Home » Artikelen » Verzakkingen » Dit is wat jij wilt weten over deze 4 verschillende verzakkingen

Dit is wat jij wilt weten over deze 4 verschillende verzakkingen

Dit wil jij weten over deze 4 vershillende verzakkingen

Een verzakking is erg vervelend. Je kan verschillende soorten orgaan verzakking hebben en er zijn veel verschillende klachten en problemen die jij kan ervaren door jou verzakking. In dit artikel zal ik de verschillende verzakkingen met jou doornemen. De meest voorkomende verzakkingen zijn:

 

  1. Een verzakking van de Dunne darm.
  2. Een verzakking van de Endeldarm.
  3. Een verzakking van de Blaas of Blaashals.
  4. Een verzakking van de Baarmoeder.

 

Het bekken. Laat ik even kort vertellen wat het bekken is.

 

Al deze mooie organen bevinden zich in het veilige bekken. Het bekken is een verzameling van een aantal botten die deze cruciale organen beschermen. Je kan het bekken zelf makkelijk voelen en herkennen. Voel maar eens je heup rand en waar deze naar toe loopt. Dit is allemaal jouw bekken. Een soort grote fruitschaal onder in jou buik waar jouw organen veilig in kunnen rusten. Ook jouw heup gewrichten als jou bovenbeen kop ligt in het bekken. Je kan ook de achterkant van het bekken zien in jouw onderrug. Kijk maar eens naar de kuiltjes in jou onderrug. Dit zijn de SI gewrichten en zorgen ervoor dat er iets beweging zit in jou bekken.


In het bekken bevinden zich naast al deze organen ook een hoop spieren en banden. Deze houden de organen op hun plek maar zorgen ook voor een goede werking van jouw bekken en de organen. Deze spiergroep heten de bekkenbodemspieren. Deze zorgen ervoor dat de openingen als de anus, vagina en penis de hele dag afgesloten zijn en open gaan wanneer jij wilt maar ook voor bijvoorbeeld het legknijpen van de blaas of darm. Een hoop taken en functies dus. Ik heb op de site veel meer artikelen die dieper ingaan op het bekken, de functionaliteit, tips en oefeningen en eventuele problemen.

Wat is een verzakking precies? En hoe komt een verzakking?

Als jij last hebt van een verzakking dan moet je denken aan een orgaan vaak in het bekkengebied die zich niet meer op de juiste plek bevind. Het kan zijn dat een of meerdere organen in de onderbuik zijn gaan zakken. Hierdoor veranderd soms ook jou functioneren of de werking van de organen. Ze bevinden zich eenmaal niet meer op de juiste plek en komen soms ook gekanteld te liggen. Hierdoor kan het zijn dat jou orgaan ook niet helemaal meer lekker zijn werk kan doen.

 

De meest bekende oorzaken hebben veelal te maken met schade, ouderdom of beide. Jouw organen liggen beschermd in jouw bekken. In het bekken barst het van de spieren en banden. Deze banden en spieren zorgen er in een gezonde situatie voor dat de organen op de juiste plek blijven en ook goed kunnen functioneren. Mochten deze banden en of spieren door de jaren heen nu wat verslappen of zijn ze beschadigd door bijvoorbeeld een bevalling, overgewicht of langdurig zwaar fysiek werk dan kunnen deze banden en spieren de organen niet op de juiste plek houden. Door de zwaarte kracht zullen de organen nu niet meer op hun plaats blijven zitten.

 

Even een voorbeeld over het ontstaan van verschillende klachten door een verzakking.

 

Neem de blaas. Deze kan nu wat gaan zakken en de onderliggende organen gaan verdrukken. Je blaas zal niet meer goed kunnen functioneren. De blaas kan bijvoorbeeld in een andere hoek te komen liggen. Nu ligt de plasbuis niet meer onderop de blaad en zal er urine achter blijven in de blaas. Dit kan weer gaan ontsteken. Ook kan de blaas gaan leunen op de darmen en verdrukt het jou goede doorloop. Obstipatie en verdere ophopingen liggen dan op de loer. Je begrijpt wel dat je dus een hoop narigheid kan ervaren.

Laten we even kijken naar de 4 meest voorkomende orgaan verzakkingen. Dit zijn de verzakking van de dunne darm, de endeldarm, blaas of blaas hals en de baarmoeder.

 

Een verzakking van de Dunne darm.

 

Een dunnen darm kan behoorlijk verzakken. Zo kan de dunne darm (enterocele) zelfs nog verder dan de bekkenbodem afzakken. Bij een verzakking van de dunne darm voel je vaak een drukkend gevoel. Bijvoorbeeld een verhoogde druk op de onderkant van het bekken. Of eventueel het idee te moeten poepen maar het lukt niet. Loze aandrang zeg maar. Je hebt het gevoel dat je naar de wc moet gaan maar er komt niks. Door de verzakking geeft de darm een signaal af om te poepen. Maar dit is nog helemaal niet de bedoeling. De darm is niet vol mar door de verzakking komt de darm in een andere hoek te liggen en word de darm verdrukt. Dit kan jouw signalen geven alsof de darm vol is.


Wat kan je doen bij een verzakking van de Dunne darm?

