Home » Artikelen » Bekkenklachten » Seks en Bekkenklachten » Dit kan je verwachten als je hulp zoekt bij seks met bekkenproblemen

Dit kan je verwachten als je hulp zoekt bij seks met bekkenproblemen

Hulp bij de seks met bekkenklachten en bekkeninstabiliteit

Pijn tijdens de seks is erg vervelend. En pijn tijdens de seks hoort niet. Een seksuoloog, huisarts, psycholoog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kunnen allemaal wat voor jou betekenen. Ga bij je zelf na wat jou klachten veroorzaakt. Is het lichamelijk, geestelijk of misschien wel beide. Zo kan jij bepalen wie jou het beste kan helpen. Een huisarts kan je altijd benaderen voor het eerste overleg.

 

Een bekken aandoeningen is vaak de boosdoener. Maar ook kan een verzakking aan het licht komen. In deze behulpzame blog zal ik jou hopelijk wat meer kunnen vertellen. Ik ben namelijk zelf opzoek gegaan naar wat antwoorden. Ik vat ze zo goed mogelijk voor jou samen. Het gaat er vooral om dat je weet wat je kan verwachten bij welke specialist. Er zijn een hoop specialisten en dit zijn mensen die jou vast graag willen helpen maar je wilt ook niet steeds je verhaal opnieuw vertellen. Laten we het eerst een beetje uitsplitsen voor we bij de kern komen.

 

Naar wie ga je toe als je pijn hebt tijdens de seks? Waar kan je terecht?

 

Er zijn een aantal opties als je pijn ervaart tijdens de seks. Je kan er ook al een tijdje mee rond lopen en misschien ben je wel van mening dat het hoort. Dit is absoluut niet waar. Pijn tijdens de seks hoort niet. Je moet dus wel echt hulp zoeken. En onthoud je bent niet de eerste die dit ervaart en met een hoop vragen zit. Als je deze klachten ervaart zoek dan hulp. Dit kan bij een huisarts, gynaecoloog, psycholoog, seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Je gaat vaak naar de huisarts om eerst over de klacht te praten om vervolgens naar de juiste behandelaar door gestuurd te worden. Als je een goede band hebt met je huisarts is het voor jou waarschijnlijk geen probleem om jou seks probleem aan te kaarten. Mocht je hier wel problemen mee hebben kan je ook direct door naar een seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut dit zijn specialisten die vragen of klachten op het gebied van seks zijn gewend. Niks is te gek. En onthoud het kan vooral altijd nog gekker 😉

 

Maar even kort samengevat per specialist:

 

De Huisarts. Wat kan een huisarts betekenen als jij pijn hebt tijdens het vrijen?

 

Praten met jouw huisarts is vaak de eerste stap. De huisarts zal een aantal vragen stellen om er achter te kunnen komen wat jou klachten zijn en welke specialist jou het beste kan helpen. Waarschijnlijk krijg je dus een geschikte doorverwijzing mee. Mocht de huisarts het idee hebben dat de klachten lichamelijk zijn kan er een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Een onderzoek van de bekken bodem spieren is dan op zijn plaatst. Dit is een onderzoek van de spieren in en rondom de vagina bijvoorbeeld. Mocht de huisarts het idee hebben dat het een psychisch probleem is zal er een doorverwijzing worden aangeraden. Je kan ook een lichamelijk en psychisch probleem hebben op het gebied van seks. Het een heeft vaak effect op het ander. Mocht je bijvoorbeeld door een trauma bang zijn voor lichamelijk contact dan zullen ook je spieren verkrampt en erg gespannen zijn. Met je huisarts praten over een seksueel trauma is niet het aller fijnst. Maar onthoud je bent (helaas) niet de enige en al zeker niet de eerste. Het blijkt dat ongeveer 40% van de vrouwen wel eens een nare seksuele ervaring mee maakt en daarmee ook nog eens een trauma oploopt. Een seksuoloog of psycholoog kan jou heel goed helpen.

 

De Psycholoog. Wat kan een psycholoog voor jou seks probleem betekenen?

