Home » Artikelen » Zwangerschap » Bevallen en de risico’s op Bekkenklachten. Alles wat de kans op Bekkenklachten kan vergroten

Bevallen en de risico’s op Bekkenklachten. Alles wat de kans op Bekkenklachten kan vergroten

bevallen en bekkenklachten. kans vergroot op bekkenklachten

Een bevalling neemt veel risico met zich mee. En ook het risico op bekkenklachten na de bevalling neemt sterkt toe na een vaginale bevalling. Een zwangerschap is natuurlijk fantastisch. Toch is het idee van een bevalling die er aan zit te komen misschien niet de meest fijne gedachten. En je hoort misschien ook allemaal wel wat er of mis kan gaan of dat je er veel klachten aan over kan houden. Tuurlijk kan er wel wat mis gaan. Of in ieder geval niet helemaal zoals je had gehoopt. Maar wees gerust het gaat of komt vaak gewoon goed. Een vaginale bevalling neemt nog wat andere risico’s met zich mee ten opzichte van een eventuele keizersnede. Als de baby voorbij jou bekken gaat kan je wel verwachten dat jou bekken een grotere kans heeft op allerlei klachten. Ik heb een aantal feiten voor je verzameld samen met wat adviezen. Lees gerust even verder.

 

Mocht je op zoek zijn naar diepgaandere informatie, tips ook en oefeningen klik dan eens op de blauwe woorden. Verder kan je altijd eens verder op de site kijken voor meer info.

 

Het grootste risico op het ontstaan van bekkenklachten is als je vaginaal bevalt.

 

Jouw bekken krijgt zoals je weet een hoop te verduren. Vanaf dag 1 van je zwangerschap is jou bekken zich aan het voorbereiden op de bevalling. De banden van jou bekken worden door de hormonen al vrij gouw week gemaakt. Je kan dus ook vrij snel allerlei klachten ontwikkelen. Je bekken worden instabiel door de weker wordende banden. Elke zwangere vrouw heeft dus altijd last van bekkeninstabiliteit. Maar of jij ook echt bekkenklachtenbekkenpijn of bekken problemen krijgt is de vraag. Toch kan je altijd nog bekkenklachten ontwikkelen. Ook al voel jij je tijdens de zwangerschap misschien wel heel goed. Als jou bekkenbanden verder worden opgerekt dan ze nu al worden zijn ze een soort van gekneusd. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in de bekken banden. Je kan dus behoorlijk last van jouw bekken ook na de bevalling. Niet elke bevalling is het zelfde. Er zijn een aantal gebeurtenissen die voor meer kans op bekkenklachten zorgen dan andere. Ik zal er een aantal voor je opsommen.

Oorzaken die de kans op bekkenklachten na de bevalling vergoten:

  • Langdurige bevalling verhoogt de kans op bekkenklachten. Hoe langer de bevalling duurt des te hoger de kans is op bekkenklachten.
  • Kunstmatige verlossing als in het gebruik van een tang. Dus een tangverlossing verhoogt de kans op bekkenklachten ten opzichte van een “normale” bevalling. Een tang zorgt ervoor dat je bekken verder uit elkaar geduwd word. Dus hoe wijder het bekken word des te hoger het risico is op bekkenpijn.
  • Krachtig mee duwen op de buik verhoogt de kans op bekkenklachten. Als de buikdruk verhoogd zal de druk op het bekken ook aanzienlijk toe nemen.
  • Meerder keren vaginaal bevallen verhoogt de kans op bekkenklachten. Als jij al een keer bent bevallen zullen jou banden al een keer zijn opgerekt. De kans op bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn zal daardoor al groter zijn.
  • Inscheuren (ruptuur) of inknippen (episiotomie) verhoogt de kans op bekkenklachten. Als jou spieren of banden worden beschadigd of beschadigd raken zal de instabiliteit alleen maar toe nemen. Ook het herstel zal dan langer duren.
  • Een groot baby hoofd, afwijkende hoofdligging, of een armpje dat net even anders zit verhoogt de kans op bekkenklachten. Alles wat het bekken doet verruimen zorgt voor een verhoogde kans en een langer herstel.
  • Als moeder op hoog gewicht is (obesitas) verhoogt de kans op bekkenklachten. Jou conditie is verzwakt en je bekken zal slechter zelf kunnen herstellen. Ook zal er meer druk op jou bekken staan door het gewicht.

 

Buiten deze punten om heeft zwanger zijn zelf al een enorm effect op je bekken. De kans op bekken klachten is daarom aanwezig ook na de zwangerschap.

Bekkenklachten en ook bekkeninstabiliteit zijn onvermijdbaar tijdens de zwangerschap maar je kan zeker wat tegen deze klachten doen!

