Home » Artikelen » Toiletgedrag » 18 tips en 3 oefeningen voor het goed kunnen plassen en poepen

18 tips en 3 oefeningen voor het goed kunnen plassen en poepen

tips en oefeningen voor plassen en poepen

Naar het toilet gaan is een bezigheid waar je zelden echt bij stil staat. Je doet wat je eigenlijk altijd al doet en dat ging altijd prima. Maar stel nou dat een goed toilet bezoek niet meer zo van zelf sprekend is. Hoe weet jij dan wat je goed doet en waar je misschien toch nog eens naar moet kijken? Ik ga je helpen. Ik heb het internet en de boeken voor je nagelezen en ik ga de meest relevante informatie voor je samenvatten in een aantal korte tips overzichten.

 

Mocht je toch nog wat diepgaandere informatie zoeken kijk dan gerust nog even op de site ik heb daar een hoop informatie voor je paraat staan. Denk aan de uitleg en adviezen over verschillende klachten maar ook oefeningen en andere oplossingen die jou op weg kunnen helpen. Je kan ook direct op de blauwe woorden klikken om direct dieper in te gaan op dat specifieke onderwerp.

Wanneer kan je deze tips en adviezen toepassen?

 

Over het algemeen zijn er geen voorwaarden aan het toepassen van mijn tips en adviezen over plassen en poepen. Toch ga je er pas bij na denken als je wat klachten ervaart. Maar je kan en mag deze tips en adviezen altijd en overal toepassen wanneer jij wilt. Als je deze punten al toepast voordat je klachten ervaart kan het natuurlijk ook al preventief werken. Zo verlaag je de kans dat jij klachten ontwikkeld. Toch worden deze punten vaak toegepast door mensen die klachten hebben als:

 

  • Een overactieve bekkenbodem en dus moeite met plassen, goed uitplassen, poepen en goed leeg poepen.
  • Verzakkingen van een van de organen in jou bekken denk aan een baarmoederverzakking, blaasverzakking of darmverzakking. Door de andere hoek van de organen is het lastiger om bijvoorbeeld leeg te plassen of te poepen maar ook kan een verzakt orgaan een ander orgaan verdrukken.
  • Obstipatie. Vaak een gevolg van een overactieve bekkenbodem, voeding of een verstoort poep gedrag. Als de poep er niet op tijd goed uitkomt en te lang in de darm blijft zitten onttrekt er meer vocht uit de ontlasting. Deze word nu nog harder en komt er steeds moeilijker uit.

 

Advies omtrent jou toiletgedrag. Dus hoe kan je het beste plassen?


Ook al lijkt plassen een normale simpele bezigheid,  zijn de uitvoeringen zowat oneindig. Maar wat is nou goed? Hoe plas je goed? Ik heb het internet en de boeken voor je afgestruind om de beste tips en adviezen voor jou te verzamelen. Laten we eens een kijkje nemen bij deze 9 tips en adviezen over plassen.

9 tips en adviezen over de beste manieren om te plassen:

 

Tip 1: De bril is jouw vriend.
Waarschijnlijk een van de belangrijkste tips: gebruik de bril. En dan niet om overheen te plassen maar om op te gaan zitten. Ook voor de mannen! Want nu ontspant je bekkenbodem het beste. Dus laat maar vallen die drollen!

Tip 2: De houding.
Ga tijdens het zitten goed rechtop zitten. En laat je handen op de knieën steunen. Gebruik desnoods de klep als rugsteun. Vaak zijn die daar ook voor bedoeld. Ander zorg je ervoor dat je de rug goed rechtop houdt.

Tip 3: Goede stevige basis.
Voeten plat en stevig op de grond. Voor de kleinere onder ons is er vast een opstapje te vinden.

Tip 4: Ontspannen is altijd het kernwoord.
Pers niet maar laat het los. Ontspan in plaats van aan spannen. Laat het los. Als je extra druk geeft, perst of aanspant zal de plasbuis zelfs vernauwen en dat maakt goed uitplassen moeilijker.

Tip 5: Adem via de buik.
Adem rustig via de buik en laat je bekken bodem spieren ontspannen. Door een goede buikademhaling geef je de organen de ruimte en ontspan je goed. Leg desnoods eens je handen op je onderbuik om daar naartoe te ademen.  

Tip 6: De kanteling.
Kantel je bekken als je uitgeplast lijkt te zijn. Doe maar eens. Kantel van voor naar achter. Je zal zien dat er nog wat urine in je blaas zat.

Tip 7: Kantel om te ontspannen.
Deze kantel beweging is ook ideaal als je wel drang hebt om naar de wc te gaan maar er geen plas komt. Dit ontspant namelijk ook. Span ook eens goed je bekken bodem spieren aan (anus en vagina intrekken) en laat ze helemaal los.

Tip 8: Van voor naar achter.
Voor de vrouwen: dep droog van voor naar achter en niet andersom. Dit voorkomt blaasontstekingen.

Tip 9: Span aan en sta op.
Span met opstaan de bekkenbodemspieren aan door de vagina of penis voor je gevoel in te trekken.  Als je dit doet kan je veilig op staan van de wc.

 

Advies omtrent jouw toiletgedrag. Dus hoe kan je het beste poepen?


