Home » Artikelen » Incontinentie » Urine Incontinentie » Urineverlies. Alles wat jij wilt weten over urine verlies. Dit kan jij er aan doen!

Urineverlies. Alles wat jij wilt weten over urine verlies. Dit kan jij er aan doen!

Urineverlies. Alles wat jij wilt weten over urine verlies. Dit kan jij er aan doen! Urine verlies urge incontinentie

Misschien wel een van de meest vervelende aandoeningen. Nu zijn er ook nog verschillende vormen van urineverlies. Incontinentie die tijdens een snelle handeling plaats vind noemen we stress urine-incontinentie. Denk aan hoesten, kuchen, lachen, springen, opstaan etc. Een andere vorm is urge urine incontinentie. Hier verlies je urine op het moment dat je heel erg moet plassen. Of heel vaak moet plassen. Maar wees niet getreurd ook een combinatie van deze twee is zeker mogelijk. Dit noemen we dan weer mixed incontinentie.

 

Je hebt al het een en ander kunnen lezen over de onderzoeken die worden gedaan op het moment dat jij denkt urine incontinent te zijn. Niet? Kijk dan eens bij mijn artikel over de onderzoeken die jij kan verwachten bij een klacht als urine incontinentie. We zullen nu de behandelingen bij urine verlies met je bespreken.

 

Stress urine incontinentie dit is en wat dit kan je verwachten bij een behandeling van deze vorm van urine verlies.

 

Stress urine incontinentie herken je door urine te verliezen bij hoesten, lachen, niezen, kuchen, tillen, bukken, opstaan en zelfs omdraaien in bed. Allen een plotselinge handeling waarbij je even geen controle hebt over je continentie.

 

Eigenlijk gaat het bij deze vorm van urine incontinentie vaak over een verzwakking van jouw bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn niet sterk genoeg om jou plasbuis dicht te drukken op het moment dat er extra druk komt in het buik gebied. De buikdruk verhoogd en urine ontsnapt.

 

Je kan zelf heel goed aan de slag gaan met deze vorm van urine verlies. Ik heb een aantal oefeningen voor je klaar staan. Maar je kan ook op zoek gaan naar een goede bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Dit zijn gespecialiseerde bekken therapeuten die jou meteen kunnen helpen. Een combinatie tussen de twee is altijd aan te raden.

 

Stress urine verlies en een geschikte therapeut.

Een Bekken therapeut kan jou vaak helpen met het creëren van gezonde en fitte bekkenbodemspieren. Vaak ben je op het goede adres bij een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut. Dit zijn namelijk de echte bekken specialisten. Het is zelfs een gehele studie na het afronden van de algemene oefentherapie of fysiotherapie studie.

De bekkentherapeut begint vaak met het kijken naar jou spierkracht in en rondom het bekken. Dit is namelijk vaak niet op orde bij deze klachten. Hier zullen speciale bekken oefeningen centraal staan. Het fijne is dat je deze oefeningen vaak zelf goed kan oppakken. Laat wel de therapeut eerst zien hoe je ze doet om te kijken of het wel goed gaat. Ook kan de bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut een inwendig onderzoek uitvoeren om een beter indruk te krijgen van jou gestel. Een huisarts kan dit al eens bij je gedaan hebben. Dit is wel echt altijd in samenspraak. Hierdoor kan de therapeut goed beoordelen of je wel de juiste spieren traint. Vaak gaan er ook andere klachten gepaard met jou incontinentie. Denk aan lage rugklachten bijvoorbeeld. Je bekken is nou eenmaal een gecompliceerd gebied.

 

Alternatieve hulp middelen bij urine verlies zijn medicatie en een blaas ring.

 

Medicatie en urine verlies. Werkt dat bij deze vorm van urine verlies?

 

Je kan hier medicatie voor krijgen maar doe dit liever niet. Het zal niet heel erg helpen. Het wordt dan ook niet snel voorgeschreven. Dit omdat het vaak een aandoening aan het bekken is bijvoorbeeld een probleem met de spieren. Medicatie lost dat niet op. Jammer genoeg.

 

Stress urine verlies en een blaasring

 

Wel kan je een blaas ring overwegen. Een zo genoemde ring of pessarium. Deze ring kan de blaas of zelfs de blaas hals weer op de juiste plek brengen. Maar let op. Niet iedereen heeft een geschikt bekkenbodem voor deze ring. Je moet namelijk wel een actieve en gezonde bekkenbodem hebben. En hier zit nou vaak juist het probleem. Je voelt verder niks van een ring als die eenmaal op de juiste plek zit. Ook niet tijdens een spannend avondje met je partner. Dus zowel als tijdens het plassen, poepen en tijdens de seks voel je niks van deze ring. Vaak brengt een gynaecoloog deze in.

 

Opereren een laatste redmiddel bij stress urine verlies?

 

Opereren. Klinkt meteen heftig. En is dit nodig? Mocht een blaasring en de therapeut geen oplossing bieden kan je worden doorgestuurd naar en uroloog of gynaecoloog of een combinatie van de twee. Er kan besloten worden om te gaan opereren door een van deze specialisten. En als niks meer helpt is dit dan misschien wel jouw uitkomst. Je komt dan vaak terecht bij de TVT operatie. Een erg bekende operatie waar je waarschijnlijk ook erg veel informatie over kan vinden. Ook word deze techniek wel TVTO of TOT genoemd. Hier wordt jou sluitsysteem van de blaas ondersteunt. Een totaal verhelpen van incontinentie is ongeveer 85%. Het is dus geen garantie op een succes maar wel een hoog slagingspercentage. Het is een vrij eenvoudige ingreep en een dag opname is vaak zat.

