig te gaan beginnen met versterkende oefeningen van de bekkenbodemspieren. Ik heb wat oefeningen verzameld die jou goed op weg kunnen helpen. Prostaat problemen gaan dus vaak samen met urine incontinentie. Er zijn ook zeker andere prostaat kwalen die jou dagelijkse handelingen kunnen beïnvloeden. Maar dan moet je even verder lezen.

 

Denk ook aan erectie problemen als jou bekken bodem spieren veel te gespannen staan. Een erectie ontstaat als je brein opwinding ervaart. Je lichaam pompt dan bloed naar de zwellichamen in de penis. Maar als de spieren te strak zijn en het bloed er niet goed door heen stroomt kan je problemen krijgen met het krijgen of vast houden van een erectie. Het leren ontspannen van jouw bekkenbodemspieren is dan aan te raden. Ik heb wat oefeningen in mijn oefen programma voor je.

 

Verder kan een overspannen en te gespannen bekkenbodemspiergroep zorgen voor bijvoorbeeld obstipatie. Je kan de anus niet goed ontspannen als je wilt gaan poepen. En je kan niet alleen urine-incontinentie ervaren als je het niet vast kan houden, maar ook zeker als jou spieren te gespannen zijn. Je kan dan niet goed uitplassen en de blaas loopt vol. Ook kan de blaas dan overstromen en op ongewenste momenten urine los laten. Ook hier zijn ontspanningsoefeningen jou redding.

 

Ik heb meerder artikelen geschreven over problemen als obstipatie, ontlastingsincontinentie en urine-incontinentie. Neem daar eens een kijkje. Deze problemen en oplossingen zijn voor mannen en vrouwen het zelfde.

 

Bekkenklachten en bekkenpijn bij mannen. De hoofdoorzaak is de Prostaat.

 

Er zijn du meerder problemen en klachten als het gaat over mannen met bekkenproblemen. Toch wil ik even dieper in gaan op de grootste boosdoener. De prostaat.

 

De prostaat. Je hebt er vast het een en ander over gehoord. Maar wat doet een prostaat nu precies? De prostaat is een volwaardig team lid van de mannelijke voortplantingsorganen. En is eigenlijk niet eens zo veel groter dan een walnoot. De plasbuis loopt door de prostaat heen en de prostaat bevindt zich dan ook net onder de blaas. De prostaat zorgt voor spermavocht en begint in de puberteit te groeien. Op het moment van een orgasme wordt het vocht samen met de zaadcellen naar buiten geknald.

 

Er kunnen een aantal klachten ontstaan vanuit de prostaat. Zo kan je een vergrote prostaat hebben of een vergroting op je porstaat (benige prostaat hypertrofie), een prostaat ontsteking (prostatitis), Prostaatpijn (prostatodynie) en nog vervelender prostaatkanker.

 

Prostaat vergroting en prostaat groei wat nu?

 

Een prostaat vergroting of groei kan als je wat op leeftijd komt erg vervelend zijn. Zo kan een wat grotere prostaat de plasbuis dicht drukken. Zo word even een snel toilet bezoek toch al gouw een stuk langer. De blaas wordt zo niet goed geleegd en de plas beurt kan branderig aanvoelen. Omdat de blaas niet helemaal leeg geplast wordt zal je vaker moeten plassen. Zo ga je er 's nachts vaker uit. Na druppelen is ook geen onbekend fenomeen bij een vergrote prostaat. Mocht plassen echt een enorme belemmering worden neem dan even contact op met de huisarts. Een operatie is dan vaak een geschikte oplossing.

 

Prostaat ontsteking of wel Prostatitis.

 

Alles wat eindigt op itis verraad al een beetje wat er aan de hand is. Itis betekend namelijk ontsteking. Dus we hebben het hier inderdaad over een prostaat ontsteking. Dit komt in de meeste gevallen door een bacteriële infectie. Dit is in tegen stelling tot een vergrote prostaat een kwaal die vaker bij jongere mannen voor komt. Een prostaat ontsteking gaat vaak gepaard met een blaasontsteking. In sommige gevallen kan een soa de oorzaak zijn van jouw prostaat ontsteking. Als je prostaat ontstoken is betekend dit niet dat je ook kanker zal ontwikkelen of een eventueel goed aardig gezwel. Een ontstoken prostaat is te herkennen aan pijn tussen de anus en de balzak, pijn in de liezen, pijn in de onderbuik en pijn in je onderrug. Je hoeft niet de hele checklist te hebben maar bij een aantal van deze klachten kan je al het beste even naar de huisarts gaan. Verder is moeite met plassen en een branderig gevoel bij het plassen niet gek. Ook kan je koorts krijgen bij een ontstoken prostaat. Ga dan direct naar de huisarts!

