Home » Artikelen » Bekkenklachten » Bekkenklachten » Wat te doen bij bekkenpijn of bekkenklachten. Deze specialisten kunnen jou helpen

Wat te doen bij bekkenpijn of bekkenklachten. Deze specialisten kunnen jou helpen

Specialist bij bekkenklachtn bekken pijn en bekkeninstabiliteit hier vind jij hulp

De oplossing voor jouw bekkenklachten zijn goede informatie en de juiste specialist. Zo kan je opzoek gaan naar de juiste specialist maar ook zelf al een hele hoop ondernemen. Denk aan jezelf goed inlezen en oefeningen uit proberen. Bekken problemen, bekken pijn en bekkeninstabiliteit zijn alle enorm vervelende klachten. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. En zelfs kinderen ontspringen de dans soms niet. Je kan bij een aantal specialisten terecht. Denk aan een huisarts, psycholoog, gynaecoloog, uroloog, seksuoloog, maag lever en darm arts en bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. In dit artikel behandel ik de huisarts, psycholoog, gynaecoloog, uroloog en ook even een pijnpoli met je. Zo krijg je hopelijk een goed beeld over de verschillende disciplines.

 

Bekkenklachten en de Huisarts.

 

Eigenlijk is het altijd verstandig om eerst even naar de huisarts te gaan bij elk lichamelijk en geestelijk probleem. Bekkenklachten kan 1 van beide zijn maar ook zeker een combinatie van lichamelijk en geestelijk. Bespreek met de huisarts jouw klachten en die kan dan beoordelen wat de vervolg stappen voor jou zullen zijn. Het kan zijn dat het alleen lichamelijk. Dan is een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut erg geschikt. Maar misschien hangen jouw klachten wel samen met bijvoorbeeld een trauma. En is het verstandiger om eerst eens met een professional te praten over jou bekken problemen.

 

Psycholoog bezoek bij bekkenklachten.

 

Misschien zit het bij jou gerelateerd aan een gebeurtenis en kan je er beter met iemand over praten. Praten helpt namelijk echt. Een psycholoog is dan een mooie uitkomst. Deze mensen zijn een kei in het helpen bij verwerking. Het is dan ook echt aan te raden om opzoek te gaan naar een geschikte psycholoog. Trauma’s zijn moeilijk alleen te verwerken. Zoek dus echt hulp om alles een plekje te kunnen geven.

 

Bekken problemen ontstaan na een trauma.

 

Trauma’s kunnen ook zeker jouw bekkenbodem gebied negatief beïnvloeden. Misschien is jouw bekken gebied door een trauma wel erg gespannen. Of juist ontspannen. Misschien ben je wel lichamelijk beschadigd. Het is namelijk heel normaal dat er na een ernstig vergrijp als een verkrachting er erg veel blijvende spanning in en rondom het bekken is. Dit kan jou weer allerlei klachten opleveren. 

In dit geval is een afspraak bij een seksuoloog of psycholoog als eerst aan te raden. Zoek steun en hulp om je verhaal te kunnen doen. Eventueel kan in een later stadium een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut van pas komen. Deze bekkentherapeuten kunnen jou helpen ontspannen en helpen bij andere fysieke problemen Deze bekkentherapeuten beschikken over een hoop lichamelijke kennis en zullen zoveel als mogelijk aan jou uitleggen. Als jij goed snapt hoe alles werkt, met elkaar in verbinding staat en hoe het bekken werkt kan jij veel beter en sneller herstellen. Dus vraag goed als je iets niet helemaal begrijpt. Het bekkengebied is een fantastisch mooi werkend gebied maar ook erg complex. Dus vraag gerust hulp. 

 

Het is zo dat het bekkengebied bij klachten meer professionals nodig heeft. Zo kan bij een trauma de psycholoog helpen, bij incontinentie of andere problemen de uroloog, bij allerlei vaginale klachten de gynaecoloog en sowieso de huisarts. Hou wel goed in de gaten of de communicatie tussen elke partij optimaal is. Elke keer weer een plasdagboek bij houden wordt je een beetje gaar van.

 

Bekkenklachten en de Gynaecoloog of uroloog.

Mocht je echt omtrent je vagina veel pijn en klachten hebben dan is de gynaecoloog altijd bereid om jou te helpen. Ook kan een gynaecoloog goed beoordelen wat er met jou bekken mis is. Misschien heb je wel last van een verzakking? Bij incontinentie verschijnselen omtrent urine is een uroloog jouw specialist. Deze kan jouw blaas en plasbuis beoordelen maar ook weten ze veel over het afsluitsysteem van de blaas en urine weg. Mocht je last hebben van ontlasting incontinentie dan is een maag lever darm arts misschien wat voor jou.  Of de combinatie is helemaal mooi. Dan kan je ook een hoop mogelijke oorzaken misschien wel weg strepen. Leg goed je verhaal uit. Schrijf desnoods het een en ander uit zodat je niet gedeeltes van jou klachten vergeet bij een nieuwe specialist.