Ik heb mijn gevonden adviezen even voor je samen gevat in 9 belangrijke punten. Laten we eens kijken naar mijn 9 tips en adviezen over poepen.

9 tips en adviezen over de beste manieren om te poepen;

 

Tip 1: Aandrang is gaan.
Ga in principe altijd naar de toilet als er aandrang is. Moet je? Ga dan!

Tip 2: Voeten.
Ga ook nu altijd zitten. Haha, is toch het meest verstandige. Voeten plat op de grond en handen op de knieën. Denk weer aan het opstapje als je wat kleiner bent.

Tip 3: Denk aan je heupen en knieën.
Heupen en knieën moeten altijd in een hoek van 90 graden zijn. pak desnoods een opstapje als dit niet het geval is. Je moet nou eenmaal goed ontspannen kunnen zitten.

Tip 4: Bolle rug.
Maak een lichte bolle rug. Hierdoor komt jouw bekken in een goede hoek te staan om te poepen.

Tip 5: Laagste punt van je lichaam.
Als je de rug iets bol maakt zoals bij tip 4 is de anus het laagste punt van je lichaam geworden. De zwaartekracht kan jou nu goed helpen.

Tip 6: Ontspan, pers niet.
Ook nu niet persen! Maar laat het vallen. Ontspan en laat het los.

Tip 7: Aanspannen en ontspannen.
Span de anus even aan en laat alles los. Ook de spieren in je billen. Pers niet maar ontspan. Adem ook goed door in de buik. Stop niet met ademen. Dit verhoogd de buikdruk alleen maar en vermoeilijkt het poepen.

Tip 8: Plassen en poepen lijkt op elkaar.
Lees ook de tips over het plassen. Ze zijn redelijk gelijk. Dus maak een goede combi van de twee.

Tip 9: Van voor naar achter.
En ook poep veeg je af van voor naar achter. Meestal gelukkig al bekend.

 

Nu heb je behoorlijk wat tips en adviezen gelezen. Hopelijk kan je hier al wat mee. Mocht jij toch nog erg veel moeite hebben met ontlasten dan heb ik hier een paar basis oefeningen voor je verzameld.

3 basis Oefeningen tegen een ontstopping:

 

Oefening 1: Ademhaling.
Heb je last van obstipatie of komt de poep er gewoon niet van zelf eruit? Adem dan eens rustig via de buik 10 keer in en 10 keer uit. Dit terwijl je zit als hierboven beschreven. Leg de handen desnoods even op de onderbuik en adem daar naar toe.

Oefening 2: De bekkenkanteling.
Kantel nu je bekken naar voren en naar achter ook 10 keer. Dus maak een holle en bolle rug 10 keer om en om. Adem in bij een holle rug en adem uit bij een bolle rug.

Oefening 3: Bewegen helpt.
Heb je nog geen resultaat maar is er wel aandrang? Ga eens intensief aan de gang. Traplopen bijvoorbeeld. Loop eens een aantal keer met een aardig tempo omhoog en naar beneden. Start dan weer de bovenstaande oefeningen. Je zal zien dat beweging en inspanning helpt tegen verstopping en helpt bij aandrang.

Deze tips en oefeningen werken prima samen met een eventuele behandeling. Een huisarts is de goede eerste halte. Deze kan jou bijvoorbeeld door verwijzen naar een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Deze specialisten zullen ook deze tips en adviezen met jou doornemen. Je hebt dus een goede voorsprong als je deze punten al hebt toegepast. Ook zullen ze vragen naar een plasdagboek of poepdagboek. Ook deze kan je van te voren al bij houden. Schrijf op wanneer je naar de wc gaat, hoelang het duurde en hoe het ging. Deze informatie zal de specialist erg helpen om een goede behandeling op maat te maken.

 

Samenvatting.

Laten we eens even de belangrijkste punten erbij pakken. Het is dus zo dat je deze oefeningen, tips en adviezen altijd en overal kan toepassen. Toch denken mensen met een overactief bekken, een verzakking of obstipatie meer na over hun toiletgedrag.

Alle plas tips nog even op een rij:

 

Tip 1: De bril is jou vriend.
Tip 2: De houding.
Tip 3: Goede stevige basis.

Tip 4: Ontspannen is altijd het kernwoord.
Tip 5: Adem via de buik.
Tip 6: De kanteling.

Tip 7: Kantel om te ontspannen.
Tip 8: Van voor naar achter.
Tip 9: Span aan en sta op.

 

Alle poep tips nog even op een rij:

 

Tip 1: Aandrang is gaan.
Tip 2: Voeten.
Tip 3: Denk aan je heupen en knieën.
Tip 4: Bolle rug.
Tip 5: Laagste punt van je lichaam.
Tip 6: Ontspan, pers niet.
Tip 7: Aanspannen en ontspannen.
Tip 8: Plassen en poepen lijkt op elkaar.

Tip 9: Van voor naar achter.

Ook kan je 3 oefeningen toepassen om de verstoppingsklachten te doen afnemen:

Oefening 1: Ademhaling.
Oefening 2: De bekkenkanteling.
Oefening 3: Bewegen helpt.

Pas deze rustig toe en ontspan vooral. Neem de tijd op de wc. Laat je niet haasten. Je kan ook altijd even professionele hulp zoeken. Ga naar de huisarts als jij problemen ervaart. Er is zeker een goede oplossing voor jou te vinden.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.