Wel of geen bekkenband?

Wel of geen bekkenband?

De een is een groot voorstander, de ander een fel tegenstander… het dragen van een bekkenband bij bekkeninstabiliteit. Op de pagina bij Tips bij bekkenpijn ontstond de laatste dagen een leuke discussie. Daarom vandaag een blog over dit vraagstuk. Draag jij wel of geen bekkenband bij bekkenpijn?

Wel of geen bekkenband: mijn mening

Wel of geen bekkenband bij bekkenpijn tijdens de zwangerschapZelf heb ik er een gedragen. Voor mij is het antwoord op de vraag dus helder. Draag ik wel of geen bekkenband? Wel dus. Ik begon met het dragen van de bekkenband toen de bekkenklachten net begonnen. Vanaf dat moment heb ik de band ook intensief gebruikt. Ik heb er wel voor gekozen om de band alleen overdag te gebruiken, gewoonweg omdat ik het ’s nachts absoluut niet lekker vond zitten. Ook deed ik de band ’s avonds met zitten losser of af. Thijs had later op de dag blijkbaar meer ruimte nodig en begon dan enorm te schoppen als ik de band nog om had. Voor mij is het antwoord op de vraag dus helder. Droeg ik wel of geen bekkenband? Wel dus.

Wel of geen bekkenband: volgens de artsen

Wel of geen bekkenband bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschapIk vind het echter wel belangrijk om te vermelden dat ik de band onder begeleiding van mijn oefentherapeut cesar, Yiliz, heb gebruikt. Ik heb er samen met haar voor gezorgd dat mijn spierkracht zoveel mogelijk behouden werd, zodat mijn spieren een soort korset vormden en stevigheid boden. Daarbij schijnt het ook te zijn dat niet iedereen er evenveel baat bij heeft, mijn tip is om het gebruik van een bekkenband altijd vooraf te overleggen met een therapeut! In een van de reacties van lezers, las ik dat er ook zorgverleners zijn die de bekkenband in zijn geheel afraden.

 

Wel of geen bekkenband: Wat vind jij?

Wel of geen bekkenband bij bekkenpijnZoals eerder gezegd ontving ik veel reacties op de pagina bij de tips.  Voorstanders van het dragen van een bekkenband gaven aan dat het net dat verschil heeft gemaakt in een stukje vrijheid en dat dit mentaal gezien erg belangrijk was en zorgde voor een groter gevoel van welzijn. Het zou kunnen zijn dat het daardoor met mij zelf beter ging, want laten we eerlijk zijn…. binnen wegkwijnen is voor niemand goed! Daarbij merkte is zelf ook dat zo lang ik in beweging bleef het beter ging met mijn bekken. Ik had daar echter wel de bekkenband voor nodig. Zonder de band geen beweging, en zonder beweging helemaal een snelle afname van spierkracht. Ook merkte ik dat de bekkenband me een zekerheid bood. Het voelde stevig (iets wat ik nodig had om de deur uit te gaan) en zorgde ervoor dat ik minder verkrampt liep.

Tegenstanders roepen dat je de pijn erger maakt en vooral het herstel alleen maar langer duurt, doordat je spieren slap worden. Geen bekkenband dwingt je spieren te werken. Ze blijven dus sterk. En daar heb je vooral profijt van na de bevalling.

Wat vind jij? Laat een reactie achter en deel jouw ervaring met (of juist zonder) bekkenband.

 

11 comments

 1. J says:

  Je laatste zin is voor mij de reden geen bekkenband te dragen! Op het moment van dragen geeft het verlichting, maar je spieren worden er wel lui van, waardoor ze na het afdoen van de band/ of na de bevalling een klap krijgen omdat ze opeens aan het werk worden gezet.

  Maar wat je zegt, als je door de band vertrouwen krijgt in je eigen lichaam, helpt het wel aan je herstel denk ik… je doet eerder dingen die je daarvoor niet zou doen, dus wat dat betreft (daar had ik nooit overna gedacht!) kan het wel een voordeel zijn misschien!

  Interessant! Ik hou het in de gaten hoe anderen er over denken.