 

Is de Pijnpoli een optie bij bekkenpijn?

Misschien een ultieme stap maar wel een nodige als je steeds maar weer pijn hebt. Een pijnpoli is gespecialiseerd in klachten waarbij je continue pijn ervaart. Dit is een aparte poli in het ziekenhuis speciaal ingericht op mensen met erge pijn. Hier zitten neurologen, psychologen, verpleegkundigen en ook fysiotherapeuten maar vaak geen bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. Dit is een soort specialisten team die met elkaar opzoek gaat naar jou pijn veroorzaker. Dit zijn veel al zenuw gerelateerde pijnen. Bekken pijn heeft vaak te maken met spieren en banden. Dus niet iedereen met bekken klachten zit hier op de juiste plek.

Is een bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut een geschikte optie voor jou?

 

Bij een gespecialiseerde bekken therapeut, bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut, ben je vaak op de juiste plek als je opzoek bent naar een oplossing voor jou probleem. De intake is de eerste behandeling. Hier zal de bekken therapeut je het figuurlijke hemd van het lijf vragen. Dit is een cruciale eerste sessie. Nu word voor de therapeut goed duidelijk wat jouw klachten precies zijn en welk vervolg plan er kan worden gemaakt. Dit plan heeft een duidelijk doel en is gebaseerd op jou hulpvraag. Wil jij bijvoorbeeld weer pijn vrij zwemmen, werken, sporten of pijn vrij paragliden. Het kan allemaal een hulpvraag zijn die bij jou past. Maar een veel gehoord probleem bij bekken klachten of bekken instabiliteit is pijn bij seks.

 

Hou een dagboek bij.

 

Na het verhoor kan de bekkentherapeut jou vragen om het een en ander bij te houden. Dit hangt vooral af van wat jou klachten zijn. Incontinentie problemen? Dan is een plas of ontlastingsboek niet gek. Maar stel dat je enorm veel pijn ervaart maar niet precies weet wat het is. Dan kan je ook een pijn dagboek bij houden om te kijken wat jou pijn veroorzaakt. Of in ieder geval om jou pijn in beeld te brengen.

 

Vragenlijst en belangrijke vragen te beantwoorden om een beter beeld van jou bekkenklachten te krijgen.

 

Wat voor pijn heb je ook? Je hebt namelijk allerlei soorten pijn. Steekt het of is het juist een brandende, zeurende pijn of juist een pijn met scheuten of golven? Bij pijn die je al een tijd hebt is het vooral belangrijk om te weten hoe lang je dit al hebt. Misschien heb je wel chronische bekkenpijn. Is er misschien iets gebeurt waardoor je pijn hebt of komt de pijn altijd bij een bepaalde beweging of handeling? Heb je misschien al eerdere stappen ondernomen tegen de pijn? Ben je misschien wel al een keer geopereerd? Allemaal belangrijke vragen voor de bekken therapeut. Ook al heb je de pijn al erg lang, dit betekend niet dat er niks tegen gedaan kan worden de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut kan jou misschien wel cruciale tips geven.

 

Lichamelijk onderzoek bij een bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut.

 

Ook dit allemaal doorlopen? Nou dan mag je onderzocht worden. Tijdens dit lichamelijk onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut naar jouw bekken stand, lage rug, boven rug, benen, buik, ademhaling en eventuele bewegingen. Je gaat nu echt door de molen. Mocht de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut denken aan een inwendige oorzaak van de klacht kan er een inwendig onderzoek volgen maar dit is alleen in overleg. Je kunt dan wel goed aangeven wat er precies pijn doet. Een verzakking kan zo ook goed aan het licht komen. En ook meteen wat er dan verzakt is.

Eigenlijk is de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut opzoek naar een trigger. Wat veroorzaakt nou jouw klacht. Waar zit je pijn en is die op te wekken. Het hoeft zelfs niet zo te zijn dat de klacht op jou triggerpunt zit maar dit geeft wel een goed beeld. Maar wees niet bang alles is pijn vrij. Mocht dit niet zo zijn geef het dan meteen aan.

Een hele onderneming maar geef niet op pijn wordt ergens door veroorzaakt. Dus ga door en draai elke steen om! Is dat eigenlijk wel een spreekwoord. Naja het klinkt wel lekker.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.