 

Praten helpt. Vandaar dat psychlogen ook zo succesvol zijn. Praten is een van de wegen naar jou herstel. De huisarts zal jou dan ook naar een psycholoog doorverwijzen bij een opgelopen seksueel trauma. Hier kan jij je hart luchten en vertellen wat jou nu belemmerd. Een gesprek is altijd vertrouwelijk dus wees niet bang dat andere te weten komen wat jij verteld. Mocht je, je goed voelen na deze gesprekken maar nog wel wat lichamelijke klachten hebben dan is een afspraak bij een gespecialiseerde bekken therapeut op zijn plaats. Maar een geestelijk probleem gaat eerst even voor. Je kan niet aan je lichaam werken als je geest geen rust heeft. Praat dus eerst met een psycholoog om vervolgens de vervolg stap te kunnen zetten.

 

De Gynaecoloog. Een echte specialist maar wat kan een gynaecoloog nu voor jou betekenen?

 

Een gynaecoloog komt bij aantoonbare lichamelijke gebreken goed van pas. Mocht er bijvoorbeeld bij het onderzoek van de huisarts er een lichamelijke oorzaak van jou pijn tijdens het vrijen naar boven komen kan de gynaecoloog jou goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan een verzakking. Je zal als je last hebt van een verzakking niet zo zeer een nauwe vagina voelen maar meer een obstakel in de weg bij het naar binnen treden van de vagina.

 

De Seksuoloog. Klinkt als de juiste persoon. Maar wat kan een seksuoloog voor jou betekenen?

 

Seksuologen zijn veelal doorgestudeerde huisartsen, bekkentherapeuten of psychologen. Mensen die dus weten waar ze het over hebben. Hier kan je alle aspecten van jouw problemen bespreken zowel lichamelijk als geestelijk. Een mooie combinatie naast een andere specialist. De lijst word zo misschien wel erg lang aan hulpverleners maar neem jou klachten serieus. Je wilt niet je leven aanpassen op de klachten. Je kan misschien beter met een seksuoloog praten dan met een psycholoog al jou psychische problemen niet te groot zijn. Mocht je last hebben bij het verwerken van een trauma of andere heftige gebeurtenis en staat dit jou seks leven in de weg? Ga dan naar een psycholoog toe. Het belangrijkste is dat jij echt actie onderneemt.  

 

De Bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Wat kunnen deze bekken therapeuten voor je betekenen?

 

Bij een gespecialiseerde bekken therapeut, bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut, ben je vaak op de juiste plek als je opzoek bent naar een oplossing voor jou lichamelijke probleem. De intake is de eerste behandeling. Hier zal de bekken therapeut je het figuurlijke hemd van het lijf vragen. Dit is een cruciale eerste sessie. Nu word voor de therapeut goed duidelijk wat jouw klachten precies zijn en welk vervolg plan er kan worden gemaakt. Dit plan heeft een duidelijk doel en is gebaseerd op jouw hulpvraag. Wil jij bijvoorbeeld weer pijn vrij zwemmen, werken, sporten of pijn vrij paragliden. Het kan allemaal een hulpvraag zijn die bij jou past. Maar een veel gehoord probleem bij bekken klachten of bekken instabiliteit is pijn bij seks. Het onder de dekens kruipen met je partner kan toch een hele andere ervaring zijn geworden dan dat het voorheen was. Vrijen kan dus een stuk minder leuk zijn dan voorheen. Dit is dan ook een hulpvraag waar de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut wat mee kan.

 

Veel vragen zullen gericht zijn op de klacht zelf: Sinds wanneer heb je de klachten? Hoe zijn ze ontstaan? Op welk moment heb je de klachten? Enzovoort. Ook komen er vragen over verschillende organen voorbij. Dit omdat er in en rondom het bekken enorm veel organen zitten. Denk aan je blaas, darmen, prostaat en baarmoeder. Ook onderwerpen als je menstruatie, seksualiteit, toiletgang, bevalling, plas gedrag en bijvoorbeeld de menopauze. Verder zal het gebruikelijk zijn om een plasdagboek bij te houden. Dit kan je ook al zelf doen van te voren. Hier zie je als bekken therapeut snel een bepaald patroon in en dan desnoods ook behandeldoelen.