 2. Adri says:

  Zoals jij de bekkenband hebt gedragen: goed gedoseerd en in combinatie met je spieren blijven gebruiken is m.i. de beste manier. Ik ben het helemaal eens met alles wat in deze blog staat.

 3. Osteopathie Lelijveld says:

  Bekkenband ja of nee? Dat zal een eindeloze discussie blijven. Vaak worden klachten aan het bekken in het begin gezien als iets wat erbij hoort. Door de groei van het kindje en de hormonen van de vrouw verandert het lichaam flink. Als het niet voldoende kan compenseren dat krijg je klachten. Als osteopaat probeer ik mijn patienten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de zwangerschap, en zo het lichaam de mogelijkheid te bieden om ik alle richtingen en met zo min mogelijk klachten te groeien.
  Maar het kan natuurlijk altijd dat het lichaam van de vrouw niet sterk genoeg genoeg en er klachten ontstaan. Een bekkenband gebruiken is dan wel aan te raden. Maar alleen zoals je het beschrijft, gedoseerd en met het trainen van de spieren.

 4. FysioHolland says:

  Fijn dat het dragen van een bekkenband je helpt en meer zekerheid geeft!
  Het is raadzaam om inderdaad nooit zomaar een bekkenband te dragen maar altijd in overleg met een gespecialiseerde oefentherapeut zoals jij gedaan hebt. Niet bij iedereen met bekkenpijn is het dragen van een bekkenband namelijk effectief.
  Als het wel effectief is, is het belangrijk om hem het liefst alleen bij zwaardere lichamelijke activiteiten te dragen. Als het niet anders kan vaker, want gedoseerd bewegen is noodzakelijk voor herstel. Daarnaast is het belangrijk om de spieren die het bekken kunnen stabiliseren sterk te houden. Daarbij is niet alleen de kracht belangrijk, maar vooral het uithoudingsvermogen en de timing.
  Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de spieren de functie van de bekkenband weer kunnen uitvoeren waardoor er geen band meer nodig is!

  Groet,
  Sarina Brukx – Oefentherapeute Mensendieck en bekkenpijnspecialist bij FysioHolland.

 5. Yildiz van der Zijden says:

  Hoi Stefanie,

  Leuk deze discussie! Toen je mij vroeg de informatie van je site te bekijken had ik over de bekkenband al wat commentaar gegeven.

  Wij gebruiken een andere bekkenband in de praktijk als degene die jij al had aangeschaft. Deze heb jij ook nog geprobeerd maar je merkte geen verschil en je had die van jou toen al gekocht.
  Een bekkenband is heel vaak niet nodig. Met juiste adviezen en oefeningen is het niet nodig. Maar als de klachten te heftig zijn KAN een bekkenband helpen. In de praktijk leen ik hem nog maar zelden uit. Bij jou was het wel nodig omdat je met spierkracht je bekken niet gestabiliseerd kreeg.
  TIP:Let op dat hij goed gebruikt wordt! Heb je bv de serola bekkenband leg dan twee vingers onder de bekkenrand (de harde botten in je taille) op die hoogte draag je hem (vaak wordt hij te laag op de heupen gedragen dan heeft het geen enkel effect!).

  groet, Yildiz van der Zijden
  Oefentherapeut Cesar en Bekkentherapeut
  therapeut van Stefanie tijdens haar zwangerschap

 6. Sanne says:

  Ik heb sinds 10 weken zwangerschap last van bekken pijn. Ik liep bij fysiotherapie heb helemaal aan het einde rond 30 weken een band gekocht. Voor mij hielp het in de zwangerschap helaas nauwelijks en heb hem toen ook vrij weinig gebruikt. Nu mijn zoon 10 maanden oud is. Nog steeds heftige instabiliteit en mij werd aangeraden gewoon mijn band te pakken als ik een stuk moet lopen. Het voelt als op wolkjes lopen wanneer ik heb draag.
  maar zo niet helaas nog veel pijn ondanks therapie.
  🙁

 7. Jacoli says:

  Hoi,

  Laatste reactie is al even geleden, maar ik ben benieuwd of iemand hier ervaringen mee heeft…
  Ik ben op aanraden van Osteopaat ook Bekkenband gaan dragen, er zat volgens haar teveel flexibiliteit op m’n bekken. Ik heb alleen heel veel last van harde buiken, ik vraag me af of iemand daar ook ervaring mee heeft? Op dit moment is veel rust enige optie om pijn enigszins dragelijk te houden. Ik ga verder lezen op de site wie weet leer ik nog meer handige tips!