 

Wat wel handig is om te weten, is dat je na de operatie erg moet letten op jou buikdruk. Denk maar eens als je perst, tilt, zwaar werk doet, boodschappentassen tilt, hard lacht etc. Probeer het maar eens je voelt de druk in je onderbuik toenemen. Dit is belangrijk om in de gaten te houden. Mocht je hier vragen over hebben kan je dit met jou bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut bespreken. Het is goed om te weten hoe je deze druk het beste kan verdelen dus een afspraak is altijd mooi meegenomen. Het gaat tenslotte over jouw bekken en jouw gezondheid. Ook kan je eens naar mijn buikdruk verlagende tips kijken.

 

Een plasdagboek en blaastraining en goed recept om van jou urine verlies af te komen.

 

Training. Vaak zal je bij incontinentie klachten worden gevraagd naar een plas dagboek. Daarna zal de huisarts je al wat tips geven en ook moet je de blaas gaan trainen door wat langer je plas op te houden. Laat die blaas maar even. Zo verleng je de tijd tussen jouw plas momenten in en zal ook de blaas veel voller zijn dan die korte keren steeds. Hierdoor ga je de spieren in de bekkenbodem meer gebruiken en in het begin zelfs erg intensief. Dit is alleen bij een passieve bekkenbodem. Als je een overactieve bekkenbodem hebt deed je dit waarschijnlijk al en helpt aanspannen niet meer. Dit omdat je continue spanning op jou bekken hebt. Dan zal de behandelaar er natuurlijk eerst achter moeten komen wat er bij jou precies past. Juist activeren of leren ontspannen.

 

 

Urge urine incontinentie. Een kleine hulpgids voor jou.

 

Bij urge urine-incontinentie is de drang hoog of vaak aanwezig. Ook een overactieve spiergroep in het bekken kan hier negatief effect op hebben.

 

Medicatie en urge urine incontinentie wat is het effect?

 

Er wordt in dit geval wel eens medicatie voorgeschreven en met succes. Deze medicatie kan er namelijk voor zorgen dat de blaasspier wat meer ontspant. Hierdoor hoef je ook niet zo vaak naar het toilet. Dit is wel alleen te verkrijgen op recept. Wat wel fijn is dat je vrij snel resultaat boekt. En dit is een geschikt medicijn om ook nog blaastraining mee te doen dus ideaal.

Wel is er een nadeel dat er kleine bijwerkingen zijn. Maar dit valt tegenwoordig allemaal wel mee. Verdiep je daar wel even van te voren in.

 

Een directe oplossing bij vele vormen van urine incontinentie  is een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut.

 

Een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut kan eigenlijk in alle gevallen een hoop voor jou en je bekken betekenen. Ook verschillende organen zijn hier bij gebaad. Denk aan een blaas training bijvoorbeeld. Dit kan met oefeningen maar ook met een soort sonde. Deze wordt vaginaal ingebracht en geeft een kloppend gevoel. Dit zijn een soort elektrische stootjes. Dit kalmeert de blaas waardoor het makkelijker word om plas op te houden.

 

Ook hoeft de zonde misschien niet ingebracht te worden maar kan het via een enkel zenuw. Dit klinkt absurd maar er loopt een zenuw in de enkel die in contact staat met je blaas. Deze wordt ook met elektronen behandeld. Dit heet ook wel PTNS. Hier kan je het een en ander over terug vinden op internet. Best interessant. 


Is een operatie te overwegen bij urge urine-incontinentie?

 

Nee eigenlijk niet. Dit wordt ook waarschijnlijk niet als optie geopperd. Dit zal alleen een optie zijn als niks anders werkt maar ook dan is de kans op slagen nihil. Doe het niet en probeer zelf je bekkenbodem te versterken.


Is een operatie met een overactieve blaas wel aan te raden?

 

Ja zeker. Maar dit is best een ingrijpende operatie. Er is namelijk een nieuwe soort techniek. Veel urologen passen het dan ook al toe. En gelukkig. Het gaat een beetje als met die zonde van zo net. Een klein apparaatje (soort pacemaker) wordt ingebracht en staat in verbinding met een elektrodedraad die rond het heiligbeen wordt geplaatst. Dit heet neuromodulatie en beter bekend als interstim therapie. 

 

Alles wordt vooraf goed getest. Je krijgt een soort proef versie mee voor een dag of 5-6. Hier worden schokjes gegeven in de onderrug. De plek van de blaas zenuw. Dit is een zo gehete proefstimulatie periode. Hier houd je ook een plasdagboek bij. Die komt ook wel vaak terug bij elk onderzoek omtrent de blaas. Dus altijd goed om zelf al mee te starten van te voren. Als je dan weer een plasdagboek bij houd tijdens de proefperiode kan je mooi het effect zien. Als de resultaten positief zijn kan er worden nagedacht over een blijvende optie en het plaatsen van de pacemaker. Vaak wordt de pacemaker in de onderbuik of bil geplaatst. En je voelt er verder niks van.

 

Mocht je nou last hebben van en hoge drang en urine verlies bij bepaalde bewegingen dan spreken we van mixed incontinentie. Er wordt wel een keuze gemaakt voor de meest erge incontinentie. Is de stress incontinentie hoger of de urge? Na dat te hebben vast gesteld zal er een behandelplan voor je gemaakt worden en beide om de beurt worden aangepakt. Elke behandelaar is bekend met beide dus je zit bij 1 juiste behandelaar vast goed.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen als het gaat over urine verlies. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op de verschillende vormen ingaat. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 5 sterren
3 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.