Hulp zoeken is zeker belangrijk. Ga naar de huisarts. Deze zal jou doorsturen naar een specialist. Maar je kan zelf ook wel wat doen. Zorg er bijvoorbeeld door je eetpatroon voor dat je ontlasting wat soepel is. Denk aan vezel rijk eten. Of bijvoorbeeld koken met olijfolie.

 

Een verzakking van de Endeldarm.

 

De endeldarm is het laatste stuk van de darm die vast zit aan de anus. Dit is de kamer waarin het poep word opgeslagen voordat het uit de anus komt. Ook de endeldarm kan verzakken. Door de verzakking kan de endeldarm in een andere hoek komen te liggen. De darm kan zich niet goed met behulp van de zwaarte kracht legen. Dit kan ervoor zorgen dat goed ontlasten niet lukt en er poep blijft zitten in de endeldarm. Zo kan er obstipatie ontstaan maar ook incontinentie. Steeds een beetje ontlasting verliezen komt vaak voor bij deze vorm van verzakking.

 

Wat kan je doen bij een verzakking van de Endel darm?

Hulp zoeken is zeker belangrijk. Ga naar de huisarts. Deze zal jou doorsturen naar een specialist. Maar je kan zelf ook wel wat doen. De endeldarm zit aan de achterwand van de vagina. Je kan vaak ook zelf voelen dat hij erg vol zit of met je vinger een beetje mee helpen en de poep er een beetje uit duwen. Beetje onsmakelijk maar wel effectief. Dit is dus een soort zelfhulp bij een eventuele verzakking. Tuurlijk is het wel belangrijk naar de huisarts te gaan als het zo ver is.

 

Een verzakking van de Blaas of de Blaas hals.

 

Een verzakking van de blaashals of blaas is ook zeer vervelend. Vaak kan je aan de voorkant in de vagina een bult voelen. Dit kan de blaas of blaashals zijn. Ga ook hier naar je huisarts. Dit noemen in chique dokters taal ook wel urethrocele (blaashalsverzakking) of cystocele (blaasverzakking). Incontinentie komt vaak om de hoek kijken bij een blaas of blaashals verzakking. Vooral bij druk verhogen als springen, niezen, lachen en hoesten. Als de blaas erg verzakt en wellicht bijna naar buiten komt is er geen sprake meer van incontinentie. Ook kan je dan waarschijnlijk helemaal niet meer plassen. De blaas drukt dan de urinebuis direct dicht. Een infectie staat je dan wel snel te wachten.

 

Wat kan je doen bij een verzakking van de Blaas of Blaashals?

Hulp zoeken is zeker belangrijk. Ga naar de huisarts. Deze zal jou doorsturen naar een specialist. Maar je kan zelf ook wel wat doen. Denk aan jou toiletgedrag. Dit kan jou helpen verder goed leeg te plassen. Lees de artikelen over toiletgedrag eens rustig door.

 

Een verzakking van de Baarmoeder.

 

Toch wel de bekendste onder de verzakkingen. De baarmoeder verzakking. Bij seks kan de baarmoeder mond voelbaar zijn en zo weeën oproepen. Dat geeft toch wat ander gekreun. Ook kan de baarmoeder drukken op de blaasbuizen. Hierdoor kan plassen verstoord worden. Ook kan je na een baarmoeder operatie urineverlies krijgen. Dit omdat het zo dicht bij elkaar ligt.

 

Wat kan je doen bij een verzakking van de Baarmoeder?

Hulp zoeken is zeer belangrijk. Ga naar de huisarts. Deze zal jou doorsturen naar een specialist. Je kan zelf in dit geval niet veel doen. De specialist zal jou helpen. Wel kan je eens naar de tips kijken omtrent jou toiletgedrag. Hier staan tips hoe je het beste naar de toilet kan gaan zonder dat je al te veel kracht hoeft te zetten.

 

Samenvatting.

 

Het bekken is een verzameling van een aantal botten die deze cruciale organen beschermen. In het bekken bevinden zich naast al deze organen ook een hoop spieren en banden. Deze houden de organen op hun plek maar zorgen ook voor een goede werking van jouw bekken en de organen.

 

Als jij last hebt van een verzakking dan moet je denken aan een orgaan vaak in het bekkengebied die zich niet meer op de juiste plek bevind.

 

De 4 meest voorkomende verzakkingen zijn:

  1. Een verzakking van de Dunne darm.
  2. Een verzakking van de Endeldarm.
  3. Een verzakking van de Blaas of Blaashals.
  4. Een verzakking van de Baarmoeder.

 

Een verzakking herken je door een drukkend gevoel onder in het bekken. Ook kan je verschillende klachten als verstoppingen, obstipatie, gevoel van aandrang van zowel ontlating als urine en het niet goed uitplassen of uitpoepen ervaren. Een veel terug kerende blaasontsteking komt ook veel voor.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Heb jij klachten en denk je aan een verzakking zoek dan altijd professionele hulp. Een verzakking komt helaas veelvuldig voor maar er zijn veel goede oplossingen voor jou problemen. Een verzakking is goed te behandelen door zowel een arts of specialist in combinatie met een gespecialiseerde therapeut. 

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie en ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.