Home » Artikelen » Zwangerschap » Wat zijn Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn? Een korte definitie beschrijving en uitleg

Wat zijn Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn? Een korte definitie beschrijving en uitleg

Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn komen veelal voor bij zwangere vrouwen en vrouwen die bevallen zijn. Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen heeft bekkenpijn. Vaak hoor je de term bekkeninstabiliteit maar bekkenpijn hoeft niet altijd door instabiliteit te komen. Toch kunnen ook mannen of vrouwen die helemaal geen zwangerschap achter de rug hebben bekkenpijn, bekkenklachten en/of bekkeninstabiliteit ontwikkelen. Ik neem je in dit artikel mee in wat begrippen en verdere informatie om het allemaal wat helderder te krijgen.

 

In dit artikel probeer ik je een beetje op weg te helpen. Op de site vind je eventueel nog meer informatie. Ik heb ook nog meer artikelen geschreven die dieper op de stof en specifieke klachten ingaat. Ook zijn er veel artikelen gespecialiseerd op mannen en vrouwen met bekkenklachten, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Tip: klik op de blauwe woorden voor meer informatie.

 

Het bekken is een bot. Alles wat jij kort wilt weten over het bekken.

 

Het bekken. Een raar en toch ook niet zo een bekend woord. Maar het bekken is een enorm belangrijk onderdeel in het lichaam. Zie het bekken maar als een brug tussen jou boven en onderlichaam. Een belangrijk onderdeel ook als je het hebt over bijvoorbeeld je houding. Verder is het bekken door de heupen een beweging voorziener. Maar ook een beschermer van vitale organen. Denk aan de darmen, baarmoeder, prostaat en de blaas bijvoorbeeld. Verder is er op het gebied van genot ook een belangrijke functie voor het bekken. Ook wel het huis van de penis en vagina genoemd. Een hoop interessants dus.

 

Het bekken is wel een verzameling van meerdere botten en is opgebouwd uit drie delen. Linker deel, rechter deel en de achterkant ook wel bekend als het heiligbeen. Deze zitten aan elkaar vast doormiddel van gewrichten en banden. Denk bijvoorbeeld aan het wat bekendere SI-gewricht. Dit zijn 2 gewrichten links en rechts aan de achterkant. Deze kan je herkennen en zien aan de kuiltjes op de onderrug.

 

Het bekken bestaat dus uit verschillende botten en gewrichten. Het heiligbeen, staartbeen, darmbeenderen, SI gewrichten en bijvoorbeeld het schaambeen. Enorm veel dus. Alle botten liggen een soort van los van elkaar. Maar vast aan elkaar door verschillende banden. Denk aan een soort van stevige band of riem om jou bekken heen. De banden zitten strak om jou bekken om de boel een beetje stabiel en bij elkaar te houden.

 

Deze banden worden door verschillende hormonen wat weker tijdens jou zwangerschap. Het word allemaal wat onstabieler om genoeg ruimte te maken voor een baby hoofdje. Vandaar als je klachten krijgt door deze onstabiliteit dat men spreekt over bekken instabiliteit.

 

Wat kan je verwachten als jij last of problemen hebt in of rondom jou bekken.

 

Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn gaan gepaard met lage rug klachten, klachten en pijn in de liezen, pijn in en rondom je stuitje, buik klachten en zelfs uitstralingen naar de benen. Je zal merken dat de klachten ontstaan met moeizaam kunnen bewegen. Mocht je bijvoorbeeld zwaarder werk doen zal je ook meer klachten hebben. Denk aan lang staan, lang zitten en bijvoorbeeld zwaar tillen.

 

De meeste klachten verdwijnen na de bevalling maar ook na de bevalling kunnen ze juist bij jou ontstaan. Maar een kleine groep heeft en last bij de zwangerschap en na de bevalling.

 

Ook verschilt de pijn ervaring van het bekken na de bevalling erg. Sommige vrouwen houden bij elke menstruatie een beetje het zelfde bekkenpijn gevoel. Andere zullen altijd pijn houden. Hier spreken we dan ook over chronische bekkenpijn.

 

Er zijn verschillende klachten bekend als het gaat over bekken klachten:

 • Plas en dus urine klachten.
 • Ontlastingsklachten.
 • Verzakkingsklachten.
 • Chronische bekkenpijn syndroom.
 • Bekken instabiliteit.
 • Seks klachten bij vrouwen.
 • Seks klachten bij mannen.
 • Bekkenpijn en lage rug klachten voor zwangerschap,
 • Bekkenpijn en lage rug klachten voor de bevalling.
 • Bekkenpijn en lage rug klachten na zwangerschap en bevalling.
 • Klachten en pijn aan het stuitje.
 • Vooraf of na een operatie. Denk aan een verzakking of andere gynaecologische ingrepen. Maar ook een prostaat operatie.
 • Gedraaide eierstok.

 

Een hele hoop dus. Lees mijn blogs voor al veel tips en oefeningen. Mocht dit niet genoeg zijn en je hebt nog steeds klachten zoek dan een gespecialiseerde therapeut op. Denk daarbij aan een bekentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut.

 

PID een bekken ziekte. Een ontsteking in of aan het bekken.

 

Er kunnen zich verschillende ziektes ontwikkelen in en rondom het bekken. Bekkeninstabiliteit is zeker de meest bekende maar er zijn er helaas meer. PID (Pelvic Inflammatory Disease) is er bijvoorbeeld nog een. Dit is een ontsteking in het laagste gedeelte van het bekken. De ruimte waar de vagina, de baarmoeder, eileiders, eierstokken, blaas en zelfs de endeldarm zitten. Een behoorlijk vol zooitje dus. Een ontsteking op een plek als dit wordt je niet vrolijk van. Deze ontsteking in het onder bekken ontstaat door bacteriën die via de vagina in de baarmoeder te recht komen. Vaak door een Soa als chlamydia of gonorroe. Zo heeft de iets te gezellige avond toch nog een naar na smaakje. Het kan ook door eigen lichaamsbacteriën komen maar die kans is heel klein. Een tampon vergroot het risico trouwens niet dat is wel echt een fabel.

Je hebt bij een ontsteking in het kleine onder bekken last van:

 • Koorts of in ieder geval een ziekig gevoel.
 • Veel vaginale afscheiding met een andere kleur of geur dn normaal.
 • Pijn bij het plassen of vrijen of beide of tegelijk.

 

Een ontsteking ontwikkeld zich langzaam maar kan ernstige gevolgen hebben. Eileiders kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door littekenweefsel. Onvruchtbaarheid komt dus wel echt om de hoek kijken. Verder kan je na de genezing ook nog pijn houden bij lichamelijk contact.

 

Mocht je deze klachten herkennen ga dan even plassen in een potje van de huisarts. Hier kan snel worden aangetoond dat je een kuurtje moet krijgen. Ongeveer 14 dagen lang slik je de pillen en hoppa je voelt je weer herboren. Waarschuw wel even je bedpartners dat er een Soatje in jullie midden verkeert. Is wel zo aardig.

 

Al met al is het bekken een zeer gecompliceerd gebied. Kijk gerust eens rond om wat meer informatie te verzamelen. Ik heb het internet voor mezelf maar daarmee ook voor jou afgestruind en alle bruikbare informatie verwerkt in meerdere artikelen met allerlei verschillende onderwerpen. Ook heb ik wat tips en zelfs oefeningen voor je klaar staan. Zo kan je snel thuis al beginnen aan jou herstel. Kijk rustig rond en kom ook gerust eens terug!

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.