 

Prostaat pijn: wat is het en hoe ga je er mee om.

 

Bij prostaat pijn kan je niet spreken van een ontsteking. Je prostaat is nu geïrriteerd en dan soms ook op gezwollen. Dit komt veelvuldig voor bij mannen tussen de 25 en 50 jaar. Maar ook deze vorm zegt niet dat je een goedaardig gezwel of juist kanker krijgt. Dit staat los van elkaar. Gelukkig. Dit is niet iets wat kwaad kan maar wel erg vervelend kan zijn. Je kan prostaat pijn herkennen aan de volgende klachten:

  • Pijn in het gebied rondom en achter de balzak.
  • Pijn in de endeldarm.
  • Uitstralende pijn in de liezen of onderbuik.

 

De pijn is vaak zeurend, stekend en branderig. Verder zijn plas problemen normaal omdat er vaak ook een zwelling is. De zwelling kan weer drukken op de plasbuis. Hierdoor is goed uitplassen erg lastig. Je hebt vaak het idee dat je extra kracht moet zetten bij het plassen. Maar zo werkt het juist niet. Bij extra aanspannen word de plasbuis juist extra dicht gedrukt.

 

De pijn zorgt voor een erg gespannen bekken. Je spieren zullen wat meer verkrampen. Advies is dus ontspanning zoeken. Ga even in bad of neem een warme douche. En misschien is zitten op een kussentje wel even verlichtend. Je kan ook naar een gespecialiseerde bekken therapeut, bekken fysiotherapeut of een bekken oefentherapeut. Verder kan je ook mijn ontspanningsoefeningen eens proberen.

 

Prostaatkanker.

 

Prostaatkanker een vorm die jammer genoeg vaak voor komt. Jaarlijks zijn zo 9000 mannen slachtoffer van deze kanker vorm. Veelal mannen met een leeftijd hoger dan 65. Zo een 70%. Maar verkijk je niet. Het cijfer van het aantal jonge mannen met prostaat kanker stijgt. Bij een leeftijd van 40 tot 45 jaar wordt steeds vaker ook al prostaatkanker vastgesteld.

 

Prostaatkanker is een veel voorkomende kwaal bij oudere mannen. En zelfs bij  veel meer mannen dan je op voorhand denkt. Het groeit vaak ook erg langzaam. En omdat het zo langzaam groeit zullen niet alle mannen er last van krijgen. Zo wordt bij veel mannen de ziekte ook niet ontdekt. Soms komt de ziekte per toeval aan het ligt. Prostaatkanker ontwikkeld zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat zelf. Het weefsel van de prostaat is dan wat dikker. In ieder geval veranderd het weefsel. De arts kan dit ook voelen als een verharding of vergroting van de prostaat. Mocht jij het idee hebben dat je prostaat verdikt is of ontstoken ga echt naar de huisarts. Heb je moeite met plassen ga toch even eerst ook naar de huisarts. Misschien kom je met mijn adviezen en oefeningen een heel eind. Maar sluit wel uit of er geen ernstige aandoeningen op de loer liggen.

 

Pijn in de omgeving van je prostaat maar niet afkomstig van je prostaat.

 

Het is een hoop informatie. En ook wel een aantal heftige onderwerpen. Maar als jij pijn hebt in de omgeving van jou prostaat hoeft het niet meteen te betekenen dat de pijn ook van jou prostaat komt. Het kan heel goed zijn dat er andere oorzaken zijn van jou pijn.

Mannen kunnen net als vrouwen gewoon bekkenklachten ontwikkelen. Je hoeft er dus geen baarmoeder voor te hebben. Bekkenklachten bij mannen kunnen ontstaan door een val, verkeerd spiergebruik, verkeerde houding, verkeerd wc gedrag, overbelaste spieren, te slappe spieren en of een ziekte of aandoening. Best een hoop oorzaken dus nog. Bekkenklachten komen vaak ook niet alleen met pijn op bezoek. Soms kan je ook last hebben van je continentie of juist obstipatie.

Kijk een naar mijn artikel over geen prostaatpijn maar bekkenpijn. Of neem eens een kijkje bij mijn artikelen over mannen met bekkenklachten.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.