Je denkt misschien een plasdagboek hoezo? Maar dat geeft de spierspanning en ontspanning goed waar van jou vagina en dus de bekkenbodem. Erg raadzaam.

 

Na een hele vragenlijst komen de handjes uit de mouwen. Nu word er naar jou gekeken. Je bekken, onderrug, heupen, ademhaling, knieën en zelfs is een inwendig bekken onderzoek mogelijk. Dit wel altijd in overleg. Je hebt zelf alles in handen. Geef goed aan wat jouw grenzen zijn. Wanneer doet het precies zeer. Dit zal een goed beeld geven bij de bekken therapeut. De bekken fysio kan ook onderzoeken of er sprake is van een verzakking. Want bij een verzakking is het erg cruciaal om te weten welk orgaan het is. Dit kan de bekken therapeut voor je vaststellen.

 

Let op als je onder behandeling bent.

 

Vraag veel uitleg bij alle specialisten want het is me nog al wat allemaal. De bekken therapeut zal je dan ook veel kunnen vertellen over het bekken. De psycholoog meer over de verwerking. Je speelt zelf ook een belangrijke rol in de verdere stappen dus overleg veel met elkaar.

 

Vaak gaan er meerdere klachten hand in hand die jou problemen veroorzaken. Zo kan je lopen bij een seksuoloog en een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.

De lichamelijke onderzoeken bij een seksuoloog, gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zijn niet pijnlijk maar geef het aan als dit voor jou wel het geval is.

Er kunnen veel klachten zijn in en rondom het bekken gebied. Bij de meeste klachten en problemen kan de bekkenfysiotherapeut jou prima helpen. Mocht dit nu in jou geval niet zo zijn zal je kunnen worden doorverwezen naar een andere specialist. Mocht jij te maken hebben met een trauma is het misschien beter om eerst het gesprek aan te gaan met een psycholoog. Je kan altijd later nog naar een bekken therapeut toe.

Wat zijn de oorzaken voor pijn tijdens de seks.

 

Niet alleen een zwangerschap kan problemen geven in je bekken en bij de bekkenbodem. Ook een trauma kan de oorzaak van jouw bekken problemen zijn. Denk hierbij aan een psychisch trauma, seksueel trauma of een lichamelijk trauma. Stel dat jij bijvoorbeeld een slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik, is de kans aanwezig dat dit gevolgen heeft op jou huidige seks leven. Dit kan variëren in continue pijn of alleen pijn bij het vrijen. Je bekken is een belangrijk onderdeel van jou seksualiteit. Het kan dus zo zijn dat jouw bekken klachten jou seksleven op zijn kop zet. Mocht je nog nooit met iemand hebben gepraat over jou nare gebeurtenis zie dit dan als start punt. Want praten helpt! Misschien geloof je er niet in maar er zijn genoeg professionals die jou kunnen helpen. Je bent niet hun eerste patiënt met deze problemen namelijk. Voel je niet bezwaart maar neem eens contact op met de huisarts of ga direct naar een psycholoog. Vind je het te spannend om direct met iemand te praten denk dan eens aan een e-consult. Dit kan zelfs anoniem.

 

Lijken jou klachten niet op een trauma? Misschien moet je dan denken aan vaginisme? Vaginisme is het onwillekeurig aanspannen van de spieren in de bekkenbodem (dus in en rondom de vagina) op het moment dat er “iets” de vagina nadert of de vagina wordt aangeraakt. De oorzaak is niet altijd bekend. De over mate van aanspannen van de bekkenbodemspieren wordt dan verder onderzocht.

 

Ook is een verzakking een veel voorkomend probleem. Wel een probleem die vaker bij dames op leeftijd voorkomt. Goed is om te weten welk orgaan verzakt is. Ga zo snel als mogelijk naar de huisarts, gynaecoloog of beide. Deze kunnen jou snel op weg helpen.

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.