 

Wil jij weten wat jij kan doen om bekkenklachten, bekkenpijn en dus bekken problemen te verminderen of zelfs kan voorkomen? Kijk dan eens bij mijn artikelen met tips en adviezen bij bekkenklachten ook heb ik veel oefeningen voor je paraat staan. Je kan een hoop doen tegen het verder ontwikkelen van jouw klachten en ook heb jij wel degelijk effect op het herstel van jou bekken. Wat de kern vaak is, is jou conditie. Ga jij fit jou zwangerschap in en blijf je ook goed bewegen tijdens jou zwangerschap dan zal je zijn dat jou kans op bekken problemen afneemt. Ook zal jouw herstel na de bevalling korter zijn. Jouw conditie en spierkracht zijn dus erg belangrijk. Toch moet je wel bewust blijven bewegen en sommige sporten kan je niet blijven doen als je zwanger bent. Kijk eens naar mijn artikelen over sporten tijdens de zwangerschap. Daar staat vast iets nuttigs voor je.

Ingrepen en andere handelingen bij de bevalling en het effect hiervan.

Niet bij iedereen loopt een bevalling gesmeerd. Het kan zijn dat een verloskundige of arts de bevalling moet versnellen. Vaak komt het inknippen en het mee duwen op de buik van de zwangere voor. Klinkt allemaal wat luguber maar dus niet ongebruikelijk. Dit kan net zo goed thuis als in het ziekenhuis gebeuren.

 

In het ziekenhuis grijpen ze verder in als je een kunstverlossing als een vacuümpomp (vacuümextractie) of tangverlossing moet ondergaan. Het inscheuren (ruptuur) heeft niemand echt effect op en komt ook geregeld voor net zoals totale inscheuringen van de vagina naar de anus. Pijnlijk maar niet ondenkbaar.

 

Een inknipping is niet iets waar je op zit te wachten maar wel soms een redmiddel om erger te voorkomen.

 

Mocht het nodig zijn dan zal de arts of verloskundige een knip (episiotomie) zetten net voordat de baby naar buiten kan komen. Dit om de te nauwe weg vrij te maken. Ook kan dit een dreigende scheuring voorkomen. Een knip is veelal gevoel loos omdat die wordt gezet op het moment dat er een wee is. Dit is een periode waarin het knip gebied vrijwel gevoelloos is. Ook kan er gezorgd worden voor een verdoving waar nodig.

 

Een aantal goede hechtingen zijn nodig als er geknipt wordt. Deze worden vaak meteen na de bevalling gezet. Mocht er een verdoving nodig zijn dan word dit natuurlijk gebruikt. Hoe meer hechtingen nodig zijn des te meer verdoving er wordt gegeven. Zo kan het zijn dat er bij 1 hechting helemaal niet word verdoofd. Je kan ook hier mee puffen tegen de pijn. Dit helpt namelijk ook tegen de punt van de naald of injectie.

 

Inscheuren is iets wat niemand wil. Een eventuele inknipping kan het inscheuren voorkomen. Maar dit lukt helaas niet altijd. Een schuine knip word eigenlijk altijd aangeraden. Dit om te voorkomen dat de anus ook beschadigd raakt. Er zal wel een litteken zichtbaar blijven maar dat is natuurlijk een bij zaak. Schade aan je vagina en anus oplopen is natuurlijk veel erger.

 

Een anus beschadiging. Een beschadiging met vaak grote gevolgen.

 

Mocht de anus toch beschadigd raken dan is de buitenste sluitspier de klos. Je hebt namelijk een binnenste (interne) en buitenste (externe) sluitspier. Mocht je schade oplopen (wat bij 37% van de vrouwen gebeurt) dan kan je hier nog op latere leeftijd mee geconfronteerd worden. Het is namelijk zo dat als je schade oploopt in je bekken gebied dit na je memo pauze weer kan opspelen. Denk aan incontinentie klachten bijvoorbeeld.

 

Dit kunnen verschillende klachten zijn. Denk aan het niet goed kunnen tegenhouden van windjes (flatulentie) of ook daadwerkelijke ontlasting incontinentie. Ook nu is het belangrijk dat ondanks er schade is je tijdens je herstel aan de gang gaat met bekkenbodemoefeningen. Word bewust van jou bekken gebied en maak ze krachtig.

 

Mee duwen op de buik. Effectief maar dit benadeeld het herstel van jou bekken.

 

Het mee duwen op de buik. Vind ik altijd erg raar overkomen. Maar vaak wel nodig. Op het hoogte punt van jou pers weeën wordt er door een arts of verpleegkundige regelmatig op de buik gedrukt. Je baby word eigenlijk zo naar de uitgang geduwd.

Dit kan soms erg vervelend aan voelen. Je kan ook aardig wat blauwe plekken oplopen. Mocht het echt te hard gaan kan je zelfs verzakingsklachten van verschillende organen krijgen. Maar het belang van een gezonde baby is hoog. Klachten zijn vaak niet te voorkomen. Pak dus jou herstel vast om alles weer op de rit te krijgen. Het is mogelijk maar het vergt wel wat discipline.

 

Een hoop informatie en dit zijn misschien geen fantastische onderwerpen. Maar wel informatie die jij even moet weten. Zo weet je wat je kan verwachten en hoe je het herstel moet oppakken. Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken. Maar ook genoeg positieve en leuke tips! Hoe kan je jou herstel bijvoorbeeld bevorderen? Kijk gerust en vind genoeg! Veel lees plezier en tot in het volgende artikel 😊

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.