  Bedankt alvast!

  • Stefanie says:

   Hallo Jacoli,

   Dank je voor je reactie! Ik had zelf ook erg last van harde buikem. Helemaal savonds en aan het einde van mijn zwangerschap was het soms zo erg dat ik dacht dat ik zou gaan bevallen. Voelde (dacht ik… Toen nog nooit een wee gehad 😉 ) als weeën. Wat hielp was savonds gaan zitten en dan de band af. En soms ook een warme pittenzak (niet te heet!) Wie weet kan je dat proberen? En als je Veel last houdt is het sowieso goed om het met je verloskundige te bespreken?

   Wil je ons op de hoogte houden? Wellicht hebben andere dames er ook iets aan..

   Groetjes Stefanie

 8. Jacoli says:

  Hoi,

  Ik ben nu 24 weken zwanger van ons 2e kindje. Onze oudste dochter is 4. Ik wist van te voren dat ik waarschijnlijk (veel) pijn zou hebben, daarom ook wat langer gewacht ;). Toch heb ik het aardig onderschat. Ik heb ook overdag veel harde buiken, en bekkenpijn. Op advies van verloskundige nu ook maximaal rust. Baby zit ook aardig laag dus soms inderdaad gevoel dat het al tussen de benen zit. Gelukkig zit alles nog ‘dicht’.

  Ik ga die warme pittenzak zeker proberen, bedankt voor de tip! Ook de rest vd site goed als (h)erkenning en tips.

  Voor anderen, het bezoeken van Osteopaat helpt bij mij echt. Niet genezen 😉 maar wel voor poosje pijn vermindering!

  Groetjes

 9. pieter says:

  Ik ben 80 jaar en een man.Ik heb een Abces in mijn bekken waar ik veel pijn bij het lopen van hebt.Loop nu 2jaar aan het ziekenhuis het kan niet geopereerd worden,,Nu willen ze mij een bekken band proberen dat ik dan wat minder pijn heb en beter kan lopen.Maar ikben inconent en ben bang dat alles dan nat wordt.Mijn vraag is weet iemand of dit een oplossing zou zijn .

 10. Lisa says:

  Eerste zwangerschap pas op het einde last gekregen v bi. De bevalling vond ik hels, 2 maand niet kunnen zitten, door m’n heiligbeen. Die had serieuze dus gekregen bij de laatste perswee… Na een goed jaar was ik er v af wegens rugschool en Kiné. Enkel bij maandstonden terug veel pijn daar. Tweede zwangerschap (nu). Bi vanaf week 6. Was allemaal normaal volg gyneacoloog. Week 12. Mijn bekken piepte en kraakte. Heel veel uitstralingen tot in m’n enkels. De pijn versprong constant v links nr rechts gezien m’n bekken ook gewoon constant scheef zat v links nr rechts… Bekkenband werd me voorgeschreven ter ondersteuning voor bij huishoudelijke taken. En werkonbekwaam. Zondag is m’n schaambeen verschoven. Wat e pijn. Sinds gisteren moet ik bekkenband 24 op 24 dragen. Het brengt voor mij echt wel verlossing in pijn, pijn is veel stabieler (verspringt niet constant meer), geeft me zekerheid (ik had het gevoel echt soms uit elkaar te vallen) ik durf weer wat te doen én vooral ik kan er door net genoeg functioneren om de zorg v m’n dochter te dragen en e basis huishouden te runnen. Ik zeg 100% ja op e bekkenband… Hopelijk blijft alles stabiel. Nog 24 weken te gaan… Baby vindt de band wel wat vervelend. Is volledig nr boven gekropen uit m’n bekken. Ik kan hem nu wel heel goed voelen 😉

Geef een reactie